Posts

Zaman Pintar.

Zaman berubah.. dunia blogger dah tak semeriah dahulu.. yang ada sekarang, Facebook
Twitter
Instagram saya juga sudah lama tidak menulis di sini. hanya melalui https://www.facebook.com/aini.nurbayasilalah ke Facebook saya jika terus ingin membaca ceritera Mawarnafastari bersama Embun dan Kekwa.laman Instagram kadangkala saya update juga. tapi tidak sekerap di Facebook.Page Mawarnafastari di Facebook ada juga, dibuat khas untuk pembaca buku Hikmah Yang Tersirat dan pembaca blog boleh juga follow.Saya bukanlah Penulis.Tetapi saya cuma menulis.cerita biasa tapi dengan niat saling berpesan-pesan sesama kita. 💕❤️Sabar itu cantik🌹

Single mum tools kit

For new single mum tools kit:things that you need most
1.pen
2.journal or a notebook
3.financial books
4.files (can be pocket, holder or anything that suitable)
5.motivational books.
6.pray mat
7.qurana pen and a book for you to jot down your plans, your emotions, your hopes and to do list.make your day as busy as you can...because it will lessen your sadness .financial books and motivational books for you to gain knowledge about managing money, your orphan money and understanding more about life. your life wouldn't end even though your life partner no longer exists in this world. you still need to move on. keeping files for organising your letters and certificates. because once the report made, a lot of processes and documents to be submitted. good luck! and be patience 😘lastly, the most important thing is never let yourself astray from God. Verily every hardship there is a relief and  always remember that
حَسْبُنَا اللَّهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ
Allah (Alone) is Sufficient for us, and He…

Ceritera Mawar :Busy umi, busy year, Hello 2017.. its already April!

hello readers!!! :)
.lamaaaaaa tak update blog mawar ni... rinduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu semua.... rindu nak berceloteh kat laman ni... sorry la sebab lama tak jenguk dan post new entri dalam blogger ni... hati tu selalu ingat nak update blog, tapi selalu jugak tak sempat,,..
tahun 2017...
dah bulan April dah pun... bermakna 4 bulan tak update new story... tentang embun dan kekwa... :)
okayla, mawar update sikit pasal perkembangan puteri saya yang dua orang tu ye...
Embun,,, dah pun darjah dua... dan Kekwa pula dah darjah satu .
alhamdulillah... sekejap je mereka dah besar, dah bersekolah.... mula menapak untuk satu fasa yg baru... fasa persekolahan....
umi busyyy sebab mereka lah! siapa lagi? selain daripada busy nak jadi stalker #lofattah, umi embun dan kekwa sebenarnya busy menguruskan hal rutin ....maklumla bila anak anak dah mula sekolah, bermakna jadual hidup pun kena ubah la sikit..eh, bukan sikit, sebenarnya berubah hampir 180 darjah terbaliknya kehidupan ni.... hihi...
pagi…

Janam Janam (Forever~) MawarNafastari 28122007

Image

tips untuk gembira buat yang tiada pasangan. ewah!

bila perasaan sedih mula singgah dalam hati, tarik nafas dalam dalam.. dan kawal perasaan dengan -ignore sahaja orang sekeliling -bila ternampak pasangan suami isteri tgh layan anak-anak mereka, buat buat tak nampak je supaya kita tidak terlalu memikirkan kekurangan kita.. -cuba alihkan perhatian tengok orang lain yang bawak anak tanpa suami.. mgkin suami diorang sibuk, at least kita yg dh takde suami ni tahu dah takde,camane nak teman jejalan kan.. kalau yg suami sibuk, sian plak diorang kan... -bila terpandang keluarga bawak mak yg sudah tua jejalan, dalam hati kena banyak banyak doakan mak yang dalam kubur, semoga Allah ampunkan segala dosa dosanya. - elakkan pergi reunion kalau hati belum kuat atau mood swing, nanti tak pasal pasal makan hati sendiri... kalau hati kuat, dan mood tengah okay, join je lah reunion tu , mana tahu dapat gembirakan hati..  kesimpulannya...jangan duk jalan-jalan sangat aih.. hehehe.. dan sbnrnya kita adalah apa yang kita fikirkan.. kalau kita fikir kita…

mimpi dalam mimpi

posting kali ni agak panjang, lama tak menulis panjang panjang...saja nak share cerita...

****************************************

semalam kami bertiga berbuka di luar... dalam perjalanan nak balik ke rumah,tengah memandu,tiba tiba ada kereta memandu sangat laju di sebelah saya dan spontan saya berkata,"oh,sayang...nak kemana laju laju tu?"

si embun mula bertanya,"umi,kenapa umi panggil dia sayang?"

"saja je.. habis tu nak panggil apa? kereta tu laju sangat.."jawab saya

"oh,nadaa tahu.. mesti umi ingat kan ayah kan? dulu umi panggil ayah sayang kan?" tanya nadaa mengusik ingin tahu..

tersenyum saya mendengar soalan si kecil ni.. "mana ada,ayah lah yang panggil umi sayang... umi panggil ayah,'awak...' je... tak pun.. 'ahmad'.."

si kecil kekwa tiba tiba mencelah perbualan... "eeee...isk,wawa tak suka ayah! wawa tak suka orang panggil umi sayang... "

lucu benar reaksi si kecil embun dan kekwa...seronok sungguh me…

Mendidik embun dan kekwa, kuncinya harus Sabar

ustaz kata... kunci nak jd ibubapa ni... kena ada "sabar"

nak besarkan anak anak kena banyak "sabar"

sungguh,kdg terlanjur marah dan menjerit jerit dan memukul si kecil sbb selalu buat perangai...
ke manakah hilangnya sabar itu nur?
di manakah letaknya 'sabar itu cantik' seperti yang kau selalu ucap dalam hati itu?

anakku embun dan kekwa,

umi marah sebab umi sayang,
umi meninggi suara sebab umi ingin kamu jadi anak yang mendengar kata,
umi tegur sebab umi mahu kamu berdua tahu mana yang salah,mana yg betul.

tp umi selalu lupa,

kamu masih anak anak kecil,
yang perlu dimanja lebih daripada dimarahi selalu...
kamu anak yatim yg perlukan kasih yang lebih daripada anak anak yg punyai bapa,

maafkan umi,

umi cuba menjadi ibu dan ayah yang terbaik buat kamu berdua,

maafkan umi,

umi kena belajar untuk lebih SABAR

'sabar separuh daripada iman..
kamu muslimah perlu ada iman..
iman... kunci ke jannah...yang kau idamkan selalu untuk bertemu Nya..berkumpul dgn orang …