Tuesday, October 28, 2008

Kahwin Awal?

hi.. i'm back!

so skang ni nak citer skit pasal 'kahwin awal'.
em.. rasanya dah terlalu ramai orang orang duk tnya ;

"what makes u decide nak kahwin awal?"

answer : bila kita dah jumpa seorang yang kita rasa dia cukup semuanya untuk jadi suami kita, dan dia baik di mata kita dan parents kita,kenapa nak tunggu esok atau lusa?

after all, marriage is not only about 'i like u, u like me' ( find love, then get married?)... nope, its more than that.. for me, Islam is the way of our life.. so I choose to marry someone yang cukup solatnya, tahu selok belok agama, dan practise it. insyaAllah.. kahwin awal pun tak rugi as long as u know what the purpose u nak kahwin - not only because u love him, but because u love ur religion.

Tuesday, October 14, 2008

My Baby! see how baby's growing



Your pregnancy: 12 weeks


How your baby's growing:

The most dramatic development this week: reflexes. Your baby's fingers will soon begin to open and close, his toes will curl, his eye muscles will clench, and his mouth will make sucking movements. In fact, if you prod your abdomen, your baby will squirm in response, although you won't be able to feel it. His intestines, which have grown so fast that they protrude into the umbilical cord, will start to move into his abdominal cavity about now, and his kidneys will begin excreting urine into his bladder.Meanwhile, nerve cells are multiplying rapidly, and in your baby's brain, synapses are forming furiously. His face looks unquestionably human: His eyes have moved from the sides to the front of his head, and his ears are right where they should be. From crown to rump, your baby-to-be is just over 2 inches long (about the size of a lime) and weighs half an ounce.See what your baby looks like this week. (Or see what fraternal twins look like in the womb this week.)Note: Every baby develops a little differently, even in the womb. Our information is designed to give you a general idea of your baby's development.

How your life's changing:

Your uterus has grown to the point where your healthcare provider can now feel the top of it (the fundus) low in your abdomen, just above your pubic bone. You may already be into maternity clothes, especially if this isn't your first pregnancy. If you're still fairly small and not yet ready for maternity clothes, you've no doubt noticed that your waist is thickening and that you're more comfortable in loose, less restrictive clothing.You may begin to feel heartburn (also called acid indigestion), a burning sensation that often extends from the bottom of your breastbone to your lower throat. Many women get heartburn for the first time during pregnancy, and those who've previously had bouts of heartburn may find that it gets worse. During pregnancy, the placenta produces a lot of the hormone progesterone, which relaxes the valve that separates the esophagus from the stomach. Particularly when you're lying down, gastric acid can seep back up the pipe, which causes the uncomfortable burning sensation. For many women the problem doesn't begin (or get worse) until later in pregnancy, when your growing uterus starts to push up on your stomach. The discomfort may range from mildly annoying to intense and distracting.

Monday, October 13, 2008

very BAD day!

Semalam aku melalui hari yang paling teruk sepanjang belajar kat uia agaknya...

dari pagi sampai ke petang aku ada discussion dengan kawan-kawan untuk menyiapkan final project kitorang... pagi subjek english for occupational purpose (EOP) dan petang nya subjek Accounting for Islamic Bank (AIB).

tibe malam pula aku ada kelas replacement AIB.. sepatutnya aku pergi dengan kawan aku ke kelas pukul 8. tapi malangnya kami miscommunication skit.. aku ingat kawan aku tu nak miscal aku sebelum nak amik aku. jadi aku tunggu la dia miscal baru aku keluar dari bilik. tapi aku tunggu2 miscal takde... dia cuma anta sms 'baya jap'... jadinye aku pun ke tandas sebentar sementara tgu dia msg lagi..

tak lama lepas aku ke tandas, aku terus bersiap keluar bilik. aku tunggu kawan aku kat luar bilik.. tapi tak muncul2... alih2 dapat sms 'baya, aku dah kat kelas'... hancur luluh hati aku masa tu.. nak kejar bus uia dah tak sempat.. nak jalan aku dah tak larat dan kelas pun dah mula.. ( kelas last ok.. subjek penting! rasa ralat sangat miss kelas tu). aku mula rasa marah dan kecewa dengan kawan aku tu..

kemudian aku balik bilik semula.. tenangkan hati, makan biskut dgn air nescafe sampai aku puas.. pastu aku call hubby mengadu2.. tapi tetap tak boleh tenang lagi hati ni.. jadi after tu aku cuba focus nak menyiapkan assignment yang lain... ada dua lagi assignment tak siap.. aku tabahkan hati taip assignment.. tibe-tibe.. aku tgk pendrive aku dapat virus baru. bertambah sakit lagi hati aku.. tapi aku cuba buat 'cool'.. aku terus taip asgmnt.. dan tak sampai 5 minit, laptop aku tiba2 mati dengan sendirinya.. aku naik panik, tak sempat save apa yang aku dah taip.. aku cuba lagi buka laptop... dan aku taip... 2 minit tak sampai, laptop mati lagi... aaaaaahhh!!!! aku jadi macam orang gile..

aku tak putus asa sampailah bila aku dah nak habis taip, laptop mati lagi.. aku dah tahap tak boleh nak bersabar... aku menangis macam orang ilang anak.. haha.. untuk menenangkan hati aku yang dah tak senang tu, aku makan nasi goreng ikan masin yang aku tak habis petang tu sampai habis (satu kejayaan utk aku menghabiskan makanan yang dibeli- tension punya pasal).
lepas dah makan nasi, aku jadi bersemangat semula.. aku tak buka laptop dah, tapi aku cuba membaca case yang aku kena present Khamis ni..

tapi hati aku masih tak tenang.. alih2 aku amik keputusan untuk tido je.. semoga hari yang teruk ini berlalu dengan cepat.

end of story!