Gemersik Kalbu

Siapa tengok cerita Gemersik Kalbu-TV3, pukul 7 kalau tak silap saya la..
Hm... si Ana tu sedih btul kan bila tunang dia meninggal...

berderau darah saya bila bila lihat part tunang dia eksiden, lepas tu dia menangis2 sepuas2nya..
sebab tiba2 memori hitam tu datang semula dalam fikiran saya...

"kak nur, doktor kata abang pa dah takde..."

perasaan yang sukar diungkap dengan kata-kata.. terasa bila berdiri,macam boleh jatuh, lutut tangan semua rasa macam nak tercabut... air mata berguguran tanpa di minta... jatuh.. dan jatuh.....bagai nyawa dicabut bersama...


"Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un. (bahawa sesungguhnya kita kepunyaan Allah dan kita akan kembali kepadaNya)"


datang seorang pemuda dan berkata kepada saya,

"adik, ingat baik2, sesungguhnya Kita datang daripada Dia, dan kita akan pergi kepada Dia juga... sedekah alfatihah banyak2 buat suami adik, inshaAllah... sekarang ruhnya sedang berangkat, doakan kesejahteraan dia ya, baca fatihah banyak2...tenangkan hati...."

dan dia pun berlalu meninggalkan aku yang sedang memeluk Embun....
air mata masih berguguran.. tanpa henti...namun dalam hati tidak henti2 bacaan al-fatihah buatnya......

Allah... pedihnya rasa kehilangan itu...
Sabar itu cantik...
inshaAllah


Comments

  1. nur, saya xtgk cite tu,tp,ari ni fikiran sy pun ingatkan ms kejadian,saya terbygkan adik ipar yg cam mayat,dia tgk fully body arwah..saya cuma tgk muka dia,mata dia terpejam seolah2 dia sdg tido..saya bygkan saya ditempat adik ipar saya..YaAllah, sakit sgt kepala saya bila fkrkan hal tersebut...

    ReplyDelete
  2. meremang bulu roma sy baca nur...sabar itu cantik..ya Allah..maha suci Allah...

    ReplyDelete
  3. semoga Allah terus memberi sepenuh kekuatan & kesabaran yg tinggi buat mawar... sabar sayang & didiklah anak2 mu menjadi insan solehah.. Aamin.. semoga doaku dimakbulkan Allah untukmu..

    ReplyDelete
  4. sabar byk2 yer nur...berat mata memandang....me sentiasa doakan utk nur..wpun kita tak kenal each other...saudara sesama muslim

    ReplyDelete
  5. Berderau bulu roma baca entry ni..teringat masa mula2 saya di khabarkan tentang berita itu, rasa bagaikan tiada tempat untuk dipijak..sejuk, berderau, gelisah..semua ade..bercampur baur..itu ipar...MasyaAllah..hebat sungguh ujianmu padanya Ya ALlah..kau tabahkanlah dia..

    ReplyDelete
  6. salam,

    hanya yang pernah mengalami akan mengerti bagaimana perasaan itu... sama la kita mawar, hanya saya yang ada waktu doktor bgtau arwah dah takde. memang sabar itu sangatlah indah

    ReplyDelete
  7. nur,selama hampir tiga tahun..sampai sekarang masih terdengar2 lagi suara adik yg terketar2 nak bagitau "kak,nak bagitau berita tak baik ni..abang fuad accident pagi tadi..dia..dia.." ya rabbi..ayat itu akan diingati sampai bila2..selagi hayat masih ada...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Wish list 2013 - part ii

Moon sand DIY

32 weeks 3 days