Posts

Showing posts from March, 2015

Journey of Mawarnafastari

Image
blog archive...

its been 7 years...blogging about my up and down of life...
from newly wed, journey of carrying first baby, journey in exploring new culture and cities, journey of carrying second baby,
journey of a mother, a wife and suddenly became a widow..

a journey of hopeless single mother trying to survive with two daughters that still young..
journey of planning a new life, new job, new environment
journey of a women struggling to learn to be independent..

yup, its my journey,

mawarnafastari

** hooray thanks to google for creating a site that everyone can write... everyone can be a writer of their own life...
everyone can inspire people by sharing their thoughts and journey..


sambungan wishlist dulu kala

sambungan entri saya pada tahun 2013 lalu,
wishlist 2013
wishlist part ii
:))
tahun tu cuma ada dua je wishlist nak buat..
1)nak confirm jawatan, 2)nak bawak anak anak dan mama travel ke sabah
which is tak semua yang kita impikan kita akan dapat.. tapi tak salah untuk kita terus berangan angan dan berusaha ke arah apa yang kita angankan itu..
yes, alhamdulillah, 
1) sudah tercapai, rezeki Allah beri, sudah sah jawatan, maknanya punya pekerjaan tetap 2) perancangan Allah yang terbaik, kita cuma merancang, yang tentukan hanya Dia.. impian tak terlaksana, mama Allah jemput pulang dulu, tak sempat nak bawa mama jalan jalan ke sabah, tgk rumah abg sulung saya.. maafkan nur ma... :(
memang teringin sangat nak bawa anak anak jalan jalan tgk dunia.. tgk budaya orang.. biar mereka belajar dan tahu bahawa dunia ni luas, byk ragam dan byk cerita namun terselit banyak hikmah bagi yang ingin memahami....
selepas pemergian mama, saya rasa kosong.. rasa sedih hanya Allah saja yang tahu.. hilang tongka…

Sakitnya tuh di sini

rasa kosong...

rasa hilang..

hilang teman berbicara..

teman meluah perasaan..

teman membebel dan risaukan saya...

rindu masakan mama..

rindu semuanya tentang mama...

"sakitnya tuh di sini.." di dalam hati... di ruang paling dalam

memendam kerinduan yang berpanjangan...

al fatihah buat mama...






Pendaftaran darjah satu untuk Embun

Image
Sekejap je masa berlalu kan?
pejam celik, embun dah berusia 6 tahun.. ye.. enam tahun!!
bermakna tahun depan Embun Darjah Satu.
nak sekolah dimana, bagaimana nak ke sekolah, persiapan sekolah, semuanya kena buat sekarang...

tahun lepas ramai duk sibuk nak daftar anak, saya plak duk sibuk nak pindah dari kluang ke shah alam. Jadi permohonan online tahun lepas, saya tak sempat nak buat.
Terpaksa buat tahun ni, alhamdulillah, masih ada ruang lagi di sekolah yang saya inginkan.

Zaman sekarang, zaman IT, semuanya di hujung jari!

buat parents yang baru pertama kali nak daftar anak sekolah di selangor, sekarang ni sistem pendaftaran dah online.

boleh tgk web ni


pendaftaran murid tahun satu 2016/2017
lepas daftar online, kena pergi sekolah yang kita nak daftar tu dalam masa 14 hari, lepas tu, tgu semakan PPD plak, lepas tu pegi semula sekolah,lepas tu saya tak tahu.. hehehehe.. sekian, setakat tu je saya tahu, yang mana dah berpengalaman daftar anak, sudi sudikanlah share pengalaman dgn saya y…

Suamiku encik perfect 10?

Image
memandangkan esok hari cuti , so its movie time for me... dah lama juga tak layan movie cintan cintun ni.. kebetulan ada org dah dowload, so saya pinjam la dan tgk kat umah... movie time and dinner time with dominos delivery.. yay!

sambil layan movie tu, sambil tu juga duk kunyah pizza extra cheese.. anak anak bergumbira lah dapat makan special skit hari ni..

okay, back to our topic... cerita suamiku encik perfect 10




movie ni adalah movie adaptasi novel...

sejujurnya saya rate cerita ni 2 out of 5 sahaja.. why??
saya tak nampak cerita ni bagus untuk masyarakat.. cerita cinta remaja yg bukan halal, pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan, watak hero tu sbnrnya pada mulanya bukan suaminya pun, berlakon dan berlagak seperti suami isteri, tidur dalam satu bilik, oh apakah? apakah yang cuba penulis ini sampaikan? lelaki yang perfect itu sanggup menjual maruah dgn tidur dalam bilik perempuan yang bukan sah menjadi isterinya? maafkan saya sesiapa saja yang tidak setuju pendapat saya, say…

Kembali Menulis..

Salam,

rindu saya tak?

hehe, lama tak post entri kat blog ni, sian blog ni dah bersawang.. penuh habuk.. bertahun agaknya tak post .. sebelum ni copy paste je post daripada fb...

terlalu banyak cerita yang nak dikongsi.. cerita yang tak dapat dikongsi.. saya akan bayar semula cerita cerita yang saya tertinggal untuk saya ceritakan di sini...

agak lama menyepi blogging sebab laptop yang sudah berusia 7 tahun mula meragam, mula buat hal, lambat , tapi masih boleh berjasa.. cuma kurang digunakan... sekarang, alhamdulillah, sudah punya ganti, moga dapat lah saya update blog selalu...

jumpa lagi...


DUPDAP DUPDAP hati kiter...

tak dinafikan rindu setiap hari kat dia..

ada ke rindu tiap tiap hari?.. huhuhu

smlm jmp dia dlm mimpi.. berdebar debar plak rasa tgk dia.. berdiri segak dan kacak..

lama tak jumpa..

ya Allah.syukur ,dpt jgk jumpa dia kejap.. perasaan itu masih sama...

 tetap 'dup dap dup dap'.. bila jmp org yg kita cinta.

😍😍😍😍😍😀😀😀😀😀

#rinduseorangisteri
#kasihituAllahberi
#hatikitaAllahygjaga

Bisikan akhir buat mama

sbnrnya saya rindu dua orang kawan baik saya...

saya rindu mama saya Wan Maziah Ahmad
saya rindu suami saya Allahyarham W Ahmad Fadzil...

masa mama kat icu... waktu dia nazak...buih buih darah yg keluar dr mulut mama... sama seperti buih darah yg keluar dr mulut ahmad waktu ahmad nazak....hidung mama berdarah....hidung ahmad juga berdarah...

firasat hati merasakan saat kematian makin hmpir... perlahan lahan sejuk di kaki merebak ke seluruh tubuh.. debaran hati makin kuat... sedihnya Allah saja yg tahu...

saya dekati mama ditepi telinga mama...

"mama... syurga itu indah.. indah sangat... seronoknya mama dpt jumpa Allah... mama kena seronok tau... untung dapat jmp Allah dulu..."

dan saya terus membacakan kalimah

أَشْهَدُ أَنْ لآ إِلَهَ إِلَّا الله
وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا رَّسُوْلُالله

.............................................

em.

cnt type much...
ada sesuatu yg menyesakkan dada dan kerongkong...
it jst tht i need to write..
melontar yg terbuku.. yg sakit itu harus dike…

Bulan bertukar, hari berganti, tahun berubah

(2011)

bila org tnya..
"anak umur brapa?"

kakak setahun lebih...adik baru 3 bulan...

(2015)

"anak umur brapa?"

kakak dah 6 tahun... adik tahun ni 5 tahun...
😊😊😊😊

alhamdulillah....doa drpd anda semua dan kehendakNya.. anak anak membesar dengan sihat dan ceria... jgn pernah putus doakan kami ye... takde apa pun kita punya... Allah punya semuanya... hati kita tenang.. hati kita tabah... semua Allah yg beri...

 tugas kita ---->doa,usaha dan tawakkal...

FIGHTING!! aja aja!!!

😙😙😙

MONOLOG mawarnafastari

Image
saya lah ayah...
saya lah ibu..

saya sayang mereka kerana Allah..
anugerah Allah.. pinjaman Allah.. amanah utk saya...

sentiasa ingin mereka bahagia
membesar dgn ceria seperti anak anak lain...

teruslah berdiri dan berusaha wahai diri ini..
teruslah bahagiakan anak anak yatim ini wahai diri...
teruslah mendidik dan mengasuh mereka sedaya upaya diri ini...

semoga hari Esok itu indah utk kita semua.. kerana..

SABAR ITU CANTIK,Mawar









Gaduh - gaduh sayang

Image
gagal mengawal amarah...
saya dan kamu..
hari hari mesti gaduh..
geram sungguh.. ada saja nak bg darah naik...

akibatnya...
tanganmu luka dikapit pintu..
hatiku menangis sesal kerana terlalu keras dgnmu..



SAHAJA AKU JATUH CINTA -part 2

habis jugak baca buku
SAHAJA AKU JATUH CINTA karya Bonda Nor..

tiba mata ni macam masuk habuk lak bila masuk bab bab terakhir buku ni ..

mmg saya jatuh cinta pada

 1)cerita yg cuba disampaikan oleh penulis

2)sirah agama yg dikongsi dalam bentuk santai di dalam penulisan beliau

3) kebergantungan sepenuhnya kepada qada dan qadar oleh keluarga ammar

4) cara pemikiran watak 'hajar asma' di dalam novel ini.. begitu mempesonakan kerana sifatnya yg lembut tetapi tegas dan berpendirian.. seorang isteri yg tabah dan sangat penyabar.. seorang menantu yg memahami dan penyayang.. seorang ibu yg sporting dan bersifat pendidik..

subahanallah...alangkah seronoknya jika dapat berperibadi spr hajar asma.. mencontohi serta meneladani peribadi isteri isteri rasul dalam kehidupan seharian...

membaca buku biarlah buku yg ada isinya.. ada manfaatnya pada kehidupan kita seharian.. buku ini byk pengajarannya.. bukan buku novel cinta biasa... tetapi novel cinta luar biasa!

bonda nor, tq ya sudi kongs…