home sweet home

Saturday, April 25, 2015

seronok rasanya dapat kembali ke rumah sndiri... ke rumah yang dibeli orang encik suami satu masa dahulu.. rumah yang kami sama sama impikan utk bina keluarga kecil kami bila pulang ke tanah air...

kita manusia hanya merancang..Allah yang menentukan..kehidupan dan perjalanan kita... siapa sangka akhirnya aku dan anak anak saja yg duduk di rumah pusaka ini...

urusan tadbir rumah ini boleh dikatakan 70% sudah diuruskan..tinggal pihak pemaju utk memberi geran dan seterusnya tindakan faraid pula akan aku uruskan... segalanya berjalan dgn perlahan namun alhamdulillah masih dipermudahkan jalannya....

harta dunia bukan milik kita.. sekalipun kita kata kita berusaha utk memiliki sesuatu harta itu.. jika Allah nak ambil semula.. bila bila masa saja kita akan hilang semuanya... begitu juga harta yg tidak disangka.. kadang kita tidak berusaha memilikinya.. namun Kehendak Allah memberikan kepada kita..

sebagai manusia yg diberi kelebihan akal... kelebihan hati... kita lah yg harus memainkan peranan utk berfikir dgn akal dan hati... apakah yg telah Allah beri pada kita... kenapa kita diberi.. kenapa kita kekurangan.. semuanya terselit hikmah.. terselit suatu pengajaran... yg semuanya akan berbalik kepada Pencipta kita...

entah kenapa hari ni terasa ingin menulis sesuatu yg dah lama tersimpan dalam fikiran ku... tentang harta dunia.. yg sbnrnya bukan milik kita...




gambar hiasan: embun santai di rumah kajang

posted from Bloggeroid

Journey of Mawarnafastari

Wednesday, March 18, 2015

blog archive...

its been 7 years...blogging about my up and down of life...
from newly wed, journey of carrying first baby, journey in exploring new culture and cities, journey of carrying second baby,
journey of a mother, a wife and suddenly became a widow..

a journey of hopeless single mother trying to survive with two daughters that still young..
journey of planning a new life, new job, new environment
journey of a women struggling to learn to be independent..

yup, its my journey,

mawarnafastari

** hooray thanks to google for creating a site that everyone can write... everyone can be a writer of their own life...
everyone can inspire people by sharing their thoughts and journey..


sambungan wishlist dulu kala

sambungan entri saya pada tahun 2013 lalu,



:))

tahun tu cuma ada dua je wishlist nak buat..

1)nak confirm jawatan,
2)nak bawak anak anak dan mama travel ke sabah

which is tak semua yang kita impikan kita akan dapat.. tapi tak salah untuk kita terus berangan angan dan berusaha ke arah apa yang kita angankan itu..

yes, alhamdulillah, 

1) sudah tercapai, rezeki Allah beri, sudah sah jawatan, maknanya punya pekerjaan tetap
2) perancangan Allah yang terbaik, kita cuma merancang, yang tentukan hanya Dia.. impian tak terlaksana, mama Allah jemput pulang dulu, tak sempat nak bawa mama jalan jalan ke sabah, tgk rumah abg sulung saya.. maafkan nur ma... :(

memang teringin sangat nak bawa anak anak jalan jalan tgk dunia.. tgk budaya orang.. biar mereka belajar dan tahu bahawa dunia ni luas, byk ragam dan byk cerita namun terselit banyak hikmah bagi yang ingin memahami....

selepas pemergian mama, saya rasa kosong.. rasa sedih hanya Allah saja yang tahu.. hilang tongkat yang memapah saya selama ini... seperti lumpuh sebelah.. rasa ingin berlari jauh dan jauh.... membawa hati yang sukar diduga...

berita gembira dapat pindah semula ke shah alam pada tahun lepas, buat saya alpa bahawa mentari yang menyinar itu cuma seketika, Allah pinjamkan bahagia, Dia juga yang mengambilnya semula. Saya redha, saya sedar, kita bukan siapa siapa.. hanya hambaNya yang selalu lupa..

syukur sepanjang 5 bulan yang bersisa itu dapat bersama sama duduk dengan mama dan menjaga segala keperluannya.. Allah.. terlalu banyak kekuranganku.. sebenarnya masih banyak ingin aku lakukan untuk ibuku...ya, kita cuma merancang..

we plan, Allah Decide

untuk itu, aku merancang membawa hati ini untuk melupakan dan teruskan bahagia buat anak anak.. sayangku pada yang pergi tak pernah hilang.. sayangku pada yg masih ada akan terus mekar...

inshaAllah, perjalanan untuk travel melihat dunia akan aku teruskan bersama anak anak hujung bulan ini...

#lets travel
#backpacking with kiddos
#bawahatidandiri

eh? blog pun nak #? hehehe

will update later... the journey of mawar embun n kekwa!
tadaaa---






Sakitnya tuh di sini

rasa kosong...

rasa hilang..

hilang teman berbicara..

teman meluah perasaan..

teman membebel dan risaukan saya...

rindu masakan mama..

rindu semuanya tentang mama...

"sakitnya tuh di sini.." di dalam hati... di ruang paling dalam

memendam kerinduan yang berpanjangan...

al fatihah buat mama...






Pendaftaran darjah satu untuk Embun

Friday, March 6, 2015

Sekejap je masa berlalu kan?
pejam celik, embun dah berusia 6 tahun.. ye.. enam tahun!!
bermakna tahun depan Embun Darjah Satu.
nak sekolah dimana, bagaimana nak ke sekolah, persiapan sekolah, semuanya kena buat sekarang...

tahun lepas ramai duk sibuk nak daftar anak, saya plak duk sibuk nak pindah dari kluang ke shah alam. Jadi permohonan online tahun lepas, saya tak sempat nak buat.
Terpaksa buat tahun ni, alhamdulillah, masih ada ruang lagi di sekolah yang saya inginkan.

Zaman sekarang, zaman IT, semuanya di hujung jari!

buat parents yang baru pertama kali nak daftar anak sekolah di selangor, sekarang ni sistem pendaftaran dah online.

boleh tgk web ni



lepas daftar online, kena pergi sekolah yang kita nak daftar tu dalam masa 14 hari, lepas tu, tgu semakan PPD plak, lepas tu pegi semula sekolah,lepas tu saya tak tahu.. hehehehe.. sekian, setakat tu je saya tahu, yang mana dah berpengalaman daftar anak, sudi sudikanlah share pengalaman dgn saya ye...



Dulu si Embun ni kecik je... 


 sekarang ni, dah pandai buat homework lepas balik skolah tadika.. heheheh




Suamiku encik perfect 10?

memandangkan esok hari cuti , so its movie time for me... dah lama juga tak layan movie cintan cintun ni.. kebetulan ada org dah dowload, so saya pinjam la dan tgk kat umah... movie time and dinner time with dominos delivery.. yay!

sambil layan movie tu, sambil tu juga duk kunyah pizza extra cheese.. anak anak bergumbira lah dapat makan special skit hari ni..

okay, back to our topic... cerita suamiku encik perfect 10




movie ni adalah movie adaptasi novel...

sejujurnya saya rate cerita ni 2 out of 5 sahaja.. why??
saya tak nampak cerita ni bagus untuk masyarakat.. cerita cinta remaja yg bukan halal, pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan, watak hero tu sbnrnya pada mulanya bukan suaminya pun, berlakon dan berlagak seperti suami isteri, tidur dalam satu bilik, oh apakah? apakah yang cuba penulis ini sampaikan? lelaki yang perfect itu sanggup menjual maruah dgn tidur dalam bilik perempuan yang bukan sah menjadi isterinya? maafkan saya sesiapa saja yang tidak setuju pendapat saya, saya harus katakan cerita ini mengarut...dan plot yang sangat bercelaru.. sekejap perempuan tu nak kawin dengan hero.. kejap dengan org yang rogol dia aka boyfriend dia...

dari segi lakonan saya bagi 8 bintang sebab lisa dan aaron pandai membawa watak, yes, mereka nampak sweet dan aaron npk so cute dalam cerita tu. Tapi bukan bermakna lakonan itu membuatkan cerita itu jadi menarik kalau jalan cerita itu macam hampeh.. oh kenapalah saya terjebak tengok cerita yang kurang nilainya??

dan lagi satu, masa ending cerita ni heroin dia yg baru sebulan kematian suami, pergi ikut hero yg merjauk bawak diri kononnya...takkan lah dalam masa sebulan selepas kematian suami dah boleh jalan nak ikut bakal suami yang akan datang? hello????

ya ya.. ni hanya cerita rekaan semata mata kan.. i knoww.... memang cerita tu rekaan, tapi cubalah mereka cerita yang mendidik sedikit.. bukan memberi masyarakat semakin keliru mana yang boleh mana yang tak boleh...mana yang biasa .. mana yang bukan..

sekian,

tetiba jadi pengkritik filem..
muahahahaaha

jumpa lagi...

Kembali Menulis..

Thursday, March 5, 2015

Salam,

rindu saya tak?

hehe, lama tak post entri kat blog ni, sian blog ni dah bersawang.. penuh habuk.. bertahun agaknya tak post .. sebelum ni copy paste je post daripada fb...

terlalu banyak cerita yang nak dikongsi.. cerita yang tak dapat dikongsi.. saya akan bayar semula cerita cerita yang saya tertinggal untuk saya ceritakan di sini...

agak lama menyepi blogging sebab laptop yang sudah berusia 7 tahun mula meragam, mula buat hal, lambat , tapi masih boleh berjasa.. cuma kurang digunakan... sekarang, alhamdulillah, sudah punya ganti, moga dapat lah saya update blog selalu...

jumpa lagi...