Pakistani itu pelik!














Oh entri kali ini mungkin boleh dikatakan aku agak generalise dan mengutuk skit.. hehe..

bukan apa, makin lama aku duduk di Pakistan, makin aku rasa orang di sini agak pelik, aneh dan sebagainya... Semakin kami cuba untuk menyukai orang mereka, semakin banyak yang kami tak suka mengenai mereka.. ayat tak kenal maka tak cinta memang tak boleh dipakai di negara ini.

Kenapa aku katakan mereka itu pelik?.. tentu sekali kerana budaya mereka yang sangatlah lain dengan orang kita tak kiralah melayu, india mahupun cina. Terus terang aku katakan, aku lebih menghargai negara Malaysia bila duduk di sini. Semangat cintakan negara semakin banyak bila melihat banyaknya kekurangan di sini. Syukur jadi rakyat Malaysia tau.Cewah, patriotik pula aku ni. ;p

Rakyat di sini hidupnya relaks, selamba dan suka menipu! haha..
Kedai hanya dibuka waktu 11.00 pagi ke atas... hah, relaks kan mereka? dan tutup kedai awal!Mereka tidak pernah mengaku tidak tahu atau tidak ada.. "everything is possible in Pakistan".. kalau tak reti or tak tahu cakap je la tak tahu kan? senang! huuuu

Dan jika anda membeli- belah di sini, mereka pasti akan memberitahu berapa kos mereka beli, dan berapa untung mereka dapat, konsep islamic la tu, memberitahu kos dan untungnya..
TAPI, kadang2 kami wonder, betul ke kos mereka sebegitu kerana harga mereka tawarkan berubah2, putar alam la!!! ;p

Oh ya,

Pernahkah anda melihat orang membawa cermin atau kerusi menaiki motorsikal?

Pernahkah anda melihat 3 orang duduk di depan kereta?

Pernahkah anda melihat orang baring di tepi jalan raya sambil bermain handphone?

Pernahkah anda melihat orang bermain kriket di bulatan jalan raya?

Pernahkah anda melihat orang berpurdah tetapi nampak rambut di belakang dan jambul di depan?

Pernahkah anda melihat orang perempuan diberi layanan istimewa di kedai makan, sampai tak perlu beratur membeli makanan di McD?

Pernahkah anda melihat kereta kuda,lembu, keldai, recha, motor, lori, kerbau dan kereta di satu jalan yang sama?

Pernahkah anda melihat berkotak2 TV utk dijual diangkat menggunakan kereta tolak yang diusung oleh seorang pemuda?

Hm,banyak lagi sebenarnya tapi rasanya cukuplah list di atas ini.. Semua itu terjadi di sini. Ternyata bagi saya mereka itu pelik!

Comments

  1. suka entry yg ni....tergolek2 sy baca...kelakar!

    utk soalan2 "Pernahkah anda melihat..." semua sy nk jawab tak pernah!!! :)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. keldai sebelah menyebelah ngan mercedes, priceless. seb baik x bwk camera masa tuh. hehe :)

    ReplyDelete
  4. luar biasa sungguh cara hidup mereka...
    pakcik yg berusaha untuk mencari rezki sesuap nasi..
    ..tapi
    yang bermain hp sambil berbaring...agak tragedi.....hehe..

    ReplyDelete
  5. salam mawar, first time baca blog ni. Saya di Sudan skg. Ikut suami yg bertugas di kedutaan. Sama la, bila sampai di sini saya lebih menghargai Malaysia. Nampaknya Pakistani 2x5 je dengan Sudani.

    ReplyDelete
  6. .
    Enjoy membaca! tapi ramai Pembaca mahu tahu bagaimana Penulis boleh sampai di Pakistan. Apa perasaan Penulis bila mengetahui Encik Suami kena posting ke Pakistan? Bagaimana persediaan & mencari tempat tinggal di Pakistan? Semoga semua Pembaca boleh dapat menafaat, untuk dijadikan rujukan terutama bagi mereka yang kena posting ke negara lain. Tksh.
    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perasaan saya masa dpt tahu encik suami kena posting di sana.. sangat berdebar sebab banyak kes pengebom berani mati di sana.. risau suami pergi sendiri, jadi gigih ikut sekali..kira cam you die, I die jugak lah masa tu.. tapi sbnrnya berbalik kepada ajal dan maut kita..dgn cara apa dan bagaimana sekalipun, kita tetap akan mati...

      Persediaan mencari tempat kediaman tak susah utk kami kerana kami ke sana dibantu kedutaan malaysia... persiapan mental kena ada untuk di negara seperti pakistan...

      :-)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Wish list 2013 - part ii

Moon sand DIY

tips untuk gembira buat yang tiada pasangan. ewah!