Sunday, December 30, 2012

What's inside my handbag?

Amboi, tajuk ongputeh, tapi nak tulis kot melayu je... heheee...

sejak jadi mak orang ni.. saya tak pandai dah nak pakai handbag kecik2, comey2 yang boleh letak beg duit dgn handphone je... sangat tak menepati ciri2 seorang ibu yang ada anak kecik dua orang!

jadi.. saya akan pakai handbag yang besar yang boleh letak gajah  dalam tu.. heeee...
semua mak nenek saya boleh letak... dari purse, handphone, buku, diari, pen, bedak baby, pampers anak, charger, etc....

tp dalam banyak2 benda tu.. kadang2 benda yang tak diduga ada dlm handbag tu itu...

seperti apa ye?

kadang2 bila da sampai ofis, nak amik duit dlm handbag tu.. tibe tengok...
ada....

1. kereta mainan!

hari berikutnya,..

2. anak patung si kecik!

hari lain plak.,..

3. gula2 yang melekit, dah dibuka, tak habis makan...

dan kadang2 jugak..

4. coklat yang dah lembik...

!@##%^%*&^%%$^#*(&^%#

urgh! salahkan siapa ye? embun ke kekwa punya keje ni????????

Thursday, December 27, 2012

Hari Istimewa

28 Disember 2007... hari yang terlalu istimewa buat diriku... saat aku diijabkabulkan dengan seorang yang amat aku sayangi, amat aku kagumi... Wan Ahmad Fadzil bin W.Mohd...

pagi itu dia melafazkan akad... aku duduk di dlm bilik pengantin di tingkat atas rumahku di shah alam.. manakala dia di bawah... aku tidak dengar pun lafaz itu dilafazkan olehnya...sedar2, dia naik ke atas untuk sujud syukur, saat itu, kakak ku memberitahu,

"tahniah, ko dah jadi isteri orang!"

hah? betul ke? heee... aku yang pada waktu itu duduk menunggu di bilik atas memang tak tahu apa yang berlaku di bawah...
npknya upacara ijab kabul kami tidak seperti kebanyakkan orang sekarang.. saat pengantin lelaki melafazkan akad itu didengari oleh pengantin perempuan... lain halnya dengan kami pada 5 tahun yang lepas.. lafaz akad didengari dan disahkan oleh wali dan saksi... 

Sungguh Allah mencaturkan pasangan hidup sesorang itu dari jenis kita sendiri.. 

“Dan di antara tanda-tanda (kebesaran)-Nya ialah Dia menciptakan pasangan-pasangan untukmu dari jenismu sendiri, agar kamu cenderung dan tentram kepadanya. Dan Dia menjadikan di antaramu rasa cinta dan kasih sayang. Sungguh pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Allah) bagi kaum yang berpikir. ” (Ar-Rum [30]: 21).


Maha suci Allah memberikan yang terbaik buat hambaNya...Sungguh aku merasakan tenteram itu apabila bersamanya... sungguh rasa cinta itu hadir setelah aku kenali dia di alam perkahwinanku... sungguh masih wujud kasih dan sayang itu padanya meskipun dia telah menemui Penciptaku... Sungguh inilah kebesaranMu Allah, terima kasih.. alhamdulillah.. moga Allah terus tetapkan hati ini untuk terus menyintai suamiku Wan Ahmad Fadzil.... Moga cinta kami bersatu keranaMu...

Selamat ulangtahun perkahwinan Ahmad, tahun ini hadiah nur buat ahmad,
buku terbitan dari hasil karya kamu sendiri sayang..


impian kamu terlaksana juga.. 
Allah... segala pujian bagi Allah... 
Sesungguhnya dengan izinNya impian mu tercapai... Allah terlalu sayangkan kamu sayang...
Subahanallah, subahanallah, subahanallah!

Doakan kami ya sahabat,
doa untuk kalian juga supaya kita sama2 bercinta keranaNya.




Tuesday, December 25, 2012

How to buy buku nafastari?


Assalamualaikum ! 

As for now buku  Diari seorang diplomat, hikmah yang tersirat buku tu belum ada kat semua outlet.. so boleh beli tru online je dulu...

For those yang nak beli buku online. Hope this one helps you.

follow this simple instructions:

1.       Pergi ke http://www.galeriilmu.com.my
2.       Scroll ke bawah dan akan ada paparan seperti di atas. Click “Buy Now”.
3.       Akan keluar paparan seperti di bahagian bawah gambar. Click “Checkout” untuk proses seterusnya. (kena register dulu if u r 1st time customer, register mudah je, mcm register emel)


Selamat Membeli! J



Tuesday, December 18, 2012

Saturday, December 15, 2012

embun dan kawannya...

Embun dan kekwa saya hantar ke taska berdekatan dengan rumah... taska asuhan je... tadika tak boleh masuk lagi sebab kekwa masih belum boleh bercakap... kesian pula kalau saya nak hantar embun saja, si adik di taska... tunggulah adik besar sikit dah boleh cakap, saya akan hantar mereka berdua ke tadika pula...

pulang dari taska... embun sibuk bercerita mengenai kawan2 nya....


embun: ummi,nadaa ada ramai kawan... nama dia isya, arash dengan baby ain!
ummi, tadikan.. kawan nadaa kan...nama dia baby ain... dia buat  marwa, lepas tu marwa nangis..

ummi: iye? baby ain buat wawa? macam mana tu? dia buat camane?

embun : (demo mcm mana baby ain tu buat)

ummi: oh, dia cubit wawa eh.. (dlm hati pelik juga, mcm mana baby leh cubit wawa? pandainya baby tu... dia pegang wawa kot!)




hari berikutnya,,,,,


ummi: jom nadaa, kita balik... eh, ni ke kawan nadaa? mana satu isya?

cikgu: ni isya, tu, arash... yang ni plak baby ain..

ummi: oh, ni ke baby ain...??? (rupanya baby ain sebaya dengan embun!)

cikgu: ha'ah... mak dia pgl dia baby ain sbb abang2 dia pgl dia baby....

ummi: oooooooooooooo...




Wednesday, December 12, 2012

eh dah boleh la!

setelah beberapa bulan tanpa laptop untuk menulis blog.. skg dah kembali menulis guna laptop kesayangan encik suami... alhamdulillah.. mujur ada cousin yg mahir dalam bidang IT ni... dialah yg tolong baiki kan laptop kesayangan ni...

bila dah lama tak guna, rasa kekok pula nak menulis...

rasa mcm nak share macam2 kat sini....

tp takde idea ... idea saya byk dtg bila sedih dan kecewa je.. bia la agaknya nak memulakan entri dengan title yang gembira ye??

mgkin nnt sy ceritakan kisah embun dan kekwa di sini....

tunggu.......

Sunday, December 2, 2012

ubat jiwa

Dalam berduka sy cuba cr sesuatu utk menjadi motivasi diri... dlm lemah sy cr kekuatan utk sy terus bertahan... sy cuba bc kata2 hikmah utk sy dpt semangat....

Kata2 hikmah saya jmp dalam kalam Allah... dalam kitab al-quran, ayat 62 surah al baqarah....

Sesungguhnya org yang beriman, org yahudi, org nasara ( nasrani) dan org Sabi'in, sesiapa shj di kalangan mereka itu yang beriman kpd Allah dan beriman kpd hari akhirat serta beramal salih, maka mereka akan memperoleh pahala balasannya di sisi Tuhan mereka, tidak ada kebimbangan (drpd berlakunya kejadian tidak baik) kepada mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita.

Org yg beriman tidak akan bimbang apa pun bila berlakunya kejadian yg tidak baik menimpa mereka... orang yg beriman tidak akan berdukacita... kerana mereka percaya pada Qada' dan Qadar Allah.. mereka yg beriman percaya adanya hari akhirat...mereka akan buat kebaikan utk memperoleh syurga Allah.... subahanallah... saya mahu jd org seperti mereka... mereka yg beriman... jd saya tidak harus bimbang dan berdukacita.....

Kpi: mahu jd org beriman!

InshaAllah.... bantulah hambaMu ini yg selalu saja lalai........