Posts

Showing posts from July, 2010

Berbunga riang, senyum sampai ke telinga

Cewah, tgk title je mesti orang dah tertanya2.. kenapa gembira sgt nih?

hehehe...

sebabnya... saya telah jumpa cinta hati baru.. waka waka!! ceritanya begini, masa tengah borong dvd, jumpa la satu dvd yang tengah hot kat pawagam kat Malaysia. Masa balik hari tu tak sempat pun nak pegi tengok wayang.. rasanya lebih dua tahun kot aku tak tengok wayang... last sekali tgk wayang masa pregnantkan si embun.. masa tu kandungan baru beberapa minggu..lepas dari tu, terus dah tak pegi panggung wayang lagi..

Citer apa ek? cuba teka lah!!!

takpe2, tak perlu fikir panjang, meh saya kasi tahu je... cerita "Eclipse" lah!!!

Tahun lepas, masa balik konvo, aku ada belikan Twilight SAGA utk my sister- cik Aeney...
beli 4 biji buku tak sampai pun RM150.. dalam rupee lebih kurang RSs3475.. kalau nak lagi accurate, dalam RM133 .. Masa belikan buku utk Cik Aeney, aku takde lagi minat nak baca buku tu.. Sebab aku tgk tebal sgt, tgk DVD je lah...

So aku dah follow citer Twilight, New Moon dan separuh je ci…

wuduk with soul

Sekadar nak share sedikit ilmu yang ada, sekadar nak peringat diri sendiri dan sekadar nak kongsi pandangan, kali ni aku nak citer skit lah pasal wuduk.

Wuduk atau dengan nama lain mengambil air sembahyang.. Satu kewajipan sebelum nak menunaikan solat. Kalau takde wuduk tak sah la solat kite. Betul tak kawan2? Hehee

Point aku yang sebenarnya adalah cara kita berwuduk tu.. Bagi aku, mestilah dengan hati yang kusyuk! Bukan sahaja solat kena kusyuk, tapi dengan berwuduk pun hati kena kusyuk. Sebab tu ada yang mengatakan adab berwuduk, kita tidak boleh bercakap2 smbil mengambil wuduk. Kerana dikhuatiri mengganggu kekusyukkan kita dalam berwuduk.

Em macam mana nak kusyuk wuduk ni?

Pertamanya, niat dengan hati yang ikhlas..

Bila membasuh muka, niatkan ke dalam hati bahawa ,
Semoga kita menjadi orang yg soleh yang terpancar di mukanya..
Beristighfar atas segala kesalahan yang dilakukan oleh anggota muka seperti mata,hidung, dan mulut.
Mata- adakah kita telah melihat sesuatu yang berdosa? Ist…

Botol susu

Sekarang Embun sudah ada 5 batang gigi. pertumbuhan gigi dia agak lambat jika hendak dibandingkan dengan sepupu2nya yang lahir pada tahun yang sama. Sekarang nak tumbuh lagi satu, bermakna akan ada enam batang gigi..

Sejak ada gigi ni memang senang nak menyuap dia makan. Dia akan makan apa sahaja yang disuap, bila dia tak suka rasa makanan tu, dia akan buang semula. Jadi agak mudah untuk travel bersama si kecik ni sekarang kerana aku tak perlu lagi menyiapkan bubur untuk dia. Nasi pun dia dah makan sekarang.

Cuma yang merisaukan aku sekarang, bila menyusu badan, kadang kala dia akan menggigit!!! ouch!!! sakitnye Tuhan aja yang tahu. Sampai kadang aku boleh naik meradang dan merajuk dengan si kecik ni. hahaha.. memang menguji kesabaran bila jadi seorang ibu, tambahan pula 24jam melayan karenah si dia. Mujurlah aku sendiri yang mengasuhnya dari kecil. Tak dapat aku bayangkan jika pengasuh yang menjaganya. Sabarkah pengasuh itu? takut dia mengapa-apakan si kecik bila dia ligat bermain dan …

Pregnant kali ni...

Salam...

Pejam celik dah hampir setahun lebih kami di Islamabad ni dan lagi 162 hari je lagi aku bakal menimang cahaya mata yang kedua.. jen jen jeng.... berdebar sungguh bila teringat saat2 nak bersalin tu.. boleh tak nak mengandung je, tapi yang bersalin laki aku? hahaha..

Sekarang ni dah masuk second trimester, Alhamdulillah, setakat ni takde apa2 lagi masalah selain loya2 masa awal2 minggu pregnant tu dan sedikit urine infection.. ohoho.. kencing kotor la.. tapi itu adalah masalah normal bagi perempuan hamil, jadi saya takla risau sgt.. (ye ke??) .. apa pun syukur alhamdulillah kali ni tak rasa lembik, tak banyak problem cam bleeding or wat so ever.. setakat ni la.. hm, kadang sampai aku boleh terlupa yang aku ni mengandung.. hohoho

Memang berbeza betul pregnant kali ni sebab masa mengandungkan cik embun dulu,
1. saya tak suka gosok baju
2. saya tak kisah penampilan saya selekeh
3. saya cepat penat dan marah2
4. saya suka makan makanan manis
5. sgt suke minum nescafe ais
6. pernah bleedin…

After a long break..

Image
Hi, i'm back!

break? hehe.. aku pun ada cuti da... sape kata housewife takde cuti? seronok sekali kerana dapat cuti lama.. 3 minggu!!! tak payah masak, tak payah buat keje rumah, relaks2 je, jalan2, shopping2, hehehe.. shopping sakan... beli benda2 yang tak wujud di Pakistan ni.. hoho.. apa lagi, stok makanan untuk bulan puasa nanti lah! dan sedikit baju untuk anak dara saya ni. hehe..

cuti saya pegi mana? cuti ke kampung sendiri lah! balik Malaysia!!! syok..... sampai tak sedar masa berlalu dengan begitu cepat.. dan sekarang aku di Pakistan semula.. huhu.. back to my routine la... boring life... :(

enjoy some pic of cik embun di Malaysia.. hehehe

budak takut air..

suke sangat dapat pegi shopping mall..


Embun with tok mama