Paranoid, selalu sangat..

Lama tak update blog.. rasa kekok plak nak menulis balik.. hehe.... selalu saja teringat nak kongsi cerita di sini.. tapi selalu juga tak punya masa... sibuk dengan rutin harian super ummi...

yep, super ummi.. super tired!
gambar kat atas ni illustrate mcm mana sebenarnya kehidupan saya sekarang.. except jaga anjing tu la.. hihi..... kesimpulannya tak menang tangan... kalau boleh dibahagi tangan dan badan ni, macam2 kerja nak buat.. otak ni tak henti2 berfikir nak kena settlekan apa lepas ni.. apa yang belum dibuat.. apa yang kena buat... macam2 nak fikir... macam2 nak buat... bila masa saya rehat? masa tido je la saya betul2 rehat sebenarnya... itu pun tgh malam berjaga bila si embun nak susu, si kekwa nak menyusu (ye, masih menyusu badan!)kadang2 embun akan bangun malam sebab nak ke tandas....

pagi bangun siap2kan budak nak ke taska, dan saya bergegas ke ofis.. ofis hour saya 7.30-4.30....syukur duduk tempat yang tak jem macam di kluang ni.. mgkin ni lah hikmahnya saya dapat kerja di sini.. lebih byk masa boleh ditumpukan pada anak2....tentang pertukaran, akhirnya boss saya telah pun luluskan permohonan saya! Alhamdulillah,.. terima kasih bos.... dan sekarang ni tgu HQ luluskan pula...ada rezeki pindah ada la .. apa pun saya yakin Allah beri yang terbaik untuk saya...walau di mana pun saya berada, saya yakin Allah dah aturkan yang baik2 untuk saya.. tinggal untuk saya mencari kebaikan itu.. inshaAllah....

Kadag2 tok mama datang ke kluang teman kami bertiga.. kadang2 tok mama kena balik shah alam sebab urusan doktor di KL dan tugas mama sebagai isteri papa harus juga dilaksanakan... Bila kami bertiga je tinggal di kluang ni, rasa sunyi juga sbb tak de orang nak membebel2.. hehehe...tok mama penyeri suasana di rumah dan juga banyak membantu saya. Sejak awal Jan hingga April ni jadual kursus saya penuh.. sekejap saya di bangi untuk berkursus, sekejap saya di kluang, masuk ofis semula... ke hulu ke hilir... dan 1 april-19 april nnt di bangi semula... anak2 saya bawa juga... ke mana pun saya pergi, anak2 tetap akan bersama saya.. tak kira la susah ke senang ke... sbb bagi saya, anak2 tanggungjawab utama saya.. dan saya tak mahu menyusahkan sesiapa untuk jaga anak saya bg tempoh yang lama.. 

Saya kerap bermain Facebook, boleh dikatakan setiap hari saya akan membaca newsfeed yang ada.. dan ada juga saya terbaca tentang kes anak hilang, kereta dicuri, hampir dirompak, disimbah asid, semua yang menakutkan! tambah pula saya yang hanya bertiga ini,.. buat saya makin paranoid! ke mana pun saya pergi saya selalu saja akan bersikap berjaga2, dan kadangkala saya rasa sikap saya itu merimaskan jiwa saya.. saya jadi tidak tenang bila memikirkan benda2 yang negative itu... dan untuk menenangkan jiwa yang paranoid itu, saya amalkan bacaan doa yang mudah...



situasi 1:

pergi kerja, nak tutup gate rumah... terpaksa tinggalkan anak2 di dalam kereta untuk seketika, aircond dan enjin dibuka, pintu saya tak berani tutup kemas kerana jika tertutup, anak saya yg kecil tu tak tahu nak buka... saya tawakal byk2 pada Allah untuk selamatkan anak2 saya walaupun hanya seminit dua untuk saya kunci pagar rumah tu...

situasi 2 :

membeli belah di pasar raya.. tiba2 saya mahu ke tandas...jika tandas itu luas, dua2 orang anak saya bersama stroller saya bawa masuk sekali dalam tandas.. jika tandas tu kecil, saya terpaksa tinggal mereka di luar dan setiap detik saya berdoa mereka tidak apa2... saya juga akan menyuruh Embun mengira di luar sementara saya di dalam tandas bagi memastikan dia masih di luar... paranoid sungguh saya ni kan? tapi saya juga sentiasa bertawakkal pada Allah.. apa pun yang berlaku adalah kehendakNya..dan bagaimana kita mengatasi sesuatu kejadian itu berdasarkan kepercayaan kita.. inshaAllah....

situasi 3:

balik kerja, buk pagar rumah.. sama seperti situasi 1.

situasi 4 :

drive kereta bersama dua anak kecil yang tak boleh duduk diam. sekejap ke depan , sekejap ke belakang.. sekejap duduk diam, sekejap menangis..... sekejap bangun.. sekejap tidur dengan sendirinya, bagaimana saya mahu alihkan kedudukan anak2 bila mereka tertidur sedangkan saya harus menumpukan perhatian ke jalan raya..kasihan mereka.. tapi itulah yang terbaik untuk mereka.. inshaAllah... dan saya berserah pada Allah jua untuk selamatkan perjalanan kami di dalam kenderaan itu.. 


situasi 5 :

duduk di dalam rumah bertiga... Allah.. semoga Allah sentiasa jaga kami daripada segala bahaya dan kejahatan jin dan manusia, dan saya tidaklah bertegur sapa dengan suami jiran saya, tetapi saya hanya akan bercakap dengan isterinya dan anak-anak jiran sahaja, saya tidak mahu mengundang rasa tidak enak pada siapa-siapa.. saya harus jaga tingkah laku saya, saya masih terasa diri ini seorang isteri kepada Wan Ahmad Fadzil, dan cuma dia pergi jauh.........dan saya berdoa saya dipertemukan dengan dia  dalam mimpi selalu dan bersama lagi dengan dia di negeri yang kekal abadi.. inshaAllah.....

Begitulah antara situasi-situasi yang membuatkan saya paranoid... namun apa pun yang berlaku... saya meletakkan kepercayaan saya sebagai hamba Allah yang sentiasa bergantung harap pada pertolonganNya dalam setiap kehidupan saya sehari-hari.... Allahu Allah.. saya hanya insan yang lemah dan tidak lepas dari sifat penakut..

oh ye, saya ada terbeli satu buku yang pada mulanya untuk anak2.. tetapi akhirnya saya rasa untuk saya juga sebenarnya!



buku inilah maksud saya! Al-quran pertamaku... sangat berinformasi... mengupas tentang sejarah surah diturunkan, cerita di dalam surah (makna) dan juga kelebihan surah tersebut... kategori must read and must buy! berbalik pada topik paranoid tadi.. dalam buku ni ada memberitahu kehebatan surah an-nas dan al-falaq.... antaranya:

melindungi diri daripada kejahatan jin dan manusia...
sebelum turun surah an-Nas dan al-Falaq, Rasulullah SAW membaca pelbagai doa untuk melindungi diri daripada kejahatan jin dan manusia. Namun setelah kedua surah ini turun, Rasulullah hanya membaca kedua-dua surah ini sahaja

Paranoid???, jangan sangat lah! 
Tawakkal dan berdoa, inshaAllah...


**may it be reminder for myself and all... 



Comments

  1. Sometimes perlu ada sifat paranoid ini.jika tak kita terleka. Walaupun suami saya masih ada, tapi situasi saya sama dengan situasi atas.hehehe.skrang babies nangis, mintak abg bukakan pagar rumah..sbb abg nk sgt tolong..tapi minta dia masuk dlm kereta semula.dia insist nk tggu di luar..tapi perlu masuk dlm kereta semula.bahaya.semoga Allah sentiasa lindungi Ibu-ibu yang handle anak2 di luar sana.
    sudah agak lama saya follow blog ini.skrang bru berpeluang comment.
    salam perkenalan

    ReplyDelete
  2. Rasanya ramai kot yang macam ni gak. Definitely saya pun slah seorang darinya. :)

    ReplyDelete
  3. hihi mawar saya [un macam awak.lagi part toilet tuu memang saya bawak qies sekali.hahaha! paranoid ni mmg tak bole blah :P

    Bilalah kita nak jupe yeh, dok sekampung ni & saya kazen lina LHDN :)

    ReplyDelete
  4. Yupp akak pun., bab p toilet akak bw semua 3 org masuk dgn akak.. part yg x sanggup bila sikakak sibuk main2 nak buka penyelak pintu., tp tu smua pengalaman yg maha berharga.,

    ReplyDelete
  5. alamak..bergenang pulak air mata...

    ReplyDelete
  6. Mmg perlu ada rs begitu.semoga Allah sentiasa melindungi. Puan Mawar diharap tabah dan sabar hadapi semua ini.Suami Puan akn sgt berbangga yg Puan mampu berdikari sungguhpun mpunya perasaan yg was2 dlm segala hal.yg penting jg diri dan jg anak2.Allah menjaga kita semua.

    ReplyDelete
  7. Salam Mawar, saya juga macam Mawar, jaga anak sorang2 sebab duduk berjauhan dgn anak. Memang paranoid. Untuk sedapkan hati, saya selalu tekadkan Allah selalu bersama kita.

    -Nadia-

    ReplyDelete
  8. as salam...sy ingat sy sorang je slalu bwk anak2 masuk tandas...x kisah la apa org nak kata, janji anak2 selamat...sy pun paranoid gak, tp disamping tu berdoa n tawakal pd Allah..cuma situasi 5 tu kadang2 lah...in shaa allah Allah sentiasa bersama kita..

    ReplyDelete
  9. saye kalau dekat rumah sorang2 nak ke toilet pon saye bawa anak sekali.. haha.. lagi paranoid.. anak baru 14bulan.. even nak buang air kecil tak sampai 5minit dan tgglkan anak dalam rumah sendiri saye tetap tak yakin..

    ReplyDelete
  10. moga Allah lindungi akak dan anak2...amin..

    ReplyDelete
  11. saya sentiasa je begitu...saya baru pindah umah kawasan baru dah 7bulan duduk tapi sejak duduk dah biasa sebelum keluar.saya jengah dulu dr bilik atas...observe apa yg tak patut dikawasan rumah sblm buka pintu...saya even check porch kereta and tunduk bwh kereta takut ada org panjat pagar nyorok blkng keta...sbb saya belum ada jiran2...mmg gitu rutin sbb saya pun travel dgn anak2 kecil - sorg 2+..sorang setahun..walau umah ada alarm yg connected dgn polis..nak kunci mangga and pagar tu jenuh pasang doa..Allah sebaik2 penjaga :)

    ReplyDelete
  12. cuba bukak tingkap kereta time kunci pintu pagar rumah.. manalah tau terkunci dari dalam.. sekurang2nya dapat bukak sebab tingkap tak tutup..

    saya pun cukup risau kalau keluar ditempat yang ramai orang.. mesti cuak tu berlebihan..
    apa-apapun tawakkal padaNYA..

    ReplyDelete
  13. Kak nur nak pindah ke? Alaaa.nanti b4 pindah bgtau la ye.teringin nk jmpe embun n kekwa.kita yg bli buku dpn sekolah tuuu.hehe

    ReplyDelete
  14. salam mawar..salam kenal dr mama3heroo..singgah pg sini..maaf la dr tadi m3h baca entri mawar yg lepas2..
    sangat2 tersentuh hati membacanya sehingga menitis airmata..
    Hope mawar tabah menjalani hidup bersama anak2..in shaa ALLAH..Amin..
    Done follow sini..

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum Mawar.

    Insyaallah,Ujian itu diturunkan untuk orang yang mampu,Allah Maha Tahu.Baru malam ni terjumpa blog ini setelah menghadamkan Diari sorang Diplomat.

    ReplyDelete
  16. HAPPY BIRTHDAY EMBUN YG KE 4 TAHUN! SEMOGA SIHAT BAIK DAN JADI ANAK YG SOLEHAH?IKUT KATA UMMI?

    ReplyDelete
  17. bila bayangkan peristiwa yg macam2 memang takut tapi takkan nak takut sentiasakan Mawar...kena bangun dan tawakkal Insyaallah Allah maha mendengar doa kita...

    ReplyDelete
  18. @Fifi Nadhrah Hahaha, bukan paranoid. Sayang dan takut juga,

    ReplyDelete
  19. Salam mawar... Ktabahanmu amat myentuh hatiku. Bsbrlah dan terus bsbr serta btawakkal kpdNya. Insya Allah, doamu sntiasa didengariNya.

    ReplyDelete
  20. akak kalau ke mall, bawak anak masuk toilet
    masa xtvt berlangsung..akak suh dia ngadap pintu.hehe

    ReplyDelete
  21. tgh search benda lain terjumpa lak site ni.baca kisah puan....sama lah kita....situasi2 yg pn citer tu sama mcm saya.mula2 kalo kuar kete nak buka gate, sy biar pintu kete pemandu terbuka sbb takut anak terkunci dalam kete.kalo ada kecemasan,senang saya nak terjah masuk kete.tp bila pk balik takut org jahat lak yg terjah dlm kete, skang ni sy ttp pintu tp tutup x rapat.lagipon anak dah besar sket dah pndai bukak kunci pintu.

    situasi sama kalo pergi petrol pum.selagi boleh sy akan singgah dulu sblm pick up anak2..sbb tak payah menjinjing dorg...tp kdg2 keadaan memaksa utk ambil anak2 dulu. sy angkut semua anak2 kuar kete walaupon dekat je nak pergi kaunter bayar.tak berani tinggalkan anak2 dlm kete wpon sekejap,wlpon berkunci kete tu.jd ibu ni mmg kena paranoid sket

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Wish list 2013 - part ii

Moon sand DIY

tips untuk gembira buat yang tiada pasangan. ewah!