Tuesday, November 30, 2010

Tentang Dia

Aku masih ingat, masa tu aku baru ingin mendaftarkan diri masuk ke UIAM, gombak.. Sedang bosan menunggu giliran nak mendaftar, sambil2 tu tgk keadaan sekeliling.. tiba terpandang seorang mamat ni.. berbaju oren, berseluar slack krim keputihan. Orangnya kelihatan comel dan sedap dipandang. Masa itu aku cuma senyum sendirian.. heee..

Sekali lagi aku ternampak mamat berbaju oren itu,. untuk memudahkan lagi cerita, aku gelar mamat baju oren ni,"dia". Dia ditugaskan membawa mangsa2 orentasi yang kena darhea ke klinik. Kebetulan pula, aku pun kena darhea, jadi dia lah yang terpaksa membawa aku ke klinik. Kami berjalan ke klinik, dan bila habis check up di klinik, dia menyapa aku dan berkata, "boleh balik sendirikan?"... apa lagi yang harus aku jawab, selain senyum dan angguk.. walhal aku tak tahu jalan balik pun sebab belum familiar lagi kawasan universiti tu..

Hari2 berlalu dengan pantas, minggu orientasi sudah habis, aku pun dah mula masuk kelas.. Tapi yang peliknya hampir setiap hari aku akan terserempak dengan dia. Bila kami terjumpa, pasti dia akan senyum dan berkata "hi" atau kadang2 "assalammualaikum" .. aku seperti biasa, malu2 kucing kononnya, cuma membalas senyuman dan pergi...

Kadang2 pelik juga sebab kenapa kerap benar aku terserempak dengan dia, untuk berkenalan memang sesuatu yang mustahil sekali. Sebab aku memang takkan memulakannya. Aku ingat lagi kawan aku pernah cakap, "kalau dalam satu hari terjumpa orang yg sama smp 7kali, bermakna dia jodoh kita"... dan satu hari tu memang pernah lebih 7 kali aku terserempak dengan dia...

Mungkin dia juga seperti aku, mencari peluang untuk berkenalan, dan akhirnya dia berjaya mesej aku di laman "friendster"..akhirnya kami berkenalan... Kenalan tapi tak rapat. Bila terjumpa, cuma berkata "hi".. dan "bye"..tak pernah berbual panjang... mcm lagu "hi, hi, bye, bye" je!... heee...

Setahun berlalu, dia pun sudah habis belajar di universiti.. tiada lagi orang aku nak terserempak... rasa rindu pula.. :)

Kadang aku saja duduk di cafe di mana aku selalu terserempak dia, dan berharap dia lalu... walaupun aku tahu dia dah habis study...aku masih berharap.. smp menitis air mata aku mengharapkan berjumpa dia lagi... sangat aneh kan? .. Tiba2, dia memang betul2 ada depan aku.. rupanya dia sedang ambil result akhirnya... dan malam itu, dia mesej dan meluahkan untuk berkahwin dengan aku...

gila ape dia tu??...

-to be continued-

heheeee ;p

Tuesday, November 23, 2010

False Alarm..Tik Tok Tik Tok..

Dua hari lepas, aku btul2 rasa mcm nak beranak je.. hehe.. Malam tu aku sakit pinggang yang teramat sangat.. tak tertanggung rasa sakit pinggang tu... pastu plak kena cirit birit lagi... isk, kuar masuk toilet, bangun duduk dari katil, dengan pinggang yg sakit smp ke *tut*... memang rasa sangat nak beranak cepat2.. kesian encik suami tak boleh tido jugak dia dengar keluhan aku sambil tolong urut2 belakang...

Esok paginya kami ke klinik, memang kebetulan appointment pagi tu dengan doktor.. jadi bila doktor scan tgk, baby position ok, kepala dah ke bawah, air ketuban semua cukup, placenta alhamdulillah normal, cuma.. pergerakan baby sangat slow.. kebetulan baby tido kepenatan agaknya malam semalam asyik jalan dan bangun duduk ke toilet je... huhu... memang suspen... doktor siap kata kalau dia tak nmpk gerakan lagi, aku kena trus pegi ke hospital bersalin untuk pantau baby nye heart beat... luckily, syukur.... after almost 10 minutes baby pun gerak skit, so tak perlu lagi ke hospital...

Perut aku pula kekadang mengeras setiap 15 minit, tapi beberapa jam lepas tu hilang terus... pelik jugak... hu... mungkin itulah yang orang kata "false alarm" agaknya, suspen je ingat nak beranak dah malam tu... hihi.. keesokkannya aku macam biasa je... cirit birit masih ada smp skg... baby mengeras skit2, dan ada gak kekdg tu rasa cam period pain kat *tut*.. huhu... Ya Allah, permudahkanlah aku bersalin nanti.. selamatkan lah baby ku dan aku nanti.. nervous!!!! walaupun dh baby kedua, tapi perasaan berdebar nak bersalin tu masih sama macam pregnant kan cik embun dulu...

So now, tik tok tik tok... waiting for the baby to "bomb" out ! heeeeee........
"laillahaillah anta subhanaka inni kuntumminazzolimin"


Monday, November 15, 2010

Counting days..

Sekarang aku masih lagi mengira hari utk bersalin..kalau ikut tarikh EDD, genap sebulan je lagi aku akan bersalin... dan, kalau ikut ultrasound, aku akan bersalin hari natal!!hohoho
perasaanku, tidak sabar !!! dan TAKUT!!! huhu... takut nak bersalin... sampai termimpi2 bersalin, meneran.. huhu.. sangatlah sakit, smp dlm mimpi tu pun rasa sakit... huwaaaa... YaAllah, permudahkanlah aku bersalin dan selamatkanlah anakku ini....

Cik Embun sekarang semakin bijak dan nakal!.. geram sgt dgn budak kecik tu.. kadang nak penyet2 je.. comel!( ahaha.. puji anak sendri... ) hm, dia skg dh pandai minum susu botol sndri, makan sndri, minum pakai cawan, pandai menyepah, mengemas pun kadang2 pandai jugak... ;p
pastu dia dah pandai nak pakai socks dan kasut sendiri.. haha... memang menghiburkan melayan telatah cik embun sekarang ni. Cuma, dia semakin berat dan aku tak larat nak dukung, tambahan tgh membuyung.... bila lihat telatah embun, rasanya ada anak ramai macam dia pun takpe.. :)

cuaca kat islamabad skg ni dah mula sejuk, mama aku dah pakai baju berlapis, siap dgn glove dan kadang pakai scarf dlm rumah sebab kesejukkan! kesian pula aku tgk dia,.. aku pula, bila tgh malam je rasa panas je, smp bukak kipas.. haha! kesian encik suami, kesejukkan, aku pula panas.. mek embun maintain je.. bila kita selimutkan dia, dia mesti keluarkan kaki tak mahu diselimut.. sabor je la....

okayla,setakat ni dulu la... nanti aku update lagi ye...

Sunday, November 7, 2010

Sebulan lebih je lagi

Pejam celik, dah hampir 34minggu aku mengandung anak kedua ni.. hihi.. last week check up doktor kata maybe its a girl! :)

Nama baby girl dh lama kami ada, cuma baby boy je tak capai kata sepakat lagi,.. hehee.. maknanya if its really a girl, mudahlah kerja kami nanti... cakap pasal nama, mesti ada yang tertanya2 nanti anak saya ni warganegara mana kan? lahir kat Pakistan plak tu,hehee... of course la dia akan jadik Malaysian! dont worry guys, she will not be a Pakistani Citizen. Semua procedure kelahiran dan borang kewarganegaraan akan diuruskan oleh encik suami, so takde masalah la..

Sudah sebulan jugaklah mama aku di sini... so far, alhamdulillah.. dia ok2 je, seronok je dia dibawa berjalan ke sana ke mari... hihi.. kami memang kaki jalan.. setiap hari mesti keluar rumah, tak boleh duduk diam dalam rumah.. haha.. last weekend kami ke bandar Gujrat, cuci mata tgk perabot bersama dengan rombongan Malaysian yg duduk kat islamabad ni.. Seronok jugak jalan2 ramai2 sekali sekala. Kalau ikutkan banyak lagi tempat aku nak bawa mama pergi, macam Lahore, Muree, Faisalabad, Khewra Salt Mines.. tapi sebabkan aku ni dah hampir dengan due date.. takut pula nak berjalan2 jauh... kat bawah ni antara gambar2 aktiviti mama aku di sini.. :)

walking at Fatimah Jinnah park with Malaysian ladies

With little Embun at Faisal Mosque

lihatlah itu mak buyung GEMOK!

Puan Wan Maziah

Sekarang dah masuk musim autumn... daun2 dah mula kering, suhu pun dah sejuk..paling sejuk mencecah 8 degree setakat ni... huhu..tp kekdg aku rasa panas je , maklumla badan org mengandung ni lain skit, cepat panas. Hu, takut plak nak bersalin dalam musim sejuk nanti.. Sebab after bersalin memang akan rasa sejuk je badan, baby plak kena balut elok2, tak leh tebal sgt, tak leh nipis sgt.. risau... apa pun semoga Allah permudahkan semuanya... Amin....