Catur

Aku masih ingat lagi waktu sekolah menengah dulu aku suka sangat pada satu ayat ni;

"if u fail to plan, then u plan to fail"

Dan sejak tu, aku amik tagline ni sbg aku nyer motivasi hidup. Chewah!, masa skolah dulu ambitious, ada perancangan sendiri.. aku tulis dalam kertas dan tampal kat board meja study dulu. Konon2 sbg sumber inspirasi nak hadapi masa depan.. But actually it works! Masa tu aku tingkatan 4. Keadaan ekonomi famili aku kurang stabil masa tu, buat aku fikir utk lebih berusaha nak masuk universiti. Lalu, aku pegang pada beberapa prinsip dan plan.

Plan aku:
  1. Score SPM biar dapat masuk Universiti
  2. Dapatkan kerja yang bagus $$$$ & halal (of course!)
  3. Baru fikir pasal kahwin.
Dan..
  1. Alhamdulillah, aku dapat ke Universiti yang aku idamkan.. :)
  2. Kerja?- belum dapat fulfill lagi impian ini.. :(
  3. Bertemu jodoh lebih awal dari yang disangka.. ;p
Aku juga ada beberapa prinsip masa aku sekolah dan belajar di univeristi dulu..

Prinsip aku masa tu :
  1. no couple
  2. no touching with non muhrim
  3. no movie with boys
Dan sebab2 prinsip aku tu,
  1. akan mengganggu concentration aku pada study je, sbb lg pun bagi aku couple2 ni leceh, buang masa dan segalanya lah..
  2. sbb aku percaya yang Islam agama yang suci, ada sebabnya kenapa perempuan dan lelaki tak boleh bersentuhan. Walau hanya dengan bersalaman. Bagi aku, dengan memulakan bersalam dengan orang yang bukan muhrim, akan adanya persepsi orang itu terhadap kita bahawa 'oh, dia ni senang je kena pegang2, tepuk tampar pun takpe'.. Dari small2 thing gonna be big2 thing. Mula2, mungkin salam, pastu pegang, pastu ntahape2 lagi.Mencegah lebih baik bukan?..
  3. oh movie bersama lelaki? lagilah sangat bahaya! no way.. bagi aku walaupun pergi berkumpulan, dgn tunang or wateva.. big NO! (dengan suami or abang takpela,)sbbnya obvious, akan create fitnah.. orang akan anggap kita ni sosial etc. Well, aku takdela close minded seperti orang sekarang duk kata, (tak socialize tu, maknanya close minded?) hello! i think the one who said so is the close minded people. wahaha..dear readers, pls define me what is the meaning of socialize??.. ;p
Apa pun, plan dan prinsip tu ada yang masih relevan utk aku sekarang dan ada juga yang tak relevan lagi. Kadang2 kita ni merancang je, tapi berbalik kepada Tuan Punya Bumi ini. Dialah yang merancang segalanya untuk kita. Tak salah untuk kita rancang hidup kita, tapi bila mana ianya tersasar sedikit dari rancangan sebenar yang kita harapkan, just come back to the real Creator, He Knows Best!

Walaupun aku tak dapat capai impian aku nak dapat kerja yang best buat masa sekarang ni, walaupun aku sangatlah jeles dengan kawan2 yang sudah bekerjaya- (PwC, EY, Deloitte,KFC, RHB.. ah, aku cemburu tau!) tapi aku sentiasa pujuk diri dan ingatkan diri aku yang Allah ada perancangan yang mungkin lebih baik untuk aku. Dan aku harus ingat, tagline aku dulu haruslah ditambah ayatnya menjadi;

"If u fail to plan, then u plan to fail,
but after all, it is He the One who make plan for u!"

Comments

  1. setuju sgt dengan baya! Allah is the best planner :) InsyaAllah, pasti ada rancangan terbaik yg Allah aturkan utk ummi nadaa...

    baya, tq 4 sharing..byk sgt dapat blaja dr entri ni!
    socialize is adapt to the needs of society kan..so, bknnye begaul laki pompuan yg bukan muhrim tanpa batasan..wallahualam..hee

    Dan antara tanda-tanda kebesaran Allah ialah kejadian langit dan bumi, serta kejadian kamu yang berbeza bahasa dan warna kulit. Sesungguhnya itu adalah tanda kebesaran-Nya bagi mereka yang mempunyai pengetahuan. (Ar-Rum: 22)

    ReplyDelete
  2. Sampai sekarang pun saya masih ingat bagaimana kamu menolak jabat tangan dengan seorang diplomat Belanda itu, hanya dengan sebuah senyuman dan dia faham. Katanya "if it's because of your religion then it's ok, I should understand".

    Semoga Tuhan merahmati kehidupan kamu dan keluarga.

    ReplyDelete
  3. Relax Baya..
    Allah mempunyai kayu ukurnya yang tersendiri untuk menilai kejayaan setiap hambanya.Aku doakan kejayaan kamu.
    Doakan kejayaan kami sekeluarga juga..

    ReplyDelete
  4. hmm
    maybe jadi pengimport cotton pakistan kot after 3 years ...
    hehehe
    org lain makan gaji, hang jadi boss
    kan best!

    ReplyDelete
  5. Yes puan baya...
    kita merancang Allah yg menentukan, n sebaik2 perancang adalah Allah!

    ~aku skang pon tgh mbuat perncangan, pemilihan kerjaya....arghhh!!!

    ReplyDelete
  6. Betul tu baya! kite sokong 100%!mcmane baik skalipun perancangan yang kite buat, tp klu Allah x izinkan, segalanye xkan menjadi jugak..soal hidup, mati, jodoh, pertemuan, rezeki...smue di tangan Allah. kite hny mampu berdoa untuk mendapatkan yg terbaik..kan?

    ReplyDelete
  7. Yang penting.... keberkatan hidup dan kamu bahagia :)

    ReplyDelete
  8. yg penting prinsip itu benar lg baek, Allah suke kan..insyaAllah..after all baya pon da hepi kan,though ade bnde blom capai..tp Allah da plan lg baek utk baya akn dtg,yakin pdNya...hukk p"q

    ReplyDelete
  9. wei nama tokei ayam ditag ke??
    hehehehe..tak yah nak cemburu!!

    tapi serius aku ingat 3 plan ko tu!!sue pun dulu ada kata camtu.tup2 korang kawen paling awal!!Alhamdulillah....

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Wish list 2013 - part ii

Moon sand DIY

Ceritera Mawar :Busy umi, busy year, Hello 2017.. its already April!