Posts

Showing posts from September, 2009

Rumah Terbuka

Image
Alhamdulillah, berjaya jugak buat majlis kat rumah.. Raya ketiga yang lepas, 23hb September, rumah kami buat rumah terbuka. Mula2, aku agak teragak2 jugak nak masak untuk lebih 50 org. Maklumla, baru setahun jagung dalam dunia masakan, tetiba nak kasik org ramai makan pula. Tapi atas desakan kawan2 kat sini asyik duk tanya, "bila nak buat majlis kat rumah?" membuatkan aku rasa cam 'em, tak bestla pula ni, org dah tanya, lagi plak dah hampir 4 bulan lebih duk pakistan ni, takde lagi buat house warming panggil kaum kerabat malaya di sini..'

Jadinya, aku memberanikan diri jugaklah meng'offer' diri nak masak sendiri untuk majlis open house rumah aku tu. Huhu.. berdebar sangat, ntah sedap ke tak la masakan aku tu. 5 hari sebelum majlis tu aku dah mula buat preparation sikit2. Maklumla, 1st time nak handle majlis, nak masak sendri plus ada anak kecil. Adventure jugak bila ada baby, sambil tu nak kena masak. Sekejap bila Embun menangis, kena berhenti buat keje, nyany…

Hanya Untuk Perempuan Berkahwin

Merancang keluarga adalah penting lagi2 dalam dunia yang serba demanding sekarang ni. There's lot of ways to prevent from being pregnant and one of the ways is calculate our ovulation period. At first i was really confused and tak paham plus pening nak calculate the ovulation period till i found the usefull website and guidelines.

Thanks to
http://497storymory.blogspot.com/2009/08/mengira-waktu-subur.html http://www.babycenter.com/ovulation-calculator

;)




Raya!

Image
Buat pertama kalinya aku akan beraya di luar negara dan juga berjauhan dari family aku.. sob sob sob.. sedih sbb

tak dapat makan makanan raya yang mama aku buat :(tak merasa kuih raya yang pelbagaitak dapat nak berkumpul bersama2 famili yang ramaitak rasa suasana raya di sini.. lagu ape ntah dorg pasang kat pusat membeli belah, aku pun tak paham. mungkin lagu raya mereka, tapi tak feel la! ;ptak beriya2 pun nak raya.. wpun first raya with my cute little baby Embun..
Embun belum ada baju kurung.Tak de buat cookies tahun ni..takde anak buah yang riuh rendah..paling rindu sama kakak nurah!Apa yang aku tahu, aku tak sabar nak balik Malaysia 2hb Oct nanti dan attend convocation aku! yay! boleh jumpe kawan2 tercinta dan paling penting, impian aku untuk pakaikan topi graduation tu kat baby Embun akan tercapai! :)
(dulu2 aku berangan nak konvo bawak anak, dan pakaikan topi tu kat dia)

Selamat Hari Raya buat semua.. Maaf Zahir dan Batin.
Kalau sudi, posla kuih raya kat sini.. huahua

Catur

Aku masih ingat lagi waktu sekolah menengah dulu aku suka sangat pada satu ayat ni;

"if u fail to plan, then u plan to fail"

Dan sejak tu, aku amik tagline ni sbg aku nyer motivasi hidup. Chewah!, masa skolah dulu ambitious, ada perancangan sendiri.. aku tulis dalam kertas dan tampal kat board meja study dulu. Konon2 sbg sumber inspirasi nak hadapi masa depan.. But actually it works! Masa tu aku tingkatan 4. Keadaan ekonomi famili aku kurang stabil masa tu, buat aku fikir utk lebih berusaha nak masuk universiti. Lalu, aku pegang pada beberapa prinsip dan plan.

Plan aku:
Score SPM biar dapat masuk UniversitiDapatkan kerja yang bagus $$$$ & halal (of course!)Baru fikir pasal kahwin.Dan..
Alhamdulillah, aku dapat ke Universiti yang aku idamkan.. :)Kerja?- belum dapat fulfill lagi impian ini.. :(Bertemu jodoh lebih awal dari yang disangka.. ;pAku juga ada beberapa prinsip masa aku sekolah dan belajar di univeristi dulu..

Prinsip aku masa tu :
no coupleno touching with non muhrim
no …

Tempah Cotton Sekarang!!!

Image
Buat julung-julung kalinya tempahan kain cotton Pakistan kini dibuka! Terdapat pelbagai pilihan cotton bermutu tinggi dengan harga yang sangat berpatutan. Dah tentu lerr... Hehee... Sebab aku bukan nak berniaga sangat... Saje suka2 je sbenarnya buat benda ni disebabkan permintaan yang sangat tinggi. Sekiranya berkenan, anda boleh menempahnya secara online sekarang! Walaubagaimana pun, tawaran ini hanya dibuka kepada rakan-rakan dan saudara-mara kepada Mawar Nafastari & Nafastari sahaja. Harap maklum.

Kurta = baju tradisional Pakistan, juga boleh dibuat baju kurung.
Syarwal = seluar, juga boleh dibuat kain untuk baju kurung.
Dupatta = selendang besar, ukurannya sama besar dengan fabrik bahagian Kurta.


001 (booked by aifa)
2 pieces (kurta + syarwal) RM25.00


002 (booked by Aifa)
2 pieces (Kurta + syarwal) RM25.00


003 (booked by Aifa)
2 pieces (Kurta + syarwal) RM25.00


004 (booked by Aifa)
2 pieces (kurta + syarwal) RM25.00


005 (booked by Dee)
2 pieces (kurta + syarwal) RM25.00


006 (booked by Dee)
2…

Self Reminder

Roti di dalam peti

Image
Sudah menjadi kebiasaan bagi orang Malaysia yang duduk di Pakistan akan membawa buah tangan 'roti Gardenia' buat rakan2 setelah pulang bercuti ke Malaysia. Dan kami tidak ketinggalan mendapat buah tangan roti gardenia itu! boleh dikatakan sudah 4 kali kami menerima roti gardenia dari orang yang baru pulang dari Malaysia.

Kenapa roti? kenapa bukan teh atau keropok atau yang lain2? huhu.. Sebabnya kata orang kita di sini, roti kat Pakistan ni tak sama dengan roti di Malaysia. Nak dapat yang lembut sedap macam Gardenia tu susah. Sebab tu kami di sini sangatlah menghargai pemberian roti tu. Sampaikan ada kakak malaysian pesan kat aku supaya letakkan roti itu dalam peti jadi lambatla nak expired roti tu. Boleh bakar dan makan bila2 nak. haha.. Desprate sungguh kami di sini kan? sampaikan roti pun letak dalam peti. punya sayangnye pada roti buatan Malaysia. hehe...

Tumbs up kepada rakyat Malaysia yang duduk kat Pakistan ni yg sangat menghargai buatan Malysia. Yay! Malaysia Boleh, Gard…