Embun suka buat perangai

Sejak lahir Embun memang perangainya suka menangis terutama di tengah malam... selalu juga baca2 ayat hembus kat ubun2 dia, tapi tak menjadi pun.. malah bertambah kuat dia menangis dan menendang2 ummi dia... masa ahmad masih ada, pernah sekali dia menangis dengan begitu kuat, dan terus ahmad tampar muka embun... tersentap juga saya masa tu sebab dia tampar anaknya... bila dia sedar, dia boleh cakap, "i mimpi i tampar muka embun lah!" haish..... mimpi dia kata? huhu....

daripada ahmad ada smp lah sekarang ni ahmad dah takde, perangai Embun masih sama.. tengah malam selalu mengamuk2... tendang2 ummi.. tolak2 ummi... menangis sekuat hati... macam orang mengingau apa je... kadang rasa penat dan tak larat nak layan karenah dia yang hampir setiap hari buat perangai.. ummi balik kerja rasa letih, nak tidur, adik nak menyusu.. (ya, kekwa masih menyusu badan) lepas tu tengah malam, kakak mengamuk2, pergi pula buat susu... diam sekejap, mengamuk lagi, pujuk2 sikit, (kadang biar je dia nangis sbb tak larat nak pujuk dah).. lepas tu ummi tertidur.... sekejap je tidur, dah subuh,.... pergi kerja balik..... hari2 macam tu lah.. routine.... macam dah lali dengan tangisan dan rengekan anak2...

semalam Embun buat perangai lagi, bulan puasa ni pula tidur sekejap je, penat sangat...terus saya teringat artikel tentang bagaimana Wardina mengajar anaknya solat... antara isi artikel tu, dia kata dia baca doa kuat2 supaya anak dia dengar dan sebut nama anak dia depan anak dia... saya pun terfikir mahu guna teknik tu bila Embun mengamuk2...

bila saja Embun mula merengek, saya pun menadah tangan saya sambil berdoa kuat2 supaya Embun dan Kekwa dengar

"Ya Allah, lembutkan lah hati anak2 ku Wan Nadaa dan Wan Marwa, jadikanlah mereka anak2 yang solehah, anak2 yang mendengar kata, tidak selalu menangis2,....."

tiba-tiba, Embun yang tengah melalak kuat tu boleh terdiam....

heheee.... menjadi pula teknik ni.. terima kasih Wardina atas tips itu...
;)

Comments

  1. Terima kasih jugak sebab panjangkan tips tu....ahakz

    ReplyDelete
  2. Terima kasih share tips ni.. :) slamat berpuasa Mawar :)

    ReplyDelete
  3. terima kasih...blh praktis kat anak neh...

    ReplyDelete
  4. assalam.. terima kasih tips yg sgt baik.. :-)

    ReplyDelete
  5. nur ;)
    akak senyum baca en3 ni tahu kenapa?anak akak pun sama jugak..kalau dia buat je perangai akak doa depan2 dia biar dia dengar.hehe
    alhamdulillah..menjadi

    ReplyDelete
  6. doa kuat untuk bagi die tau

    nice tips

    ReplyDelete
  7. Salam Mawar..

    Dulu anak saya masa mereka kecil pun macam tu jugak. Especially jika petang2 pembantu ade bawa dia main ke padang. Tapi lama-lama, bila semakin membesar hilang dah perangai tu.

    Jika awak berkesempatan, selalulah baca Yaasin. Masukkan air masak dlm beberapa botol dan dibacakan yaasin, dgn diniatkan moga Allah melindungi anak2 awak. Jika buatkan mereka susu, masakkan bubur, bancuh sedikit ngan air yaasin tu. Insya-Allah Mawar, moga Allah mudahkan urusan awak. Allahlah sebaik2 pelindung dan penolong. Selamat berpuasa, Mawar :)

    ReplyDelete
  8. salam...
    wah.. jazakAllah atas perkongsian ya..

    ReplyDelete
  9. Saya mmg minat wardina,suka cara dia mendidik ank2, selalu gak baca artikel2 yg die tulis..tapi x terbaca lak pasal yg die baca doa kuat2 tuh dpn ank2 sambil menyebut nm ank2..huhuhu mungkin secara kebetulan kot..saya selalu gak baca doa kuat2 dpn ank( ank lelaki )..terutamanya ms nk pergi sek..(Ya Allah ya tuhanku smoga adik jd pndai,ank yg baik, dgr ckp ibubapa dll,mcm berckp dgn die) sambil siapkan die utk pergi sek lps tu tiup kt ubun2 rambut die, kdg2 die tolong tambahkan ayat lagi suh doa apa utk die..Alhamdulillah die mmg berbeza perangai dgn kakak die mungkin masa kakak kecik2 dulu x terfikir lk nk buat mcm tu..skrg dh besar asyik nk ikut ckp die jek, ssh nk atur, die plak yg mengatur kite..mungkin ayh die terlampau mnjakn sgt smpai sekrg..tp x sngka plak teknik tu menjadi yek..apa2 pun Alhamdulillah..nanti kene buat kt kakak jgklh..

    ReplyDelete
  10. btl2..beguna sgt nnt dh ada anak blh praktik kan....makasih yaaa

    ReplyDelete
  11. menarik tips ni... nak try la :)

    ReplyDelete
  12. hehehehe..kesian nur..tp time dia kecik..nanti dah besar skit kuranglah tu

    ReplyDelete
  13. Nur, dulu anak yeni yg sulung pun macam tu tp tiap2 mlm sblm tido yeni ckp ngn die kakak janji dgn ibu jgn nangis so bile mlm die nk start enjin tu terus yeni ckp kakak dh janji xnk nangiskan....alhamdulillah lama2 x nangis dh..

    ReplyDelete
  14. ooo tips berguna..nk try jugak ke imam2 muda sy la..dorang suka berebut huhu..

    ReplyDelete
  15. wah menarik tips ini, rayna anak sy pun mcm embun suka mengamuk tanpa sebab. boleh cube buat nie pula lepas nie. tq mawar.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Wish list 2013 - part ii

Moon sand DIY

32 weeks 3 days