Posts

Showing posts from February, 2016

ProjekBuku2016- buku 1 : Opah Gangnam Style

Image
dua tiga hari ini saya mengembara ke KOREA bersama #opahgangnamstyle





sebuah buku yang amat santai dibaca,sarat dengan mesej yang berguna dan pengalaman yang menarik di korea. buku ini juga sedikit sebanyak mengajar kita untuk berbahasa korea.. fefeeling cakap korea pula bila membacanya..

must read book guys!
bahasanya mudah ,ringkas dan santai.. terasa rapat dengan opah...

terima kasih dik kerana sudi bertukar buku dengan akak hari #booksgivingday di karangkraf hari tu...sungguhpun dirimu jauh lebih muda...tapi pengalaman kamu membuatkan kamu seorang yg sangat matang...semoga berjaya dunia akhirat buat kamu....

#opahgangnamstyle
#hikmahyangtersirat
#bookgivingday2016
#perkampunganpenulis2016

projekbuku2016- buku 2 : Travelog ET: Kembara Afghanistan

Image
ke korea sudah bersama ‪#‎opahgangnamstyle‬ selama dua hari setengah... (saya membaca ketika waktu rehat pejabat dan petang ketika menunggu embun pulang sekolah rendah)
17 Februari 2016 , jam 1931
saya FLY ke AFGHANISTAN pula la bersama
‪#‎traveloget‬
‪#‎kembaraafganistan‬ inshaAllah...doakan saya selamat di AFGHANISTAN.. smile emoticon  18 Februari 2016, tepat jam 6:25 petang... saya sudah habis mengembara bersama ET ke AFGHANISTAN..

#traveloget
#kembaraafganistan




sesuatu yang unik..sangat unik..seorang pengembara wanita..mengembara secara solo ke negara AFGHANISTAN... dicatatkan di dalam buku travelog E.T .. buku ini membawa kita mengembara bersamanya ke negara asing.. walaupun katanya dia pergi mengembara solo..tetapi dia pulang dengan membawa kita mengembara bersama di dalam buku ini...cerita ditulis secara detail... satu persatu perjalanan et di sana...terima kasih e.t beri saya peluang berada di AFGHANISTAN...

:-)

p/s:sungguhpun begitu,saya benar benar berharap e.t nnt akan mengem…

Embun Kekwa the explorers - Hong Kong trip 2015

Image
impian menjadi kenyataan!

wishlist  !!!  - done :)
Alhamdulillah.... 
terlaksana juga impian saya ingin membawa anak anak mengembara melihat dunia... percutian 4 hari 3 malam di HONG KONG pada tahun 2015 merupakan pengalaman yang indah buat kami.  
eh?
tahun 2015 punya cerita lah! kenapa baru nak update sekarang?
hihihi... BETTER LATE THAN NEVER kan? hahaha.. 
sebenarnya dah hampir lupa journey masa di sana..

 hampir setahun lepas punya cerita ! tapi sedikit sebanyak yang saya ingat, saya cerita di sini ya?
orang kata bila kita sibukkan diri kita, kita akan lupakan perkara yang menyedihkan kita. December 2014, kematian mama saya buat saya rasa semakin sunyi dan hilang tempat memapah.. saya lemah dari segi mental ..saya seperti lumpuh kedua dua belah kaki... yang saya ada masa tu hanya dua orang puteri saya dan kakak saya yang duduk serumah dengan saya sekarang. waktu tu saya cuma rasa ingin berlari jauh dan ingin melihat dunia dari perspektif yang lain. Saya ingin berfikir dan muhasaba…

FACE THERAPY -PART 2

Image
Salam...

first of all.... AMPUN sangat-sangat!! lamaaaaaaaa sangat nak continue part 2 entri lama ni

entri tahun 2013, bulan oktober tentang   Face Therapy   < ---- please click this link

masa dulu update pasal tu sebab tengah excited guna produk muka yang baru... rasa dia seolah olah pegi buat facial kat kedai facial.. (perasaan je, walhal tak pernah seumur hidup saya pergi salon buat facial) sebab apa saya cakap tu... sebab bila pakai produk tu dulu rasa muka ni segar je... macam lepas pakai tu rasa muka ni cantik je.. muahahahaha...

bila dah jatuh cinta kat produk facial yang saya kata tu... saya pun repeat membelinya setelah habis... dah hampir dua kali pakai sampai habis... bila kali ketiga... mula rasa dah tak sesuai dengan muka..muka jadi kering sangat ...lepas tu jerawat satu dua biji akan tumbuh....

produk apa yang saya pakai sebelum ni?

tara~~~

  ini lah produk yang saya  cuba nak share tahun 2013 hari tu... hahaha

sebab best pakai produk ni masa tu... 3 in 1 lagi... sena…

Embun dan kekwa

Image
melihat gambar anak anak sudah mula membesar hati terasa sebak...





zaman menyusu anak..menukar pampers anak...menyuap bubur dan membancuh susu...mengelap lantai bedak bertaburan...mengemop lantai yg melekit sebab nasi lauk kicap telur tertumpah..tidak tidur malam menjaga anak menangis malam.... tidak senang duduk di dalam rumah....menggoreng ikan sambil mendukung anak...tidur yg tidak lena kerana anak bangun bermain di tengah malam...esoknya kerja lagi...

mengurus anak ke taska... membawa kereta hanya bertemankan anak yg masih kecil...ke depan ke belakang mereka buat kereta mcm playground...

oh..zaman itu telah berlalu... rupanya penat itu ada manisnya...bila kini dikenang semula...indah sungguh pengalaman berharga itu....

sekarang pula...di era zaman anak mula bersekolah...mula pandai merajuk dan hendak dipujuk..anak sudah pandai menunjukkan emosi dan hendak dibelai... anak mula bertanya itu dan ini... masih banyak lagi yg perlu saya belajar...untuk mendidik anak anak syurga ini...

se…