Saturday, January 31, 2009

5 days in Hospital - Horrible!

Aku ditahan di wad di Hospital sultanah Zahirah, Kuala Terengganu selama 5 hari sebab bleeding+ placenta previa.. package 5 hari yang sangatlah 'horrible' buat aku.. daripada tak sakit, boleh jadi sakit duduk kat hospital lama2. heh..

hari pertama aku dimasukkan ke wad bersalin.. ada ke patut doktor suruh aku puasa, aku pun puasa la.. sebenarnya aku langsung tak tahu menahu tentang kenapa aku kena puasa. jadi, tangan kanan aku kena masuk air, tangan kiri pula setiap 30minit, kena check darah. aku terbaring macam orang sakit parah je.rupanya aku mungkin akan kena bedah kalau aku bleeding lagi. aku kena injection di bahagian punggung sebanyak 2 kali bagi tujuan mematangkan paru2 bayi. rasanya Ya Allah, SAKITNYA! kesian baby aku, baru 27 minggu, kalau kena bedah waktu tu, mesti dia kecik lagi, bayangkan 900g je. tepung 1kg pun lagi berat dari baby aku. sampai hati doktor tu.. huhu..... :(

sebelum aku dimasukkan di wad bersalin, aku jadi bahan ujikaji doktor muda di situ. mereka buat ujian vagina ke atas ku. sumpah aku SANGAT MALU! ada bahan kena masuk dalam vagina ku. SAKITNYA Tuhan sahaja yang tahu. aku dipaksa2 menjalani ujian itu. sungguh aku marah dan malu di dalam hati.

hari kedua pula, ada doktor lelaki yang periksa aku. aku dipindahkan ke wad ibu mengandung yang menunggu masa untuk melahirkan. Sekali lagi aku terpaksa menjadi bahan ujikaji doktor lelaki muda. Suatu alat seperti scanner, (aku tak tahu scientific name dia apa) dimasukkan ke dalam vagina aku lagi. YA TUHAN, sungguh AKU MALU!.. Aku dengan selambanya marah doktor muda itu. Aku kata, kenapa doktor lelaki yang buat, doktor perempuan kan ada! Kemudian doktor perempuan yang memasukkan alat itu. kedudukan uri@ placenta aku ternyata masih di bawah. aku disahkan mengalami placenta previa type 2. doktor kata, masih minor dan aku seharusnya berehat di katil sahaja.

hari ketiga, aku ditukarkan ke wad kelas kedua, dan petang itu pula, aku ditukarkan pula ke wad kelas pertama. Satu bilik, 4 orang, layanan di situ jauh lebih baik berbanding di kelas ketiga. Dan yang paling penting, tandas amat berdekatan dengan katil aku. Sejak mengandung, aku mempunyai penyakit hendak ke tandas selalu. huhu... mujurla di wad yang baru ini tandasnya dekat. Aku tidak dibenarkan berjalan banyak2. Aku terpaksa duduk di katil sahaja. bosannya.. waktu melawat pula terhad. - 12.30pm-2pm & 4.30pm-7.00pm - hanya waktu ini saja aku boleh berjumpa suami, ibu dan keluarga yang lain.

hari keempat, berlalu dengan lambat. Kebiasaannya pukul 8pagi, 3ptg, 11mlm, dan 5pagi pasti ada nurse yang datang check denyutan jantung baby dan juga tekanan darah aku.Seharian di hospital, aku cuma berbual2 dengan pesakit2 lain, ada yang sedang mengerang kesakitan hendak bersalin, ada yang menunggu saat dibedah dan ada juga yang ditahan atas sebab penyakit seperti kencing manis dan darah tinggi. Kadangkala aku habiskan masa membaca artikel mengenai placenta previa yang diberi oleh suami aku. thank you sayang, i love u so much! ;p

hari kelima, apabila doktor membuat pemeriksaan ke atasku, aku membuat muka ceria sahaja. Doktor tanya, "macam mana awak hari ini, ada keluar darah atau sakit perut?".. dan dengan seikhlasnya aku tersenyum dan menjawab, " saya sihat walafiat, boleh saya balik doktor?" dan kemudian, doktor membenarkan aku pulang dengan syarat aku tidak ke shopping mall or ke mana2. YES! dan aku rasa bebas.. bebas dari penjara hospital... tapi.. 12 feb ini aku kena check up semula untuk memastikan kedudukan uri aku. Semoga keajaiban terjadi dan uri aku naik ke atas semula semasa 12 feb ni. Doakan aku ya... Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untukku dan anakku..

take a break and smile :)

.Cium Isteri.

Pada suatu pagi, bertanya si isteri pada si suami:

Isteri :Abang tengok jiran kita yg baru pindah tu?
Suami :Kenapa?
Isteri :Tiap pagi sebelum pergi kerja, suami dia akan cium isterinya. Bila pulang kerja, dia akan berikan isterinya sekuntum bunga mawar. Loving betullah mereka. Kenapa abang tak buat macam tu?
Suami :Nak mampus... Mana abang kenal isteri dia?'

Tuesday, January 27, 2009

Placenta Praevia

Sekarang aku kat hospital di KT, mengalami placenta previa yang bermaksud plasenta (uri) berada di bahagian bawah hampir dengan serviks. Dalam keadaan yang normal, plasenta sepatutnya berada di bahagian atas perut. Keadaan ini tidak baik untuk ibu dan biasanya 3 daripada 4 ibu yang mengalami placenta preavia akan melahirkan bayinya melalui kaedah caesarian. Alhamdulillah, keadaan bayi aku sekarang ok, dia masih sihat, aktif dan sesekali menendang. Semalam doktor kata beratnya 900gm.

Kandungan aku baru 27 minggu. Oleh sebab itu doktor terpaksa menyuntik sesuatu yang amat menyakitkan bagi mematangkan paru-paru bayi dalam kandungan, ini adalah persediaan awal jika sekiranya terpaksa melahirkan lebih awal sebelum cukup bulan. Suntikan itu memang sangat menyakitkan, aku hampir-hampir menangis malah kadang-kadang memang menangis menahan kesakitan.

Hari ni masuk hari ketiga aku di sini, tapi aku teramatlah boring duduk kat hospital ni.. Huhu.. Bosan yang teramat. Doktor kata mngkin lama kena tinggal kat sini. Orang sebelah aku ni dah hampir dua minggu duduk sini tak keluar-keluar jugak kerana mengalami masalah yang sama, PP. Setiap saat aku berdoa agar Allah memberikan keajaiban pada aku dan bayi aku, agar dinaikkan semula plasenta ke bahagian atas dan aku boleh balik ke rumah dengan segera..

Ps: Entri ni dibuat oleh suami aku, kat hospital ni aku tak dibenarkan menggunakan peralatan elektrik. Kalau boleh pakai pun macamlah ada wifi... Hehe. Apa-apa mesej atau komen sila tinggalkan di comment box, my husband will update me. Thank you.

Tuesday, January 20, 2009

Driving class

Should i take driving class while i'm nearly 7 month pregnant! huhu.. anyone, idea pls...

Monday, January 19, 2009

Welcoming Baby..


Minggu lepas aku dan suami shopping beli barangan baby...

yea, kandungan aku dah genap 26 minggu bulan ni.. bersamaan 6 bulan 2minggu .. another 98 days to go.. yeye!! :P
rasa excited dan tak sabar rasanya nak melahirkan baby yang aktif menendang perut aku skang ni.. hehe.. kalau lepas makan makin aktif baby ni tendang2! seronok dan rasa geli2~ hehe

kami beli barang2 basic je..

  • 3 pasang baju newborn
  • lampin

  • drypers for newborn

  • baby wipe

  • baby toiletries (packet kecik je)

  • baby coat

  • tilam baby + bantal + selimut

  • changing mat
  • stokin tangan dan kaki - 2 pasang

  • botol susu - 2 yang kecik

  • towel baby

ha.. rasanya itu je kot yang kami beli.. rasa seronok sangat bila pilih2 baju baby.. macam tak sangka je yang tak lama lagi aku akan jadi ibu!!!! hehe.. disebabkan kami tak scan jantina lg, kami cuma beli baju dan barang2 baby yang berunsurkan warna putih, hijau, kuning dan coklat je.. :)




Sunday, January 11, 2009

Cita-cita Saya

Kalau dulu masa sekolah cikgu selalu tanya, "apa awak nak jadi bila dah besar nanti?".. em, ni senarai cita-cita yang pernah aku tulis masa sekolah dulu:-

1. pramugari ( haha! skang tidak lagi... )
2. pensyarah (hm..terer tak, kecik2 lagi dah tinggi cita2!)
3. company secretary
4. akauntan

em.. sebenarnya cita2 aku tak banyak masa sekolah dulu.. aku cuma focus nak jadi apa yang aku nak jadi.. contohnya, masa sekolah rendah, cita-cita aku, aku nak jadi pramugari, jadi aku selalu la duk berangan depan cermin tengok muke sendiri. heh.. malu je bila teringat balik zaman budak2 dulu.. keje nak berangan je... huhauauahua

masa sekolah menengah aku dah mula berfikir utk masa depan aku.. ceceh.. aku dah letakkan target nak jadi 'company secretary'.. bukan setiausaha bos tu ye.. setiausaha syarikat yang kerjanya memastikan syarikat mematuhi all the companies act, contract act, MASB, semua2 rules yang berkaitan dengan syarikat. Masa tu aku cuma tahu, aku perlu amik jurusan akaun utk aku capai impian aku nak jadi company secretary..

kemudian, aku dpat tahu, nak jadi company secretary ni kena amik law degree plus accounting degree.. tapi disebabkan aku rasa degree sylibbus yang aku dah blaja banyak juga merangkumi akta2 syarikat, jadi aku rasa dah cukup strong untuk aku amik degree in accounting sahaja.. dan alhamdulillah, i've completed my study.

dan sekarang.. aku rasa, aku tak lagi punya cita-cita.. semua cita2 tu terkubur disebabkan peluang pekerjaan yang semakin sengit.. sekarang, aku cuma tahu, aku nak kerja!!!!! tapi rasanya tunggu after i deliver my baby.. insyaAllah..

Future?...

What will be my future? ...

Saturday, January 10, 2009

Arissa Aqila


ARISSA AQILA BT AHMAD FAIZUL

Congratulations my bro Ahmad Faizul.. and congrats to Rashid's family cuz ahli keluarga kita dah bertambah!! yey... my sister in law selamat melahirkan baby yang comel on 6th January 2009.. cucu pertama dalam keluarga kami.. Syukur Alhamdulillah.. she such a cute little girl.. lahir dengan berat 3.5kg.. sihat!! :)

Saturday, January 3, 2009

To do list...........

my to do list

  • cooking
  • cleaning
  • laundry
  • reading
  • bloging
  • tv'ing
  • stay boring...

i'm bored!!!!!!! please someone help me... tiap ari duk umah je, takde progress apa2... rasa otak ni tak diasah.. help!.. rasa macam nak further study semula.. boringnye la duduk umah aje.. i cannot imagine my life being a full time housewife.. cannot ma... i need to 'asah' my brain and do something... kerja? em, after dah deliver baby nanti aku akan active mencari kerja.. buat masa ni sebenarnya aku tak berapa larat dah nak berjalan selalu..i got another 3 month to go... my baby akan temani keboringan 'ummi' dia nnt... hehe.. yey! i'm gonna be a mother!! syoknyee.. tak sabar rasanya nak buat preparation barang2 baby... buat pengetahuan u all, i belum scan lagi anak lelaki ke perempuan dan tak kisah pun mana2.. semoga anak yg bakal lahir ni nanti sehat sempurna...