Thursday, July 26, 2012

Embun suka buat perangai

Sejak lahir Embun memang perangainya suka menangis terutama di tengah malam... selalu juga baca2 ayat hembus kat ubun2 dia, tapi tak menjadi pun.. malah bertambah kuat dia menangis dan menendang2 ummi dia... masa ahmad masih ada, pernah sekali dia menangis dengan begitu kuat, dan terus ahmad tampar muka embun... tersentap juga saya masa tu sebab dia tampar anaknya... bila dia sedar, dia boleh cakap, "i mimpi i tampar muka embun lah!" haish..... mimpi dia kata? huhu....

daripada ahmad ada smp lah sekarang ni ahmad dah takde, perangai Embun masih sama.. tengah malam selalu mengamuk2... tendang2 ummi.. tolak2 ummi... menangis sekuat hati... macam orang mengingau apa je... kadang rasa penat dan tak larat nak layan karenah dia yang hampir setiap hari buat perangai.. ummi balik kerja rasa letih, nak tidur, adik nak menyusu.. (ya, kekwa masih menyusu badan) lepas tu tengah malam, kakak mengamuk2, pergi pula buat susu... diam sekejap, mengamuk lagi, pujuk2 sikit, (kadang biar je dia nangis sbb tak larat nak pujuk dah).. lepas tu ummi tertidur.... sekejap je tidur, dah subuh,.... pergi kerja balik..... hari2 macam tu lah.. routine.... macam dah lali dengan tangisan dan rengekan anak2...

semalam Embun buat perangai lagi, bulan puasa ni pula tidur sekejap je, penat sangat...terus saya teringat artikel tentang bagaimana Wardina mengajar anaknya solat... antara isi artikel tu, dia kata dia baca doa kuat2 supaya anak dia dengar dan sebut nama anak dia depan anak dia... saya pun terfikir mahu guna teknik tu bila Embun mengamuk2...

bila saja Embun mula merengek, saya pun menadah tangan saya sambil berdoa kuat2 supaya Embun dan Kekwa dengar

"Ya Allah, lembutkan lah hati anak2 ku Wan Nadaa dan Wan Marwa, jadikanlah mereka anak2 yang solehah, anak2 yang mendengar kata, tidak selalu menangis2,....."

tiba-tiba, Embun yang tengah melalak kuat tu boleh terdiam....

heheee.... menjadi pula teknik ni.. terima kasih Wardina atas tips itu...
;)

Wednesday, July 25, 2012

Cincin

Cincin terakhir drpd nafastari untuk mawar.... Saya dan dia selalu tidak puas hati dengan cincin perkahwinan kami..cincin emas putih pemberian dia di hari pernikahan kami luntur menjadi warna gangsa apabila saya sedang bermain pasir pantai...sejak itulah dia rasa mahu membelikan cincin baru untukku..tp bagiku cincin perkahwinan cuma satu,bila diganti dgn apa pun ianya tak akan sama spr cincin yang disarungkan olehnya pada hari kami diijabkabulkan...

Di pakistan,cincin batu agak murah.. Jadi dia sering membelikan cincin buatku. Dan inilah cincin terakhir pemberian dia buat ku..akan ku simpan smp akhir hayatku..

Tuesday, July 17, 2012

Followers+readers+friends+family, this is for you!

2289 friends list kat fb, friends awaiting tak kira berapa... dah 1300 followers kat blog ni..mcm artis pulak... hahahaha... tapi i bukan artist, tp suami i ramaaaai kawan, kawan suami saya, kawan saya juga.... kawan saya pun ramai... kawan kepada kawan saya pun kawan saya juga... apa pun semuanya inilah yang dinamakan UKHUWAH..

semuanya terjadi lepas pemergian dia...

yang jauh bertambah dekat, yang tak kenal, bertambah kenal
yang belum kenal, menjadi kenalan...

MashaAllah, hebatnya Allah ciptakan persahabatan...
persaudaraan...

buat kita yang menghargai.. buat kita yang mengerti...
berkenalan2 antara sesama manusia buat kita lebih mengenal erti kemanusian...
erti kasih sayang antara sahabat, keluarga dan Tuhan.

Ya, ahmad tetap cinta hati saya sampai bila-bila..
saya masih berdoa.. dan terus berdoa.. supaya Allah hanya tetapkan hati saya untuk dia...
pemisah kami cuma alam... alam dunia dan alam barzakh...
kisah cinta kami belum berakhir.. sekadar cuma PJJ dua alam...

namun, satu tempat yang PASTI kita tuju,
di akhirat nanti...saya berdoa agar Allah temukan kami sekeluarga bersama2...
Mawar, Nafastari, Embun dan Kekwa

saya juga berdoa...
agar Tuhan temukan saya dengan sahabat2 saya yang setia bersama saya...
di saat saya senang dan susah...

begitu juga keluarga saya yang tercinta...
mama, papa, che, ayah, mok, pah, arwah tok yang tak pernah saya kenali sepanjang hidup saya...
adik beradik saya, adik beradik ipar,
saya masih berdoa... dan akan terus berdoa...

untuk kalian juga,
sahabat saya, sahabat ahmad,
sahabat kenalan blog atau siapa saja yang mendoakan saya...
untuk semualah! yang pastinya sama2 saudara seISLAM

Terima Kasih atas doa kalian buat saya,
 saya doakan kalian juga berbahagia di dunia dan di SANA...


Amin! (Allah, perkenankanlah!)




Monday, July 16, 2012

Pesanan penaja

Jangan sedih anda selalu jatuh, tapi sedihlah anda tidak mahu bangkit!

Bila belajar mengayuh basikal,
jika terjatuh basikal,bangkit dan bangun,cuba sekali lagi,
jatuh lagi, cuba lagi,
hasilnya anda akan gembira mengayuhnya!

To ponder.. ;)

Happy tuesday readers....

Friday, July 13, 2012

Jalan-jalan" selatan-barat-timur," utara tak sempat lah!

Sejak bulan jun lepas, saya dan anak2 travel jauh je setiap minggu..
cewah, mawar dah bawak kereta jauh2... alhamdulillah, Allah beri kemudahan, beri keyakinan dan keselamatan buat kami sekeluarga untuk travel anak beranak, dan tak lupa juga, bantuan Siti (pembantu) menjaga anak2 ketika saya drive....

saya pergi mana ye?
mulanya, dari Kluang ke Shah alam...
saya balik untuk uruskan beberapa dokumen penting...
untuk urusan 'pentadbir harta pusaka'... hm, setelah setahun lebih, baru saya nak apply?
haha.. sebabnya saya baru tahu! sibuk uruskan benda2 lain, benda yg paling penting ni saya boleh missed out.. adoila...takpe2, yang penting sekarang dah pun saya submit segala dokumen yang patut...tunggu next procedure pulak....

minggu seterusnya, saya dapat panggilan daripada Kak Zu, kakak ipar saya, katanya Che (ibu mertua)sakit, serangan stroke buat kali kedua.. dan dimasukkan ke hospital.. saya tak sedap hati, terus rasa nak balik. Masa tu mama saya ada di Kluang, jadi saya pun ajak mama balik ke Terengganu sekali. Saya tak tahu drive ke Terengganu, jadi saya booked tiket flight...saya balik ke Shah Alam, dan ambil penerbangan ke Kuala Terengganu dari Subang airport...nak pergi Senai Airport saya pun tak tahu jalan ...

Alhamdulillah, sampai juga kami di Terengganu.. sempat melawat Che.. Sedih sangat saya tengok che terlantar kat hospital masa tu...terus saya teringatkan dia... kalau dia masih ada, mesti dia yang paling sibuk nak jaga che.. huhu.... tp saya cuti kejap je, saya pun balik semula ke Shah Alam, dan esoknya saya balik ke Kluang semula... mama dah tak ikut.. jadi kami berempat je yang balik ke Kluang... (ummi, embun , kekwa dan siti)

minggu lepas, saya ditugaskan buat operasi di daerah batu pahat. Waktu tu rasa takut juga tak kenal jalan dan kawasan tu.. tapi mujur ada cik tabbie yg ada GPS, jadi dengan menggunakan bantuan teknologi tu, saya dapat juga cari jalan di batu pahat tu... Tengah bertugas, tiba saya dapat sms daripada Kak Zu.. "nur, che dah takde...."

bayangkan perasaan saya masa tu... terkejut, dan terus menggigil lutut yang tengah bawak kereta... saya berhenti dan tenangkan diri.. rasa terus nak balik Terengganu tengok che... walaupun saya tahu ianya mustahil, kerana jauh.... Saya tekad nak balik ke Terengganu... saya terus ambil keputusan untuk ikut jalan mersing..Anak2 dan siti saya bawa sekali... saya tak tahu pun jalan ke terengganu melalui johor, tapi saya tak fikir panjang, rasa nak terus balik dan smp sana je....

Rupanya jalan itu tak semudah yang saya sangka... bersimpang siur, kelapa sawit kiri kanan, jalan sempit... hoho.. ok, serik dah nak bawa kereta sendiri ke sana lagi! Saya akan pastikan saya naik bas atau orang lain yang bawakan kereta untuk saya ke sana! Sesampai saya di Kuantan, saya sudah letih, saya bermalam di kuantan dan mulakan perjalanan pada pagi esoknya..

Saya tiba di Setiu tengahari... dan semestinya saya tak sempat melihat che.. hanya kubur che yang sempat saya ziarah.. dan kubur kekasih saya............

Terasa asing sekali bila balik ke kampung tanpa Che di rumah.. kerana saya masih ingat, saat saya pulang ke kampung selepas kemalangan dulu, saya lihat Che, saya jadi kuat.. kerana ahmad selalu pesan dekat saya, "che tu tak boleh terkejut, nanti dia kena stroke lagi..." saya lihat Che tabah, saya pun harus tabah dengan pemergian Ahmad.. Bila che dah takde, nur rasa kekuatan itu sedikit hilang... namun, nur redha.. sebab kita semua menuju tempat yang sama juga satu hari nanti...

Che, semoga che ditempatkan di kalangan orang yang beriman... che meninggal hari nisfu syaaban, hari yang penuh keberkatan,moga2 Allah berkati hidup che selama che kat dunia...

Ahmad, che dah ikuti kamu... tunggu giliran nur pula ya...........
sangat rindu padamu suamiku.........




.........................................................................................................





Penat setelah berminggu2 asyik drive jauh....
balik kerja rasa nak tidur dan baring je...
tapi..... tengok budak berdua ni bila ummi pulang kerja,





terus hilang penat..... :)



Thursday, July 12, 2012

Sarapan sikit

Bersabar itu tiada rugi. Dan dalam bersabar itu, teruskanlah usaha lagi.

Kita tidak tahu apa yang Allah susun pada kita.

Tetapi kita mesti tahu, bahawa Allah SWT hanya susunkan yang baik-baik sahaja buat kita!

Bersangka baiklah kepada Allah SWT, dan bersabarlah!

(anak murid Dr Ala’ Hilat , University of Yarmouk)

Monday, July 9, 2012

Work station

Hari-hari duk ngadap kotak ni...
Hohoho

Sunday, July 8, 2012

Sunday, July 1, 2012

Kekwa yang bijak

Usia kekwa sudah setahun enam bulan...

dah besar dah pun.. dah boleh jalan.. dah pandai main...
dah pandai merajuk!
dah pandai nak mintak makanan ( dlm bahasa dia)
sangat suka tgk barney...
tiap hari WAJIB pasang citer barney.. (ney... ney....smbil pegang cd barney suruh ummi pasangkan...pastu siap kasi remote tv kat ummi sruh tukar mode dvd..)heheee

Kekwa suka main anak patung, berbeza dgn si embun yang tak berapa gemar main anak patung..
suke tengok kekwa main.. penuh perasaan! :)
budak berdua tu pandai main same2...
si kakak suka jugak buli adik dia..
tapi kadang tengok si adik pun mengada2 juga.. kakak buat sikit, dah merajuk sakan! hihihi'

kekwa dan embun suka berebut nak duduk dekat ummi..
bila ummi balik kerja je, trus dua2 nak duduk atas riba ummi..
adik masih menyusu badan... bila ummi susukan adik, si kakak mula la nak minta nak dibuat susu botol dia pula..hmm.. attention seeker la tu...

bila dua2 gaduh nk duduk dgn ummi,..
ummi selalu cakap...

"kakak dgn adik share2 la ummi ye..."
:)

untung kamu berdua masih ada ummi..
bila teringat anak yatim piatu, macam mana la mereka ye??
dahagakan kasih ibu dan ayah...
ummi masih ada bersama kamu kekwa dan embun...
kamu takkan kekurangan kasih sayang ibu dan ayah..
sbb ummi akan cuba dan berusaha jadi ibu+ayah yg terbaik buat kamu berdua..
inshaAllah...

cik Embun yang petah

Embun dah berusia 3 tahun...

ye.. 3 tahun...sekejap je kan? rasanya baru je buat entri pasal embun, create embun punya blog.. yang dah bersawang tu... embun yang sulung.. hihi.. maaf ler embun ye, ummi sibukla lately.. tak sempat nak update blog kamu,blog kekwa.. apa lagi blog ummi ni ha...

ummi sibuk apa ye? sibuk layan kamu berdua la sayang... embun dan kekwa.. banyak benar karenah dan telatah yang menghiburkan ummi.. smp tak terasa masa berlalu begitu pantas.. dan ummi syukur dikurniakan anugerah anak seperti kamu berdua... comel dan bijak.. alhamdulillah...

Embun sekarang sudah SANGAT petah bercakap.. dan segala ayat yang keluar dari mulut dia semuanya macam comel je... tapi kadang2 dia tanya soalan pelik2 dan susah nak jawab...

Embun: ummi, kakak nak rindu ayah..
Ummi: okay....

(erk... nak rindu ayah tu pun kena tanya ek? haha)

Embun tengah 'tolong' ummi basuh kereta...
Embun: ummi, mana ayah ni?
ummi: erk?? (smbil pndang pelik ke arah embun)
embun: kakak rindu ayah la ummi..

ok.. speechless!

apa pun Embun, ummi doakan kamu dan adik kamu, kekwa... tabah, sabar dalam menghadapi apa jua dugaan dalam hidup kamu nanti... jadilah orang yang beriman, takwa dan anak yang solehah... mudah2an... amin....