Posts

Ceritera Mawar :Busy umi, busy year, Hello 2017.. its already April!

hello readers!!! :)
.lamaaaaaa tak update blog mawar ni... rinduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu semua.... rindu nak berceloteh kat laman ni... sorry la sebab lama tak jenguk dan post new entri dalam blogger ni... hati tu selalu ingat nak update blog, tapi selalu jugak tak sempat,,..
tahun 2017...
dah bulan April dah pun... bermakna 4 bulan tak update new story... tentang embun dan kekwa... :)
okayla, mawar update sikit pasal perkembangan puteri saya yang dua orang tu ye...
Embun,,, dah pun darjah dua... dan Kekwa pula dah darjah satu .
alhamdulillah... sekejap je mereka dah besar, dah bersekolah.... mula menapak untuk satu fasa yg baru... fasa persekolahan....
umi busyyy sebab mereka lah! siapa lagi? selain daripada busy nak jadi stalker #lofattah, umi embun dan kekwa sebenarnya busy menguruskan hal rutin ....maklumla bila anak anak dah mula sekolah, bermakna jadual hidup pun kena ubah la sikit..eh, bukan sikit, sebenarnya berubah hampir 180 darjah terbaliknya kehidupan ni.... hihi...
pagi…

Janam Janam (Forever~) MawarNafastari 28122007

Image

tips untuk gembira buat yang tiada pasangan. ewah!

bila perasaan sedih mula singgah dalam hati, tarik nafas dalam dalam.. dan kawal perasaan dengan -ignore sahaja orang sekeliling -bila ternampak pasangan suami isteri tgh layan anak-anak mereka, buat buat tak nampak je supaya kita tidak terlalu memikirkan kekurangan kita.. -cuba alihkan perhatian tengok orang lain yang bawak anak tanpa suami.. mgkin suami diorang sibuk, at least kita yg dh takde suami ni tahu dah takde,camane nak teman jejalan kan.. kalau yg suami sibuk, sian plak diorang kan... -bila terpandang keluarga bawak mak yg sudah tua jejalan, dalam hati kena banyak banyak doakan mak yang dalam kubur, semoga Allah ampunkan segala dosa dosanya. - elakkan pergi reunion kalau hati belum kuat atau mood swing, nanti tak pasal pasal makan hati sendiri... kalau hati kuat, dan mood tengah okay, join je lah reunion tu , mana tahu dapat gembirakan hati..  kesimpulannya...jangan duk jalan-jalan sangat aih.. hehehe.. dan sbnrnya kita adalah apa yang kita fikirkan.. kalau kita fikir kita…

mimpi dalam mimpi

posting kali ni agak panjang, lama tak menulis panjang panjang...saja nak share cerita...

****************************************

semalam kami bertiga berbuka di luar... dalam perjalanan nak balik ke rumah,tengah memandu,tiba tiba ada kereta memandu sangat laju di sebelah saya dan spontan saya berkata,"oh,sayang...nak kemana laju laju tu?"

si embun mula bertanya,"umi,kenapa umi panggil dia sayang?"

"saja je.. habis tu nak panggil apa? kereta tu laju sangat.."jawab saya

"oh,nadaa tahu.. mesti umi ingat kan ayah kan? dulu umi panggil ayah sayang kan?" tanya nadaa mengusik ingin tahu..

tersenyum saya mendengar soalan si kecil ni.. "mana ada,ayah lah yang panggil umi sayang... umi panggil ayah,'awak...' je... tak pun.. 'ahmad'.."

si kecil kekwa tiba tiba mencelah perbualan... "eeee...isk,wawa tak suka ayah! wawa tak suka orang panggil umi sayang... "

lucu benar reaksi si kecil embun dan kekwa...seronok sungguh me…

Mendidik embun dan kekwa, kuncinya harus Sabar

ustaz kata... kunci nak jd ibubapa ni... kena ada "sabar"

nak besarkan anak anak kena banyak "sabar"

sungguh,kdg terlanjur marah dan menjerit jerit dan memukul si kecil sbb selalu buat perangai...
ke manakah hilangnya sabar itu nur?
di manakah letaknya 'sabar itu cantik' seperti yang kau selalu ucap dalam hati itu?

anakku embun dan kekwa,

umi marah sebab umi sayang,
umi meninggi suara sebab umi ingin kamu jadi anak yang mendengar kata,
umi tegur sebab umi mahu kamu berdua tahu mana yang salah,mana yg betul.

tp umi selalu lupa,

kamu masih anak anak kecil,
yang perlu dimanja lebih daripada dimarahi selalu...
kamu anak yatim yg perlukan kasih yang lebih daripada anak anak yg punyai bapa,

maafkan umi,

umi cuba menjadi ibu dan ayah yang terbaik buat kamu berdua,

maafkan umi,

umi kena belajar untuk lebih SABAR

'sabar separuh daripada iman..
kamu muslimah perlu ada iman..
iman... kunci ke jannah...yang kau idamkan selalu untuk bertemu Nya..berkumpul dgn orang …

ProjekBuku2016- buku 1 : Opah Gangnam Style

Image
dua tiga hari ini saya mengembara ke KOREA bersama #opahgangnamstyle





sebuah buku yang amat santai dibaca,sarat dengan mesej yang berguna dan pengalaman yang menarik di korea. buku ini juga sedikit sebanyak mengajar kita untuk berbahasa korea.. fefeeling cakap korea pula bila membacanya..

must read book guys!
bahasanya mudah ,ringkas dan santai.. terasa rapat dengan opah...

terima kasih dik kerana sudi bertukar buku dengan akak hari #booksgivingday di karangkraf hari tu...sungguhpun dirimu jauh lebih muda...tapi pengalaman kamu membuatkan kamu seorang yg sangat matang...semoga berjaya dunia akhirat buat kamu....

#opahgangnamstyle
#hikmahyangtersirat
#bookgivingday2016
#perkampunganpenulis2016

projekbuku2016- buku 2 : Travelog ET: Kembara Afghanistan

Image
ke korea sudah bersama ‪#‎opahgangnamstyle‬ selama dua hari setengah... (saya membaca ketika waktu rehat pejabat dan petang ketika menunggu embun pulang sekolah rendah)
17 Februari 2016 , jam 1931
saya FLY ke AFGHANISTAN pula la bersama
‪#‎traveloget‬
‪#‎kembaraafganistan‬ inshaAllah...doakan saya selamat di AFGHANISTAN.. smile emoticon  18 Februari 2016, tepat jam 6:25 petang... saya sudah habis mengembara bersama ET ke AFGHANISTAN..

#traveloget
#kembaraafganistan




sesuatu yang unik..sangat unik..seorang pengembara wanita..mengembara secara solo ke negara AFGHANISTAN... dicatatkan di dalam buku travelog E.T .. buku ini membawa kita mengembara bersamanya ke negara asing.. walaupun katanya dia pergi mengembara solo..tetapi dia pulang dengan membawa kita mengembara bersama di dalam buku ini...cerita ditulis secara detail... satu persatu perjalanan et di sana...terima kasih e.t beri saya peluang berada di AFGHANISTAN...

:-)

p/s:sungguhpun begitu,saya benar benar berharap e.t nnt akan mengem…