Friday, December 20, 2013

Embun

Wednesday, December 18, 2013

Kekwa

Wednesday, December 11, 2013

hasil galian... terjumpa msg ni di inbox si dia..


Saturday, November 9, 2013

Baca Buku


Membaca sebuah buku utk saya kini semakin lama masa yg sy ambil..(buku ilmiah ttg kehidupan,motivasi etc) utk setiap bait ayat... saya akan mula berfikir.... baca lagi.. fikir lagi.... absorb dan cuba relate dgn kejadian semasa... seperti seorang pelajar yang mendengar ceramah dan kemudian menulis di nota bukunya... begitulah saya.. dan kemudian seperti mahu kembangkan nota itu menjadi sebuah buku rujukan saat saya memerlukannya

Dulu masa student.. nak beli buku bacaan rm30 pun terasa mahalnya.. maklumla student... mana ada duit..ada duit pun sbb pinjaman ptptn.. habis bayar yuran blaja dan beli buku blaja.. dan simpan utk duit poket harian... masa tu mmg hargai setiap ringgit yg dibelanjakan.... ibubapa saya dah pencen.. duit poket tak dapat beri utk saya... sepnuhnya gunakan pinjaman ptptn... skrg bulan2 bayar balik la pinjaman yg berjasa tu... tapi... kenapa admin fee nya mahal bebenor? Huhu

Sekarang.. alhamdulillah.. dh kerja...ada duit boleh beli buku bacaan yg diidamkan... sy pengemar bc novel masa sekolah menengah dulu.. tp sy pinjam je kat kawan dan perpuatakaan.. ye la.. tak mampu... tp skg... dh mampu pun sy tak beli buku novel cinta yg takde value... sy lebih suka membeli buku yg ada isi dan value tersendiri... yg sy dapat sesuatu.. yg bila2 saya bc saya akan bc semula...

Macam buku ahmad! Dan mcm buku2 yg sy belum hais baca nih!.. bila mahu habis da....






Share skit isi buku yang saya dah baca, dan saya pernah update dalam status FB , (kalau dalam FB susah nak cari semula benda yang kita pernah tulis dan share, jadi saya kumpulkan di blog ni)

 -ustz pahrol ;notahatiseorang lelaki
**Melakukan sesuatu yang terus hidup walaupun setelah kita mati...
Sudahkah kita melakukannya?Jom kita fikir dan bertindak
**Hidup akan kelam,duka dan kecewa apabila kita hanya menerima. Ceriakan kembali dengan memberi.
Benarlah, bila kita hnya menerima rasa seperti useless,lemah dan tak maju ke depan...
jadi bangkitlah menjadi orang yang lebih maju dan berguna dengan MEMBERI
 **"Kau masih ada emak.kau lebih bernasib baik.Dengarlah cerita-ceritanya. Semakin tua suaranya semakin kurang didengari.mereka tidak ada cerita baru.hanya cerita lama. Seluruh tenaga ,kelebihan dan semangatnya telah habis diperah untuk kita"
Subahanallah... tiada tandingannya kasih ibu.. kasih kita pada ibu bagaimana?
 **Allah ciptakan kita dua telinga, satu mulut. Maknanya kita mesti banyak mendengar daripada berkata kata

 -majalah Q&A
 **Tadi semasa pergi tandas, saya lihat ada lipas, kemudian ada lipan dan akhir sekali ada cicak di dinding....
semua itu sangat menggelikan saya...terfikir kata2 di dalam majalah Q&A yang saya baca bulan ni..lebih kurang beginilah maksudnya:
setiap kejadian yang Allah cipta ada kebaikannya, ada fungsinya... diciptakan sesuatu yang menggelikan seperti ular dan yg lain2, sbg peringatan buat manusia di dunia supaya tidak melakukan mungkar... bila lihat yg menakutkan.. ingatlah siksaan kubur nnt ada segala macam yg menggelikan spr ular, ulat dan sbgnya...

tgk lipas seekor kat tandas pun dah geli, nnt kalau kat kubur ?? takutkan???..

jom la buat baik selalu sahabat2 saya sayang kerana Allah...
kalau saya tak cukup baik, tegurla saya supaya saya jadi lebih baik
sama2 mengingatkan..

tgk lipas seekor kat tandas pun dah geli, nnt kalau kat kubur ?? takutkan???..
jom la buat baik selalu sahabat2 saya sayang kerana Allah...kalau saya tak cukup baik, tegurla saya supaya saya jadi lebih baiksama2 mengingatkan..



Dunia informasi skrg selalu refer "mr google".. 
Apa pun berbalik kepada dalil yg sahih juga..
Terimalah ilmu dengan ilmu... 
InshaAllah..
* Peringatan utk diri saya juga...

-Tafsir al-Quran

 Surah al fatihah merangkumi 1.aqidah2.ibadah3.minhaj kehidupanSubahanallah...


-bersyukur saat diuji,prof muhd kamil ibrahim...

**Ramai yang menyangka bahawa ujian besar yang telah mereka hadapi berpaksi kepada rasa duka dan tidak pada rasa suka..
Misalnya, seorang pensyarah berduka dan berasa ia satu ujian besar kerana tidak berjaya melanjutkan pelajaran di peringkat Phd,tetapi tidak pula berasa ia ujian besar apabila mereka bergelar Dr. Bayangkanlah bagaimana hendak mengawal rasa riyak, sombong dan angkuh dengan kelulusan tersebut?

-Tokoh-tokoh wanita unggul , Muhammad Ali Al-Allawi




Friday, November 8, 2013

Video testing... hoho

Thursday, November 7, 2013

ummi... dimanakah abi...




 ummi... dimanakah abi...

 si kecil tidak pernah bertanya.. malah sudah di'program' di dalam fikiran mereka bahawa ayahnya di kubur, mereka akan jumpa ayah di syurga ... inshaaAllah.. dengan syarat, kakak dan adik jadi anak yang solehah, anak yang baik, selalu doakan ayah dan ummi.. :)

 sengaja saya menduga si kecil embun,

 "kakak, dah baca doa untuk ayah belum? "
(bersungguh2 dia baca fatihah .. pelat lagi tapinya!)

" em, kalau ummi mati, kakak nak doa untuk ummi tak? "

 kakak jawab, "tak nak!"

 "aik.. kenapa tak nak? " balas ummi pura-pura terkejut

 si petah Embun menjawab,

 "sebab kakak nak ummi HIDUP!" :))

Paklong direct. Hehe

https://www.youtube.com/watch?v=_v1ujzPVIC0&feature=youtube_gdata_player

Friday, October 11, 2013

Wish list 2013 - part ii

masih ingat entri saya yang lalu?

WISH LIST 2013

impian saya yang pertama itu, ALHAMDULILLAH sudah tercapai!
berkat doa dari semua dan juga pinjaman ilmu yang diberikan kepada saya untuk menjawab soalan periksa , makanya dengan izinNya saya lulus!!! syukur, syukur , syukur...
rezeki anak-anak... :)

impian saya yang kedua?
terpaksa ditunda, tidak dapat memenuhi impian tersebut sebab cuti tahunan semakin kurang dan budget tak mengizinkan.. hehe.. inshaAllah, ada rezeki nanti, sampailah jua saya dan anak-anak ke sana...

tak terhitung rasanya nikmat Allah beri pada kita kan?
kadang kita menangis meminta sesuatu yang kita tiada, sedangkan kita tak pernah bergembira dengan apa yang kita ada... Astagfirullah, mudah lupa kita ni kan?

Benarlah kata-kata di bawah ini;




moga kita menjadi orang yang sentiasa SABAR SEPANJANG USIA atas segala senang dan susah..

dream your dream!

Thursday, October 10, 2013

FACE THERAPY

kalau cakap pasal orang perempuan.. yang paling diorg concern adalah bahagian muka... kadang boleh berhabis banyak untuk muka... dan saya tak terkecuali.. cuma bezanya mungkin saya bukan jenis yang suka make up.. sbb allergik dgn compact powder...

sejak beberapa bulan ni, kehidupan saya agak memenatkan.. mungkin kerana mama dah kurang tinggal dengan saya di Kluang kerana dia check-up di HUKM, makanya tinggallah kami tiga beranak. Balik kerja, melayan karenah anak-anak seorang diri, tanpa teman nak berbual, tapi mujurlah Embun dan Kekwa sudah petah bercakap. Ummi tidak sunyi lagi.. Riuh rumah dan tunggang langgang dibuatnya! :)

Penat jangan cakap.. kadang sampai tertidur bila melayan mereka berdua sedang asyik berbual tentang rakan sekolah mereka (taska).. dan kadang juga mood saya turun naik, kadangkala saya jadi seperti ibu yang merajuk nak lari dimakan batu belah batu bertangkup! kadang saya sepeti singa yang mengaum marah bila anak-anak terlalu menguji kesabaran... dan kadang saya juga seperti keanakkan melayan saja kehendak mereka... dijadikan seperti buai, meja, kuda, motor, gelongsor dan apa saja yang mereka mahukan.. ummi rela kerana melayan keletah anak-anak buat diri ini rasa begitu bahagia..

apa lagi yang saya inginkan? Allah berikan yang terbaik buat kita, kita cuma harus menghargainya... usahlah difikirkan apa yang kita tidak punya.. apa yang kita kurang, kerana itu semua hanya akan melemahkan jiwa yang bahagia....

berbalik semula cerita muka... (menyimpang pula saya!) Seharian penat membuat kerja routine... buat saya kadang mengeluh sendirian, maka saya cuba lakukan sesuatu yang mungkin buat saya tenang dan suka... maka saya telah menemui hobi baru! Face therapy!

apa tu face therapy?

hehe.. nantilah saya upload gambarnya ye!

jumpa nanti....
terima kasihlah sudi baca.. hihi


Wednesday, October 2, 2013

Angan-angan dan realiti

Moment to remember

Memories remains.... and the value taken..

Lama tak update blog.. payah nak buka laptop skg... bloging from hp camni jadinya....

;p

Ampun.....

Saturday, August 17, 2013

Monolog galeria

Rindu melihat anak2 di pangkuan kamu... rindu melihat senyuman kamu yang menyenangkan hati, rindu pandangan kamu yang memikat jiwa 

kamu seorang suami yang baik... menantu yang soleh... mama pun tidak pernah melupakan kebaikan kamu terhadapnya
kami semua masih merindui kamu...

saya rindukan kehidupan kita yang sederhana di bandar kuala terengganu.. ketenangan melihat pantai bersama-sama...berhujung minggu bersiar di pantai berdekatan kampung halaman kamu yang cukup mendamaikan

sungguh saya rindukan suasana membuat umrah bersama-sama kamu.. kamu tanpa banyak mengeluh sanggup mendukung anak sulungmu ke mana saja kita pergi

kehidupan hidup di bumi pakistan bersama kamu adalah kenangan yang paling indah sepanjang hidup saya bersama kamu.... 

percutian terakhir kita empat beranak... melaka bandar yang bersejarah akhirnya menjadi destinasi bersejarah buat kita...

selalu saya tunjuk gambar embun bermain bersama kamu.. supaya dia merasa bahawa ayahnya ada selalu dihatinya...

akan saya cuba didik dan bentuk anak2 kita menjadi anak yang solehah.. 

anak yang akan selalu mendoakanmu sayang.....

moga doa anak2 ini menjadi penolongmu....

doa anak yang solehah menjadi penerang kuburmu....

kakak dan adik akan selalu bersama

sayang selamanya kerana Allah Taala

saling menjaga kebajikan masing-masing

dan akan berpegang pada 'wasiat tauhid' yang kamu tinggalkan buat anakmu

ummi akan menjaga anak-anak ummi sebaik mungkin kerana Allah... dan isterimu ini akan sentiasa mendoakan kebahagiaan kita sekeluarga di akhirat nanti...

inshaAllah..
inshaAllah
inshaAllah



Saturday, July 27, 2013

i'm back.. heh, celoteh sikit lah!

lamanya tak update...
rekod.. hampir sebulan lebih takde entry baru..
hehe...mana mawar pegi eh?
ada je.. sape duk friend kat facebook tu nampak lah mawar duk update status sokmo..
heee.. bloging plak tak sempat. sian blog ni..

sebab apa?
saya akan post blog guna laptop.. dan saya sgt jarang on laptop lately..
tak sempat... masa saya penuh dgn aktiviti kerja ofis, kerja rumah dan jaga anak..
bila time free je, badan dah letih terus tertido... tak sempat nak buka laptop ..
online kat hp je.. tu pun kejap2 je tgk..

tahun ni masa saya dipenuhi dengan kursus.. ulang alik kl-kluang..
kalau bawak kete tu boleh kuruskan badan, mgkin badan sy dah kurus..
malangnya tidak! hahaha

dan kerja kat rumah tak pernah habis..
anak-anak semakin bijak 'mengemas' mainan dia..
ummi dia plak suka nak beli mainan utk diorg.. pastu sendiri nanges nak kemaskan balik..
huwaaaa...

embun dan kekwa dah beso dah.. kekwa dah pandai nak berceloteh.. suka nak dengar citer dia..
fav ayat dia "ni lah....bukan lah.. itulah.." hee.. apa pun msti 'lah' kat blakang ayat dia..
cute!! pipi dia masih tembam.. mmg nak gigit selalu.. hehee

embun? dia pun sama.. dah 'kakak' sangat...
bila adik dia buat apa-apa, dia lah tukang nasihat...
dan tukang buli jugak! hehe...
adik-beradik mana yang tak bergaduh kan? :)

apa pun saya senang hati dan bersyukur dikurniakan dua orang anak yang comel dan bijak ni...semoga diorg membesar menjadi anak yang solehah dan berguna...

okay. sambung later.. nak buat kerja rumah yang tak pernah habis ni.. huhu






Saturday, May 25, 2013

Infinity

Suka saya ingatkan kata2 ini pada sahabat semua...dan juga pada diri saya sendiri

Cinta pada bunga, bunga akan layu

Cinta pada manusia, manusia akan mati

Tapi cinta pada Allah adalah


Cinta yang kekal abadi


Dalam kehidupan kita selalu diberi pilihan... terserah pada kita untuk memilih yang mana...
"option" yang diberi terlalu luas bagi manusia,, setiap orang... tak kira kecil, besar, tua atau muda...
hidup je, mmg kena buat pilihan...

paling simple, nak makan apa untuk hari ni?
pilih ikan? udang? ayam? atau tak mahu makan pun boleh!
semua tu kan pilihan yang kita semua ada....

macam tu jugak kehidupan...

apa yang saya lihat,.. apa yang saya belajar... apa yang saya dapat, selepas  sejarah hitam itu adalah suatu 'hikmah' yg sukar saya ceritakan, namun  mungkn  saya telah dan  sedang terjemahkan dengan tulisan2 saya di laman blog ini..

******************************************************

Saya memilih untuk bangun demi anak-anak saya... saya memilih untuk teruskan kehidupan walaupun susah.. walaupun payah... walaupun saya sendiri tak tahu saya mampu atau tidak.. saya harus.. saya kena.. saya tekad untuk teruskan kehidupan ini untuk anak-anak saya yang masih kecil.. mereka sndiri tidak mengerti erti kekurangan itu.. malah saya sndiri akan terapkan dalam jiwa mereka, mereka tidak kurang apa pun kerana kita ada Allah di mana-mana... 

jiwa tidak akan kosong dan sunyi jika kita selalu ingat Allah ADA melihat dan mejaga kita...

hati tidak akan risau dan takut jika sepenuh harap mengharapkan pertolongan Allah...

fikiran akan selalu tenang jika selalu memikirkan yang baik- baik dan terbaik itu adalah perancangan Allah..

saya masih ingat kata-kata che (ibu mertua saya)... ketika anaknya meninggal, dia terlalu sedih dan berkata,
" kita sayangkan dia, Allah lagi sayangkan dia, anak-anak ni Allah kasi pinjam je kat kita... pinjaman je semua ni... Allah nak tarik bila-bila masa saja...."

waktu tu saya hanya memikirkan kesihatan che.. che tidak boleh terkejut, risau penyakit angin ahmar dia datang semula...che lumpuh sebelah badan sejak saya kenal Ahmad lagi... Ahmad kata, sudah lama che lumpuh sebelah badan, tapi che kuat.. dia mampu bangun dan buat kerja sndiri lagi.. masih mampu menjahit pakaian dia sndri wpun hanya sebelah badan yang bekerja, saya sangat kagum dengan ketabahan che... malah, saya sndiri sgt terharu che telah menolong saya jahit kain batik kerana menantu dia ni tak reti jahit.. (sungguh memalukan saya ni! huhu) Sekarang che pun dah tinggalkan kami... Sesungguhnya semuanya, segalanya yang kita miliki kepunyaan Allah... Dia beri PINJAM kasih sayang keluarga untuk kita menikmati kehidupan dunia yang SEMENTARA...

cinta pada manusia, manusia akan mati

cinta pada Allah, cinta yang kekal abadi



satu hikmah mengenal diri.... dengan kejadian semalam.....

Terlalu banyak nikmat Allah beri pada saya dan semua manusia.. sungguh malu saya padaNya kerana masih saja lalai, masih banyak yang perlu saya gali ilmu Allah yang MAHA LUAS yang dipinjamkan kepada kita ....







Thursday, May 9, 2013

Suprise from embun and kekwa

Samapi je rumah, Embun terus keluarkan sekeping kertas merah jambu..

ummi, ni kakak buat kat sekolah tadi..

"untuk ummi.." kata Embun





awww... sangat terharu... rasa nak menitik air mata ni lihat gmbar kami bertiga yg dilukis comel oleh embun... dan kekwa  (dgn bantuan cikgu lah!)


 UMMI SAYANG ANAK-ANAK UMMI KERANA ALLAH TAALA.. :)


Thursday, May 2, 2013

Roti Nan di Restoran Jamilah

Petang tu saya dan anak2 singgah makan di restoran mamak.. nama restoran tu si Jamilah.. kami order roti nan, ayam tandoori , roti canai kosong untuk Embun dan aiskrim untuk si kekwa...

Sebenarnya saya berniat nak puasa pada hari tu, tapi tertewas dek terlalu penat bekerja time'peak hour',maklumlah 30 April.... balik kerja, terus ambil anak2 dan ajak mereka makan di restoran. nak masak dah tak larat.. ;p

sedang sedap menikmati roti nan bersama ayam tandoori, tiba2 Embun berkata,

"ummi, kakak sakit perut, nak pegi tandas..."

alamak, embun tak pakai pampers, nak pergi tandas plak? nak tinggalkan adik sekejap siapa nak jaga?, makanan kalau dibiarkan nnt orang kedai kemas pula...akhirnya saya mengambil keputusan untuk bungkus sahaja makanan yang belum habis dinikmati itu.. sob sob... dan terus ke tandas bagi Embun menyelesaikan hajatnya.. dan adiknya Kekwa, ikut sekalilah! takkan nak tinggal dia sorang2 kan...

dan bila sampai je rumah, ummi buka makanan yang belum habis makan tadi, konon nak sambung makan balik, tgk kuah tidak dibungkus sekali, nampaknya kena makan kosong je la bersama ayam. Tengah nak suap makanan ke mulut, tiba, si kekwa pula,

"mi!! syuk!!"

alamak, adik pulak nak ke tandas...
berhenti lagi makan.............


dan ini hanyalah antara hari-hari saya dan anak-anak...
semoga hari esok lebih ceria dan gembira serta perjalanan hidup sentiasa dirahmatiNya...



Saturday, April 27, 2013

Wish List 2013

saya ada beberapa wish list nak dibuat tahun ni...

1. LULUS exam KAP untuk kerja saya sekarang, dengan kata lain, dapat confirm jawatan..

2. Cuti2 Malaysia ke Sabah, jalan2 bawa embun dan kekwa... serta tok mama... jumpa abang sulung saya di Kudat, abang ipar dan keluarganya saya di KK (abg azhar, abang kedua Nafastari), sahabat saya di KK (angie, izyan, nina.. :) ) dan sahabat saya di islamabad dulu, Ester Lucy dan Erick Pedro and family...

inshaAllah...

heee... takdela gempak mana pun wish list nye.., heeheee.. tapi excited nak pegi sana sbb first time nak bawak Embun dan Kekwa jalan jauh untuk jalan-jalan... kalau lepas jalan Sabah ni mereka cool dan tak banyak ragam, ummi boleh bawak pegi oversea plak.. cewah.. tapi ummi kena simpan duit dulu lah! ;p

yup.. plan saya sekarang,

mahu confirm jawatan sekarang, supaya senang masa depan anak-anak... inshaAllah..

mahu jalan-jalan lihat dunia, menikmati keindahan alam ciptaan Tuhan..'

mahu tukar cawangan yang lebih dekat dengan keluarga saya.. huhu... entah smp bila saya harus duduk di kluang ni eh.... ??.. HQ, sumber manusia, bantulah saya.... sob sob....


(er,, kalau budak ofis baca ni diam2 je la eh.. malu i...)






Tuesday, April 23, 2013

Baik-baik sayang (samb..)

Kadang ada hari saya akan rasa terlalu rindukan dia...
rasa rindu yang entah bagaimana saya harus katakan, ceritakan, luahkan..
sungguh, perasaan itu menyekat di kerongkong saya... sebak, hiba dan rindu!

terlalu lama rasanya tidak berbual dengannya...
sudah lama tidak mengadu cerita pada dia,
sudah lama tidak berkongsi pendapat dengannya...
dan selalunya diri ini hanya bermonolog,

seperti aku berkata pada dia,

"ahmad, i miss u so much.."

"ahmad, anak kita dah besarlah..."

"ahmad, adik dah bijak macam kakak dia"

"ahmad, kak nadaa dah empat tahun!!, kamu pasti gembira melihat perkembangan dia sekarang.."

"ahmad, i dah independent macam u mahukan selama ni.. u mahu i berdikari, u tak nak i manja sgt... i dah buat semuanya sendiri sekarang, kan seronok u dapat lihat semua ni..."

"ahmad, i masih sayangkan u.. sampai bila pun i harap i tetap terus sayangkan u..."


dan...

kadang saya juga terfikir...

bagaimana agaknya kehidupan dia di alam barzakh itu?

Allahu Allah... moga baik-baik saja kamu di sana sayang...

tidak putus doa saya buat kamu, supaya Allah mengampuni dosa2mu, semoga ruh kamu bersama orang2 yang beriman....

dan saya di sini? masih belum tentu ke mana arah saya nanti, di mana perjuangan saya kini?
bila berakhirnya hidup saya di sini?

Allah knows best,

I put trust in Allah, for Allah knows best for me and all His Creation...

i do remember ur words Nafastari,

"Sabar itu cantik, mawar" <--click cerita="" font="" link="" selanjutnya="" untuk="">



(this picture was taken by him on the year 2009)

- masa tu dia baru balik dr umrah dan belikan saya niqab ni..doakan saya, mana tahu satu hari nnt saya mungkin seperti ini..menjadi seorang muslimah yang tidak mahu dilihat dan melihat oranglain, kerana saya hanya mahu diri ini menjadi milik Ahmad.. inshaAllah, segalanya dengan izin Allah....

Baik-baik sayang




Let's change the lyric... sorry waliband, pinjam lirik dan lagu, i tukar sikit2 je.. bolehkan? ;p

Aku tak ingin kau menangis bersedih
Sudahi air mata darimu (moga selamat di alam barzakh)
Yang aku ingin arti hadir diriku (yang selalu akan doakan kamu)
Kan menghapus dukamu sayang (bahagia melihat taman2 syurga)

Karna bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengakan aku

Reff:
Hanya satu pintaku untukmu dan hidupku
Baik baik sayang ada aku untukmu (untuk doakan kamu)
Hanya satu pintaku disiang dan malammu (adakah siang dan malam itu di alam itu?)
Baik baik sayang karna aku untukmu (kerna Allah selalu jaga kita)

Semua keinginan akan aku lakukan (teruskan perjuangan sbg isteri dan ibu kepada anak2 kita)
Sekuat semampuku sayang ("sabar itu cantik, mawar")
Karna bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengakan aku



Monday, April 15, 2013

Buat Embun , dari ummi....



Hari ini 15 April 2013, kamu genap Empat tahun di dunia ini... Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah yang telah memberikan nyawa dan ruh kepada kita untuk terus hidup di bumi ini. Namun, yakinlah embun, yang satu hari kita akan dipanggil untuk pulang ke negeri asal, yang kekal abadi, dimana jika di dunia ini kita telah melakukan tanggungjawab sebagai khalifah dan hamba Allah yang taat, kita akan ke tempat yang indah, syurga, inshaAllah... Dan beringatlah, jika kita lalai, jika kita tidak melaksanakan tanggungjawab kita sebagai hamba,akan dihumban ke neraka, nauzubillah....

Embun yang sulung,
Ummi amat berbangga punya anak seperti kamu , yang bijak dan sangat comel. Kamu juga seorang kakak yang penyayang, seorang anak yang berdikari dan pintar. Walau usia kamu baru 4 tahun, tapi kamu sangat tabah, kamu sangat kuat, kamu sangat matang. Ummi sangat bangga dengan kamu sayang... Alhamdulillah... semua ini kurniaan daripadaNya.. jangan kita lupa sayang, segala yang baik itu Allah yang beri, segala yang buruk itu kelemahan diri kita sendiri...

Embun,
Maafkan ummi jika ummi tidak dapat memberikan perhatian yang sepenuhnya pada kamu sayang, ummi mencuba sebaik mungkin untuk berlaku adil pada kamu dan adik kamu kekwa... ummi tahu kamu masih perlukan belaian dan kasih sayang ummi, namun kadang kala ummi terpaksa memilih untuk melebihkan yang memerlukan.. contohnya, kamu mahu didukung, adik juga mahu didukung, ummi larat, ummi dukung kedua2nya... jika ummi tidak larat, ummi terpaksa menyuruh kamu berjalan...
Bila kamu mahu tidur, ummi tidak dapat tidur disebelah kamu, kerana ummi sedang menyusukan adikmu, tapi ummi ganti dengan menggaru dan membelai kamu sewaktu ummi menyusukan adikmu.. selalunya kamu yang terpaksa mengalah, terima kasih sayang sebab memahami keadaan ummi.. kamu memang anak yang bijak....
Sayangku Embun,
Walau apa pun yang berlaku, selalulah mengharapkan pertolongan Allah, Jadilah anak yang solehah dan berguna buat masyarakat bila besar nanti ye sayang.... jadilah kakak yang baik, anak yang selalu mendoakan kedua ibu bapa dan mendengar kata. Ummi hanya inginkan yang terbaik buat anak-anak ummi.. semoga kita sama2 tabah dan sabar menjadi orang yang istimewa... J

Selamat hari lahir Embun yang ke empat tahun!

Sunday, March 24, 2013

Paranoid, selalu sangat..

Lama tak update blog.. rasa kekok plak nak menulis balik.. hehe.... selalu saja teringat nak kongsi cerita di sini.. tapi selalu juga tak punya masa... sibuk dengan rutin harian super ummi...

yep, super ummi.. super tired!
gambar kat atas ni illustrate mcm mana sebenarnya kehidupan saya sekarang.. except jaga anjing tu la.. hihi..... kesimpulannya tak menang tangan... kalau boleh dibahagi tangan dan badan ni, macam2 kerja nak buat.. otak ni tak henti2 berfikir nak kena settlekan apa lepas ni.. apa yang belum dibuat.. apa yang kena buat... macam2 nak fikir... macam2 nak buat... bila masa saya rehat? masa tido je la saya betul2 rehat sebenarnya... itu pun tgh malam berjaga bila si embun nak susu, si kekwa nak menyusu (ye, masih menyusu badan!)kadang2 embun akan bangun malam sebab nak ke tandas....

pagi bangun siap2kan budak nak ke taska, dan saya bergegas ke ofis.. ofis hour saya 7.30-4.30....syukur duduk tempat yang tak jem macam di kluang ni.. mgkin ni lah hikmahnya saya dapat kerja di sini.. lebih byk masa boleh ditumpukan pada anak2....tentang pertukaran, akhirnya boss saya telah pun luluskan permohonan saya! Alhamdulillah,.. terima kasih bos.... dan sekarang ni tgu HQ luluskan pula...ada rezeki pindah ada la .. apa pun saya yakin Allah beri yang terbaik untuk saya...walau di mana pun saya berada, saya yakin Allah dah aturkan yang baik2 untuk saya.. tinggal untuk saya mencari kebaikan itu.. inshaAllah....

Kadag2 tok mama datang ke kluang teman kami bertiga.. kadang2 tok mama kena balik shah alam sebab urusan doktor di KL dan tugas mama sebagai isteri papa harus juga dilaksanakan... Bila kami bertiga je tinggal di kluang ni, rasa sunyi juga sbb tak de orang nak membebel2.. hehehe...tok mama penyeri suasana di rumah dan juga banyak membantu saya. Sejak awal Jan hingga April ni jadual kursus saya penuh.. sekejap saya di bangi untuk berkursus, sekejap saya di kluang, masuk ofis semula... ke hulu ke hilir... dan 1 april-19 april nnt di bangi semula... anak2 saya bawa juga... ke mana pun saya pergi, anak2 tetap akan bersama saya.. tak kira la susah ke senang ke... sbb bagi saya, anak2 tanggungjawab utama saya.. dan saya tak mahu menyusahkan sesiapa untuk jaga anak saya bg tempoh yang lama.. 

Saya kerap bermain Facebook, boleh dikatakan setiap hari saya akan membaca newsfeed yang ada.. dan ada juga saya terbaca tentang kes anak hilang, kereta dicuri, hampir dirompak, disimbah asid, semua yang menakutkan! tambah pula saya yang hanya bertiga ini,.. buat saya makin paranoid! ke mana pun saya pergi saya selalu saja akan bersikap berjaga2, dan kadangkala saya rasa sikap saya itu merimaskan jiwa saya.. saya jadi tidak tenang bila memikirkan benda2 yang negative itu... dan untuk menenangkan jiwa yang paranoid itu, saya amalkan bacaan doa yang mudah...



situasi 1:

pergi kerja, nak tutup gate rumah... terpaksa tinggalkan anak2 di dalam kereta untuk seketika, aircond dan enjin dibuka, pintu saya tak berani tutup kemas kerana jika tertutup, anak saya yg kecil tu tak tahu nak buka... saya tawakal byk2 pada Allah untuk selamatkan anak2 saya walaupun hanya seminit dua untuk saya kunci pagar rumah tu...

situasi 2 :

membeli belah di pasar raya.. tiba2 saya mahu ke tandas...jika tandas itu luas, dua2 orang anak saya bersama stroller saya bawa masuk sekali dalam tandas.. jika tandas tu kecil, saya terpaksa tinggal mereka di luar dan setiap detik saya berdoa mereka tidak apa2... saya juga akan menyuruh Embun mengira di luar sementara saya di dalam tandas bagi memastikan dia masih di luar... paranoid sungguh saya ni kan? tapi saya juga sentiasa bertawakkal pada Allah.. apa pun yang berlaku adalah kehendakNya..dan bagaimana kita mengatasi sesuatu kejadian itu berdasarkan kepercayaan kita.. inshaAllah....

situasi 3:

balik kerja, buk pagar rumah.. sama seperti situasi 1.

situasi 4 :

drive kereta bersama dua anak kecil yang tak boleh duduk diam. sekejap ke depan , sekejap ke belakang.. sekejap duduk diam, sekejap menangis..... sekejap bangun.. sekejap tidur dengan sendirinya, bagaimana saya mahu alihkan kedudukan anak2 bila mereka tertidur sedangkan saya harus menumpukan perhatian ke jalan raya..kasihan mereka.. tapi itulah yang terbaik untuk mereka.. inshaAllah... dan saya berserah pada Allah jua untuk selamatkan perjalanan kami di dalam kenderaan itu.. 


situasi 5 :

duduk di dalam rumah bertiga... Allah.. semoga Allah sentiasa jaga kami daripada segala bahaya dan kejahatan jin dan manusia, dan saya tidaklah bertegur sapa dengan suami jiran saya, tetapi saya hanya akan bercakap dengan isterinya dan anak-anak jiran sahaja, saya tidak mahu mengundang rasa tidak enak pada siapa-siapa.. saya harus jaga tingkah laku saya, saya masih terasa diri ini seorang isteri kepada Wan Ahmad Fadzil, dan cuma dia pergi jauh.........dan saya berdoa saya dipertemukan dengan dia  dalam mimpi selalu dan bersama lagi dengan dia di negeri yang kekal abadi.. inshaAllah.....

Begitulah antara situasi-situasi yang membuatkan saya paranoid... namun apa pun yang berlaku... saya meletakkan kepercayaan saya sebagai hamba Allah yang sentiasa bergantung harap pada pertolonganNya dalam setiap kehidupan saya sehari-hari.... Allahu Allah.. saya hanya insan yang lemah dan tidak lepas dari sifat penakut..

oh ye, saya ada terbeli satu buku yang pada mulanya untuk anak2.. tetapi akhirnya saya rasa untuk saya juga sebenarnya!



buku inilah maksud saya! Al-quran pertamaku... sangat berinformasi... mengupas tentang sejarah surah diturunkan, cerita di dalam surah (makna) dan juga kelebihan surah tersebut... kategori must read and must buy! berbalik pada topik paranoid tadi.. dalam buku ni ada memberitahu kehebatan surah an-nas dan al-falaq.... antaranya:

melindungi diri daripada kejahatan jin dan manusia...
sebelum turun surah an-Nas dan al-Falaq, Rasulullah SAW membaca pelbagai doa untuk melindungi diri daripada kejahatan jin dan manusia. Namun setelah kedua surah ini turun, Rasulullah hanya membaca kedua-dua surah ini sahaja

Paranoid???, jangan sangat lah! 
Tawakkal dan berdoa, inshaAllah...


**may it be reminder for myself and all... 



Tuesday, March 5, 2013

Proses pembukuan "Diari Seorang Diplomat, Hikmah yang Tersirat"

Travelog pakistan, Diari seorang diplomat, Hikmah yang tersirat

Saya pasti ada yang tertanya2 bagaimana saya boleh hasilkan sebuah buku untuk suami saya?
bagaimana proses itu dilakukan? bila? kenapa? kat mana?
Saya pun bagai tidak percaya saya telah melakukannya...


Mac 2011
dulu saya pernah menulis tentang dia... Dia seorang penulis
waktu tu 3 minggu selepas pemergian dia... saya menulis tentang dia seorang penulis...
waktu tu saya rasa tulisan dia di blog amat berharga dan bermakna buat saya, kerana itulah satu2nya harta yang tak ternilai yang ditinggalkan buat kami sekeluarga.. segala pahit manis kehidupan dia diceritakan di blognya... saya terlalu menghargai tulisannya.. sayangnya, saat dia telah tiada, mula rasa kehilangan.. mula rasa betapa berharganya penulisan dia buat saya...

ditambah pula, cerita dia mengenai Catatan buat anakanda kedua, membuatkan saya merasakan betapa kasih dan sayangnya dia pada kami sekeluarga, catatan yang merupakan wasiat tauhid seorang ayah kepada anaknya.. anak yang tak sempat pun bermain bersama ayahnya.. anak yang tak sempat memanggil 'ayah' di hadapannya.. Allah, betapa hebatnya dugaan ini pada anak-anakku yang masih kecil, namun syukurlah Embun, syukurlah Kekwa, kerana ayahmu telah meninggalkan harta yang amat bernilai buat kita.. iaitu tulisan dan kata-kata nasihatnya buat kamu berdua...

Saya tekad untuk menerbitkan buku untuk si dia, kerana itulah impian dia satu masa dulu, teringat kenangan perbualan saya dan ahmad,

Ahmad: Nur, i teringin nak ada buku sendiri, nama sendiri depan kulit buku tu, seronoknya kan!, teringin jadi seperti Nasriah Abdul Salam, kawan uia saya, dia penulis novel..bestnya dapat jadi seperti dia, ada buku sendiri...

Nur: hm.... jangan nak perasan lah! 

(heee... sengaja saya menyakat dia)

 April 2011
Tapi, saya sebenarnya tak tahu pun bagaimana caranya untuk menerbitkan sebuah buku... langkah pertama yang saya buat, saya print segala tulisan dia di blognya... saya meminta bantuan biras saya (isteri kembar) untuk menolong saya print blog tu, terima kasih kak tie! :) waktu tu sekitar bulan April 2011...
namun, saya masih belum jumpa jalan untuk bukukan tulisan itu...

Sedang saya bermain Facebook, sahabat matrikulasi uiam saya tiba-tiba menegur saya, lebih kurang begini perbualan kami

Zahiruddin : Saya baca blog suami kamu, menarik jika dibukukan menjadi travelog pakistan

Saya : terima kasih, betul ke? kamu sudi bantu saya?

Zahiruddin : InshaAllah, kamu siapkan manuskrip, dan emel kepada saya, saya akan cuba bantu mencari penerbit yang sudi menerbitkan tulisan suami kamu..

Saya: Alhamdulillah... syukur, ada yang nak membantu.. sememangnya saya sedang mencari orang untuk bantu saya bukukan tulisan dia...

Mei 2011
Sewaktu ini saya masih belum bekerja, sedang sibuk mencari pekerjaan, sedang sibuk menyiapkan diri untuk belajar memandu, sedang sibuk menyelesaikan hal berkaitan kematian, dan sedang sibuk berblogging meluah perasaan... dalam waktu inilah saya mencuri masa compile tulisan Ahmad mengenai Pakistan. Saya susun mengikut tarikh, saya pilih entri yang tidak menimbulkan kontroversi dan sesuai dibaca umum. Kemudian saya simpan di satu folder untuk saya beri pada sahabat saya. Harapan saya pada waktu itu, semoga berjaya dibukukan, kerana terselit juga Catatan buat anakanda kedua itu di dalam manuskrip itu. Alangkah beruntungnya Embun dan Kekwa nanti sekiranya berjaya dibukukan.. mereka akan membacanya bila besar nanti..inshaAllah...

Jun- Julai 2011
Setelah mencuba beberapa penerbit, akhirnya Galeri Ilmu Sdn Bhd bersetuju untuk membukukan travelog tersebut. Puan Suraiya Pauzi, Editor perolehan memaklumkan saya tentang perkara Alhamdulillah... syukur... Proses pembukuan pun bermula...namun belum ada tajuk tetap, kami menamakan -travelog pakistan

September 2011
Penyunting buku, Puan Zulina Hassan telah menghubungi saya tentang suntingan bahasa yang akan dibuat olehnya. Katanya tidak banyak yang diubah, dan dia menyarankan saya untuk menambah sedikit bagi melengkapkan buku itu. Permulaan dan ending ditulis oleh saya atas permintaan penyunting bagi mencantikkan lagi kronologi buku tersebut. Saya telah pun menceritakan tentang Nafastari-tavelog in book
sedang dalam proses penyuntingan pada September 2011.

Setelah itu, proses pembukuan itu tiba-tiba senyap agak lama...
Saya cuba 'follow-up' lagi...
dan akhirnya, sekitar bulan Jun 2012, Editor/pruf  Zuraidah Shueef menghubungi saya.
Dia meminta agar diletakkan gambar di dalam buku tersebut bagi kelihatan lebih menarik. Oleh itu, dalam sibuk bekerja dan mengurus anak di perantauan (Kluang je pun!), saya mencuri masa mencari gambar yang menarik untuk diletakkan di dalam travelog tersebut. Saya seboleh2nya mahu mengelak daripada meletak gmbr sendiri dan suami, pada pandangan saya, sebuah buku travelog lebih sesuai diletakkan gambar pemandangan sahaja. Namun, atas kehendak penerbit untuk meletak gambar keluarga, maka saya pun memilih gambar keluarga yang terbaik saya ada seperti ini.

Sneak peek of the book









August 2012
Buku dan gambar telah pun siap, namun tajuk final masih belum ada. Penerbit menyarankan saya untuk memilih tajuk yang sesuai. Tetapi saya meletakkan kepercayaan yang sepenuhnya pada penerbit untuk memberi tajuk pada travelog tersebut. Kerana saya yakin, penerbit lebih tahu apa yang pembaca mahu apabila melihat tajuk buku. Antara faktor pembaca akan tertarik membeli buku, adalah kerana tajuknya. saya percaya, anda bagaimana? heeee...

Dan kemudian mereka sepakat menamakannya "Diari Seorang Diplomat....."

September- November 2012
Proses pruf read dan grafik bagi kulit buku dihasilkan. Saya amat sukakan rekaan dan cara penyusunan buku yang dibuat oleh penerbit ini. Saya beri lima setengah bintang! mereka menambah sedikit info di dalam buku mengenai Pakistan. Mereka benar-benar membuktikan bahawa mereka adalah gedung ilmu yang perlu dicari dan dibaca oleh pembaca! Info diletak di dalam buku itu bagi memudahkan orang lain membaca dan menghayati perjalanan buku tersebut. 

Disember 2012
Buku telah siap dicetak! Alhamdulillah, syukur...
Semoga terhibur melihat gambar kami semasa pertama kali mengambil buku tersebut di Galeri Ilmu di Kota Damansara. Pagi itu saya baru sampai dari Kluang dan terus menuju ke Kota Damansara sebab tak sabarrrr sangat nak tengok rupa buku tu dan pegang buku tu!







Alhamdulillah, pihak Galeri Ilmu menerima kedatangan saya dan anak-anak dengan baik sekali.. syukur, dan tak sangka pula tiba-tiba je mereka suruh saya duduk di kerusi dan mereka interview saya,katanya, untuk promosi awal, hanya di youtube! terkejut betul saya waktu tu, tak bersedia apa pun, malu pun ya juga sbb tak sangka mereka akan menyambut kedatangan saya dengan begitu ramah! niat saya cuma mahu ambil buku dan sign kontrak saja. heeee.. nak tgk youtube tu? silalah jangan gelakkan saya! hohoho




Januari 2013

Pelancaran buku dibuat di Pesta Buku 1Malaysia baru-baru ni bersama tiga buah buku baru keluaran Galeri Ilmu Sdn Bhd. Saya sangat teruja dengan pelancaran buku ni sebab pertama kali saya melihat pelancaran buku, Saya sebenarnya tak tahu pun macam mana orang melancarkan buku. Tapi rasa takut pun ada juga, sebab saya tak biasa benda2 macam ni, lagi pun siapa lah saya, cuma wakil kepada penulis saja. Kemudian kena tandatangan lagi, isk isk isk.. saya sebenarnya mim alif lam wau.. segan pun ye jugak... tapi buat je la..
;p




hah, tengok tu, Embun pun nak sign lah! hihihi.... Kekwa waktu ni dah tido, sian dia penat...
lepas tu, ada lagi proses promosi yang dibuat.... den ikot je....

Februari 2013



Sesi temubual di ikim,fm. apa? ON AIR??? huhuhuhu.... siapa tak takut kan?dengan waktu tu sebenarnya saya kurang sihat, selsema+batuk2, aish, macam mana nak cover nanti kalau dah on air? Apa2 pun.. saya niatkan dalam hati, "saya lakukan ini untuk Ahmad, untuk saudara seIslam saya, mudah2an mereka dapat iktibar daripada penceritaan saya nanti"

seperti doa di sebelah, saya baca banyak2 sebelum ke udara..
begitu risau dan takut saya sebenarnya...harap2 tak buat apa2 silap.

Dan, Alhamdulillah, sesi temubual tu pun berakhir....
harap yang mendengar hari tu cepat2 dapatkan buku tau...









Itulah dia sedikit kenangan berada di ikim.fm... tak sangka kan! tetibe pula kena masuk radio.. haha!
ingatkan buat buku ni dah siap, sampai situ je, rupanya ada lagi proses lepas tu.. hihi.. pengalaman....


Mac 2013

Pinjam ayat kat  BukuGaleri,

Buku ini terus diuar-uarkan di dalam majalah terbitan Galeri Ilmu Media Group. Di dalam ruangan Drama Iktibar Majalah Q&A Bilangan 15, kisah Epilog; Jalan Pulang dimuatkan. Begitu juga dalam majalah ANIS Bil. 187, Mac 2013 dalam ruangan Ulasan Buku iaitu dipaparkan testimoni pembaca buku Diari Seorang Diplomat; Hikmah Yang Tersirat. 




Sekian saja laporan dari saya,
Mawar dari KL-uang



(panjang tak? letih dah taip ni.. hehehe... mula2 cam formal, dah towards the end dah campur2 dah... hohoho... apa-apa saja la labu...)