Friday, February 17, 2012

Entry from Kluang

Nak mula macam mana ni ek.. dah banyak tertinggal nak update ni....

okay... kita buat ala2 wawancara gitu lah ek.. (mcm topik karangan sekolah dulu2)

Soalan: Mawar sekarang dekat mana?
Mawar: Sekarang dekat Kluang, Johor

Soalan: Anak-anak ikut sekali ke? siapa jaga?
Mawar: Anak2 ikut sekali lah.. takkan nak tinggal kot... menangis ummi dia ni kang.. hehe...em sape jaga diorang ek?... mula2 hari tu Tok Mama ikut, sekarang ni dah dua hari tok mama balik Shah Alam, tinggal la kami berempat je...

Soalan: Empat? siapa sorang lagi? Mawar, Embun , Kekwa dan siapa?
Mawar: dan Siti... dia tu babysitter Embun dan Kekwa... alhamdulillah, sekarang Embun dan Kekwa dan ada baby sitter, harap2 Siti tu akan jaga anak2 Mawar baik2... mohon doa dari kawan2 juga yea.. (cewah, mcm artis statement je! haha)

Soalan: Mawar duduk rumah siapa? sewa ke ada mak long kat sana kan?
Mawar: Sekarang Mawar menyewa... syukur, sewa rumah pun okay, affordable.. RM320 sebulan.. mana nak cari rumah sewa 3 bilik, 2 bilik air, rumah tanah sewanya camtu kat area Klang Valley kan? alhamdulillah......

Soalan: Kerja macam mana? okay tak?
Mawar: so far okay... suka lah environment keje sana, dan saya kena banyakkkkkkkkkk belajo...kena bukak balik buku2 Akta tu... abang lawyer i dah takde nak tolong i terangkan all those act tu... huhu....

Soalan: Mawar tak ngantuk ke dah pukul berapa ni..
Mawar: ngantuk jugak la... tidur dulu ye.. sambung lain kali...

;p

Saya yang lupa

Satu pagi saya buka FB.. tgk ada org post seseorang meninggal dunia...
dan... entah kenapa... setiap kali berita kematian saya terima, saya pasti rasa cemburu.. sejak dulu lagi.. sejak saya sekolah menengah...

mula2 nenek saya meninggal sewaktu saya di tingkatan 4.. saya merasakan cemburunya dia pergi... kenapa cemburu ya? mungkin kerana dia telah dipanggil oleh Dia.. mungkin kerana mungkin lagi lama kita hidup, lagi banyak dosa kita?... atau juga sebaliknya... ah, tapi memang saya cemburu...

kemudian sepupu saya... waktu itu saya di matrikulasi uia pj.... sepupu saya itu perempuan, baru nak ambil SPM, belum sempat ambil SPM sudah dijemput pulang.... cemburunya saya! dia budak yang naif.. dan sangat hormat ibubapa...

Saya update status saya di FB ---

Entah kenapa sejak dulu,bila dgr org meninggal,sy rasa cemburu...sy juga mahu pulang,tp mgkin belum masanya,kerana sy msih perlu bekal supaya xkelaparan di SANA, Allah knows best.
 ·  · 

    • Kak Chik Ruqaiyyah sabar Nur,...masanya akan sampai...teruskan kehidupan untuk puteri tersayang..apalah nasib mereka jika mereka juga ditinggalkan...
      Yesterday at 08:48 ·  ·  5

    • Aini Nurbaya Btol juga,dan dl pun dia pnh kata dgn sy, "nur mcm mana kalau i mati dulu?" sy pun ckp,jgnla ckp mcm tu,sape nk jaga sy dan anak2 yg msih kecik ni... Sb sy lupa yg sbnrnya kita semua Allah yg jaga. :D
      Yesterday at 08:52 ·  ·  21

    • Noor Faeza Saharani Aini dear,x baek mcm tu.jgn minta yg bukan2. Sabar yea! ;)
      Yesterday at 12:20 · 



Tuesday, February 14, 2012

Belum tidur lagi

Embun dan kekwa...

ummi harap satu hari nanti kamu berdua dapat membaca tulisan ummi di blog ni... harap2 masa kamu sudah pandai membaca dan berfikir seperti orang dewasa, blog ummi ni masih wujud, atau mungkin ummi akan printkan semua tulisan ini menjadi sebuah buku untuk kamu berdua...

waktu ummi menulis ni, kamu berdua sedang tidur dengan lenanya... sedangkan ummi tidak mampu lelapkan mata lagi...ummi teringatkan ayah dan juga terlalu banyak perkara yang bermain dalam fikiran ummi sekarang.... banyaknya keputusan yang harus ummi buat sendiri...semuanya untuk kamu berdua anak-anakku... kamulah harta ummi yang paling bernilai sekali dan amanah untuk ummi jaga dan bentuk kamu.. ummi harap kamu berdua membesar menjadi anak yang solehah dan berguna...

ummi harus menjalankan tanggungjawab sbg ibu dan ayah juga kepada kamu berdua.. dulu, sewaktu ayahmu masih hidup, ummilah yang menjaga kamu 24jam di rumah, sekarang... ummi terpaksa keluar rumah untuk mencari rezeki buat kita sekeluarga..untuk masa depan kamu berdua anak-anakku... mungkin ada ketikanya nanti ummi harus berkursus dalam tempoh yang lama, dan ummi terpaksa tinggalkan kamu berdua seketika.. amat berat untuk ummi pergi, tapi percayalah, apa pun keputusan ummi buat adalah untuk kamu berdua.....

tidurlah puteriku...
moga esok kamu bangun menjadi mujahidah solehah....