Posts

Showing posts from January, 2009

5 days in Hospital - Horrible!

Aku ditahan di wad di Hospital sultanah Zahirah, Kuala Terengganu selama 5 hari sebab bleeding+ placenta previa.. package 5 hari yang sangatlah 'horrible' buat aku.. daripada tak sakit, boleh jadi sakit duduk kat hospital lama2. heh..

hari pertama aku dimasukkan ke wad bersalin.. ada ke patut doktor suruh aku puasa, aku pun puasa la.. sebenarnya aku langsung tak tahu menahu tentang kenapa aku kena puasa. jadi, tangan kanan aku kena masuk air, tangan kiri pula setiap 30minit, kena check darah. aku terbaring macam orang sakit parah je.rupanya aku mungkin akan kena bedah kalau aku bleeding lagi. aku kena injection di bahagian punggung sebanyak 2 kali bagi tujuan mematangkan paru2 bayi. rasanya Ya Allah, SAKITNYA! kesian baby aku, baru 27 minggu, kalau kena bedah waktu tu, mesti dia kecik lagi, bayangkan 900g je. tepung 1kg pun lagi berat dari baby aku. sampai hati doktor tu.. huhu..... :(

sebelum aku dimasukkan di wad bersalin, aku jadi bahan ujikaji doktor muda di situ. mereka bua…

take a break and smile :)

.Cium Isteri.

Pada suatu pagi, bertanya si isteri pada si suami:

Isteri :Abang tengok jiran kita yg baru pindah tu?
Suami :Kenapa?
Isteri :Tiap pagi sebelum pergi kerja, suami dia akan cium isterinya. Bila pulang kerja, dia akan berikan isterinya sekuntum bunga mawar. Loving betullah mereka. Kenapa abang tak buat macam tu?
Suami :Nak mampus... Mana abang kenal isteri dia?'

Placenta Praevia

Sekarang aku kat hospital di KT, mengalami placenta previa yang bermaksud plasenta (uri) berada di bahagian bawah hampir dengan serviks. Dalam keadaan yang normal, plasenta sepatutnya berada di bahagian atas perut. Keadaan ini tidak baik untuk ibu dan biasanya 3 daripada 4 ibu yang mengalami placenta preavia akan melahirkan bayinya melalui kaedah caesarian. Alhamdulillah, keadaan bayi aku sekarang ok, dia masih sihat, aktif dan sesekali menendang. Semalam doktor kata beratnya 900gm.
Kandungan aku baru 27 minggu. Oleh sebab itu doktor terpaksa menyuntik sesuatu yang amat menyakitkan bagi mematangkan paru-paru bayi dalam kandungan, ini adalah persediaan awal jika sekiranya terpaksa melahirkan lebih awal sebelum cukup bulan. Suntikan itu memang sangat menyakitkan, aku hampir-hampir menangis malah kadang-kadang memang menangis menahan kesakitan.
Hari ni masuk hari ketiga aku di sini, tapi aku teramatlah boring duduk kat hospital ni.. Huhu.. Bosan yang teramat. Doktor kata mngkin lama kena t…

Driving class

Should i take driving class while i'm nearly 7 month pregnant! huhu.. anyone, idea pls...

Welcoming Baby..

Image
Minggu lepas aku dan suami shopping beli barangan baby...
yea, kandungan aku dah genap 26 minggu bulan ni.. bersamaan 6 bulan 2minggu .. another 98 days to go.. yeye!! :P
rasa excited dan tak sabar rasanya nak melahirkan baby yang aktif menendang perut aku skang ni.. hehe.. kalau lepas makan makin aktif baby ni tendang2! seronok dan rasa geli2~ hehe

kami beli barang2 basic je..

3 pasang baju newborn
lampin
drypers for newborn
baby wipe
baby toiletries (packet kecik je)
baby coat
tilam baby + bantal + selimut
changing mat
stokin tangan dan kaki - 2 pasang
botol susu - 2 yang kecik
towel baby
ha.. rasanya itu je kot yang kami beli.. rasa seronok sangat bila pilih2 baju baby.. macam tak sangka je yang tak lama lagi aku akan jadi ibu!!!! hehe.. disebabkan kami tak scan jantina lg, kami cuma beli baju dan barang2 baby yang berunsurkan warna putih, hijau, kuning dan coklat je.. :)


Cita-cita Saya

Kalau dulu masa sekolah cikgu selalu tanya, "apa awak nak jadi bila dah besar nanti?".. em, ni senarai cita-cita yang pernah aku tulis masa sekolah dulu:-

1. pramugari ( haha! skang tidak lagi... )
2. pensyarah (hm..terer tak, kecik2 lagi dah tinggi cita2!)
3. company secretary
4. akauntan

em.. sebenarnya cita2 aku tak banyak masa sekolah dulu.. aku cuma focus nak jadi apa yang aku nak jadi.. contohnya, masa sekolah rendah, cita-cita aku, aku nak jadi pramugari, jadi aku selalu la duk berangan depan cermin tengok muke sendiri. heh.. malu je bila teringat balik zaman budak2 dulu.. keje nak berangan je... huhauauahua

masa sekolah menengah aku dah mula berfikir utk masa depan aku.. ceceh.. aku dah letakkan target nak jadi 'company secretary'.. bukan setiausaha bos tu ye.. setiausaha syarikat yang kerjanya memastikan syarikat mematuhi all the companies act, contract act, MASB, semua2 rules yang berkaitan dengan syarikat. Masa tu aku cuma tahu, aku perlu amik jurusan akaun utk …

Future?...

What will be my future? ...

Arissa Aqila

Image
ARISSA AQILA BT AHMAD FAIZUL
Congratulations my bro Ahmad Faizul.. and congrats to Rashid's family cuz ahli keluarga kita dah bertambah!! yey... my sister in law selamat melahirkan baby yang comel on 6th January 2009.. cucu pertama dalam keluarga kami.. Syukur Alhamdulillah.. she such a cute little girl.. lahir dengan berat 3.5kg.. sihat!! :)

To do list...........

my to do list

cookingcleaninglaundryreadingblogingtv'ingstay boring...i'm bored!!!!!!! please someone help me... tiap ari duk umah je, takde progress apa2... rasa otak ni tak diasah.. help!.. rasa macam nak further study semula.. boringnye la duduk umah aje.. i cannot imagine my life being a full time housewife.. cannot ma... i need to 'asah' my brain and do something... kerja? em, after dah deliver baby nanti aku akan active mencari kerja.. buat masa ni sebenarnya aku tak berapa larat dah nak berjalan selalu..i got another 3 month to go... my baby akan temani keboringan 'ummi' dia nnt... hehe.. yey! i'm gonna be a mother!! syoknyee.. tak sabar rasanya nak buat preparation barang2 baby... buat pengetahuan u all, i belum scan lagi anak lelaki ke perempuan dan tak kisah pun mana2.. semoga anak yg bakal lahir ni nanti sehat sempurna...