empathy

kadang kita berkata2 tnpa meletakkan diri kita pada situasi dan keadaan sesorang itu... mudahnya kita berkata dan memberi pendapat tanpa mengira situasi yg dihadapi oleh shbt kita... mudahnya hati seorang kawan terhiris dgn sikap shbt yg 'lupa' meletakkan diri dlm situasi shbtnya itu...lumrah manusia yg sikapnya sering lupa... shbt yg terhiris hatinya esok akan lupa hatinya pernah disakiti... kerana sifat lupa seorang manusia... kita mampu memaafkan.......

Entah sejak dua menjak ni hati saya rasa lelah... sesak... dgn keadaan yg terjadi... buat sy lebih sensitif... maafkan saya kawan... sy terhiris dgn sifatmu yg tidak empathy.... mgkin ada benarnya org berkata... yg sudah berkahwin seharusnya rapat dgn yg sudah berkahwin agar mereka lebih memahami masalahmu.....bukan bermakna tidak boleh rapat dgn si anak dara... tp bila meluahkan masalah keluarga... seharusnya sy luahkan pada yg telah bekeluarga.... supaya sifat 'empathy' itu dapat diletakkan dlm dirinya....

Lama memendam rasa...kelopak mawar cuma gugur sekali sekala utk buang kelopak yg buruk. Semoga kelopak yg baru akan tumbuh dan membuatkan mawar cantik dan segar kembali.....


Comments

  1. benar kadang2 kita mengharapkan kwn2 memahami kita. Tapi tak semua yg memahami atau buat2 tak memahami. Bersabarlah Nur... Allah menguji hambaNya yg sabar..

    ReplyDelete
  2. Sabarlah. Jiwa kita pun ada turun naiknya. Mengadulah pada yang maha mendengar lagi maha mengasihani.

    Kadang2 kita buntu bgmn nak menyelesaikan masalah sendiri, apatah lagi masalah orang lain. Nak lahirkan simpati pun, kadang2 tak terluahkan.

    ReplyDelete
  3. bersabar..setiap orang ada ragamnya..x semua yg paham kita..

    ReplyDelete
  4. memang ada manusia yg kurang sensitif...be strong ok :)

    ReplyDelete
  5. saya pun kerap melaluinya.bila kesusahan,kita berharap org yg rapat akn memahami and try to console.but they don't.instead,they leave us blue with hurtful thoughts.sabarlah. Tuhan ada.

    ReplyDelete
  6. Keranamanusia yg berbagai ragam itu, maka tak semuanya bisa memahami kita...harap terus sabar dan cekal hati mu ye dik...

    ReplyDelete
  7. sabar lah...manusia sukar mamahami hati kita....kita yang lebih arif....

    ReplyDelete
  8. Salam nur..

    Saya selalu menggunakan word tu..aimpati berbeza dengan empati...simpati cuma lahir secara lahiriah..tapi empati...dirasai secara batiniah...dalaman...memang mudah berkata2...tapi bukan mudah untuk kita berada di tempat mereka yang mengalaminya..kecuali kita sendiri merasai keperitan tersebut..In her shoes...

    ReplyDelete
  9. mawar...apa pun, kaklong sangat bangga denganmu dik....dan amat mengagumi ketabahanmu. walaupun kaklong selalu rasa hidup ini worst, but reading ur blog amat menginsafkan diri ini. Teruslah menulis sebab ada ramai yang menghargai...selama mana tulisanmu mampu memberi inspirasi dan membantu orang lain dalam bentuk sokongan spiritual, kaklong percaya dirimu akan selalu dirahmati...Insyaallah.

    salam sayang
    Kak Long

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Wish list 2013 - part ii

Moon sand DIY

Ceritera Mawar :Busy umi, busy year, Hello 2017.. its already April!