Sunday, February 28, 2010

Pakistani itu pelik!














Oh entri kali ini mungkin boleh dikatakan aku agak generalise dan mengutuk skit.. hehe..

bukan apa, makin lama aku duduk di Pakistan, makin aku rasa orang di sini agak pelik, aneh dan sebagainya... Semakin kami cuba untuk menyukai orang mereka, semakin banyak yang kami tak suka mengenai mereka.. ayat tak kenal maka tak cinta memang tak boleh dipakai di negara ini.

Kenapa aku katakan mereka itu pelik?.. tentu sekali kerana budaya mereka yang sangatlah lain dengan orang kita tak kiralah melayu, india mahupun cina. Terus terang aku katakan, aku lebih menghargai negara Malaysia bila duduk di sini. Semangat cintakan negara semakin banyak bila melihat banyaknya kekurangan di sini. Syukur jadi rakyat Malaysia tau.Cewah, patriotik pula aku ni. ;p

Rakyat di sini hidupnya relaks, selamba dan suka menipu! haha..
Kedai hanya dibuka waktu 11.00 pagi ke atas... hah, relaks kan mereka? dan tutup kedai awal!Mereka tidak pernah mengaku tidak tahu atau tidak ada.. "everything is possible in Pakistan".. kalau tak reti or tak tahu cakap je la tak tahu kan? senang! huuuu

Dan jika anda membeli- belah di sini, mereka pasti akan memberitahu berapa kos mereka beli, dan berapa untung mereka dapat, konsep islamic la tu, memberitahu kos dan untungnya..
TAPI, kadang2 kami wonder, betul ke kos mereka sebegitu kerana harga mereka tawarkan berubah2, putar alam la!!! ;p

Oh ya,

Pernahkah anda melihat orang membawa cermin atau kerusi menaiki motorsikal?

Pernahkah anda melihat 3 orang duduk di depan kereta?

Pernahkah anda melihat orang baring di tepi jalan raya sambil bermain handphone?

Pernahkah anda melihat orang bermain kriket di bulatan jalan raya?

Pernahkah anda melihat orang berpurdah tetapi nampak rambut di belakang dan jambul di depan?

Pernahkah anda melihat orang perempuan diberi layanan istimewa di kedai makan, sampai tak perlu beratur membeli makanan di McD?

Pernahkah anda melihat kereta kuda,lembu, keldai, recha, motor, lori, kerbau dan kereta di satu jalan yang sama?

Pernahkah anda melihat berkotak2 TV utk dijual diangkat menggunakan kereta tolak yang diusung oleh seorang pemuda?

Hm,banyak lagi sebenarnya tapi rasanya cukuplah list di atas ini.. Semua itu terjadi di sini. Ternyata bagi saya mereka itu pelik!

Saturday, February 27, 2010

Momma bloggers!


Skang ni dunia IT, kebanyakkan orang dah celik IT, pakcik makcik kite pun banyak dah ada facebook sendiri, even papa aku pun ada facebook! hehe..

Bukan setakat FB, malah blog pun Papa aku ada. :) cayalah pa!

Dan semestinya kebanyakkan ibu2 muda sekarang ada blog sendiri, menceritakan pengalaman mereka mengandung, bersalin dan kisah anak2 mereka membesar. Macam Mawar dan Nafastari jugaklah! ;p

Tapi kami siap buat blog special untuk cik Embun sayang..

Kali ni aku nak kongsi skit satu laman web yang aku slalu jugakla jenguk2 dan entri2 kat situ bermanfaat bagi ibu2 yang 1st timer dan jugak bakal2 ibu.. :)

sila2lah masuk website ini.. --> http://mombloggersplanet.com/
dan ini ---> http://adrinis.com

Aku sangatlah teruja bila membaca entri ini

memang sangatlah menarik minat aku untuk membuat posting pasal breastfeeding.. tapi nantilah aku post ek.. hehe...


"majulah siber untuk negara" ;p

Take care of your NECK guys!

Past few days my sister called me and asked me to pray for her health, she just found out that her neck bone structure is in the opposite way. Above is the picture of her neck x-tray. And below is the picture of how human neck bones supposed to look alike.

She used to work in the call center for almost 5 years. She spent most of her time in front of the computer. Now she regrets that she did not do any neck exercise and walkabout. In fact, she likes to be chairbound or in other word , 'bongkok' while using the computer. We are suppose to have a good posture and have a bit of rest while using a computer for more than hours!

Here is some tips that i found in the website, written by Rizwan in yahooanswer, he quoted the article from here

Sitting at the computer all day can pose some serious health risks. If you think that sitting doesn't involve a lot of work think again. Although it requires less muscular effort, the muscles are required to hold the trunk, the neck and shoulders in a fixed position.

Here are 5 reasons why sitting at the computer can be a health risk and tips to help correct these problems.

1. Poor posture.

Poor alignment of the head, neck, shoulder and back causes stress and pain which affects every part of your body from head to toe and it can have lasting health problems.Support your back. The backrest should fit the natural curve of your lower back. Your feet should be planted firmly on the floor or comfortably on a footrest. Keep a comfortable shoulder and arm posture. Avoid slouching. Keep your wrists straight and avoid any up, down or side way movements.

2. Eye strain.

Constantly staring at the monitor can cause dry or watery eyes, sore, burning or itchy eyes, blurred or double vision and headaches all contribute to eye strain. Although there is no long-term consequences, it's rather unpleasant.Take frequent breaks. Give your eyes a rest by focusing on something other than the monitor. You can also sit back and close your eyes for a few minutes or complete other tasks. Blinking lubricates the eye, so blink more often.Place the monitor at least at arm's length. Make sure the top of the screen is at eye level so you're not straining to look up or down. Reduce unnecessary glare and check your lighting. The worst problems comes from overhead lighting or from behind. Dust on the monitor may contribute to glare and reflection problems. Lastly, adjust the contrast and brightness on the monitor that is comfortable for you.

3. Poor circulation.

Prolonged sitting can cause fatigue in your limbs, painful leg cramps or blood clots. Get up and move around, go for a 30 minute walk, do some light exercises or stretches for your arms, shoulders, neck, back and legs. Take a few deep breaths by inhaling slowly through the nose and exhaling through the mouth.

4. Forgetting to eat.

Many people forget to eat while working on the computer. I can see why. Time just flies. Don't skip those important meals because they give you energy and will carry you out throughout the day. If you have a daily planner, make sure you schedule a lunch break away from the computer. Drink lots of water to keep yourself hydrated.

5. Eating too much.

And some people can't stop eating. It's like watching TV and you need something to munch on. You end up eating a lot more than necessary and thus adding extra unwanted pounds to your waistline. Eat your meals away from the computer and if you snack, make sure it's healthy foods -- raw veggies, low-fat yogurt and fruits.

Seems like the no 5 is referring to me! hoho... Dear readers, do exercise and have a proper posture when u are using the computer. (oh, reminder for me too!)

Wednesday, February 24, 2010

Puan Azma Zulkharnain




Bulan depan genaplah setahun usia perkahwinan sahabat baik aku ni.. Happy becoming anniversarry Azma&Aim. Maafkan aku sebab tak dapat hadir hari bersejarah kamu tahun lepas. Waktu itu aku ditahan di hospital Kuala Terengganu.
Alhamdulillah, kamu sudah bergelar "Puan"dan inshaAllah akan aku doakan untuk kamu supaya bergelar "ibu" kelak..

Kami mula rapat di matrikulasi uia pj... Di biliknya aku selalu lepak dan makan masakan nasi goreng yang dimasak olehnya mengguna "rice cooker".. hehe.. sebenarnya, illegal utk kami membawa barangan elektrik seperti itu di asrama dahulu. Puan Azma sememangnya orang yang berani! =)

Dan kami sama2 belajar dalam jurusan ekonomi di matrik, bila di Uiam Gombak pula, aku mengambil jurusan akaun dan azma ambil jurusan bisnes admin. Namun, persahabatan kami masih kekal dan tetap rapat. Pernah sekali aku bergurau dengannya sebelum aku masuk ke uiam gombak,
"bila tahun pertama di gombak nanti, pasti kita akan jumpa the right one for me dan mungkin kita yang akan kahwin dulu daripada azma"

Tak sangka mulutku masin pula.. hehee.. memang aku yang kahwin dahulu, dan aku berjumpa encik suami di tahun pertama seperti yang aku ceritakan dalam entri sebelum ini.

Sekarang alhamdulillah, kawan aku ini sudah berkerjaya. Dia juga mempunyai bisnessnya yang tersendiri. tahniah! Kawan2 uia mesti nak tahu apa bisness nya kan??

Sila click ini --> arazklik dan aimclick

Semoga success selalu ye Puan Azma!
always pray for the best for u n all my friends..

Thursday, February 11, 2010

Tidak teratur...


macam mana aku nak uruskan rumah sedangkan aku terlalu lalai main FB dan tgk blog orang? alahai.. membazir waktu sungguh aku ni kan...

tapikan, bila time aku nak mengemas, mesti si embun tu menangis, bila aku duk main internet, elok plak dia main2 sorang dia.. adoila..

bila aku tgh masak, kekdg sebelah tangan dukung dia, sebelah lagi duk memasak.. haha.. bahaya kan? kekedg bila nak potong2 bawang or sayur or siang ikan je aku letak dia kat bawah.. tu pun dia menangis kuat.. kekdg geram jugak, aku dukung baru dia diam.. huhu.. mencabar juga ek ada anak kecik ni..

bila time nak sidai baju pun sama la.. kekdg pakaikan beg dukung dan aku jemur kain.. kadang tu dia tak mahu duduk dlm beg dukung pun.. aiyoyo... pastu terpaksa la aku tunggu dia tidur, barula aku buat keje2 rumah.. huhu.. pastu laki aku mesti ingat aku ni pemalas.. haha.. memang malas tu ada sikit la.. :D

em, nak melawa jangan harapla..bila aku pakai subang, ditariknya subang tu... bila aku pakai baju manik2 sikit, dikutil2nya manik2 tu, bila aku pakai rantai, ditarik2 rantai tu.. ha.. macam mana ek? jawabnya, aku tak pakai apa2 jewellery la... dan nak melawa pun tak sempat sbb kalau nak keluar, mesti check barang baby dulu.. dh tukar lampin dia ke, bawak pampers and wipes dia dalam beg la, baju spare la, bekal makanan dia lagi.. haha.. tak sempat la aku nak check diri sndri..

mungkin juga aku yang tak pandai urus masa utk diri sendiri kot.. hehe.. takpela, yang penting aku happy je.. :)

cuma, yang aku rasa tak happy, aku tak dapat manage rumah sepertimana yang aku nak.. hu.. sbbnya masa aku limited walaupun aku duk rumah je.. bila time budak kecik ni tidur la aku baru leh buat segala yang aku mahu dengan aman.. yela, kekadang aku nak lipat baju, ada la budak yang nak tolong lipatkan baju yang telah dilipat. hehe.. sabar je la kan.. jawabnya aku duk lipat baju atas kerusi.. :)

em, ok, stop merapu! daa...

Wednesday, February 3, 2010

Mama




Semua ibu istimewa di mata anaknya... tapi bagi aku, mama aku SANGAT istimewa..

Dulu, sebelum aku bergelar isteri, aku tak berapa faham apa pengorbanan seorang isteri.. yang aku faham, mama aku seorang mama yang penyayang dan isteri yang setia.. tapi aku tak faham bagaimana perasaan menjadi seorang isteri dan mama..

Kini, aku sudah jadi isteri dan ibu.. baru aku faham bagaimana perasaan mama..

Dan aku sangat kagum dengan mama...

Mama tabah, sabar, kuat dan setia..

Mama tabah, bila papa tiada di rumah, mama yang membawa kami adik beradik jalan2..mama selalu gembirakan kami dan dia tak mahu kami rasa kekurangan..

Mama tabah bila papa jatuh dalam kerjayanya.. mama bantu papa.. mama sangat bertimbang rasa.. Aku tidak setabah mama, aku patah kaki bila en suami tiada di rumah.. sebabnya aku tak berkerjaya, aku tidak memandu.. alangkah bagusnya jika aku sekuat dan setabah mama..

Mama seorang yang penyabar, sangat penyabar...dia berjauhan dengan papa berbulan pun dia sabar...

Aku? walau sehari tak jumpa suami, rasa sangat rindu..dan aku tidak sesabar mama...

Mama setia.. setia menjadi isteri papa... dan aku pasti aku juga akan setia seperti mama.. inshaAllah..