Posts

Showing posts from May, 2012

Gelagat dua puteri nafastari

Image

menulis di kala anak2 dibuai mimpi

Embun dan Kekwa sedang lena tido ni... sedapnya.... sedapnya ummi dia dapat juga online sepenuhnya akhirnya... hahahaha.... 
sekarang dah tak macam dulu2... nak update blog memang perkara terakhir yang saya boleh buat agaknya.... bila dah berpindah ke Kluang ni, urusan apa pun 100% sendirian berhad.. bila dah semuanya buat sendiri, nak layan anak lagi, memang sangat2 lah tak sempat nak meluahkan di blog... luah dalam hati sendiri je la.. kadang mana sempat tu update jugak status kat FB kejap2...
cepat je masa berlalu kan.. sedar tak sedar dah masuk bulan Rejab... sikit lagi dah Ramadhan.... tahun lepas, memori saya tentang kehidupan Ramadhan saya langsung tak ingat apa2... peristiwa yang berlaku tahun lepas amat pahit untuk saya kenang... Setahun lepas adalah masa yang amat panjang untuk saya bangkit meneruskan kehidupan tanpa imam kehidupan saya... 
Tanpa saya sedar, sudah setahun rupanya... dari saat saya terlalu lemah, terasa seperti hilang semangat untuk hidup sehingga sekarang, …

Penting juga simpanan......

KWSP.... skim pencen.. insuran...

semuanya penting untuk menjamin kehidupan yang lebih stabil bila kita sudah tua nanti kan... ramai berlumba-lumba nak simpan duit banyak, nak masuk pelaburan ini, pelaburan itu... bagusla macam tu...
fikiran ke depan..Financial planning yg hebat...MashaAllah.. tapi saya belajar sesuatu yang bermakna jumaat lepas.. dalam talk.. yang mengajar saya "financial and investment planning" yang lebih hebat...
Ramai mungkin tak sedar, saya sendiri pun tak sedar... rupanya kita belum buat lagi satu skim yang penting... skim "pencen+kwsp+insuran" untuk kita di hari Kekal Abadi..
hari2 di dunia kita bekerja keras, akhir bulan, duit masuk skim kwsp.. masuk pencen.. yang mana beli insuran, bayar pula skim insuran...katanya untuk masa depan...
hari ini apa kata kita cuba pula buat satu skim yang lebih hebat... skim pencen+kwsp+insuran... 3 in 1 lagi tu..  ini pun utk masa depan juga! dan yg ni masa depan yg lebih Hakiki...

masih terkesan di hati us…

make me strong,,,-sami yusuf

Image
I know I’m waiting
Waiting for something
Something to happen to me
But this waiting comes with
Trials and challenges
Nothing in life is free
I wish that somehow
You’d tell me out aloud
That on that day I’ll be ok
But we’ll never know cause
That’s not the way it works
Help me find my way




My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong
Sometimes it just gets too much
I feel that I’ve lost touch
I know the road is long
Make me strong I know I’m waiting
Yearning for something
Something known only to me
This waiting comes with
Trials and challenges
Life is one mystery
I wish that somehow
You’d tell me out aloud
That on that day you’ll forgive me
But we’ll never know cause
That’s not the way it works
I beg for your mercy My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong
Sometimes it just gets too much
I feel that I’ve lost touch
I know the road is long
Make me strong Words: Sami Yusuf
Mu…

Salam Jumaat di bulan Mei tahun 2012….

Salam Jumaat di bulan Mei tahun 2012….
Sudah tiga bulan saya menetap di bandar Kluang. Sebuah tempat yang tak pernah terlintas di fikiran saya yang saya akan menetap di sini. Alhamdulillah… segalanya berjalan lancar dengan izin-Nya. Saya dapat menyewa di sebuah rumah teres yang amat selesa sekali. Syukur.. dan kos sewa rumah yang affordable untuk kami sekeluarga.
Selama tiga bulan ini juga saya banyak belajar untuk berdikari sendiri. Ke mana-mana urusan rumah saya yang uruskan sendiri. Dari hal mencari rumah sewa sehingga urusan menguruskan pembantu rumah, segalanya saya harus lakukan sendiri dan saya melakukannya dengan bantuan sahabat2, saudara mara dan sokongan keluarga terdekat saya. Alhamdulillah… terima kasih, sayang korang semua! J
Rumah paip bocor, saya terpaksa cari jalan sendiri untuk cari plumber. Tombol pintu bilik terkunci yang dibuat oleh cik Embun, saya juga terpaksa bergegas mencari orang untuk menyelesaikannya. Lalang yang tumbuh panjang di belakang dan di depan ruma…