Monday, June 29, 2009

Home Sweet Home



Alhamdulillah, akhirnya kami dapat juga rumah setelah hampir 3 minggu menginap di hotel. Rasa seperti bebas dari penjara mewah kerana terlalu ketat kawalan keselamatan yang dibuat di hotel yang kami menetap dulu tu.. Hm, dan the best part is that i can cook on my own. walaupun tak la sedap mana kan aku ni masak, but still makanan malaysia. Tak lalu dah nak telan makanan pakistan. Even if diorang masak western pun, ada a bit rasa masala yang pakistan suka masak tu. huhu.. cannot go! ;p

Buat pengetahuan pembaca, rumah di Islamabad ni susah nak jumpa rumah teres yang biasa2 macam kita kat Malaysia tu, diorang ni masih terpengaruh dengan sistem kasta, yang kaya, melampau-lampau, yang miskin plak, miskin sangat.. That's why kalau tgk rumah yang kitorang sewa ni besar.. Di sini cuma ada rumah banglo dan rumah murah je. Rumah murah tu kira macam rumah setinggan haram pendatang asing kat negara kita duduk tu la.. Sewa rumah kami USD2200 sebulan. Tapi sewa bukan kami yang bayar, tapi company suami keje tu yang tolong supportkan.. Kalau nak harap kami bayar, memang tak mampula. Alhamdulillah, murah rezeki Allah beri kat kami sekeluarga.

Rumah ni ada 3 bilik di bawah, 3 bilik kat atas, 2 stor, 5 bilik air, dan satu tempat tu tempat untuk pembantu rumah duduk. kat sini diorang panggil "Chukida". Em bilik Chukida tu ada dapur, bilik 2, dan tandas 1. Nampak mewah kan? huahua... seronok ke? Honestly, TAK LANGSUNG!.. sebab macam takut je rumah besar2, dah la bilik2 lain tu tak dihuni. kami cuma guna 2 bilik je. Satu bilik kami buat sebagai bilik TV, dan lagi satu bilik kami tidur.Mungkin nanti bila Embun dah 2 tahun lebih akan kami letak dia di bilik sebelah untuk dia main2.

Apa pun, alhamdulillah, syukur Allah dah beri kami tempat tinggal, rezeki yang melimpah-limpah, tanpaNya, siapalah kami di sini. Harap kami tak lupa diri setelah dipinjamkan harta yang sementara ini......

Monday, June 22, 2009

Salah Sangka

Khamis lepas kami dijemput untuk makan malam di rumah En Mohd. En Mohd sudah hampir 5 tahun bekerja di Pakistan. Selepas ini En Mohd akan ke Dublin pula. Jadinya sebab itu dia adakan majlis makan malam dirumahnya. oh ya, En Mohd ni pun orang Malaysia juga. Jadi merasa jugaklah kami nak makan nasi berlaukkan Melayu. Selama ni makan nasi juga, tapi berlaukkan Pakistan. hehee..

Ramai juga yang datang pada malam itu. Jadi kami berpeluang berkenalan dengan orang Malaysia yang lain juga. Disebabkan kami masih baru di Pakistan, orang pasti akan bertanyakan siapa kami. Dan malam itu, seorang warga Brunei bertanyakan kepada tuan rumah,
"ini siapa? anak kak siti ke?"..

dan saya hanya tersenyum simpul sambil menjawab "bukan, saya orang baru disini. baru sampai 2 minggu yang lepas"..

Dia membalas, "oh,yang baby tu adik ke?"

Saya hampir tergelak bila dia mengatakan Embun adik saya. Dengan pantas saya menjawab, "eh,takla,itu anak saya"

"tapi, awak nampak muda, maafla, akak tak tahu.."

Saya membalas, " saya memang muda lagi, baru nak masuk 24tahun, tapi kawin awal"

"oh, maafla, akak ingatkan kamu ni belasan tahun lagi, dalam 16, 17tahun.. nampak macam budak sekolah.."





Thursday, June 18, 2009

Cik Embun

"Hai, saya Embun, saya baru lihat dunia hari ini" (pic masa dia 2 jam selepas dilahirkan)


Embun @ 1 day

aksi tido bdk comei ni..

oooohhh....

"bestnya bantal peluk alang bagi ni!"

bestnya jadik zirafah!..

Embun gembira memakai baju skirt..

"Saya nak tukar lampin lah ummi!, cepatla.."

main2 kenyit mata plak bdk comei ni..

"gaya mcm ni ok tak ummi?.. hehe"

Tuesday, June 16, 2009

Cot Cet Cot Cet Si Mawar

Kenapa aku menulis blog kali ni? sebab tahap bosan yang terlampau dah ni. Embun sedang enak tido dengan bunyi2 dia.. "oh eh.. on eh.." dia menggeliat sambil tido. Cute je dia. hehe, anak aku mestilah kiut macam aku kan! hah,lepas ni budak kecik tu mesti menangis dan bangun samada nak menyusu atau nak tukar lampin la tu. Sementara menunggu isyarat baby, aku pun mengambil kesempatan main internet ni.

Setelah aku bosan bermain Facebook, tgk emel, googling, tetiba terasa nak menulis blog plak. tapinya aku takde idea pun nak tulis pasal apa. cuma nak berleter2 je kat sini. Bosan punya pasal la katakan...

Apa aku nak buat kat dalam hotel ni ye? tiap hari keje aku, main dgn Embun si comei tu, duk mandikan dia, tukar lampin dia, menyusukan dia, main2 dgn dia..(oh ye, Embun skg dah pandai senyum bila kita main2 ngan dia.. besh2!!)tapi kekadang dia buat muka blur n pelik je bila kita duk main2 dgn dia. haha.. kiut sungguh budak kecik tu. Subahanallah, mmg sempurna kejadian Allah.

Selain main2 dengan si comei tu, aku duk ngadap internet ni la. kadang buka tv, tgk tv... kadang baca buku. oh ye, cakap pasal buku, kat Pakistan ni banyak sangat kedai buku dan buku dia murah2. memang teruja sangat tengok kedai buku dia yang murah2. Hari tu kami borong banyak jugakla buku yang tak mampu nak beli kat Malaysia, tapi dapat beli kat sini. Bestnye! (walaupun tak baca habis pun semua..)hehe..

Skang ni musim panas, jadi nak keluar jalan2 pun tak best. lagi plak, kesian budak comei tu sorang. Baby tak elok kena matahari direct sgt. Jadinya kami selalu keluar waktu lepas asar tu kurang skit panas dia. Kalau jalan2 kat sini, kebanyakan orang sini pelik je tgk aku sbb aku selalu keluar pakai baju kurung. hihi. Pakaian pun dah nampak lain, mestilah jadi bahan kena tengok. hoho. Tapi yang tak bestnya kat sini, terlalu ramai org minta sedekah. Aggresive plak tu. Tengah2 naik kereta tetiba ada orang ketuk pintu minta sedekah, terkejut aku dibuatnya. Kesian juga bila tengok. tapi, tak boleh nak ajar orang sini bagi duit, nanti bila bagi sorang, tiba datang sekumpulan yang lain pula yang meminta.huhu.. Lagi pula, pernah suatu ketika, zaman Rasulullah, ada seorang peminta sedekah meminta sedekah, lalu baginda memberikan tali dan kapak kepada peminta sedekah itu untuk dia berusaha mendapatkan rezeki.

Kalau diorang tengok aku pelik berbaju kurung, aku lagi pelik tengok orang diorang duduk lepak atas rumput dekat tepi2 jalan raya. alahai, kalau kat negara kita, tepi2 jalan org buat landscape tu la. Org dekat sini siap berkhelah, guling2 atas rumput tepi jalan tu tau!. Siap dengan family pun ada. Heh, nampak aneh sangat, tapi itula routine mereka di waktu petang. Dan kat sini terlalu banyak taman yang khas dibuat untuk famili beriadah dan berkhelah. Baru aku tahu kenapa citer Hindustan tu suka dok guling2 masa nyanyi. Rupanya memang culture diorang la duk atas rumput, pegi atas bukit semua tu. hehe..

Aku blum berkesempatan lagi nak tengok Muree mountain yang orang kata cantik. dan satu lagi tempat adalah Faisal Mosque. mungkin nanti bila aku dah ke sana, aku akan update gambar banyak2 ye. OK, sampai sini dulu la.. Lain kali plak cot cet!
Daaaa

Sunday, June 14, 2009

Perlu ke?

em.. pejam celik dah 18hari aku di Islamabad. Kami sekeluarga masih menetap di hotel. Rumah tak dapat2 lagi. Macam2 masalah.. dengan landlord la, tak menepati taste kami la, kawasan perumahan tak sesuai la.. macam2.. end up, kami tak dapat lagi menetap di rumah sendiri. hu.. entah bila la urusan rumah ni akan habis.

aku dah berkenan sangat sebuah rumah ni. Tapinya sangat berdekatan dengan rumah Malaysia. ada org kata, bagus untuk dekat, ada juga org kata, tak bagus. Entahla.. tak tahu nak dengar ke tak opinion org2 itu. yang pastinya, rumah itu sangatlah best walaupun tak la besar mana.

buat apa nak rumah besar2 sgt kan? payah pula la aku nak mengemas nanti. em, hire org gaji? haha.. tak mungkin lah. aku tak suka kerja rumah dibuat oleh org lain. lagi plak org gaji kat sini hanya org lelaki. kan masalah untuk aku nanti. ye la, soal adab dgn bukan muhrim kena jugak jaga kan! kalau husband aku gi kje, tibe tinggal aku, Embun n org gaji lelaki? isk, tak boleh2...

em, cakap pasal hotel yang kami menginap sekarang ni, ada org kata, hotel ni adalah salah satu target puak taliban nak bom. huhu.. scary kan dengar citer macam ni. ye la, hotel2 ternama lain di Islamabad dah kena bom. cuma hotel yang kami duduk sekarang ni je blum kena lagi. memang target la kot. tambahan pula, ramai mat salleh duk hotel ni. huhu.. tiap hari bila husband pegi keje, mesti rasa berdebar je tinggal berdua dgn Embun. kalau jadi apa2, macam mana ek? hoho..

tapi apa pun, aku sekarang aku yakin yang ajal maut di tangan Tuhan. Kalau nak ditakdirkan aku mati kena bom, apa nak kata kan? huhu.. mesti yang baca ni seram je dengarkan? haha.. aku pun takut juga sebenarnya. tapi bila difikirkan balik, kenapa harus takut, bila2 pun akan sampai waktu kita juga.. bila, di mana, macam mana, kita tak tahu. yang aku pegang sekarang, Semoga Allah melindungi kami sekeluarga kat sini. Jika kami pergi awal kepadaNya, itu adalah kehendakNya. (sob sob.. macam sedih je bunyinya.. huwaaaa...)

semalam ada seorang staff malaysia ajak kami duduk rumah dia. katanya, bahaya untuk kami duduk di hotel. kalau apa2 berlaku kan susah! em, betul juga kata dia.. baik mengelak dari berlakunya apa2. tapi, masalahnya, bagi aku untuk duduk rumah org itu sangatlah payah. tambahan pula, staff itu bujang dan dia duduk dengan driver sorang tu, lelaki juga. kalau aku duk rumah dia, maknanya, ada 2 org lelaki bukan muhrim. isk, agak payah untuk aku bergerak bebas. lagi plak aku menyusukan Embun, bila nak breastfeed nanti kan payah, takkan all the time nak masuk bilik? pastu,bila nak lepak2, mesti ada dia, aduhla. payah2 untuk aku... nak duduk bukan kejap, paling kurang 2 atau 3 minggu jugak.

em, apa pendapat wahai pembaca sekalian ek?
perlu ke aku duk rumah org tu?
or stay je kat hotel ni?...

Monday, June 8, 2009

Langkah

Ke mana langkah aku seterusnya?
Dulu perancangan begitu teliti..
Belajar, nak kerja 3 tahun baru nak fikir soal kahwin.

Sekarang?
Aku sudah habis belajar,sudah kahwin, itu pun di tahun akhir
belum bekerja, tapi sudah punyai seorang suami yang baik hati dan anak yang comel.
Apa lagi yang aku mahu?
kita hanya merancang, Dia yang menentukan

Kepuasan diri takkan pernah habis..
Apa yang dicitakan, dicari, diimpi sejak di taman ilmu dan budi,
bila akan tercapai?..
hampir 5 tahun setengah berkayuh untuk sampai ke destinasi,
tapi, masih belum lagi sampai..
mungkin sedikit masa lagi..
atau mungkin tidak sampai?
entahla..

Allah knows best!

Saturday, June 6, 2009

Mati itu dekat..

Tidak banyak yang saya ingin ceritakan di sini..
Setelah seminggu saya di negara orang, baru saya sedar bahawa , mati itu sangat hampir dengan kita. Tidak kira masa dan tempat. Hari kedua kami disini, kami menerima berita bahawa akan berlaku letupan bom dalam masa 36jam. Hanya Tuhan je yang tahu betapa berdebarnya saya waktu tu. Hati jadi semakin sayu bila mengenangkan Nadaa yang masih kecil. Kami tidak digalakkan pergi ke tempat2 awam dan tempat yang dipenuhi polis, askar dan sbagainya dalam waktu terdekat. Bila kejadian sebegini berlaku kepada kita, barulah sedar bahawa mati itu dekat.. Bila di Malaysia kita jarang beringat tentang mati. Tapi di sini, hampir setiap masa perlu beringat.

Semoga Allah melindungi kami sekeluarga.. dan hidup dan mati hanya untukNya.

Tuesday, June 2, 2009

Pindah

Sudah agak lama saya tidak menulis blog... busy with my newborn daughter la katakan.. hehe..dan busy dengan persiapan kena pindah.


Al kisahnya, masa empat hari selepas Nadaa dilahirkan, encik amad mendapat surat yang mengatakan dia kena bertugas di luar negara pada 1 Mei 2009. Waktu itu pula Nadaa dimasukkan ke wad sebab jaundice teruk. Jadinya kami menerima berita itu bersahaja aje la.. nak happy pun tak, nak sedih pun tidak.. perasaan neutral dan kami lebih focus memikirkan kesihatan Nadaa.

Alhamdulillah, Nadaa kembali pulih dan dibenarkan pulang selepas 6hari di hospital. Sedih bila mengenangkan anak yang baru lahir kena tahan dekat hospital. Soal pindah, kami tolak tepi dahulu. Bila keadaan Nadaa sudah pulih, kami baru mula memikirkan soal pindah. Encik amad minta penangguhan hingga ke 1 jun 2009 kerana masih terlalu awal untuk kami pindah dengan Nadaa yang baru berusia beberapa hari.

Nadaa skang ni sudah berusia 48hari.. Kesian pula si kecik Nadaa terpaksa pula meninggalkan tempat kelahirannya yang belum sempat dia kenal. Dan kesian juga saya yang di dalam pantang terpaksa melanggar pantang seperti terpaksa keluar untuk membeli stok makanan dan segala kelengkapan sebelum bertolak ke negeri orang. Tapi takpela, yang penting orang kata makan kena jaga waktu dalam pantang.. so, saya bab makan mmg jaga skit la..

Mungkin yang membaca blog ni tertanya2 ke mana kami berpindah.. Kami (mawar, nafastari dan cik embun) ke ibu negara Islamic Republic of Pakistan iaitu Islamabad. Nanti saya akan bercerita tentang kehidupan di sini ye.. Tunggu...