Thursday, December 6, 2018

Zaman Pintar.


Zaman berubah..

dunia blogger dah tak semeriah dahulu..

yang ada sekarang,

Facebook
Twitter
Instagram

saya juga sudah lama tidak menulis di sini. hanya melalui

https://www.facebook.com/aini.nurbaya

silalah ke Facebook saya jika terus ingin membaca ceritera Mawarnafastari bersama Embun dan Kekwa.

laman Instagram kadangkala saya update juga. tapi tidak sekerap di Facebook.

Page Mawarnafastari di Facebook ada juga, dibuat khas untuk pembaca buku Hikmah Yang Tersirat dan pembaca blog boleh juga follow.

Saya bukanlah Penulis.

Tetapi saya cuma menulis.

cerita biasa tapi dengan niat saling berpesan-pesan sesama kita.

💕❤️

Sabar itu cantik

🌹

Saturday, November 24, 2018

Single mum tools kit

For new single mum tools kit:

things that you need most
1.pen
2.journal or a notebook
3.financial books
4.files (can be pocket, holder or anything that suitable)
5.motivational books.
6.pray mat
7.quran

a pen and a book for you to jot down your plans, your emotions, your hopes and to do list.

make your day as busy as you can...because it will lessen your sadness .

financial books and motivational books for you to gain knowledge about managing money, your orphan money and understanding more about life. your life wouldn't end even though your life partner no longer exists in this world. you still need to move on.

keeping files for organising your letters and certificates. because once the report made, a lot of processes and documents to be submitted. good luck! and be patience 😘

lastly, the most important thing is never let yourself astray from God. Verily every hardship there is a relief and  always remember that
حَسْبُنَا اللَّهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ
Allah (Alone) is Sufficient for us, and He is the Best Disposer of affairs (for us).”

–Surah Al ‘Imran (3:173)

In the event of fear and anxiety one should seek the help of Allah and frequently recite this ayah of the glorious Qur’an “Hasbunallahu wa Ni’mal Wakeel” “Allah (Alone) is Sufficient for us, and He is the Best Disposer of affairs (for us).” (3:173).




Labels:

Tuesday, December 27, 2016

Janam Janam (Forever~) MawarNafastari 28122007


Wednesday, August 10, 2016

tips untuk gembira buat yang tiada pasangan. ewah!

bila perasaan sedih mula singgah dalam hati,
tarik nafas dalam dalam.. dan kawal perasaan dengan
-ignore sahaja orang sekeliling
-bila ternampak pasangan suami isteri tgh layan anak-anak mereka, buat buat tak nampak je supaya kita tidak terlalu memikirkan kekurangan kita..
-cuba alihkan perhatian tengok orang lain yang bawak anak tanpa suami.. mgkin suami diorang sibuk, at least kita yg dh takde suami ni tahu dah takde,camane nak teman jejalan kan.. kalau yg suami sibuk, sian plak diorang kan...
-bila terpandang keluarga bawak mak yg sudah tua jejalan, dalam hati kena banyak banyak doakan mak yang dalam kubur, semoga Allah ampunkan segala dosa dosanya.
- elakkan pergi reunion kalau hati belum kuat atau mood swing, nanti tak pasal pasal makan hati sendiri... kalau hati kuat, dan mood tengah okay, join je lah reunion tu , mana tahu dapat gembirakan hati.. 
kesimpulannya...jangan duk jalan-jalan sangat aih.. hehehe.. dan sbnrnya kita adalah apa yang kita fikirkan.. kalau kita fikir kita nak sedih,sedihlah kita..kalau kita fikir kita bahagia,bahagialah kita.. fikiran kita,kita yang kawal, jadi pilihlah, nak jadi orang yg bahagia atau orang yg berduka?
dua-dua pun ada hikmahnya,
ketika sedang berduka,ada muhasabah di dalamnya,
ketika sedang gembira, ada senyuman diukir di wajah kita..
pilih lah apa saja yg membawa kebaikan kepada kita!

Thursday, June 30, 2016

mimpi dalam mimpi

posting kali ni agak panjang, lama tak menulis panjang panjang...saja nak share cerita...

****************************************

semalam kami bertiga berbuka di luar... dalam perjalanan nak balik ke rumah,tengah memandu,tiba tiba ada kereta memandu sangat laju di sebelah saya dan spontan saya berkata,"oh,sayang...nak kemana laju laju tu?"

si embun mula bertanya,"umi,kenapa umi panggil dia sayang?"

"saja je.. habis tu nak panggil apa? kereta tu laju sangat.."jawab saya

"oh,nadaa tahu.. mesti umi ingat kan ayah kan? dulu umi panggil ayah sayang kan?" tanya nadaa mengusik ingin tahu..

tersenyum saya mendengar soalan si kecil ni.. "mana ada,ayah lah yang panggil umi sayang... umi panggil ayah,'awak...' je... tak pun.. 'ahmad'.."

si kecil kekwa tiba tiba mencelah perbualan... "eeee...isk,wawa tak suka ayah! wawa tak suka orang panggil umi sayang... "

lucu benar reaksi si kecil embun dan kekwa...seronok sungguh mereka mengorek rahsia cerita cinta umi dan ayah... walaupun mereka membesar tanpa ayah,hati mereka tetap meronta ingin mengenali ayah mereka..

anak-anakku,umi doakan kamu berdua sentiasa tabah dan sabar dalam hidup... hidup kita antara sabar dan syukur... kita harus sabar menghadapi dugaan hidup... dan kita juga kena selalu bersyukur apa yang kita ada..

itulah kunci kebahagiaan yg sebenar... sabar dan syukur ya anak-anak umi sayang......

*****************************************

mungkin selepas perbualan dengan anak anak malam tu,terfikir sampai terbawa di dalam mimpi...

di suatu bangunan tempat kerja,saya terserempak dengan sahabat pakistan saya,

"hey,hi..what are you doing here?"

"assalammualaikum,hi,madam... i'm working here in malaysia... good to see you!"

"yea,me too!"

"oh yes,madam,could you please help me mam, I need to go to this company ,but I do not know how to get there, here is the letter"

saya melihat surat itu dan tertera alamat syarikat dan no tel di situ...

"ok,look at this address,you can just use gps or maybe u can call this number?"

"yes,thank you mam... "

"before I forgot, I need to tell you, mr wan ahmad is here also! he's right there !"

dia melihat saya dengan mata yang berkaca-kaca.. "oh really?"

"yes,there he is! "sambil menunjuk ke arah kelibat ahmad...

ahmad berjalan ke arah kami,dan tersenyum mesra.. ahmad dan kawan pakistan kami bertegur sapa... selepas itu,saya masuk ke dalam ofis untuk mengambil barang...ahmad tunggu di luar...

"sorry, saya ambil handbag tadi.." ahmad hanya tersenyum melihat saya... kami berjalan beriringan berpegangan tangan... bahagia sekali melihat dia ketika itu...

"ahmad,kenapa awak makin tinggi ni? lepas masuk hospital tu ada buat operation kaki jadi lagi tinggi ke?"
ahmad hanya tersenyum lagi.... kami berjalan menuruni tangga...dan menuju ke arah embun dan kekwa...

"ahmad,ni la nadaa dan marwa..." saya kenalkan anak anak kepadanya...
dia duduk baring sebelah marwa dan mencium pipi marwa yang tembam tu..
dia memandang redup wajah marwa dan tersenyum bahagia...

dan saya terjaga.... mimpi rupanya!...
saya di ofis waktu tu.... dan saya terjaga lagi!  sudah pukul 6 pagi!

Allah,mimpi di dalam mimpi rupanya!

alhamdulillah..Allah hadirkan dia dalam mimpi di bulan mulia ini...sungguh,kami rindu dia...

#diariramadan
#mimipimawar
#bloggermenulis

¿ada bakat jadi penulis tak? hahahaha

Friday, June 10, 2016

Mendidik embun dan kekwa, kuncinya harus Sabar

ustaz kata... kunci nak jd ibubapa ni... kena ada "sabar"

nak besarkan anak anak kena banyak "sabar"

sungguh,kdg terlanjur marah dan menjerit jerit dan memukul si kecil sbb selalu buat perangai...
ke manakah hilangnya sabar itu nur?
di manakah letaknya 'sabar itu cantik' seperti yang kau selalu ucap dalam hati itu?

anakku embun dan kekwa,

umi marah sebab umi sayang,
umi meninggi suara sebab umi ingin kamu jadi anak yang mendengar kata,
umi tegur sebab umi mahu kamu berdua tahu mana yang salah,mana yg betul.

tp umi selalu lupa,

kamu masih anak anak kecil,
yang perlu dimanja lebih daripada dimarahi selalu...
kamu anak yatim yg perlukan kasih yang lebih daripada anak anak yg punyai bapa,

maafkan umi,

umi cuba menjadi ibu dan ayah yang terbaik buat kamu berdua,

maafkan umi,

umi kena belajar untuk lebih SABAR

'sabar separuh daripada iman..
kamu muslimah perlu ada iman..
iman... kunci ke jannah...yang kau idamkan selalu untuk bertemu Nya..berkumpul dgn orang yg kau sayang.. '

sabar itu cantik,nur! -nafastari

Friday, February 19, 2016

ProjekBuku2016- buku 1 : Opah Gangnam Style

dua tiga hari ini saya mengembara ke KOREA bersama #opahgangnamstyle 






sebuah buku yang amat santai dibaca,sarat dengan mesej yang berguna dan pengalaman yang menarik di korea. buku ini juga sedikit sebanyak mengajar kita untuk berbahasa korea.. fefeeling cakap korea pula bila membacanya..

must read book guys!
bahasanya mudah ,ringkas dan santai.. terasa rapat dengan opah...

terima kasih dik kerana sudi bertukar buku dengan akak hari #booksgivingday di karangkraf hari tu...sungguhpun dirimu jauh lebih muda...tapi pengalaman kamu membuatkan kamu seorang yg sangat matang...semoga berjaya dunia akhirat buat kamu....

#opahgangnamstyle
#hikmahyangtersirat
#bookgivingday2016
#perkampunganpenulis2016