Thursday, December 6, 2018

Zaman Pintar.


Zaman berubah..

dunia blogger dah tak semeriah dahulu..

yang ada sekarang,

Facebook
Twitter
Instagram

saya juga sudah lama tidak menulis di sini. hanya melalui

https://www.facebook.com/aini.nurbaya

silalah ke Facebook saya jika terus ingin membaca ceritera Mawarnafastari bersama Embun dan Kekwa.

laman Instagram kadangkala saya update juga. tapi tidak sekerap di Facebook.

Page Mawarnafastari di Facebook ada juga, dibuat khas untuk pembaca buku Hikmah Yang Tersirat dan pembaca blog boleh juga follow.

Saya bukanlah Penulis.

Tetapi saya cuma menulis.

cerita biasa tapi dengan niat saling berpesan-pesan sesama kita.

💕❤️

Sabar itu cantik

🌹

Saturday, November 24, 2018

Single mum tools kit

For new single mum tools kit:

things that you need most
1.pen
2.journal or a notebook
3.financial books
4.files (can be pocket, holder or anything that suitable)
5.motivational books.
6.pray mat
7.quran

a pen and a book for you to jot down your plans, your emotions, your hopes and to do list.

make your day as busy as you can...because it will lessen your sadness .

financial books and motivational books for you to gain knowledge about managing money, your orphan money and understanding more about life. your life wouldn't end even though your life partner no longer exists in this world. you still need to move on.

keeping files for organising your letters and certificates. because once the report made, a lot of processes and documents to be submitted. good luck! and be patience 😘

lastly, the most important thing is never let yourself astray from God. Verily every hardship there is a relief and  always remember that
حَسْبُنَا اللَّهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ
Allah (Alone) is Sufficient for us, and He is the Best Disposer of affairs (for us).”

–Surah Al ‘Imran (3:173)

In the event of fear and anxiety one should seek the help of Allah and frequently recite this ayah of the glorious Qur’an “Hasbunallahu wa Ni’mal Wakeel” “Allah (Alone) is Sufficient for us, and He is the Best Disposer of affairs (for us).” (3:173).




Labels:

Thursday, April 13, 2017

Ceritera Mawar :Busy umi, busy year, Hello 2017.. its already April!

hello readers!!! :)

.lamaaaaaa tak update blog mawar ni...
rinduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu semua.... rindu nak berceloteh kat laman ni... sorry la sebab lama tak jenguk dan post new entri dalam blogger ni... hati tu selalu ingat nak update blog, tapi selalu jugak tak sempat,,..

tahun 2017...

dah bulan April dah pun... bermakna 4 bulan tak update new story... tentang embun dan kekwa...
:)

okayla, mawar update sikit pasal perkembangan puteri saya yang dua orang tu ye...

Embun,,, dah pun darjah dua... dan Kekwa pula dah darjah satu .

alhamdulillah... sekejap je mereka dah besar, dah bersekolah.... mula menapak untuk satu fasa yg baru... fasa persekolahan....

umi busyyy sebab mereka lah! siapa lagi? selain daripada busy nak jadi stalker #lofattah, umi embun dan kekwa sebenarnya busy menguruskan hal rutin ....maklumla bila anak anak dah mula sekolah, bermakna jadual hidup pun kena ubah la sikit..eh, bukan sikit, sebenarnya berubah hampir 180 darjah terbaliknya kehidupan ni.... hihi...

pagi pagi, siapkan anak anak dan saya akan menghantar mereka ke sekolah...
Embun saya hantar ke sekolah rendah dan Kekwa ke sekolah agama di waktu pagi...
alhamdulillah, impian saya nak bawak kereta dan hantar anak anak ke sekolah dengan sendiri termakbul... syukur, Allah beri jalan untuk saya lakukannya... di entri saya yang lama dahulu, saya pernah mengeluh kesah hanya sebab saya tidak pandai memandu.. masa tu impian saya, saya mahu berdikari dan ingin terus melangkah untuk besarkan anak anak saya yg masih bayi...

syukur, dengan izin Allah jua lah saya sekarang mampu dan berupaya untuk menghantar dan menyekolahkan anak anak saya. Sungguh, saya terharu dan bersyukur sekali.Sesungguhnya saya amat merasai kasih sayang Allah yang Maha Pemurah dan  Maha Penyayang. kerana tanpa izin Nya, tidak mungkin saya mampu berdiri sendiri sehingga hari ini. Semua berbalik kepada pertolongan Nya. Syukur, syukur, syukur... Alhamdulillah.....

Embun dan kekwa berbeza sesi persekolahan, Embun sekolah kebangsaan pagi, Kekwa pula di sebelah petang.  Saya juga menghantar mereka ke sekolah agama integrasi (KAFA) supaya mereka seimbang pelajaran dunia dan akhirat. inshaAllah... Embun sekolah agama di waktu petang manakala Kekwa sekolah di waktu pagi. Mereka cuma transit di taska berdekatan sekolah untuk menukar pakaian dan makan tengah hari. Alhamdulillah, mujur ada perkhidmatan transit sebegini, memudahkan cara dan urusan ibubapa untuk menguruskan anak-anak mereka. lebih lebih lagi bagi yang berkerjaya. Saya antara ibubapa yang memerlukan perkhidmatan sebegini. 

Sebelum saya berpindah ke shah alam dari Kluang, saya selalu memikirkan bagaimana caranya untuk saya menjaga anak saya bila mereka sudah mula bersekolah. Macam-macam bermain di fikiran saya,urusan tempat tinggal, urusan bas, urusan makan dan minum mereka, segala-galanya saya harus fikirkan sendiri. Tetapi mujur masa itu mama saya masih ada, dia bersama-sama saya memikirkan cara bila nanti cucunya mula bersekolah, mama mahu menjaga mereka. Kata mama, mereka sudah besar, mesti tiada apa sangat yang perlu mama jaga, cuma tengok-tengok saja kata mama.

Allah.. kita manusia hanya mampu merancang.. Dia jualah yang Menentukan perjalanan takdir hidup kita. Ditakdirkan mama saya pergi dahulu sebelum mama sempat melihat cucu yatimnya bersekolah.
Saya tiada sesiapa untuk bergantung selain Nya. Sungguh manis pengalaman berharga ini. Saya terima dengan redha dan saya percaya, tentu ada jalannya.

Nah, lihatlah sekarang, Embun dan Kekwa berdikari sedari kecil, mereka membesar di taska, dan bila bersekolah, mereka menguruskan diri mereka sendiri di pusat transit. Subahanallah, indah sungguh perjalanan yang Allah telah ukirkan untuk anak anak yatim ini. Mereka diajar tentang erti berdikari yang sebenar-benarnya. Dari bayi hingga sekarang, mereka di usia tujuh dan lapan tahun, mereka sudah pandai megurus diri. Sifat anak yatim memang luar biasa sekali dan sebab itulah mereka istimewa. Terlalu istimewa!

Syukur, seusai saya habis waktu bekerja, saya sendiri akan menjemput mereka di pusat transit. Kami bertiga akan makan dahulu di kedai, atau jika saya rajin, saya akan masak di rumah (oh, itu jarang sebenarnya! ;p) Sampai di rumah, jam sudah pukul 7 malam, duduk berehat sebentar dan kemudian solat Magrib, Selesai solat Maghrib, Embun dan Kekwa akan bersiap pula untuk mengaji Al-Quran di rumah ustazah yang sebaris dengan rumah kami di Shah alam. Jadual mengaji mereka sampai pukul 9 malam ( selang sehari ). Habis mengaji, mereka akan membuat kerja sekolah dan kemas buku untuk esok harinya.

Sebenarnya, itu lah rutin harian kami... dari hari Isnin sehingga Jumaat. Hari minggu sahajalah waktu untuk anak anak bermain dan uminya sibuk membuat kerja rumah pula. Saya tidak gemar bercerita mengenai kerjaya saya kerana blog saya cuma berkisahkan kehidupan peribadi saya. Jadi sekiranya saya jarang ke udara, bukan kerana saya lupa... tetapi ini lah realitinya, saya masih terus melangkah dan akan terus melangkah bagi meneruskan kehidupan yang sementara ini.

Selama masih dipinjamkan nyawa,

selama masih dipinjamkan kesihatan yang baik,

selama masih diberi usia yang berkat,

mawar akan terus mekar..

dan mengharumkan taman sekeliling...



ceritera mawar, 

bulan April 2017

MawarNafastari


Tuesday, December 27, 2016

Janam Janam (Forever~) MawarNafastari 28122007


Wednesday, August 10, 2016

tips untuk gembira buat yang tiada pasangan. ewah!

bila perasaan sedih mula singgah dalam hati,
tarik nafas dalam dalam.. dan kawal perasaan dengan
-ignore sahaja orang sekeliling
-bila ternampak pasangan suami isteri tgh layan anak-anak mereka, buat buat tak nampak je supaya kita tidak terlalu memikirkan kekurangan kita..
-cuba alihkan perhatian tengok orang lain yang bawak anak tanpa suami.. mgkin suami diorang sibuk, at least kita yg dh takde suami ni tahu dah takde,camane nak teman jejalan kan.. kalau yg suami sibuk, sian plak diorang kan...
-bila terpandang keluarga bawak mak yg sudah tua jejalan, dalam hati kena banyak banyak doakan mak yang dalam kubur, semoga Allah ampunkan segala dosa dosanya.
- elakkan pergi reunion kalau hati belum kuat atau mood swing, nanti tak pasal pasal makan hati sendiri... kalau hati kuat, dan mood tengah okay, join je lah reunion tu , mana tahu dapat gembirakan hati.. 
kesimpulannya...jangan duk jalan-jalan sangat aih.. hehehe.. dan sbnrnya kita adalah apa yang kita fikirkan.. kalau kita fikir kita nak sedih,sedihlah kita..kalau kita fikir kita bahagia,bahagialah kita.. fikiran kita,kita yang kawal, jadi pilihlah, nak jadi orang yg bahagia atau orang yg berduka?
dua-dua pun ada hikmahnya,
ketika sedang berduka,ada muhasabah di dalamnya,
ketika sedang gembira, ada senyuman diukir di wajah kita..
pilih lah apa saja yg membawa kebaikan kepada kita!

Thursday, June 30, 2016

mimpi dalam mimpi

posting kali ni agak panjang, lama tak menulis panjang panjang...saja nak share cerita...

****************************************

semalam kami bertiga berbuka di luar... dalam perjalanan nak balik ke rumah,tengah memandu,tiba tiba ada kereta memandu sangat laju di sebelah saya dan spontan saya berkata,"oh,sayang...nak kemana laju laju tu?"

si embun mula bertanya,"umi,kenapa umi panggil dia sayang?"

"saja je.. habis tu nak panggil apa? kereta tu laju sangat.."jawab saya

"oh,nadaa tahu.. mesti umi ingat kan ayah kan? dulu umi panggil ayah sayang kan?" tanya nadaa mengusik ingin tahu..

tersenyum saya mendengar soalan si kecil ni.. "mana ada,ayah lah yang panggil umi sayang... umi panggil ayah,'awak...' je... tak pun.. 'ahmad'.."

si kecil kekwa tiba tiba mencelah perbualan... "eeee...isk,wawa tak suka ayah! wawa tak suka orang panggil umi sayang... "

lucu benar reaksi si kecil embun dan kekwa...seronok sungguh mereka mengorek rahsia cerita cinta umi dan ayah... walaupun mereka membesar tanpa ayah,hati mereka tetap meronta ingin mengenali ayah mereka..

anak-anakku,umi doakan kamu berdua sentiasa tabah dan sabar dalam hidup... hidup kita antara sabar dan syukur... kita harus sabar menghadapi dugaan hidup... dan kita juga kena selalu bersyukur apa yang kita ada..

itulah kunci kebahagiaan yg sebenar... sabar dan syukur ya anak-anak umi sayang......

*****************************************

mungkin selepas perbualan dengan anak anak malam tu,terfikir sampai terbawa di dalam mimpi...

di suatu bangunan tempat kerja,saya terserempak dengan sahabat pakistan saya,

"hey,hi..what are you doing here?"

"assalammualaikum,hi,madam... i'm working here in malaysia... good to see you!"

"yea,me too!"

"oh yes,madam,could you please help me mam, I need to go to this company ,but I do not know how to get there, here is the letter"

saya melihat surat itu dan tertera alamat syarikat dan no tel di situ...

"ok,look at this address,you can just use gps or maybe u can call this number?"

"yes,thank you mam... "

"before I forgot, I need to tell you, mr wan ahmad is here also! he's right there !"

dia melihat saya dengan mata yang berkaca-kaca.. "oh really?"

"yes,there he is! "sambil menunjuk ke arah kelibat ahmad...

ahmad berjalan ke arah kami,dan tersenyum mesra.. ahmad dan kawan pakistan kami bertegur sapa... selepas itu,saya masuk ke dalam ofis untuk mengambil barang...ahmad tunggu di luar...

"sorry, saya ambil handbag tadi.." ahmad hanya tersenyum melihat saya... kami berjalan beriringan berpegangan tangan... bahagia sekali melihat dia ketika itu...

"ahmad,kenapa awak makin tinggi ni? lepas masuk hospital tu ada buat operation kaki jadi lagi tinggi ke?"
ahmad hanya tersenyum lagi.... kami berjalan menuruni tangga...dan menuju ke arah embun dan kekwa...

"ahmad,ni la nadaa dan marwa..." saya kenalkan anak anak kepadanya...
dia duduk baring sebelah marwa dan mencium pipi marwa yang tembam tu..
dia memandang redup wajah marwa dan tersenyum bahagia...

dan saya terjaga.... mimpi rupanya!...
saya di ofis waktu tu.... dan saya terjaga lagi!  sudah pukul 6 pagi!

Allah,mimpi di dalam mimpi rupanya!

alhamdulillah..Allah hadirkan dia dalam mimpi di bulan mulia ini...sungguh,kami rindu dia...

#diariramadan
#mimipimawar
#bloggermenulis

¿ada bakat jadi penulis tak? hahahaha

Friday, June 10, 2016

Mendidik embun dan kekwa, kuncinya harus Sabar

ustaz kata... kunci nak jd ibubapa ni... kena ada "sabar"

nak besarkan anak anak kena banyak "sabar"

sungguh,kdg terlanjur marah dan menjerit jerit dan memukul si kecil sbb selalu buat perangai...
ke manakah hilangnya sabar itu nur?
di manakah letaknya 'sabar itu cantik' seperti yang kau selalu ucap dalam hati itu?

anakku embun dan kekwa,

umi marah sebab umi sayang,
umi meninggi suara sebab umi ingin kamu jadi anak yang mendengar kata,
umi tegur sebab umi mahu kamu berdua tahu mana yang salah,mana yg betul.

tp umi selalu lupa,

kamu masih anak anak kecil,
yang perlu dimanja lebih daripada dimarahi selalu...
kamu anak yatim yg perlukan kasih yang lebih daripada anak anak yg punyai bapa,

maafkan umi,

umi cuba menjadi ibu dan ayah yang terbaik buat kamu berdua,

maafkan umi,

umi kena belajar untuk lebih SABAR

'sabar separuh daripada iman..
kamu muslimah perlu ada iman..
iman... kunci ke jannah...yang kau idamkan selalu untuk bertemu Nya..berkumpul dgn orang yg kau sayang.. '

sabar itu cantik,nur! -nafastari