Home Sweet Home



Alhamdulillah, akhirnya kami dapat juga rumah setelah hampir 3 minggu menginap di hotel. Rasa seperti bebas dari penjara mewah kerana terlalu ketat kawalan keselamatan yang dibuat di hotel yang kami menetap dulu tu.. Hm, dan the best part is that i can cook on my own. walaupun tak la sedap mana kan aku ni masak, but still makanan malaysia. Tak lalu dah nak telan makanan pakistan. Even if diorang masak western pun, ada a bit rasa masala yang pakistan suka masak tu. huhu.. cannot go! ;p

Buat pengetahuan pembaca, rumah di Islamabad ni susah nak jumpa rumah teres yang biasa2 macam kita kat Malaysia tu, diorang ni masih terpengaruh dengan sistem kasta, yang kaya, melampau-lampau, yang miskin plak, miskin sangat.. That's why kalau tgk rumah yang kitorang sewa ni besar.. Di sini cuma ada rumah banglo dan rumah murah je. Rumah murah tu kira macam rumah setinggan haram pendatang asing kat negara kita duduk tu la.. Sewa rumah kami USD2200 sebulan. Tapi sewa bukan kami yang bayar, tapi company suami keje tu yang tolong supportkan.. Kalau nak harap kami bayar, memang tak mampula. Alhamdulillah, murah rezeki Allah beri kat kami sekeluarga.

Rumah ni ada 3 bilik di bawah, 3 bilik kat atas, 2 stor, 5 bilik air, dan satu tempat tu tempat untuk pembantu rumah duduk. kat sini diorang panggil "Chukida". Em bilik Chukida tu ada dapur, bilik 2, dan tandas 1. Nampak mewah kan? huahua... seronok ke? Honestly, TAK LANGSUNG!.. sebab macam takut je rumah besar2, dah la bilik2 lain tu tak dihuni. kami cuma guna 2 bilik je. Satu bilik kami buat sebagai bilik TV, dan lagi satu bilik kami tidur.Mungkin nanti bila Embun dah 2 tahun lebih akan kami letak dia di bilik sebelah untuk dia main2.

Apa pun, alhamdulillah, syukur Allah dah beri kami tempat tinggal, rezeki yang melimpah-limpah, tanpaNya, siapalah kami di sini. Harap kami tak lupa diri setelah dipinjamkan harta yang sementara ini......

Comments

  1. Alhamdulillah..cantik sangat rumah tu. Yang penting rasa selamat sikit...jaga diri..Cum Nadaa ckit untuk Mok Tie dia yang jauh ni..
    ummmuahh..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah..akhirnya dapat juga rumah sewa yang cantik. Tak perlu nak layan tuan rumah yang mula2 tu. Tapi...bila jiran buat hal..... boleh menganggu ketenangan kita. Apa pun, dah macamtu sikapnya.... terpaksalah, telan aje...
    Sabarlah mawar... muga-muga sementara aje.
    Wassallam.
    Akak. Serdang.

    ReplyDelete
  3. waaaaa umah diaa..
    aku pon nak jadik chuuukidaaa buleh tak

    ReplyDelete
  4. AlhamdulilLah... akhirnya kamu sekeluarga dapat menikmati hidup yg lebih selesa di rumah yg sgt mewah itu... bila agaknyer yer dapt berkunjung ke sana? :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Wish list 2013 - part ii

Moon sand DIY

tips untuk gembira buat yang tiada pasangan. ewah!