Awan gelap

Dulu aku punya diari... selalu tulis diari untuk luahkan perasaan... tak pun, kadang tulis atas kertas untuk meluahkan perasaan...

Sekarang... dunia dah makin maju.. ada blog boleh tulis macam diari.. tapi tak semua boleh ditulis dalam blog.. kadang sesetengah perkara kita kena simpan atas sebab2 tertentu.. sebab blog dengan diari tak sama...diari kita simpan kat tempat orang tak boleh baca.. kadang kita sorok... blog? nak sorok, boleh.. limit friend.. boleh nak create privacy.. tapi nanti sama saja dengan diari, kita cakap sendiri, kita baca sendiri.. kalau publish, ada feedback, boleh tukar pendapat dan nasihat..

apa yang aku cuba nak sampaikan sebenarnya..

Dada aku sakit... sakit sekali menahan perasaan... menahan air mata...
Aku tak pernah menangis depan orang yang aku sebenarnya sangat rindukan dia..
Aku tak pandai nak luah dengan kata-kata bila aku terlalu rindu dekat dia...
Jarang sekali aku luahkan dengan mulut aku yang aku rindu dia...

Kadang mulut ni rasa nak bagitahu mama,
"Ma.. Nur rindu sangat kat amad...."

Nak bagitau akak,
"i miss him every single minute.."

Nak bagitahu kawan2...
"Aku rindu dia...sangat..."

Nak cakap dengan che.. (mak mertua)..
"Nur sayang sangat kat pa.... "

Sebak.. tak tahu nak citer......
tak reti nak luah..... bila depan orang, Nur jadi macam konon2 kuat..
konon2 takde apa berlaku.. konon2 Nur okay... setitik air mata pun tak turun...
Tapi hati ni sarat... macam awan yang gelap.. 'guruh dan kilat' je lebih..tapi tak hujan...

Nasib ada Embun dan Kekwa..
dekat dioranglah aku selalu mengadu..

Ummi: kakak.. ummi rindu ayahla.. nadaa rindu ayah tak?
Embun: rindu!
(entah dia paham rindu tu apa pun tak tahu la... heheheee...)



Ummi: (menangis)
Embun: ummi nangis?.... ( tangan kecik dia sapu air mata)
so sweet......

Ummi: Adik, sian kat adik, ayah tak sempat pun main2 dengan pipi adik yang tembam ni.. gomol2 adik..adik ni comel tau.. ayah mesti geram tengok adik...
Kekwa: uuuh... uuuu...
sangat sebak bila peluk Kekwa.. selalu bayangkan diri ni adalah dia .. seolah2 dia yang memeluk anaknya...


**okay, lega sikit dah citer kat sini...


Comments

  1. adik ain tabahkan hatimu, kuatkan semangatmu demi anaknda tercinta....moga arwah tenang di sana....sedey :(

    ReplyDelete
  2. Bila ada ada ''rasa'' yang x boleh diungkapkan, al quran lah tempat melepas rasa yang terbaik. Baca walaupun berjuraian airmata. Saya doakan nur terus kuat dan tabah demi anak-anak!

    ReplyDelete
  3. sedey :( me paham erti rindu...sbb me merindui arwah ayah me...and kerinduan nur lagi hebat sbb arwah ahmad tu psgn hidup nur kan...apa2 pun hidup mesti diteruskan...dan suatu masa di nanti di alam sana nur akan berjumpa dia lagi...insya Allah...be strong ok :) me doakan yg terbaik utk nur..

    ReplyDelete
  4. sapa yang tak rindu kan..tak salah apa yang nur rasa tu..moga nur terus kuat menempuh dugaan yang mendatang demi anak2..

    ReplyDelete
  5. embun dan kekwa faham apa erti rindu tu..insyaAllah...memang berat sungguh rindu nur tu..noora doakan nur tabah dan...ya Allah..kuatkan hati nur...aminn...

    ReplyDelete
  6. rinduku umpama ombak yang tak berhenti..kasihmu bagai pantai yg setia menanti..
    paham sangat apa yg nur rasa,sibukkan diri nur supaya tidak terlalu memikirkan..
    tapi tulah kami ni hanya mampu memberi kata2 peransang..berat mata memandang berat lagi bahu nur yang memikul..semoga terus tabah yea

    ReplyDelete
  7. semoga trus tabah... kuatkan semangat.....pasti ada hikmah atas apa yang berlaku...

    ReplyDelete
  8. nur....

    .... tiap kesabaran itu akan mendatangkan kemanisan di akhirnya.... kalam tuhan :sabar itu cantik....akak tau akak tak brade di tmpt nur.... dan kalaupun berada di situ... akak mungkin x sekuat nur... akak tau nur kuat, akak tau nur tabah... allah tidak menguji kita di luar kemampuan kita....

    nur, bila rindu bertandang...

    1. banyakkan solat sunat, doa dan baca quran.. dengannya hati menjadi tenang

    2. sibukkan diri..... kerana bila lebih banyak kita khayal dalam dunia lalu, lagi senang Syaitan mencucuk2

    3. fikirkan ada lagi orang yang dalam kesakitan... sepupu akak suaminya meninggal ditembak penjenayah disaat dia sedang mengira hari bersalinkan anak kedua.... dan anak sulungnya baru berusia 1 thn lebih.... bayangkan dia terpaksa bersalin awal kerana complication dan seorang diri di labor room.... anak kedua langsung x kenal ayah dia..... ayahnya juga x penah sempat melihat bayinya....

    nur, moga terus bersabar dan ingatlah janji tuhan, orang-orang yang bersabar, syurga adalah selayaknya...

    ReplyDelete
  9. tabah kan hati dan kentalkan semangat demi anak2.. u can do it

    ReplyDelete
  10. Nur,
    sy tktau nk berkata apa utk pujuk hati Nur tu,bait2 kata Nur turut meruntun hati saya..teruskan bersabar Nur,kami(kawan2 blogger) ada utk mendengar luahan Nur..semoga Nur terus kuat demi anak2

    ReplyDelete
  11. bergenang air mata saya baca luahan hati nur...tiada kata yg dpt sy katakan selain 'sabar'...mmg x mudah utk melakukannya... doa dan berserah pada Allah dgn sepenuh hati semoga diberi kekuatan padamu.. Semoga Embun dan Kekwa jadi penawar hati nur ketika nur dlm kesedihan.. Anak2 nur mmg cerdik seperti telah mengerti apa yg telah berlaku... Sabar ye dik...

    ~suraiya~

    ReplyDelete
  12. Tabahkan hati nur...doa padaNYe kuatkan hati nur..

    ReplyDelete
  13. Nur..akak bersuyukur sangat akak terjumpa dengan blog ni.Ye akak sedih baca kisah2 Nur,akak tak tau samada akak akan jadi setabah Nur.Tabah lah Dik,amanah Allah Nur jaga la sebaiknya.Insya Allah,kalian akan bersama di Jannah nanti.

    Nur..terima kasih kerana membuat akak lebih menghargai suami....

    ReplyDelete
  14. Nur kena terus kuat . Akak faham & pernah lihat emak akak alami rasa yg sama . Mungkin ada rahmat di sebalik apa yang terjadi .

    ReplyDelete
  15. Salam Mawar,

    Sebak hati baca n3 ni, ya kamu masih muda perlukan kasih sayang,perhatian dan sokongan dari orang yg sangat rapat dengan kita iaitu suami...

    Sabar dan tabahkan hatimu mawar, nafastari juga pasti merindukan kalian sekeluarga... moga syurga abadi untukmu...

    kak nora

    ReplyDelete
  16. mawar...jgn nangis dear..u make me wanna cry too :)

    hari ni hari pertama sy tanpa suami di sisi...semalam pun anak2 dh meraung2 nak ikut papa.

    tp bila sy ingat mawar...sy jd kuat semula!

    ReplyDelete
  17. die tahu kamu rindukan die..

    ReplyDelete
  18. subhanaLLah... Moga Dia berikan ketenangan dalam hati nur..
    ~kawan ahmad~

    ReplyDelete
  19. asslamualaikum kak..salam kenal.. bertandang sri blog mz ke sini.. semoga akak dilindungi Allah

    harap akak sabar dngan dugaan Allah... bila kita di duga sebenarnya Allah sayang kan kita kak... dia nak kita lebih bersyukur dengan apa yang kita ada... harap akak tabah hadapi dugaan ini..aminn

    ReplyDelete
  20. mungkin link ke blog ni boleh jadi kekuatan akak juga

    http://hilma-mujahidahsolehah.blogspot.com/

    insyaAllah

    ReplyDelete
  21. nur sy dptkn rasakn perasaan kamu sbg ibu muda..kamu sarat menanggung rindu yg tak bertepi...

    sentiasa berzikir agar hati kamu sentiasa tenang...berfikiran positif..

    melihat mawar,embun n kekwa sy jd sayu...

    ReplyDelete
  22. akak.. sabar ea.. walaupun saya pernah kehilangan orang tersayang tapi rasanya xsama ngn orang yang paling kita sayang..yang berkongsi kehidupan ngn kita kan..semoga Arwah ditempatkan dikalangan orang yang Soleh.. n semoga akak bertemunya di syurga kelak.. Aminn.. saya harap akak tabah sangat k

    ReplyDelete
  23. hanya Allah dan nur yang merasai perasaan itu.. namun kami tetap dapat merasakannya dan berdoa semoga nur sentiasa tabah mengharungi hari2 yang mendatang

    ReplyDelete
  24. Semoga Nur Tabah menghadapi hari mendatang dengan Kekwa & Embun disisi.....Kuatkan semangat demi 2 insan yg menjadi buah cinta kalian...

    ReplyDelete
  25. kak mawar,be strong ok demi kekwa & embun.saya tahu kerinduan itu perit.pernah sama merasa kehilangan org tersayang dalam hidup.hanya kata-kata yg mampu dihulur,harap ianya mampu meringankan rasa.

    cekalkan hati & selalu doa agar dipertemukan suatu masa nanti.

    ReplyDelete
  26. dear, samelah kite, after share dlm diary br kite akan rase lega..skrg diary beralih ke blog pula..sy sntiase follow ur blog..dr awal hgga akhir, setiap kali lalu kampung arwah suami Nur, sy akan teringatkan Nur, kite mmg x kenal, tp kite knal melalui alam maya ini...tak blh bayangkan jika saya di tempat Nur..kuatkan semangat ye!! sy doakan Nur sentiasa bahagia bersama2 Kekwa dan Embun.....be strong dear..

    take care..
    much luv... :)

    ReplyDelete
  27. semoga allah berikan kekuatan dan sabar yang banyak..begitu juga dengan ketenangan..insyaallah amin...

    ReplyDelete
  28. Nur..
    saya tau macam mana kita menahan sedih, yang tak terluah...
    bezanya saya kehilangan ayah...

    Kita kena berdoa dan yakin yang Allah menjaganya dengan selamat di sana.

    keep writing, many readers listening to you :)

    ReplyDelete
  29. Dear Nur,
    walaupun kita saling tak kenal.
    walaupun kita tak pernah bjumpa..
    namun,
    kita tetap bersaudara..

    tulisan2 Nur adalah hasil ikhlas dari hati yg sentiasa RINDU..

    Berat mata kami membaca..
    Berat lagi Nur menanggung..
    Tabahkanlah hati dan tenang dalam setiap titisan air mata..

    Allah Maha Besar..
    Allah Maha Besar..
    Allah Maha Besar..

    ReplyDelete
  30. Salam Nur....

    Sangat sedih bila membaca entry kali ni...

    Kuatkan semangat, Allah memberi pinjam, dan tiba masanya Dia mengambilnya kembali..

    Abadikan kenangan yang terindah itu, yang mungkin klu masih melaluinya di masa depan Allah mentakdirkan perpisahan jenis yang lain pula...

    Untungnya Nur berpisah dengan suami saat kebahagiaan berbunga di hati dan semoga itulah yang menjadi penguat untuk bertemu di syurga nanti..

    Mungkin ada orang lain yg ditakdirkan berpisah juga tapi dgn jalan penceraian..adapun depan mata tapi tidak dapat digapai dgn tangan..

    InsyaAllah setelah Allah menguji pasti Dia akan memberi nikmat yang besar sampai saatnya nanti kita akan terlupa, Dia pernah memberi ujian yang getir..

    Kepada Allah segala pujian

    ReplyDelete
  31. Assalam dik,
    entah berapa kali masuk ke sini...
    sangat sebak, turut mengalir air mata,
    dik,
    rindu itu anugerah perasaan kurniaan Ilahi,
    rindu itu suatu dendam...dendam untuk menggapai yang dicari, adakalanya tercapai, adakalanya terlepas, adakalanya terus menjauh...
    luahkanlah rasa rindu itu, kongsikan bersama kami, yang ada di sekelilingmu...

    ReplyDelete
  32. Assalam dik,
    entah berapa kali masuk ke sini...
    sangat sebak, turut mengalir air mata,
    dik,
    rindu itu anugerah perasaan kurniaan Ilahi,
    rindu itu suatu dendam...dendam untuk menggapai yang dicari, adakalanya tercapai, adakalanya terlepas, adakalanya terus menjauh...
    luahkanlah rasa rindu itu, kongsikan bersama kami, yang ada di sekelilingmu...

    ReplyDelete
  33. lagi rindu nur pada arwah.. lagi kuat kerinduan nur padaNya.. insyaAllah..

    Opick - Tiada Duka Yang Abadi

    Tiada duka yang abadi didunia
    Tiada sepi merantaimu selamanya
    Malam 'kan berakhir, hari 'kan berganti
    Takdir hidup 'kan dijalani

    Tangis dan tawa nyanyian yang mengiringi
    Hati yang rindu tanda cinta dijalan-Nya
    Namun ku percaya hati meyakini
    Semua akan indah pada akhirnya

    ...
    ...

    ReplyDelete
  34. Mawar,

    Tabahkan hati mu...
    Sebak membaca blog ni..Hanya doa yg mampu saya titipkan...

    Semoga Mawar dan anak2 tabah menghadapi ujian ini...InsyaAllah, akan ada kebahagiaan yg abadi buat Mawar, Arwah dan anak-anak di 'sana' nanti... Amin..Amin..Amin...

    ReplyDelete
  35. sebak dan sesak kt dada...
    sabar dik...luah apa yg nk luah..
    menangis puas2..jgn di simpan dik..itu lagi menyakitkan dada dan menambah sebak...
    Allah...kuatkan dia dikala lemah dan rindu pada arwah suaminya...

    ReplyDelete
  36. Sabar ye Nur....kadang2...kita x mampu nak menanggung sarat yg menggunung tu...dan kita perlu luahkan..Nur perlu ada seseorang yg Nur boleh bersembang2 dan luahkan segala apa yg Nur rasa sarat...kalo boleh luah kat Nadaa...Nur luah je kat Nadaa...even dia mungkin x faham...tp who knows..itu dapat membantu...:)

    ReplyDelete
  37. salam nur.. setiap kali akak melihat ada update entry dari nur, akak akan tsenyum sbb akak suka baca entry2 nur.. tapi kali ni entry benar2 buat akak sedih.. rasa ingin menemani nur di kala nur kesnyian tu.. tabahlah nur.. kita tiada upaya menepis kehendak takdir.. Allah, bantulah nur.. bantulah kami...

    ReplyDelete
  38. Assalam
    Semoga Nur terus tabah dan kuat dalam mengharungi hidup ini. Setiap yang berlaku telahpun tertulis dan saya harap Nur melalui dengan kuat. Allah SWT tidak menguji hambaNya dengan sesuatu yang diluar kemampuanNya dan Nur adalah insan yang istimewa kerana dipilih untuk diuji. Semoga Nur terus tabah..

    ReplyDelete
  39. Salam..nur

    Sebaknye menbaca n3 nur kali ni..x tertahan air mata..asyik mengalir je..
    rasa nak peluk nur nangis sama2 ngan nur..walaupn kita x kenal..
    Sudi la kiranye nur meninggalkan msg kat email akak ..teringin rasanye nak sape nur..
    email - m.asma_82@yahoo.com

    ~ asma ~

    ReplyDelete
  40. sabar ea..mmg sedeyh.tp nk buat mcm mana lg..hanya berdoa

    ReplyDelete
  41. Nur,

    Berat mata memandang..berat lagi bahu yg memikul..

    Semoga Nur terus kuat dan tabah mengharungi hidup demi Embun & Kekwa

    ReplyDelete
  42. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  43. Salam alaik.

    Kakak, saya kenal blog kakak dari post kawan di FB nya. Tertarik dengan status yg dibuat dan since that saya dah start baca blog kakak, menjadi silent reader dan hari ni tergerak hati nak meninggalkan jejak.

    Saya takkan rasa sebagaimana apa yang kakak rasa.Dan saya takkan tahu bagaimana kesakitan yang kakak alami, sebab saya tidak alaminya. Saya hanya mampu nak tulis, sabar yer kakak, kuatkan semangat, of course i will.
    But then, to feel the same way that you felt, i can't.

    Dan saya hanya mampu untuk mendoakan jauh di sudut hati saya, saya doakan yang terbaik buat kakak, dan saya doakan moga Allah berikan yang terbaik buat kakak.

    Sis, Allah tak uji kita lebih dari kemampuan kita kan? (2:286)

    Terus senyum, untuk embun dan kekwa. May Allah bless you. ('=

    ReplyDelete
  44. Subhanallah..... Mengalir air mata akak membaca n3 dan komen kwn2.... Mmg berat mata memandang... Berat lg bahu memikul...... Mg nur terus tabah demi permata hati nur....

    ReplyDelete
  45. sabar ya nur, Allah pasti bersamamu..

    ReplyDelete
  46. terharu sehingga menitis air mata. sabar ye.anak2 pengubat rindu.

    ReplyDelete
  47. Semoga Nur terus tabah! Semoga anak² menjadi anak² yg solehah yg dpt mendoakan kesejahteraan arwah disana. Sy doakan semoga kalian semua dpt bersatu, di syurga nan abadi. Bertabah lah wahai ibu muda! Salam peluk cium buat anak² Nur. ;)

    ReplyDelete
  48. pertama kali baca blog mawar,kha rse sebak..mgkin inilah perasaan yg dilalui oleh mak kha,ayh meninggal kami adik beradik,ketika itu si bongsu baru berusia 3 bulan..pda waktu mlm,kha pernah terjg bila terdengar esak tangis mak di kaki sejadah..kha ank sulong tgkatan 4 mase tu,kdg2 dgr mak macam berckp mngadu hal..konon2 kat depan ada arwah ayah,mk ckp kami ni semakin nakal..xdgr ckp,kami ni selalu tggu ayh depan pintu tiap2 petang dan mcm2 yg mk ckp..kha hrp mawar tabah mnghadapi dugaan yg hebat ini..bangkit demi mse depan ank2..

    ReplyDelete
  49. Dear Mawar Nafastari...

    Apa yg awak rs dlu sama seperti apa yg sy
    rs ditika n saat ini. Sy jg ssh utk tunjuk jauh skali nk meluahkan melalui tulisan spri awak yg sy sbnrnya tramat rindukan arwah suami. Semua org yg kenal sy kagum dgn sy kononnya kuat menerima dugaan brsama-sama arwah sehingga akhir hayat beliau. Hakikatnya sy hanya menangis dr dlm diri x mampu utk keluarkn hujan didepan arwah skalipun tambah la dpn org sbb arwah mmg x suka tgk perempuan menangis. Sehingga semasa arwah meninggal pn sy biasa je mcm xde apa2 sbb masih trngiang-ngiang kata2 arwah x suka tgk sy menangis.
    Semasa sy nk mencium arwah buat kali terakhir air mata arwah tetiba mengalir sprti ingin mberitahu beliau sedih meninggalkan kami krn sbln arwah trlantar tanpa kata2 n tanpa meninggalkan pesan apa2 pd sy n puteri kami yg berusia 5 thn ketika itu.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Wish list 2013 - part ii

Moon sand DIY

tips untuk gembira buat yang tiada pasangan. ewah!