Posts

Showing posts from July, 2012

Embun suka buat perangai

Sejak lahir Embun memang perangainya suka menangis terutama di tengah malam... selalu juga baca2 ayat hembus kat ubun2 dia, tapi tak menjadi pun.. malah bertambah kuat dia menangis dan menendang2 ummi dia... masa ahmad masih ada, pernah sekali dia menangis dengan begitu kuat, dan terus ahmad tampar muka embun... tersentap juga saya masa tu sebab dia tampar anaknya... bila dia sedar, dia boleh cakap, "i mimpi i tampar muka embun lah!" haish..... mimpi dia kata? huhu....

daripada ahmad ada smp lah sekarang ni ahmad dah takde, perangai Embun masih sama.. tengah malam selalu mengamuk2... tendang2 ummi.. tolak2 ummi... menangis sekuat hati... macam orang mengingau apa je... kadang rasa penat dan tak larat nak layan karenah dia yang hampir setiap hari buat perangai.. ummi balik kerja rasa letih, nak tidur, adik nak menyusu.. (ya, kekwa masih menyusu badan) lepas tu tengah malam, kakak mengamuk2, pergi pula buat susu... diam sekejap, mengamuk lagi, pujuk2 sikit, (kadang biar je dia…

Cincin

Image
Cincin terakhir drpd nafastari untuk mawar.... Saya dan dia selalu tidak puas hati dengan cincin perkahwinan kami..cincin emas putih pemberian dia di hari pernikahan kami luntur menjadi warna gangsa apabila saya sedang bermain pasir pantai...sejak itulah dia rasa mahu membelikan cincin baru untukku..tp bagiku cincin perkahwinan cuma satu,bila diganti dgn apa pun ianya tak akan sama spr cincin yang disarungkan olehnya pada hari kami diijabkabulkan...

Di pakistan,cincin batu agak murah.. Jadi dia sering membelikan cincin buatku. Dan inilah cincin terakhir pemberian dia buat ku..akan ku simpan smp akhir hayatku..

Followers+readers+friends+family, this is for you!

2289 friends list kat fb, friends awaiting tak kira berapa... dah 1300 followers kat blog ni..mcm artis pulak... hahahaha... tapi i bukan artist, tp suami i ramaaaai kawan, kawan suami saya, kawan saya juga.... kawan saya pun ramai... kawan kepada kawan saya pun kawan saya juga... apa pun semuanya inilah yang dinamakan UKHUWAH..

semuanya terjadi lepas pemergian dia...

yang jauh bertambah dekat, yang tak kenal, bertambah kenal
yang belum kenal, menjadi kenalan...

MashaAllah, hebatnya Allah ciptakan persahabatan...
persaudaraan...

buat kita yang menghargai.. buat kita yang mengerti...
berkenalan2 antara sesama manusia buat kita lebih mengenal erti kemanusian...
erti kasih sayang antara sahabat, keluarga dan Tuhan.

Ya, ahmad tetap cinta hati saya sampai bila-bila..
saya masih berdoa.. dan terus berdoa.. supaya Allah hanya tetapkan hati saya untuk dia...
pemisah kami cuma alam... alam dunia dan alam barzakh...
kisah cinta kami belum berakhir.. sekadar cuma PJJ dua alam...

namun, satu temp…

Pesanan penaja

Jangan sedih anda selalu jatuh, tapi sedihlah anda tidak mahu bangkit!

Bila belajar mengayuh basikal,
jika terjatuh basikal,bangkit dan bangun,cuba sekali lagi,
jatuh lagi, cuba lagi,
hasilnya anda akan gembira mengayuhnya!

To ponder.. ;)

Happy tuesday readers....

Jalan-jalan" selatan-barat-timur," utara tak sempat lah!

Image
Sejak bulan jun lepas, saya dan anak2 travel jauh je setiap minggu..
cewah, mawar dah bawak kereta jauh2... alhamdulillah, Allah beri kemudahan, beri keyakinan dan keselamatan buat kami sekeluarga untuk travel anak beranak, dan tak lupa juga, bantuan Siti (pembantu) menjaga anak2 ketika saya drive....

saya pergi mana ye?
mulanya, dari Kluang ke Shah alam...
saya balik untuk uruskan beberapa dokumen penting...
untuk urusan 'pentadbir harta pusaka'... hm, setelah setahun lebih, baru saya nak apply?
haha.. sebabnya saya baru tahu! sibuk uruskan benda2 lain, benda yg paling penting ni saya boleh missed out.. adoila...takpe2, yang penting sekarang dah pun saya submit segala dokumen yang patut...tunggu next procedure pulak....

minggu seterusnya, saya dapat panggilan daripada Kak Zu, kakak ipar saya, katanya Che (ibu mertua)sakit, serangan stroke buat kali kedua.. dan dimasukkan ke hospital.. saya tak sedap hati, terus rasa nak balik. Masa tu mama saya ada di Kluang, jadi saya pun aj…

Sarapan sikit

Bersabar itu tiada rugi. Dan dalam bersabar itu, teruskanlah usaha lagi.

Kita tidak tahu apa yang Allah susun pada kita.

Tetapi kita mesti tahu, bahawa Allah SWT hanya susunkan yang baik-baik sahaja buat kita!

Bersangka baiklah kepada Allah SWT, dan bersabarlah!

(anak murid Dr Ala’ Hilat , University of Yarmouk)

Work station

Image
Hari-hari duk ngadap kotak ni...
Hohoho

Tengoklah

Image

Kekwa yang bijak

Usia kekwa sudah setahun enam bulan...

dah besar dah pun.. dah boleh jalan.. dah pandai main...
dah pandai merajuk!
dah pandai nak mintak makanan ( dlm bahasa dia)
sangat suka tgk barney...
tiap hari WAJIB pasang citer barney.. (ney... ney....smbil pegang cd barney suruh ummi pasangkan...pastu siap kasi remote tv kat ummi sruh tukar mode dvd..)heheee

Kekwa suka main anak patung, berbeza dgn si embun yang tak berapa gemar main anak patung..
suke tengok kekwa main.. penuh perasaan! :)
budak berdua tu pandai main same2...
si kakak suka jugak buli adik dia..
tapi kadang tengok si adik pun mengada2 juga.. kakak buat sikit, dah merajuk sakan! hihihi'

kekwa dan embun suka berebut nak duduk dekat ummi..
bila ummi balik kerja je, trus dua2 nak duduk atas riba ummi..
adik masih menyusu badan... bila ummi susukan adik, si kakak mula la nak minta nak dibuat susu botol dia pula..hmm.. attention seeker la tu...

bila dua2 gaduh nk duduk dgn ummi,..
ummi selalu cakap...

"kakak dgn adik share…

cik Embun yang petah

Embun dah berusia 3 tahun...

ye.. 3 tahun...sekejap je kan? rasanya baru je buat entri pasal embun, create embun punya blog.. yang dah bersawang tu... embun yang sulung.. hihi.. maaf ler embun ye, ummi sibukla lately.. tak sempat nak update blog kamu,blog kekwa.. apa lagi blog ummi ni ha...

ummi sibuk apa ye? sibuk layan kamu berdua la sayang... embun dan kekwa.. banyak benar karenah dan telatah yang menghiburkan ummi.. smp tak terasa masa berlalu begitu pantas.. dan ummi syukur dikurniakan anugerah anak seperti kamu berdua... comel dan bijak.. alhamdulillah...

Embun sekarang sudah SANGAT petah bercakap.. dan segala ayat yang keluar dari mulut dia semuanya macam comel je... tapi kadang2 dia tanya soalan pelik2 dan susah nak jawab...

Embun: ummi, kakak nak rindu ayah..
Ummi: okay....

(erk... nak rindu ayah tu pun kena tanya ek? haha)

Embun tengah 'tolong' ummi basuh kereta...
Embun: ummi, mana ayah ni?
ummi: erk?? (smbil pndang pelik ke arah embun)
embun: kakak rindu ayah la um…