Tiga

yep, ada tiga perkara yang boleh buat aku phobia, stress dan kurang keyakinan diri..
hehe.. i'm so typical women yang takut

  1. gemok
  2. hitam

  3. jerawat

haha.. wpun aku cukup takut dgn 3 benda ni.. tp aku dah hadapi ketiga-tiganya.. huhu.. apa boleh buat..





gambar di sebelah kiri - waktu 5 bulan pregnant.. heh, da tembam! dlm 60kg kot..









Dan gambar di sebelah kanan ni waktu zaman bertunang. berat dalam 48 kg camtula.. heh





Em, pasal hitam plak.. waktu duk kat negeri pantai timur ni aku dah makin gelap skit.. bila balik shah alam mesti org tegur,"nape ko makin gelap?" aiyoo.. sentitip tau!.. hehe

JERAWAT? musuh utama masa sekolah rendah dan menengah dulu.. aku start ada jerawat masa darjah 5.. which mean masa usia 11tahun.. huhu.. sampaila aku tingkatan 4.. jenuh nak ilangkan parut2 jerawat yg serupa batu tu.. hehe.. dan selalu bila hari raya, kena marah dengan makcik n pakcik kat kampung sebab muka merah2 berjerawat. uik, salah aku plak jerawat tu nak tumbuh, mana la aku leh halang2 dia dari tumbuh kan? ;p

em, pastu masa tingkatan 4 aku dapat formula sendiri nak ilangkan jerawat.. sebab aku dah TENSION dgn muka yg lebam2 jer plus org duk mengata jek pasal jerawat aku.. bosan.. heh..
then, ni la formulanya..
  • bedak sejuk
  • daun pegaga
  • air limau nipis

gaul semua bahan, jangan campur air langsung.. guna air perahan limau nipis aje.. then, daun pegaga tu kena tumbuk2 bagi lumat skit, mula2 pakai 9 helai, then 7, then 5, then 3, pastu selawat masa letak kat muka.. pastu pakai la 9 helai balik.. rotate smp la puas hati jerawat akan jdik kering.. pastu muka menggelupas skit.. tapi sbnrnye elok untuk tukar kulit..

untuk menghaluskan lagi kulit yg da kering lepas guna bedak sejuk+daun pegaga+limau nipis tu, guna plak lendir daun lidah buaya. Lendir tu letak kat muka, basuh lepas 15 minit guna air suam.. Alhamdulillah mujarab... tapinya kena konsisten la... aku dulu buat treatment tu smp berbulan2 juga..

smpkan abang aku penah cakap..

"asal muka ko macam askar je? asyik tepek daun kat muka je".. hehe....

tapi skang ni.. dia leh tanya lak "eh, dulu ko byk jerawat kan? macam mana leh ilang?.. heh

Sekian.. :)

Comments

  1. bestnye tips! nak cube jgak..hehe..
    waa~~ excited nye..x sbr nk tgk baya jd umi! take care!

    ReplyDelete
  2. hitam hitam manis wei..aku ni hitam..dah biasa pun org ckp gelap la..apa la..sume tu kuasa ALLAH..terima dgn redha nyer..jgn di ungkit2

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Wish list 2013 - part ii

Moon sand DIY

tips untuk gembira buat yang tiada pasangan. ewah!