Posts

Showing posts from 2013

Embun

Image

Kekwa

Image

hasil galian... terjumpa msg ni di inbox si dia..

Image
15 April 2010 Allahyarham W Ahmad Fadzil story sronok dgr crita ko! hahaha
ada tulis kat blog ke?
blog aku: www.nafastari.blogspot.com
inshaAllah nak bukukan suatu hari nanti nanti... hehe
nafastari www.nafastari.blogspot.com
Sebelum saya datang ke Pakistan saya mempunyai tanggapan bahawa perempuan Pakistan semuanya bertudung dan menutup aurat kerana Pakistan adalah sebuah Republik Islam. Tetapi setelah hampir setahun saya ...



Baca Buku

Image
Membaca sebuah buku utk saya kini semakin lama masa yg sy ambil..(buku ilmiah ttg kehidupan,motivasi etc) utk setiap bait ayat... saya akan mula berfikir.... baca lagi.. fikir lagi.... absorb dan cuba relate dgn kejadian semasa... seperti seorang pelajar yang mendengar ceramah dan kemudian menulis di nota bukunya... begitulah saya.. dan kemudian seperti mahu kembangkan nota itu menjadi sebuah buku rujukan saat saya memerlukannya

Dulu masa student.. nak beli buku bacaan rm30 pun terasa mahalnya.. maklumla student... mana ada duit..ada duit pun sbb pinjaman ptptn.. habis bayar yuran blaja dan beli buku blaja.. dan simpan utk duit poket harian... masa tu mmg hargai setiap ringgit yg dibelanjakan.... ibubapa saya dah pencen.. duit poket tak dapat beri utk saya... sepnuhnya gunakan pinjaman ptptn... skrg bulan2 bayar balik la pinjaman yg berjasa tu... tapi... kenapa admin fee nya mahal bebenor? Huhu

Sekarang.. alhamdulillah.. dh kerja...ada duit boleh beli buku bacaan yg diidamkan... sy peng…

Video testing... hoho

ummi... dimanakah abi...

ummi... dimanakah abi...

 si kecil tidak pernah bertanya.. malah sudah di'program' di dalam fikiran mereka bahawa ayahnya di kubur, mereka akan jumpa ayah di syurga ... inshaaAllah.. dengan syarat, kakak dan adik jadi anak yang solehah, anak yang baik, selalu doakan ayah dan ummi.. :)

 sengaja saya menduga si kecil embun,

 "kakak, dah baca doa untuk ayah belum? "
(bersungguh2 dia baca fatihah .. pelat lagi tapinya!)

" em, kalau ummi mati, kakak nak doa untuk ummi tak? "

 kakak jawab, "tak nak!"

 "aik.. kenapa tak nak? " balas ummi pura-pura terkejut

 si petah Embun menjawab,

 "sebab kakak nak ummi HIDUP!" :))

Paklong direct. Hehe

https://www.youtube.com/watch?v=_v1ujzPVIC0&feature=youtube_gdata_player

Wish list 2013 - part ii

Image
masih ingat entri saya yang lalu?

WISH LIST 2013

impian saya yang pertama itu, ALHAMDULILLAH sudah tercapai!
berkat doa dari semua dan juga pinjaman ilmu yang diberikan kepada saya untuk menjawab soalan periksa , makanya dengan izinNya saya lulus!!! syukur, syukur , syukur...
rezeki anak-anak... :)

impian saya yang kedua?
terpaksa ditunda, tidak dapat memenuhi impian tersebut sebab cuti tahunan semakin kurang dan budget tak mengizinkan.. hehe.. inshaAllah, ada rezeki nanti, sampailah jua saya dan anak-anak ke sana...

tak terhitung rasanya nikmat Allah beri pada kita kan?
kadang kita menangis meminta sesuatu yang kita tiada, sedangkan kita tak pernah bergembira dengan apa yang kita ada... Astagfirullah, mudah lupa kita ni kan?

Benarlah kata-kata di bawah ini;




moga kita menjadi orang yang sentiasa SABAR SEPANJANG USIA atas segala senang dan susah..

dream your dream!

FACE THERAPY

kalau cakap pasal orang perempuan.. yang paling diorg concern adalah bahagian muka... kadang boleh berhabis banyak untuk muka... dan saya tak terkecuali.. cuma bezanya mungkin saya bukan jenis yang suka make up.. sbb allergik dgn compact powder...

sejak beberapa bulan ni, kehidupan saya agak memenatkan.. mungkin kerana mama dah kurang tinggal dengan saya di Kluang kerana dia check-up di HUKM, makanya tinggallah kami tiga beranak. Balik kerja, melayan karenah anak-anak seorang diri, tanpa teman nak berbual, tapi mujurlah Embun dan Kekwa sudah petah bercakap. Ummi tidak sunyi lagi.. Riuh rumah dan tunggang langgang dibuatnya! :)

Penat jangan cakap.. kadang sampai tertidur bila melayan mereka berdua sedang asyik berbual tentang rakan sekolah mereka (taska).. dan kadang juga mood saya turun naik, kadangkala saya jadi seperti ibu yang merajuk nak lari dimakan batu belah batu bertangkup! kadang saya sepeti singa yang mengaum marah bila anak-anak terlalu menguji kesabaran... dan kadang saya …

Angan-angan dan realiti

Image

Moment to remember

Image
Memories remains.... and the value taken..Lama tak update blog.. payah nak buka laptop skg... bloging from hp camni jadinya....;pAmpun.....

Monolog galeria

Image

i'm back.. heh, celoteh sikit lah!

lamanya tak update...
rekod.. hampir sebulan lebih takde entry baru..
hehe...mana mawar pegi eh?
ada je.. sape duk friend kat facebook tu nampak lah mawar duk update status sokmo..
heee.. bloging plak tak sempat. sian blog ni..

sebab apa?
saya akan post blog guna laptop.. dan saya sgt jarang on laptop lately..
tak sempat... masa saya penuh dgn aktiviti kerja ofis, kerja rumah dan jaga anak..
bila time free je, badan dah letih terus tertido... tak sempat nak buka laptop ..
online kat hp je.. tu pun kejap2 je tgk..

tahun ni masa saya dipenuhi dengan kursus.. ulang alik kl-kluang..
kalau bawak kete tu boleh kuruskan badan, mgkin badan sy dah kurus..
malangnya tidak! hahaha

dan kerja kat rumah tak pernah habis..
anak-anak semakin bijak 'mengemas' mainan dia..
ummi dia plak suka nak beli mainan utk diorg.. pastu sendiri nanges nak kemaskan balik..
huwaaaa...

embun dan kekwa dah beso dah.. kekwa dah pandai nak berceloteh.. suka nak dengar citer dia..
fav ayat dia "ni lah....bu…

Infinity

Suka saya ingatkan kata2 ini pada sahabat semua...dan juga pada diri saya sendiri

Cinta pada bunga, bunga akan layu

Cinta pada manusia, manusia akan mati

Tapi cinta pada Allah adalah

Cinta yang kekal abadi

Dalam kehidupan kita selalu diberi pilihan... terserah pada kita untuk memilih yang mana...
"option" yang diberi terlalu luas bagi manusia,, setiap orang... tak kira kecil, besar, tua atau muda...
hidup je, mmg kena buat pilihan...

paling simple, nak makan apa untuk hari ni?
pilih ikan? udang? ayam? atau tak mahu makan pun boleh!
semua tu kan pilihan yang kita semua ada....

macam tu jugak kehidupan...

apa yang saya lihat,.. apa yang saya belajar... apa yang saya dapat, selepas  sejarah hitam itu adalah suatu 'hikmah' yg sukar saya ceritakan, namun  mungkn  saya telah dan  sedang terjemahkan dengan tulisan2 saya di laman blog ini..

******************************************************

Saya memilih untuk bangun demi anak-anak saya... saya memilih untuk teruskan kehidupan walaupun…

Suprise from embun and kekwa

Image
Samapi je rumah, Embun terus keluarkan sekeping kertas merah jambu..

ummi, ni kakak buat kat sekolah tadi..

"untuk ummi.." kata Embun





awww... sangat terharu... rasa nak menitik air mata ni lihat gmbar kami bertiga yg dilukis comel oleh embun... dan kekwa  (dgn bantuan cikgu lah!)


 UMMI SAYANG ANAK-ANAK UMMI KERANA ALLAH TAALA.. :)

Roti Nan di Restoran Jamilah

Petang tu saya dan anak2 singgah makan di restoran mamak.. nama restoran tu si Jamilah.. kami order roti nan, ayam tandoori , roti canai kosong untuk Embun dan aiskrim untuk si kekwa...

Sebenarnya saya berniat nak puasa pada hari tu, tapi tertewas dek terlalu penat bekerja time'peak hour',maklumlah 30 April.... balik kerja, terus ambil anak2 dan ajak mereka makan di restoran. nak masak dah tak larat.. ;p

sedang sedap menikmati roti nan bersama ayam tandoori, tiba2 Embun berkata,

"ummi, kakak sakit perut, nak pegi tandas..."

alamak, embun tak pakai pampers, nak pergi tandas plak? nak tinggalkan adik sekejap siapa nak jaga?, makanan kalau dibiarkan nnt orang kedai kemas pula...akhirnya saya mengambil keputusan untuk bungkus sahaja makanan yang belum habis dinikmati itu.. sob sob... dan terus ke tandas bagi Embun menyelesaikan hajatnya.. dan adiknya Kekwa, ikut sekalilah! takkan nak tinggal dia sorang2 kan...

dan bila sampai je rumah, ummi buka makanan yang belum habis …

Wish List 2013

saya ada beberapa wish list nak dibuat tahun ni...

1. LULUS exam KAP untuk kerja saya sekarang, dengan kata lain, dapat confirm jawatan..

2. Cuti2 Malaysia ke Sabah, jalan2 bawa embun dan kekwa... serta tok mama... jumpa abang sulung saya di Kudat, abang ipar dan keluarganya saya di KK (abg azhar, abang kedua Nafastari), sahabat saya di KK (angie, izyan, nina.. :) ) dan sahabat saya di islamabad dulu, Ester Lucy dan Erick Pedro and family...

inshaAllah...

heee... takdela gempak mana pun wish list nye.., heeheee.. tapi excited nak pegi sana sbb first time nak bawak Embun dan Kekwa jalan jauh untuk jalan-jalan... kalau lepas jalan Sabah ni mereka cool dan tak banyak ragam, ummi boleh bawak pegi oversea plak.. cewah.. tapi ummi kena simpan duit dulu lah! ;p

yup.. plan saya sekarang,

mahu confirm jawatan sekarang, supaya senang masa depan anak-anak... inshaAllah..

mahu jalan-jalan lihat dunia, menikmati keindahan alam ciptaan Tuhan..'

mahu tukar cawangan yang lebih dekat dengan keluarg…

Baik-baik sayang (samb..)

Image
Kadang ada hari saya akan rasa terlalu rindukan dia...
rasa rindu yang entah bagaimana saya harus katakan, ceritakan, luahkan..
sungguh, perasaan itu menyekat di kerongkong saya... sebak, hiba dan rindu!

terlalu lama rasanya tidak berbual dengannya...
sudah lama tidak mengadu cerita pada dia,
sudah lama tidak berkongsi pendapat dengannya...
dan selalunya diri ini hanya bermonolog,

seperti aku berkata pada dia,

"ahmad, i miss u so much.."

"ahmad, anak kita dah besarlah..."

"ahmad, adik dah bijak macam kakak dia"

"ahmad, kak nadaa dah empat tahun!!, kamu pasti gembira melihat perkembangan dia sekarang.."

"ahmad, i dah independent macam u mahukan selama ni.. u mahu i berdikari, u tak nak i manja sgt... i dah buat semuanya sendiri sekarang, kan seronok u dapat lihat semua ni..."

"ahmad, i masih sayangkan u.. sampai bila pun i harap i tetap terus sayangkan u..."


dan...

kadang saya juga terfikir...

bagaimana agaknya kehidupan dia d…

Baik-baik sayang

Image
Let's change the lyric...sorry waliband, pinjam lirik dan lagu, i tukar sikit2 je.. bolehkan? ;p

Aku tak ingin kau menangis bersedih
Sudahi air mata darimu (moga selamat di alam barzakh)
Yang aku ingin arti hadir diriku (yang selalu akan doakan kamu)
Kan menghapus dukamu sayang (bahagia melihat taman2 syurga)

Karna bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengakan aku

Reff:
Hanya satu pintaku untukmu dan hidupku
Baik baik sayang ada aku untukmu (untuk doakan kamu)
Hanya satu pintaku disiang dan malammu (adakah siang dan malam itu di alam itu?)
Baik baik sayang karna aku untukmu (kerna Allah selalu jaga kita)

Semua keinginan akan aku lakukan (teruskan perjuangan sbg isteri dan ibu kepada anak2 kita)
Sekuat semampuku sayang ("sabar itu cantik, mawar")
Karna bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengakan aku


Buat Embun , dari ummi....

Hari ini 15 April 2013, kamu genap Empat tahun di dunia ini... Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah yang telah memberikan nyawa dan ruh kepada kita untuk terus hidup di bumi ini. Namun, yakinlah embun, yang satu hari kita akan dipanggil untuk pulang ke negeri asal, yang kekal abadi, dimana jika di dunia ini kita telah melakukan tanggungjawab sebagai khalifah dan hamba Allah yang taat, kita akan ke tempat yang indah, syurga, inshaAllah... Dan beringatlah, jika kita lalai, jika kita tidak melaksanakan tanggungjawab kita sebagai hamba,akan dihumban ke neraka, nauzubillah....
Embun yang sulung, Ummi amat berbangga punya anak seperti kamu , yang bijak dan sangat comel. Kamu juga seorang kakak yang penyayang, seorang anak yang berdikari dan pintar. Walau usia kamu baru 4 tahun, tapi kamu sangat tabah, kamu sangat kuat, kamu sangat matang. Ummi sangat bangga dengan kamu sayang... Alhamdulillah... semua ini kurniaan daripadaNya.. jangan kita lupa sayang, segala yang baik itu Allah yang be…

Paranoid, selalu sangat..

Image
Lama tak update blog.. rasa kekok plak nak menulis balik.. hehe.... selalu saja teringat nak kongsi cerita di sini.. tapi selalu juga tak punya masa... sibuk dengan rutin harian super ummi...
yep, super ummi.. super tired! gambar kat atas ni illustrate mcm mana sebenarnya kehidupan saya sekarang.. except jaga anjing tu la.. hihi..... kesimpulannya tak menang tangan... kalau boleh dibahagi tangan dan badan ni, macam2 kerja nak buat.. otak ni tak henti2 berfikir nak kena settlekan apa lepas ni.. apa yang belum dibuat.. apa yang kena buat... macam2 nak fikir... macam2 nak buat... bila masa saya rehat? masa tido je la saya betul2 rehat sebenarnya... itu pun tgh malam berjaga bila si embun nak susu, si kekwa nak menyusu (ye, masih menyusu badan!)kadang2 embun akan bangun malam sebab nak ke tandas....
pagi bangun siap2kan budak nak ke taska, dan saya bergegas ke ofis.. ofis hour saya 7.30-4.30....syukur duduk tempat yang tak jem macam di kluang ni.. mgkin ni lah hikmahnya saya dapat kerja …

Proses pembukuan "Diari Seorang Diplomat, Hikmah yang Tersirat"

Image
Travelog pakistan, Diari seorang diplomat, Hikmah yang tersirat

Saya pasti ada yang tertanya2 bagaimana saya boleh hasilkan sebuah buku untuk suami saya?
bagaimana proses itu dilakukan? bila? kenapa? kat mana?
Saya pun bagai tidak percaya saya telah melakukannya...


Mac 2011
dulu saya pernah menulis tentang dia... Dia seorang penulis
waktu tu 3 minggu selepas pemergian dia... saya menulis tentang dia seorang penulis...
waktu tu saya rasa tulisan dia di blog amat berharga dan bermakna buat saya, kerana itulah satu2nya harta yang tak ternilai yang ditinggalkan buat kami sekeluarga.. segala pahit manis kehidupan dia diceritakan di blognya... saya terlalu menghargai tulisannya.. sayangnya, saat dia telah tiada, mula rasa kehilangan.. mula rasa betapa berharganya penulisan dia buat saya...

ditambah pula, cerita dia mengenai Catatan buat anakanda kedua, membuatkan saya merasakan betapa kasih dan sayangnya dia pada kami sekeluarga, catatan yang merupakan wasiat tauhid seorang ayah kepada anakn…