Posts

Showing posts from 2012

What's inside my handbag?

Amboi, tajuk ongputeh, tapi nak tulis kot melayu je... heheee...

sejak jadi mak orang ni.. saya tak pandai dah nak pakai handbag kecik2, comey2 yang boleh letak beg duit dgn handphone je... sangat tak menepati ciri2 seorang ibu yang ada anak kecik dua orang!

jadi.. saya akan pakai handbag yang besar yang boleh letak gajah  dalam tu.. heeee...
semua mak nenek saya boleh letak... dari purse, handphone, buku, diari, pen, bedak baby, pampers anak, charger, etc....

tp dalam banyak2 benda tu.. kadang2 benda yang tak diduga ada dlm handbag tu itu...

seperti apa ye?

kadang2 bila da sampai ofis, nak amik duit dlm handbag tu.. tibe tengok...
ada....

1. kereta mainan!

hari berikutnya,..

2. anak patung si kecik!

hari lain plak.,..

3. gula2 yang melekit, dah dibuka, tak habis makan...

dan kadang2 jugak..

4. coklat yang dah lembik...

!@##%^%*&^%%$^#*(&^%#

urgh! salahkan siapa ye? embun ke kekwa punya keje ni????????

Hari Istimewa

Image
28 Disember 2007... hari yang terlalu istimewa buat diriku... saat aku diijabkabulkan dengan seorang yang amat aku sayangi, amat aku kagumi... Wan Ahmad Fadzil bin W.Mohd...

pagi itu dia melafazkan akad... aku duduk di dlm bilik pengantin di tingkat atas rumahku di shah alam.. manakala dia di bawah... aku tidak dengar pun lafaz itu dilafazkan olehnya...sedar2, dia naik ke atas untuk sujud syukur, saat itu, kakak ku memberitahu,
"tahniah, ko dah jadi isteri orang!"
hah? betul ke? heee... aku yang pada waktu itu duduk menunggu di bilik atas memang tak tahu apa yang berlaku di bawah... npknya upacara ijab kabul kami tidak seperti kebanyakkan orang sekarang.. saat pengantin lelaki melafazkan akad itu didengari oleh pengantin perempuan... lain halnya dengan kami pada 5 tahun yang lepas.. lafaz akad didengari dan disahkan oleh wali dan saksi... 
Sungguh Allah mencaturkan pasangan hidup sesorang itu dari jenis kita sendiri.. 
“Dan di antara tanda-tanda (kebesaran)-Nya ialah Dia menc…

How to buy buku nafastari?

Image
Assalamualaikum ! 
As for now buku  Diari seorang diplomat, hikmah yang tersiratbuku tu belum ada kat semua outlet.. so boleh beli tru online je dulu...
For those yang nak beli buku online. Hope this one helps you.
follow this simple instructions:
1.Pergi ke http://www.galeriilmu.com.my 2.Scroll ke bawah dan akan ada paparan seperti di atas. Click “Buy Now”. 3.Akan keluar paparan seperti di bahagian bawah gambar. Click “Checkout” untuk proses seterusnya. (kena register dulu if u r 1st time customer, register mudah je, mcm register emel)

Selamat Membeli! J


sudah terbit!

Image

embun dan kawannya...

Embun dan kekwa saya hantar ke taska berdekatan dengan rumah... taska asuhan je... tadika tak boleh masuk lagi sebab kekwa masih belum boleh bercakap... kesian pula kalau saya nak hantar embun saja, si adik di taska... tunggulah adik besar sikit dah boleh cakap, saya akan hantar mereka berdua ke tadika pula...

pulang dari taska... embun sibuk bercerita mengenai kawan2 nya....

embun: ummi,nadaa ada ramai kawan... nama dia isya, arash dengan baby ain! ummi, tadikan.. kawan nadaa kan...nama dia baby ain... dia buat  marwa, lepas tu marwa nangis..
ummi: iye? baby ain buat wawa? macam mana tu? dia buat camane?
embun : (demo mcm mana baby ain tu buat)
ummi: oh, dia cubit wawa eh.. (dlm hati pelik juga, mcm mana baby leh cubit wawa? pandainya baby tu... dia pegang wawa kot!)



hari berikutnya,,,,,

ummi: jom nadaa, kita balik... eh, ni ke kawan nadaa? mana satu isya?
cikgu: ni isya, tu, arash... yang ni plak baby ain..
ummi: oh, ni ke baby ain...??? (rupanya baby ain sebaya dengan embun!)
cikgu: ha'…

eh dah boleh la!

setelah beberapa bulan tanpa laptop untuk menulis blog.. skg dah kembali menulis guna laptop kesayangan encik suami... alhamdulillah.. mujur ada cousin yg mahir dalam bidang IT ni... dialah yg tolong baiki kan laptop kesayangan ni...

bila dah lama tak guna, rasa kekok pula nak menulis...

rasa mcm nak share macam2 kat sini....

tp takde idea ... idea saya byk dtg bila sedih dan kecewa je.. bia la agaknya nak memulakan entri dengan title yang gembira ye??

mgkin nnt sy ceritakan kisah embun dan kekwa di sini....

tunggu.......

ubat jiwa

Dalam berduka sy cuba cr sesuatu utk menjadi motivasi diri... dlm lemah sy cr kekuatan utk sy terus bertahan... sy cuba bc kata2 hikmah utk sy dpt semangat....Kata2 hikmah saya jmp dalam kalam Allah... dalam kitab al-quran, ayat 62 surah al baqarah....Sesungguhnya org yang beriman, org yahudi, org nasara ( nasrani) dan org Sabi'in, sesiapa shj di kalangan mereka itu yang beriman kpd Allah dan beriman kpd hari akhirat serta beramal salih, maka mereka akan memperoleh pahala balasannya di sisi Tuhan mereka, tidak ada kebimbangan (drpd berlakunya kejadian tidak baik) kepada mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita.

Org yg beriman tidak akan bimbang apa pun bila berlakunya kejadian yg tidak baik menimpa mereka... orang yg beriman tidak akan berdukacita... kerana mereka percaya pada Qada' dan Qadar Allah.. mereka yg beriman percaya adanya hari akhirat...mereka akan buat kebaikan utk memperoleh syurga Allah.... subahanallah... saya mahu jd org seperti mereka... mereka yg beriman…

Pujuk hati

Isnin lepas sy br dpt result permohonan pertukaran saya ke kl... dan dukacitanya pengarah cawangan menolak permohonan saya... hancur, luluh, pilu , geram, sakit hati... bercampur baur sggh perasaan saya sewaktu dpt tahu permohonan saya ditolak......Puas saya menangis seharian di rumah memikirkan betapa hncurnya hati saya... betapa penat dan lelahnya saya bertahan... saya juga manusia... ada limit yg buat saya rasa tahap kemuncak keletihan menahan perasaan lelah... sekurang2nya jika saya ditukarkan... mgkin lebih membantu jiwa saya... tak perlu lagi mama saya berulang alik shah alam~kluang lagi... malah anak2 saya akan lebih gembira dkt dgn saudara mara... di sini cuma kami bertiga.. kdg2 tok mama dtg... bila tok mama balik.. rumah kembali sunyi.... Puas juga saya meluahkan dgn rakan2 di pejabat perasaan sy... ada yg menyokong... ada yg memberi pendapat yg agak menyinggung saya.... tp saya tak mahu fikir lagi benda yg boleh buat saya bertambah sedih dan sakit hati... jiwa saya sudah pe…

papan kekunci

lama tak meluah rasa kat blog ni.. lama jugak tak update citer anak2....
hati tu rasa nak menulis... tp papan kekunci yg selalu digunakan utk meluah rasa itu rosak... jd tak berapa 'feel' nak menaip dgn touchsreen ni.......

doakan laptop itu cpt sembuh ya.....
ingin berkngsi cerita dgn shbt2 semua...
byk tertinggal nk cerita di sini...




bakal terbit! :-)

Image
Published with Blogger-droid v2.0.9

Kursus seminggu

Minggu lepas saya terpaksa tinggalkan anak2 dengan tok mama atas sbb 'saya yang menurut perintah' kena berkursus selama hampir 8hari..... Tuhan saja yang tahu perasaan sy tglkan anak2 masa tu... tp sy tak nangis pon! Hahahaha.... anak2 sy pun sama! Kami sama2 kuat dan tabah.. heeee... embun siap kata,"ummi pergi kursus!".... adik pun tak byk ragam.. cuma demam sikit.... demam rindu la katakan.... so sweet~ ;pUmmi tahu Allah sentiasa jaga anak2 ummi.. kat mana pun ummi pergi.. kat mana pun ummi berada... jauh dr anak2... Allah tetap jaga... Allah juga yg jaga ummi... Allah juga yang jaga semua yg hidup kat dunia ni.. jd ummi tak takut.. ummi tak risau sgt.. sebab Allah sentiasa Ada! ( rasa nk nyanyi lagu raihan- sifat 20 Allah )
Ummi menurut perintah majikan ummi skg sbb ummi nak kekal dan sah dlm jwtn ummi skg.. mudah2an Allah berkati rezeki yg dilimpahklan buat kami sekeluarga... dan saya sentiasa mengharap dan berdoa Allah berikan sy ketenangan dan kesabran yg berpa…

Dear diary

setahun sepuluh bulan yg lepas... sy kehilangan tempat bergantung... insan yg amat sy cintai.. insan yg mengajar sy erti sebuah kasih sayang.. erti persahabatan.. erti kemanusiaan... erti toleransi... erti kesabaran.....Sy kehilangan dia.. tp smgt dia.. bimbingan dia spjg kami sebagai suami isteri tetap hidup dalam diri saya sehingga kini.... sy hidup dgn kenangan dia yg membahagiakan saya selamanya... sy hidup dgn kasih sayang yg ditinggalkan utk sy ... embun dan kekwa lah buktinya..... dan sy juga tidak lupa bhw sy hidup ini kerana ini pinjaman Allah....
Saya cuba bangkit... cuba berdiri sendiri... saya belajar untuk tidak bergantung pada orang tapi hanya pada Allah.. hanya Dia sebaik2 penolong dan tempat bergantung... saya serahkan hidup sy secara total pada Dia menentukan perjalanan hidup saya.... saya cuma mengorak langkahh... membina impian dan cara utk sy terus berjalan dan hidup selagi Dia masih pinjamkan nyawa utk sy.....
Semua kehendak Dia... sesekali Dia menguji keimanan dgn …

empathy

kadang kita berkata2 tnpa meletakkan diri kita pada situasi dan keadaan sesorang itu... mudahnya kita berkata dan memberi pendapat tanpa mengira situasi yg dihadapi oleh shbt kita... mudahnya hati seorang kawan terhiris dgn sikap shbt yg 'lupa' meletakkan diri dlm situasi shbtnya itu...lumrah manusia yg sikapnya sering lupa... shbt yg terhiris hatinya esok akan lupa hatinya pernah disakiti... kerana sifat lupa seorang manusia... kita mampu memaafkan.......Entah sejak dua menjak ni hati saya rasa lelah... sesak... dgn keadaan yg terjadi... buat sy lebih sensitif... maafkan saya kawan... sy terhiris dgn sifatmu yg tidak empathy.... mgkin ada benarnya org berkata... yg sudah berkahwin seharusnya rapat dgn yg sudah berkahwin agar mereka lebih memahami masalahmu.....bukan bermakna tidak boleh rapat dgn si anak dara... tp bila meluahkan masalah keluarga... seharusnya sy luahkan pada yg telah bekeluarga.... supaya sifat 'empathy' itu dapat diletakkan dlm dirinya....Lama memen…

Dreams come true

Ahmad... ur dreams come true dear... u gonna have ur own book! Written by wan ahmad fadzil... I'm so proud of you dear.....Semoga ilmu di dalam buku itu menjadi bekalan buatmu di alam sana.. inshaAllah.....Allah is Great... He makes ur dream comes true even u r  no longer in this world.... kun fa ya kun.. indeed! His words is the truth! Anehnya kita manusia selalu lupa dan leka dgn kenikmatan yang diberinya kan! Syukur ya Allah yg telah perkenankan doamu.....  InshaAllah.. penerbitan dalam percetakkan.. bila dh publish... nafastari's blog will be updated! :)Amin!

Kekwa saya

Image
Kekwa yg wangi.... tetap selamanya mnjadi anak bongsu saya yg manja dan bijak.. dan mudahan jd anak yg solehah bila dah besar nnt......Kekwa,
Kamu hmipr berusia 2tahun... wpun kekwa tak pernah bermain dgn ayah, tp kekwa kenal siapa ayahnya.. tiap hari ummi akan suruh mereka cium gmbr ayhnya dan sebut' ayah!'... tiap hr juga ummi ajar anak2 ummi bc fatihah utk ayahnya....Kekwa belum pndai bercakap seperti budak biasa... dia hnya menyebut pktaan sukukata pertama je... kalau ayah bunyinya ' a' kalau kakak nya' da' .... tok mama dia, 'ma'.... tok papa 'pa'..... alang 'a!..' hihihi... tp ummi blum penah lagi dgr dia sebut... dgr. 'Iiii' jek... hihiKekwa tgh tido ni ummi snap gmbr dia tido jap... ;)

Mencari hikmah disebalik musibah

Image
Kadang puas kita menangis, merintih dan mengenang segalanya yang berlaku..
Amat pahit untuk ditelan, diterima dan dilalui..

Namun MASA lah ubat segala duka dan keperitan yang dilalui oleh kita…

Kelmarin mama kemalangan…
Hampir gugur nyawa saya mendengar seseorang berkata, "mak awak kena langgar"
Saya terus berlari dan mencari mama,
Dan, akhirnya saya mendengar suara mama membebel2.. "mati aku, mati aku, ya Allah… orang tu tak nampak mama ke?"…
Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah kerana masih pinjamkan mama buatku… sungguh hati ini sangat tak keruan bila mendengar ayat "kena langgar" itu..
Saya bawa mama ke hospital berdekatan dan mujur mama tiada apa yang patah, mujur dia selamat, Cuma kasihan sungguh melihat luka di tangan dan kakinya itu.
Tangan mama bengkak , begitu juga bahagian kaki dan perutnya..

Kereta Pajero lah sebab mama kena langgar..
Pemandu itu mahu 'reverse' katanya.. reverse kali pertama, mama terjatuh,
Dan kali kedua dia revers…

Mencari hikmah disebalik musibah

Image
Kadang puas kita menangis, merintih dan mengenang segalanya yang berlaku..
Amat pahit untuk ditelan, diterima dan dilalui..

Namun MASA lah ubat segala duka dan keperitan yang dilalui oleh kita…

Kelmarin mama kemalangan…
Hampir gugur nyawa saya mendengar seseorang berkata, "mak awak kena langgar"
Saya terus berlari dan mencari mama,
Dan, akhirnya saya mendengar suara mama membebel2.. "mati aku, mati aku, ya Allah… orang tu tak nampak mama ke?"…
Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah kerana masih pinjamkan mama buatku… sungguh hati ini sangat tak keruan bila mendengar ayat "kena langgar" itu..
Saya bawa mama ke hospital berdekatan dan mujur mama tiada apa yang patah, mujur dia selamat, Cuma kasihan sungguh melihat luka di tangan dan kakinya itu.
Tangan mama bengkak , begitu juga bahagian kaki dan perutnya..

Kereta Pajero lah sebab mama kena langgar..
Pemandu itu mahu 'reverse' katanya.. reverse kali pertama, mama terjatuh,
Dan kali kedua dia revers…

Mekar

Meskipun kau telah layu dan mati, namun cintamu tetap mekar dan mewangi..

Cewah!
Ihsan: kau yang terindah..


Khas buat yang terindah dan tersayang, suamiku dunia akhirat, inshaAllah..

Semoga dikau diterangi cahaya keimananmu sepanjang hidupmu di alam kubur itu..

Semoga kau diselimuti iman dan doa daripada kami keluarga mu yang tidak putus2 mendoakanmu..

Semoga kau tenang dan berbahagia di alam itu, sementara kami masih mengetam untuk membuahkan hasil amalan bg bekal kami di alam itu..

Senmoga umurmu sepanjang hidupmu di dunia yang fana ini diberkatiNya...

Nota kelahiran yang kedua dari alam dunia kepada kamu wan ahmad fadzil.. Sayang rindu dari isterimu dunia akhirat.. InshaAllah
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Mawar menulis

Saya mula berblog tahun 2008 kalau tak silap saya….
Itu pun atas desakan Nafastari menyuruh saya menulis.. katanya, bila kita menulis, kita dapat menyampaikan idea kita secara tak langsung dapat mengajak orang berbuat kebaikan.. kita juga boleh berkongsi cerita kita untuk dijadikan iktibar atau pedoman untuk orang yang membaca.. itulah konsep nafastari, "menulis bukan kerna nama".. dia menulis kerana memperjuangkan hak dan idea dia yang pernah bercita2 mahu menjadi "SUARA Rakyat"…

Saya pula menulis kerana bersetuju dengan idea dia…
Dan saya juga punya idea tersendiri untuk menyampaikan dakwah.. tiap hamba disuruh menjadi DAIE..
Saya akui kerjanya besar, saya sendiri rasa kerdil hendak melakukan tugas dakwah.. kerana ceteknya ilmu agama saya, ceteknya pemikiran saya..
Jadi saya jadikan blog ini medan saya sampaikan idea saya secara santai.. Cerita kehidupan saya dan cerita idea saya mengenai kehidupan..
Namun, mgkin sekarang tujuan saya menulis sekarang sudah sedikit meny…

berangan...

Image
impian... syukur, sbb sy boleh fikir semula impian saya.... impian saya nak ada rumah yg selesa utk anak2saya...:-)Published with Blogger-droid v2.0.9

Sudah sampai masa ..

Semua benda hidup ada jangka masa dia..kawan saya, kak zai, from lahore, mengingatkan saya bahawa everything has its own limitation.. Ya, saya setuju, mmg susah nak terima, tapi itulah hakikatnya...

Laptop ahmad, laptop kesayangan saya dan dia sudak rosak.. Tak boleh on pun lagi! Sudah dihantar baiki, mula2 okay, lepas berapa minggu dia buat perngai lagi.. Tak dpt on.. Sakitnya rasa hati sy.. Tempat luahan saya sudah habis tempohnya juga.. Laptop tempat saya mengarang entri2 saya di blog ini.. Hampir 98 % entri saya tulis melalui laptop itu.. Sekarang idea mahu tulis ada tapi feel nak tulis di sini(handphone) dgn guna laptop tu lain rasanya.... Lebih selesa gunakan papan kekunci yg besar dan boleh ditekan2..

Sudah tiba masa dia.. Laptop itu juga mgkin mahu pergi.. Untuk aku teruskan kehidupan tanpa dia.. Mmg sakit rasanya.. Mahu diganti belum punya budget yang cukup, tunggu bulan jatuh ke riba lah! Heeee...


(Sedih!)


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Karpet pakistan

Image
Suke dgn karpet!
Bukan saya, tapi si dia, ,Nafastari..

Byk dia beli masa kami duduk sana.. Mcm boleh jual je! Hehe.. Tp sayangkan... Paling suke karpet bahtiar design!

Tp tak mampu nk beli.. Mahal sgt karpet design tu.. So, beli yg mini carpet je la mampu.. Carpet mousepad! Hihi.. Hari2 guna, rasa kenangan tu masih segar je...

P/s: tgh syok sbb leh blog suka2hati je.. Mcm main sms la plak! Hehe
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

xmahu sakit

Semalam tiba2 je saya selsema.. Selsema smp naik kepala pening, tak dapat nak fokus buat kerja kat ofis.. Keluar pegi klinik, doktor pula takde, jd saya makan je ubat panadol soluble dan ke ofis semula..

Smp ptg makin melarat pula.. Kawan ofis bagi tips, makan bubur panas2.. Balik kerja saya terus pegi mcdonald makan bubur mcD tu smp hbis wpun panas.. Sy minum air panas sekali, punyalah nak baik cepat.. Sebab apa?

Sebab saya ada anak2 di rumah yang perlukan perhatian saya.. Kalau saya demam, kalau saya sakit, sape nak tgk diorang? Kalau diorg berjangkit, nnt diorg sakit, saya pula yang susah hati nak pergi kerja.. Saya jarang sakit dan demam, jd bila tiba2 saya jdik demam saya rasa seboleh2nya nak lawan penyakit tu supaya cepat2 hilang...

Bila balik rumah, tgh badan tak larat, si anak2 kecil tak mengerti apa, ditekannya mata ummi disuruh buka, di pegang tangan ummi disuruh main, di heret tangan ummi disuruh ambilkan air dalam peti wpun pembantu ada, ummi jugaklah yang kena buat.. Umm…

Happy blogging

Image
Yes! Dah boleh berblog melalui hp ..
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

warkah hati mawar

ahmad,

saya rindu awak.. awak tahu tak??..
dah lama saya tak bercakap dengan awak...
tapi sebenarnya setiap hari saya bercakap dengan awak dalam hati saya....

tiap kali ingat awak, tiap kali tu saya ingat nak mati...
sungguh rasa nak sangat pergi dekat awak.. tapi saya takut juga nak mati..
sakit macam mana ye rasanya?
selamat ke saya nanti kalau masuk kubur nanti?
Ya Allah.. takutnya..

Ahmad, saya harap awak baik2 aje kat sana..
segala urusan awak kat dunia ni saya cuba sedaya upaya untuk menyelesaikannya..

Ahmad, anak2 awak dah besar, dah pandai main bersama..
awak mesti seronok bila lihat mereka membesar...
dua2 menghiburkan hati, sepertimana awak selalu hiburkan hati saya...

Ahmad, tahu tak sekarang saya dah bekerja kat tempat yg sy berangan dulu tu?
hehe... ingat tak awak pernah kata, "Nur, cubalah minta kat sana, mana tahu dapat"
memang dapat pun! alhamdulillah... saya rasa lebih seronok dpat kongsi kegembiraan ini dengan awak.... harap awak dapat lihat kegembiraan ni.…

Soalan Cepumas itu... saya jawab

rasa macam nak demam... demam rindu! huhuhu....
sabar wahai hatiku.......

hidup ni singkat, hidup ni singkat, hidup ni singkat..
mati itu dekat, mati itu dekat, mati itu dekat...

"wpun kekasihku mati, cinta itu kekal abadi"~mohabbatien.........

ada orang tnya saya,
"smp bila nak mcm ni? cuba buka hati utk org lain.."

haish... soalan apakah itu????
saya bagi markah negative infinity utk soalan itu...
tak patut dan tak relevan! haha...

saya rasa, anak dara kat luar tu ramaaaaaiiiii lagi yg belum kahwin, belum berpunya... so... apa kata kasik chance kat diorg rasa nikmat perkahwinan pula kan? dan saya berharap cinta saya smp bila-bila untuk suami saya Wan Ahmad Fadzil......

saya doakan kawan2 saya , sahabat2 saya temui jodoh yang baik yang dapat membimbing mereka ke Syurga Allah, yang dapat sama2 mengenal cinta Allah... itulah yang terbaik...

harapan saya,pada diri saya,
saya cuma mahu lakukan yang terbaik sebagai ibu, sebagai anak, sebagai adik, sebagai hamba Allah.…

Selamat hari raya

Image
Salam Eidul fitri buat semua.........

tak boleh nak cerita panjang, sebab sebak plus terkejut dengan tragedi menimpa kami di hari raya hari tu..

dipendekkan cerita..

saya berjaya bawa pulang si putih ke kampung bari bersama dua orang anak saya..
ya, kami bertiga sahaja! saya drive form Kuala Terengganu (kg mama) to Kampung bari besar, Setiu (kg ahmad).... beraya dengan ahmad kat sana... dengan che...

mesti ahmad rindu kat kami, that's y i balik raye pertama kat kampung bari.. kesian ahmad, mesti dia nak jmp anak2 dia kan.. huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....


pastu.. masa odw balik dari Kuala Terengganu to Shah Alam.... kakak saya drive si putih....
kami konvoi bersama abang sulong saya... tengah nak berhenti solat kat masjid kat area Chenor, kami EKSIDEN.... the scariest part is that i saw a MAN terpelanting dari motornya...

trauma sekejap!

Tuhan masih sayangkan nyawa kami sekeluarga... alhamdulillah.....
Saya berdoa agar pemuda itu cepat sembuh.. katanya dia patah tulang …

Hadiah

Image

Kekuatan saya

Ramadhan & Aidilfitri tahun kedua tanpa kekasih saya…

Ramadhan tiba lagi.. dah nak masuk separuh ramadhan… sekejap je masa berlalu… saya harap,masa akan terus cepat berlalu supaya segalanya saya dapat harungi dengan sekelip mata…
Alhamdulillah, masih bernyawa, masih diberi nafas, masih boleh tersenyum, masih boleh ketawa, masih boleh berkata-kata, masih boleh berjalan, masih boleh mendengar,
Masih bersama anak-anak, masih punya ibu bapa, masih ada kawan-kawan setia, masih punya kerjaya…

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah…

Nikmat kalau ditulis terlalu banyak Allah beri, namun kita manusia sering saja melihat pada satu kekurangan yang ada pada kita…
Apalah sangat dugaan dan ujian jika nak dibandingkan dengan nikmat Allah beri kan…
Astagfirullah, ampunkan saya Tuhan kerana selalu melatah di kala terasa rindu yang amat sangat terhadap suamiku…
Selalu saja hampir mengalah di saat teringatkan dia…
Selalu saja lemah di masa terlalu memerlukan dia…

Nikmat Allah beri buat saya mas…

Embunku

Image

Embun suka buat perangai

Sejak lahir Embun memang perangainya suka menangis terutama di tengah malam... selalu juga baca2 ayat hembus kat ubun2 dia, tapi tak menjadi pun.. malah bertambah kuat dia menangis dan menendang2 ummi dia... masa ahmad masih ada, pernah sekali dia menangis dengan begitu kuat, dan terus ahmad tampar muka embun... tersentap juga saya masa tu sebab dia tampar anaknya... bila dia sedar, dia boleh cakap, "i mimpi i tampar muka embun lah!" haish..... mimpi dia kata? huhu....

daripada ahmad ada smp lah sekarang ni ahmad dah takde, perangai Embun masih sama.. tengah malam selalu mengamuk2... tendang2 ummi.. tolak2 ummi... menangis sekuat hati... macam orang mengingau apa je... kadang rasa penat dan tak larat nak layan karenah dia yang hampir setiap hari buat perangai.. ummi balik kerja rasa letih, nak tidur, adik nak menyusu.. (ya, kekwa masih menyusu badan) lepas tu tengah malam, kakak mengamuk2, pergi pula buat susu... diam sekejap, mengamuk lagi, pujuk2 sikit, (kadang biar je dia…

Cincin

Image
Cincin terakhir drpd nafastari untuk mawar.... Saya dan dia selalu tidak puas hati dengan cincin perkahwinan kami..cincin emas putih pemberian dia di hari pernikahan kami luntur menjadi warna gangsa apabila saya sedang bermain pasir pantai...sejak itulah dia rasa mahu membelikan cincin baru untukku..tp bagiku cincin perkahwinan cuma satu,bila diganti dgn apa pun ianya tak akan sama spr cincin yang disarungkan olehnya pada hari kami diijabkabulkan...

Di pakistan,cincin batu agak murah.. Jadi dia sering membelikan cincin buatku. Dan inilah cincin terakhir pemberian dia buat ku..akan ku simpan smp akhir hayatku..

Followers+readers+friends+family, this is for you!

2289 friends list kat fb, friends awaiting tak kira berapa... dah 1300 followers kat blog ni..mcm artis pulak... hahahaha... tapi i bukan artist, tp suami i ramaaaai kawan, kawan suami saya, kawan saya juga.... kawan saya pun ramai... kawan kepada kawan saya pun kawan saya juga... apa pun semuanya inilah yang dinamakan UKHUWAH..

semuanya terjadi lepas pemergian dia...

yang jauh bertambah dekat, yang tak kenal, bertambah kenal
yang belum kenal, menjadi kenalan...

MashaAllah, hebatnya Allah ciptakan persahabatan...
persaudaraan...

buat kita yang menghargai.. buat kita yang mengerti...
berkenalan2 antara sesama manusia buat kita lebih mengenal erti kemanusian...
erti kasih sayang antara sahabat, keluarga dan Tuhan.

Ya, ahmad tetap cinta hati saya sampai bila-bila..
saya masih berdoa.. dan terus berdoa.. supaya Allah hanya tetapkan hati saya untuk dia...
pemisah kami cuma alam... alam dunia dan alam barzakh...
kisah cinta kami belum berakhir.. sekadar cuma PJJ dua alam...

namun, satu temp…

Pesanan penaja

Jangan sedih anda selalu jatuh, tapi sedihlah anda tidak mahu bangkit!

Bila belajar mengayuh basikal,
jika terjatuh basikal,bangkit dan bangun,cuba sekali lagi,
jatuh lagi, cuba lagi,
hasilnya anda akan gembira mengayuhnya!

To ponder.. ;)

Happy tuesday readers....

Jalan-jalan" selatan-barat-timur," utara tak sempat lah!

Image
Sejak bulan jun lepas, saya dan anak2 travel jauh je setiap minggu..
cewah, mawar dah bawak kereta jauh2... alhamdulillah, Allah beri kemudahan, beri keyakinan dan keselamatan buat kami sekeluarga untuk travel anak beranak, dan tak lupa juga, bantuan Siti (pembantu) menjaga anak2 ketika saya drive....

saya pergi mana ye?
mulanya, dari Kluang ke Shah alam...
saya balik untuk uruskan beberapa dokumen penting...
untuk urusan 'pentadbir harta pusaka'... hm, setelah setahun lebih, baru saya nak apply?
haha.. sebabnya saya baru tahu! sibuk uruskan benda2 lain, benda yg paling penting ni saya boleh missed out.. adoila...takpe2, yang penting sekarang dah pun saya submit segala dokumen yang patut...tunggu next procedure pulak....

minggu seterusnya, saya dapat panggilan daripada Kak Zu, kakak ipar saya, katanya Che (ibu mertua)sakit, serangan stroke buat kali kedua.. dan dimasukkan ke hospital.. saya tak sedap hati, terus rasa nak balik. Masa tu mama saya ada di Kluang, jadi saya pun aj…

Sarapan sikit

Bersabar itu tiada rugi. Dan dalam bersabar itu, teruskanlah usaha lagi.

Kita tidak tahu apa yang Allah susun pada kita.

Tetapi kita mesti tahu, bahawa Allah SWT hanya susunkan yang baik-baik sahaja buat kita!

Bersangka baiklah kepada Allah SWT, dan bersabarlah!

(anak murid Dr Ala’ Hilat , University of Yarmouk)

Work station

Image
Hari-hari duk ngadap kotak ni...
Hohoho

Tengoklah

Image

Kekwa yang bijak

Usia kekwa sudah setahun enam bulan...

dah besar dah pun.. dah boleh jalan.. dah pandai main...
dah pandai merajuk!
dah pandai nak mintak makanan ( dlm bahasa dia)
sangat suka tgk barney...
tiap hari WAJIB pasang citer barney.. (ney... ney....smbil pegang cd barney suruh ummi pasangkan...pastu siap kasi remote tv kat ummi sruh tukar mode dvd..)heheee

Kekwa suka main anak patung, berbeza dgn si embun yang tak berapa gemar main anak patung..
suke tengok kekwa main.. penuh perasaan! :)
budak berdua tu pandai main same2...
si kakak suka jugak buli adik dia..
tapi kadang tengok si adik pun mengada2 juga.. kakak buat sikit, dah merajuk sakan! hihihi'

kekwa dan embun suka berebut nak duduk dekat ummi..
bila ummi balik kerja je, trus dua2 nak duduk atas riba ummi..
adik masih menyusu badan... bila ummi susukan adik, si kakak mula la nak minta nak dibuat susu botol dia pula..hmm.. attention seeker la tu...

bila dua2 gaduh nk duduk dgn ummi,..
ummi selalu cakap...

"kakak dgn adik share…

cik Embun yang petah

Embun dah berusia 3 tahun...

ye.. 3 tahun...sekejap je kan? rasanya baru je buat entri pasal embun, create embun punya blog.. yang dah bersawang tu... embun yang sulung.. hihi.. maaf ler embun ye, ummi sibukla lately.. tak sempat nak update blog kamu,blog kekwa.. apa lagi blog ummi ni ha...

ummi sibuk apa ye? sibuk layan kamu berdua la sayang... embun dan kekwa.. banyak benar karenah dan telatah yang menghiburkan ummi.. smp tak terasa masa berlalu begitu pantas.. dan ummi syukur dikurniakan anugerah anak seperti kamu berdua... comel dan bijak.. alhamdulillah...

Embun sekarang sudah SANGAT petah bercakap.. dan segala ayat yang keluar dari mulut dia semuanya macam comel je... tapi kadang2 dia tanya soalan pelik2 dan susah nak jawab...

Embun: ummi, kakak nak rindu ayah..
Ummi: okay....

(erk... nak rindu ayah tu pun kena tanya ek? haha)

Embun tengah 'tolong' ummi basuh kereta...
Embun: ummi, mana ayah ni?
ummi: erk?? (smbil pndang pelik ke arah embun)
embun: kakak rindu ayah la um…

chat time

lama juga dah tak merapu dalam blog ni... lama juga saya memendam rasa tanpa diluahkan ke mana2 kecuali dalam hati dan ketika bersujud dan berdoa pada yang Esa... Dia lah Yang Maha Mengetahui segala isi hati manusia, segala keluh kesah manusia, segala suka duka manusia... kerna kita ciptaanNya... harus sentiasa tunduk dan sentiasa beringat bahawa tiada siapa pun yang memahami isi hati kita kecuali Dia...

Sakit juga tidak di luah rasa... sakit juga menahan air mata...

tapi ianya seakan2 kering.. seakan2 tersekat... seakan2 tenggelam di dalam hati yang hanya Dia mengerti...

penat, lelah, keluh kesah, risau, bimbang,rindu
suka, gembira, senyum, ketawa...

Dia juga yang mengerti kita...

Allah...
please make me strong.. stay strong... to be good Muslim...

Allah...
please guide me, to be a better person everyday...

Allah...
please protect me from doing harmful things...

Allah...
From You i belong, and to You i will return...


ingatan buat saya dan kamulah yg baca nih

Mati itu dekat, hidup itu inshaAllah...... mana2 ada je kes yang melibatkan kematian.. tak kiralah kat ceruk dunia mana pun kita hidup... kat malaysia- takut mati eksiden, terlalu byk kes, kat pakistan-takut mati kena bom, kat indonesia-takut mati tsunami,kat afganistan-takut mati kena tembak@gempa bumi, kat mekah-mati dihempap ribuan jemaah, mana2 pun kita takut mati kan.... tak pernah selamat kat mana pun...sebab apa, sbb kematian itu pasti dan benar...

kenapa saya kurang menulis

Image
gadgets di hijack oleh dua anak dara ni... tak sempat ummi nak update, dtg dua org nak tgk barney la, upin ipin la, abcla, alif ba ta la..... layankan aje..... hihi...

ni pun curi2 masa jap update...
(sekarang:kakak tgk upin kat tab, adik ngah menyusu kat riba saya)

Gelagat dua puteri nafastari

Image

menulis di kala anak2 dibuai mimpi

Embun dan Kekwa sedang lena tido ni... sedapnya.... sedapnya ummi dia dapat juga online sepenuhnya akhirnya... hahahaha.... 
sekarang dah tak macam dulu2... nak update blog memang perkara terakhir yang saya boleh buat agaknya.... bila dah berpindah ke Kluang ni, urusan apa pun 100% sendirian berhad.. bila dah semuanya buat sendiri, nak layan anak lagi, memang sangat2 lah tak sempat nak meluahkan di blog... luah dalam hati sendiri je la.. kadang mana sempat tu update jugak status kat FB kejap2...
cepat je masa berlalu kan.. sedar tak sedar dah masuk bulan Rejab... sikit lagi dah Ramadhan.... tahun lepas, memori saya tentang kehidupan Ramadhan saya langsung tak ingat apa2... peristiwa yang berlaku tahun lepas amat pahit untuk saya kenang... Setahun lepas adalah masa yang amat panjang untuk saya bangkit meneruskan kehidupan tanpa imam kehidupan saya... 
Tanpa saya sedar, sudah setahun rupanya... dari saat saya terlalu lemah, terasa seperti hilang semangat untuk hidup sehingga sekarang, …

Penting juga simpanan......

KWSP.... skim pencen.. insuran...

semuanya penting untuk menjamin kehidupan yang lebih stabil bila kita sudah tua nanti kan... ramai berlumba-lumba nak simpan duit banyak, nak masuk pelaburan ini, pelaburan itu... bagusla macam tu...
fikiran ke depan..Financial planning yg hebat...MashaAllah.. tapi saya belajar sesuatu yang bermakna jumaat lepas.. dalam talk.. yang mengajar saya "financial and investment planning" yang lebih hebat...
Ramai mungkin tak sedar, saya sendiri pun tak sedar... rupanya kita belum buat lagi satu skim yang penting... skim "pencen+kwsp+insuran" untuk kita di hari Kekal Abadi..
hari2 di dunia kita bekerja keras, akhir bulan, duit masuk skim kwsp.. masuk pencen.. yang mana beli insuran, bayar pula skim insuran...katanya untuk masa depan...
hari ini apa kata kita cuba pula buat satu skim yang lebih hebat... skim pencen+kwsp+insuran... 3 in 1 lagi tu..  ini pun utk masa depan juga! dan yg ni masa depan yg lebih Hakiki...

masih terkesan di hati us…

make me strong,,,-sami yusuf

Image
I know I’m waiting
Waiting for something
Something to happen to me
But this waiting comes with
Trials and challenges
Nothing in life is free
I wish that somehow
You’d tell me out aloud
That on that day I’ll be ok
But we’ll never know cause
That’s not the way it works
Help me find my way




My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong
Sometimes it just gets too much
I feel that I’ve lost touch
I know the road is long
Make me strong I know I’m waiting
Yearning for something
Something known only to me
This waiting comes with
Trials and challenges
Life is one mystery
I wish that somehow
You’d tell me out aloud
That on that day you’ll forgive me
But we’ll never know cause
That’s not the way it works
I beg for your mercy My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong
Sometimes it just gets too much
I feel that I’ve lost touch
I know the road is long
Make me strong Words: Sami Yusuf
Mu…

Salam Jumaat di bulan Mei tahun 2012….

Salam Jumaat di bulan Mei tahun 2012….
Sudah tiga bulan saya menetap di bandar Kluang. Sebuah tempat yang tak pernah terlintas di fikiran saya yang saya akan menetap di sini. Alhamdulillah… segalanya berjalan lancar dengan izin-Nya. Saya dapat menyewa di sebuah rumah teres yang amat selesa sekali. Syukur.. dan kos sewa rumah yang affordable untuk kami sekeluarga.
Selama tiga bulan ini juga saya banyak belajar untuk berdikari sendiri. Ke mana-mana urusan rumah saya yang uruskan sendiri. Dari hal mencari rumah sewa sehingga urusan menguruskan pembantu rumah, segalanya saya harus lakukan sendiri dan saya melakukannya dengan bantuan sahabat2, saudara mara dan sokongan keluarga terdekat saya. Alhamdulillah… terima kasih, sayang korang semua! J
Rumah paip bocor, saya terpaksa cari jalan sendiri untuk cari plumber. Tombol pintu bilik terkunci yang dibuat oleh cik Embun, saya juga terpaksa bergegas mencari orang untuk menyelesaikannya. Lalang yang tumbuh panjang di belakang dan di depan ruma…