dilema

Skang kandungan aku dah nak masuk 5 bulan.. Bulan depan masuk 6 bulan.. Bermakna aku ada sebulan je masa untuk menentukan kat mana aku harus bersalin..

Malaysia@shah alam atau di islamabad??

Kalau nak naik flight, kena sebelum kandungan aku 7bulan.. Jd bulan depan je penentunya!!! Huuu..

Kalau bersalin di malaysia,
Mama ada jaga
Ada tukang urut

Tapi,
En suami takde,
Kemungkinan dia tak balik masa aku bersalin dan aku terpaksa tgk embun dan adiknya.. Mampu ke aku?
Dulu yg mandikan embun baru lahir pun ayahnya...
Kos nak balik malaysia sgt mahal.. Pergi sahaja dalam RM2000 lebih.. Bayangkan tambang en suami kena bayar kalau dia kena ulang alik malaysia-pakistan... Huhu.. Laki aku bukan jutawan..

Kalau bersalin kat pakistan,

Kos rawatan ditanggung..
En suami ada tgkkan embun sementara aku jaga adiknya..

Tapi... Takutnya lah bersalin kat negara pakistan yg serba -teet- !! Hm, Dan sape nak urut aku lepas bersalin nnt? Hmmm...


Comments

  1. mmg dilema baya...mcm yg shila post kt fb..psl nationality xyah risau since baya ngan hasben malaysian nnt anak akn dpt malaysian nationality jgk..pakistani pun dpt if bersalin kt sana..tp tulah seriau jgk bersalin kt negara org ni..lgpun dh mcm2 baya lalui ms nk bersalinkn nada dulu...mesti yg 2nd ni nk yg lebih baik kan..kena sacrifice la en ahmad ye..

    ReplyDelete
  2. shila, obviously u don't understand the real problem. apparently nationality is not one of the issues here and Baya's husband is working at the embassy so she should never worry about the citizenship, they know exactly how to register their baby as a Malaysian.

    ReplyDelete
  3. Salam baya..azma ada idea..since its costly to come down to malaysia n not be with your husband..i dont think its worth it then..cz at that time..d person that u need the most is your husband..to support, to take care..and etc..well..about giving birth in Pakistan..of course it worries u..cz its your first time giving birth there..but there's always first time for everything rite..so my suggestion wud be..get your mother to be with you in pakistan for that confinement period..cz it wud be less cost comparing for you to get 2 tickets to malaysia..and few tickets back n forth for ahmad to c u in malaysia during the confinement period..and for the tukang urut..i'm sure there's tukang urut at pakistan..its just the matter of searching..so think about it..maybe it'll work for you..cz i never see a mother that doesn't agree to help their daughter when they're in need..especially during confinement..so wish u luck in your decision..always pray for the best
    From: Azma

    ReplyDelete
  4. to NT, plz dun get me so wrong.of course la i know nationality is not their main concern n not a prob pun..as i said b4 dis is from FB pny discussion..dats why i said mmg dlm dilema...im also prgnnt n i know wat baya faced thru her first pregnancy, during delivery lagi...of course for 2nd delivery baya mestila xnak melalui pengalaman menakutkan tu semua lagi terutama kt tempat org mcm pakistan tu..i know how much baya concern of her health, dats why she raised up about siapa nak jaga n berurut lepas bersalin coz berurut tu sgt penting lepas bersalin.n dats why i said hasben baya kena sacrifice kalau baya nk bersalin di m'sia or baya has to sacrifice also klu nk bersalin di pakistan..itulah yg i mksudkan DILEMA nya okeh...

    ReplyDelete
  5. baya, setuju dgn azma or maybe baya bleh suruh mama poskan ape2 set bersalin utk persediaan baya kat sane nnt ms pantang..klu xdpt berurut pun at least baya kena bertungku, berbengkung jugak, mandi rempah,sapu minyak urut or else yg boleh dilakukan sendiri..at least ade la jugak even xde org urut..

    ReplyDelete
  6. apakata bwk tukang urut ke pakistan je? :)

    ReplyDelete
  7. ntahla...nk bg cdgn pun tak reti jgk...tp klau kzu kt sana pun bleh kut..tp ubt tu memang kena mkn la..org malaysia kt sini pun ramai yg tak urut..nt awak blk lain kali urut la...

    ReplyDelete
  8. ye baya, bawa tukang urut or mak bidan ke sini utk tgk baya dalam 2 minggu awal..
    atau bawa mama sendiri..
    boleh dia jalan2..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Wish list 2013 - part ii

Moon sand DIY

Ceritera Mawar :Busy umi, busy year, Hello 2017.. its already April!