Thursday, January 26, 2012

Saturday, January 21, 2012

Kluang?heart attack kejap.....

Salam semua,

pengumuman, pengumuman...

saya akan bernomad lagi... kali ni ke Kluang Johor pula... kuang kuang kuang...
dapat posting ke sana, tarikh lapor diri 1hb Februari 2012 ni.. huhuhu...
Kluang............ heart attack saya dibuatnya bila tgk screen nama "kluang" itu tertera,,,

Kuatkah saya? mampukah saya??
saya harus pergi juga demi masa depan anak-anak..
dan pastinya, saya bawa anak-anak saya bersama saya..
anak-anak tanggungjawab saya, dan ke mana pun saya pergi, anak2 harus bersama saya..

Deep down inside i'm soooooooo scared and fragile....
takut woooo..... nak duduk tempat orang yang saya tak biasa...
begitu adventerous...
okay, i'm a survivor...



alahai, duduk pakistan tu boleh pula kan? hahaha..
mana nak sama, dulu i ada hero hensem yang temankan i... eh bukan, i yang temankan hero i....
huuuuuuuuu...

help.... help....
heart attack!!!!!!!!!!!!!

tapi kan,,, ramai suggest kat saya suruh buat rayuan, tapi saya rasa, idea biras saya Kak Aisyah, sangat masuk akal,

Arba' Aishah Jauhnya Nur.....diberi kegembiraan..diberi sedikit ujian...semoga Nur kuat dan tabah. Ajaklah Tok Mama duduk sekali kat Kluang dulu...bila semuanya dah ok cuba minta pertukaran suka sama suka....secara peribadi akak rasa bukan idea yg baik untuk terus minta posting ke tempat lain. Kena tunjukkan yg Nur mmg minat dgn kerja. InsyaAllah akan dipermudahkan urusan2 selepas itu. Kena yakin dgn perancangan Allah swt.... sabar ye...

Em......betul juga kak aisyah kan.... "diberi kegembiraan , diberi sedikit ujian..." dan bak kata drama dalam cerekarama hari ni,

"orang yang berjuang selalu diuji, dan untuk berjuang kena ada pengorbanan"...

siapa setuju ? angkat tangan!!
(cik Kekwa pasti angkat tangan, sebab budak demok tu pandai angkat tangan je keje dia)

Kebetulan mak long saya, kakak kepada mama saya, duduk kat Kluang.. buat sementara waktu ni, saya terpaksa menumpang kasih mak long la.. heeeeee......

Nervous..........................................
Doakan saya ye kawan2...




Thursday, January 19, 2012

Malu untuk mengeluh

Saya nak tulis blog.. tapi asal tulis je, padam semula.. asal tulis lagi, padam lagi.. haha.. kesudahannya, saya ambil jalan tulis macam ni je la ye.. merapu meraban je la... banyak benda nak citer kat sini... tentang kerja, tentang memandu, tentang anak2..

kerja saya yang pertama setelah saya bergelar graduan, adalah selepas hampir 2 tahun lebih grad.. hehe.. eh, paham ke saya kata apa ni? maksudnya, saya grad akhir tahun 2008, saya mula kerja tahun 2011.... perancangan Allah tu cantik molek je untuk kita.. dia beri saya masa untuk saya luangkan masa 24jam dengan suami saya, kerana Dia telah rencanakan perjalanan yang singkat di dunia ni untuk saya bersama dia.. namun inshaAllah.. perjalanan yang hakiki di akhirat nanti.. amin........

masa lepas grad, rasa terkilan juga tak dapat tunaikan hasrat mama dan papa nak tengok anak dia dapat kerja, tengok2 ikut suami duk luar negara, jadi surirumah je.. hehe... mama, papa, nur bukan jadi surirumah, tapi penolong pengarah rumahtangga! Sejak Ahmad dah takde, nur cuba cari kerja, demi Embun dan Kekwa, demi mama dan papa jugak... kalau nak ikut hati sendiri rasa macam nak rebah dan ikut sama Ahmad tidur dalam pasir putih tu.. tapi nur harus berfikiran rasional, dan nur ada pegangan agama, alhamdulillah, Allah beri hidayah, Allah beri jalan untuk nur teruskan hidup ni...

Syukur, nur dapat pengalaman bekerja dekat dengan rumah.. sebagai pembantu akaun...bagi nur, pengalaman lebih penting untuk menjamin kerjaya.. nur terima kerja itu, dan alhamdulillah, memang nur minat bekerja dalam bidang tu.. cuma biasala, kerja banyak sikit, penatla juga, tmbah pula bila balik ada tanggungjawab lain pula di rumah kena selesaikan...macam nur cakap tadi, Allah memang dah rancang molek perjalanan hidup manusia ni.. Dia beri kita nikmat yang tak boleh nak bilang lah! Sekarang Nur dapat pula tawaran bekerja dekat tempat yang memang masa student dulu nur impikan.. alhamdulillah... syukur ya Allah,,, terlalu banyak pemberianMu, sehingga aku malu untuk mengeluh......

Semasa interview di tempat kerja yang pertama ni, saya belum punya lesen memandu pun lagi.. saya masih ingat, tarikh saya mula kerja 13hb September 2011... dan saya lulus ujian jpj pada 12hb September 2011...Allah... hebatnya perancangan Dia untuk saya bukan?... Allah beri saya kemahiran memandu untuk saya pergi kerja, untuk saya belajar berdikari. Kebetulan abang saya tinggal di Sabah mempunyai kereta satria, saya pinjam keretanya untuk ke tempat kerja... walaupun kereta manual, saya gagahkan juga membawanya selepas sehari saya dapat lesen. Ya, saya harus berjuang ........ walaupun hari2 saya berdebar membawa kereta itu... pagi2 saya hantar Kekwa ke taska dan ke tempat kerja dengan kereta satria itu...

Allah... Allah Maha Penyayang .... Dia mempermudahkan lagi urusan kereta Ahmad.. alhamdulillah... sekarang kereta itu boleh digunakan oleh kami sekeluarga.. namun saya masih belum memandu kereta itu... kerana kurang yakin lagi untuk membawanya... buat sementara ini saya bawa kereta kenari auto kakak saya, dan kakak saya membawa kereta Ahmad. Mungkin bila saya sudah mula yakin dan mahir memandu, saya akan menggunakan kereta Ahmad...

dan tidak ada upaya saya membawa kereta kalau bukan dengan izinNya.. alhamdulillah.. sekarang, saya sudah boleh memandu sendiri untuk ke rumah kami di kajang... siapa sangka bukan? Nikmat Allah beri terlalu banyak..malulah saya jika saya selalu mengeluh itu dan ini...kerna 

Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan yang kamu hendak dustakan?(wahai umat manusia dan jin) - [surah ar-rahman ]

**Thank you Allah for giving me the things that i need not the things that i want..



Thursday, January 12, 2012

2 minggu

esok last day saya kerja kat tempat kerja saya sekarang...hm, dan saya ada 2 minggu cuti sebelum lapor diri ke tempat kerja yang baru.. huhu...

berdebarnya, excited dan gemuruh juga!

sebabnya..
posting tak tahu lagi kat mana..
hari-hari tengok laman web, belum update lagi.. yang pasti tarikh lapor diri 1hb or 2hb Feb 2012
kat mana tu masih menjadi tanda tanya lagi.. huuuu...

sekarang tempat saya kerja ni dekat sangat dengan rumah.. tak sampai lima minit dah sampai..isi minyak kereta pun sebulan sekali je kot! hahaha.. punya la dekat kan.. ofis hour lak.. paling lambat balik kul 7... dalam 7.04 minit dah sampai umah.. ahahaha...

tapi kerja yang baru nanti...kat mana ye? pastinya jauh dari rumah..
tapi saya anggap ini sebagai satu langkah baru untuk saya lebih berani dan tabah...
demi masa depan yang lebih terjamin di tempat yang baru, saya harus berani mengambil cabaran.
harus berani dan yakin..
chaiyok mawar! 
cewah... (motivasi diri sendiri, walhal debar..)

hmm.. dalam masa 2 minggu ni saya ada banyak plan.. masih ada urusan yang perlu diselesaikan..sejak kerja, urusan tergendala sedikit.. huhu.. time cuti ni la nak ambil masa untuk selesaikan semula perkara-perkara yang pending.. huwaaaa... sempat ke tak agaknya ye nak buat semua benda dalam 2 minggu ni... isk isk...

apa pun, saya pasti akan merindui tempat kerja pertama saya ni..
Richworks Corporate Services Sdn Bhd
Terima kasih Dr Azizan Osman,Puan Hasdiana, Jerry , Nasrul, Zizan & Richworks team...
:)

"semoga anda kaya dan berjaya dunia akhirat"




Wednesday, January 11, 2012

Gemersik Kalbu

Siapa tengok cerita Gemersik Kalbu-TV3, pukul 7 kalau tak silap saya la..
Hm... si Ana tu sedih btul kan bila tunang dia meninggal...

berderau darah saya bila bila lihat part tunang dia eksiden, lepas tu dia menangis2 sepuas2nya..
sebab tiba2 memori hitam tu datang semula dalam fikiran saya...

"kak nur, doktor kata abang pa dah takde..."

perasaan yang sukar diungkap dengan kata-kata.. terasa bila berdiri,macam boleh jatuh, lutut tangan semua rasa macam nak tercabut... air mata berguguran tanpa di minta... jatuh.. dan jatuh.....bagai nyawa dicabut bersama...


"Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un. (bahawa sesungguhnya kita kepunyaan Allah dan kita akan kembali kepadaNya)"


datang seorang pemuda dan berkata kepada saya,

"adik, ingat baik2, sesungguhnya Kita datang daripada Dia, dan kita akan pergi kepada Dia juga... sedekah alfatihah banyak2 buat suami adik, inshaAllah... sekarang ruhnya sedang berangkat, doakan kesejahteraan dia ya, baca fatihah banyak2...tenangkan hati...."

dan dia pun berlalu meninggalkan aku yang sedang memeluk Embun....
air mata masih berguguran.. tanpa henti...namun dalam hati tidak henti2 bacaan al-fatihah buatnya......

Allah... pedihnya rasa kehilangan itu...
Sabar itu cantik...
inshaAllah


Monday, January 2, 2012

Kakak dan adik

Dari ayah kepada Kekwa (semasa kelahiran Kekwa)


Alhamdulillah! Selamat datang, wahai anak. Inilah dunia. Ingat, dunia ini hanya pinjaman, jangan terlalu berleka-leka di sini sebab kita semua akan ke sana. Anakku, kamu ada seorang kakak namanya Nadaa, bolehlah nanti bermain dengannya.

Embun dan adiknya Kekwa sangat baik, mereka dah pandai bermain bersama-sama sekarang. Bila ummi mandikan adik, Embun pasti mahu mandi bersama juga, dan dialah orang yang paling sibuk mahu menolong untuk mandikan adiknya...

Adik terkekek2 ketawa melihat telatah kakaknya. Si kakak suka buat aksi yang buat adiknya ketawa. geram betul tgk.. comel...

Si adik pakai pampers. si kakak pun nak tolong juga...
"nadaa nak pakai kan wawa... ummi jangan tolong ye..."
hahahaha.... si kakak memang bijak ... tapi umur dia baru 2 tahun ok!!

Ummi mengemas rumah, tiba datang seorang yang baik hati,:
"ummi, nadaa nak sapu...." dirampasnya penyapu dan dia pun menyapu...
errr....ummi terus terduduk..
si kakak datang memujuk ummi..
"ummi, kenapa ummi?" hmm.... dari nak marah tadi terus hati ni cair.. Embun ... kamu memang penyejuk hati ummi....
Bila ummi nak ambil semula penyapu , tengok ada sorang lagi assistant tengah menyapu!
Si Kekwa pula yang menolong...
Alaaaahaiii.....

Ummi menjemur baju...
"kakak nak tolong ummi... nadaa jemur ye..." kata si kakak yang riuh ni..
hmmm...okayla.. kasik chance la dia nak tolong...
ummi jemur... tiba ada orang tolong angkat pula..
ummi jemur lagi.. ada orang ambil lagi baju tu...
si adik la pula datang tolong.....


Terima kasih anak-anak ummi yang rajin!
mudah-mudahan besar nanti rajin tolong ummi lagi ye!
heeee....