Jalan-jalan" selatan-barat-timur," utara tak sempat lah!

Sejak bulan jun lepas, saya dan anak2 travel jauh je setiap minggu..
cewah, mawar dah bawak kereta jauh2... alhamdulillah, Allah beri kemudahan, beri keyakinan dan keselamatan buat kami sekeluarga untuk travel anak beranak, dan tak lupa juga, bantuan Siti (pembantu) menjaga anak2 ketika saya drive....

saya pergi mana ye?
mulanya, dari Kluang ke Shah alam...
saya balik untuk uruskan beberapa dokumen penting...
untuk urusan 'pentadbir harta pusaka'... hm, setelah setahun lebih, baru saya nak apply?
haha.. sebabnya saya baru tahu! sibuk uruskan benda2 lain, benda yg paling penting ni saya boleh missed out.. adoila...takpe2, yang penting sekarang dah pun saya submit segala dokumen yang patut...tunggu next procedure pulak....

minggu seterusnya, saya dapat panggilan daripada Kak Zu, kakak ipar saya, katanya Che (ibu mertua)sakit, serangan stroke buat kali kedua.. dan dimasukkan ke hospital.. saya tak sedap hati, terus rasa nak balik. Masa tu mama saya ada di Kluang, jadi saya pun ajak mama balik ke Terengganu sekali. Saya tak tahu drive ke Terengganu, jadi saya booked tiket flight...saya balik ke Shah Alam, dan ambil penerbangan ke Kuala Terengganu dari Subang airport...nak pergi Senai Airport saya pun tak tahu jalan ...

Alhamdulillah, sampai juga kami di Terengganu.. sempat melawat Che.. Sedih sangat saya tengok che terlantar kat hospital masa tu...terus saya teringatkan dia... kalau dia masih ada, mesti dia yang paling sibuk nak jaga che.. huhu.... tp saya cuti kejap je, saya pun balik semula ke Shah Alam, dan esoknya saya balik ke Kluang semula... mama dah tak ikut.. jadi kami berempat je yang balik ke Kluang... (ummi, embun , kekwa dan siti)

minggu lepas, saya ditugaskan buat operasi di daerah batu pahat. Waktu tu rasa takut juga tak kenal jalan dan kawasan tu.. tapi mujur ada cik tabbie yg ada GPS, jadi dengan menggunakan bantuan teknologi tu, saya dapat juga cari jalan di batu pahat tu... Tengah bertugas, tiba saya dapat sms daripada Kak Zu.. "nur, che dah takde...."

bayangkan perasaan saya masa tu... terkejut, dan terus menggigil lutut yang tengah bawak kereta... saya berhenti dan tenangkan diri.. rasa terus nak balik Terengganu tengok che... walaupun saya tahu ianya mustahil, kerana jauh.... Saya tekad nak balik ke Terengganu... saya terus ambil keputusan untuk ikut jalan mersing..Anak2 dan siti saya bawa sekali... saya tak tahu pun jalan ke terengganu melalui johor, tapi saya tak fikir panjang, rasa nak terus balik dan smp sana je....

Rupanya jalan itu tak semudah yang saya sangka... bersimpang siur, kelapa sawit kiri kanan, jalan sempit... hoho.. ok, serik dah nak bawa kereta sendiri ke sana lagi! Saya akan pastikan saya naik bas atau orang lain yang bawakan kereta untuk saya ke sana! Sesampai saya di Kuantan, saya sudah letih, saya bermalam di kuantan dan mulakan perjalanan pada pagi esoknya..

Saya tiba di Setiu tengahari... dan semestinya saya tak sempat melihat che.. hanya kubur che yang sempat saya ziarah.. dan kubur kekasih saya............

Terasa asing sekali bila balik ke kampung tanpa Che di rumah.. kerana saya masih ingat, saat saya pulang ke kampung selepas kemalangan dulu, saya lihat Che, saya jadi kuat.. kerana ahmad selalu pesan dekat saya, "che tu tak boleh terkejut, nanti dia kena stroke lagi..." saya lihat Che tabah, saya pun harus tabah dengan pemergian Ahmad.. Bila che dah takde, nur rasa kekuatan itu sedikit hilang... namun, nur redha.. sebab kita semua menuju tempat yang sama juga satu hari nanti...

Che, semoga che ditempatkan di kalangan orang yang beriman... che meninggal hari nisfu syaaban, hari yang penuh keberkatan,moga2 Allah berkati hidup che selama che kat dunia...

Ahmad, che dah ikuti kamu... tunggu giliran nur pula ya...........
sangat rindu padamu suamiku.........




.........................................................................................................





Penat setelah berminggu2 asyik drive jauh....
balik kerja rasa nak tidur dan baring je...
tapi..... tengok budak berdua ni bila ummi pulang kerja,





terus hilang penat..... :)



Comments

  1. Alahmdulillah tuhan bagi kamu kekuatan..x semua orang dapat kekuatan...dan semoga arwah suami dan che kamu ditempatkan dikalangan orang beriman..Alfatihah

    ReplyDelete
  2. Semoga mereka ditempatkan dikalangan org2 yg beriman.....

    ReplyDelete
  3. adakalanya situasi yang mendesak akan memungkinkan kita melakukan apa saja biarpun ianya di luar kemampuan kita pada asalnya :)

    ReplyDelete
  4. Terasa mahu peluk kamu Mawar...peluk seerat2nya sekiranya dgn cara itu boleh menghilangkan kesedihan kamu...

    Akak doakan kamu panjang umur untuk terus tabah menjaga anak2 mu yang comel itu...

    ReplyDelete
  5. sebak bc tulisan nur..bila smpai ayat ni.."Ahmad, che dah ikuti kamu... tunggu giliran nur pula ya...........
    sangat rindu padamu suamiku........." bgenang airmata.....nur..smga kekuatan milik nur dn kita semua...

    ReplyDelete
  6. bila keadaan mendesak kita akan push the limit..Alhamdulillah Allah permudahkan urusan Mawar sekeluarga..
    Al-Fatihah untuk Ahmad & Ibunda beliau.

    ReplyDelete
  7. Alhamdullilah Nur diberikan kekuatan ....moga Nur terus kuat dan tabah..
    Al fatihah...moga arwah ditempatkan di kalangan mereka yg beriman.

    ReplyDelete
  8. salam nak tnaya pembantu tu indonesia ye?
    bagus tak dia jaga anak2?

    ReplyDelete
  9. Salam nur..

    sebak baca ayat2 akhir nur...tp nur wanita berjiwa besar walau tuan kecik je...hehe...sabar yer nur...itu aja akak blh ckp....semoga Nur ngan anak2 sentiasa dalam lindungan Allah...

    ReplyDelete
  10. geram je tgk bdk2 tecik tu..

    suke ngan baju tidur dorg.. nmpk sweet jek! hehe..

    ReplyDelete
  11. alfatihah utk che
    akak pulak yg sebak baca en3.

    bila sedih dan penat..lihat muka anak hilang semua penat dan sedih itu

    ReplyDelete
  12. nur org kluang ke? kluang kat mana? saya juga asal org kluang tapi skrg dah duduk kat kuantan,
    nur lalu jalan mana dari mersing? jalan muadzam ke? jalan tu memang letih kalau lalu jalan mersing-rompin-pekan-kuantan-terengganu mungkin agak ok..

    ReplyDelete
  13. Setiap kali baca tulisan awk saya rasa sebak.... bertapa tabahnya awk. Semoga awk menjadi lebih tabah dalam mengharungi kehidupan ini. Saya org Terengganu tapi menginap di Pt. Raja Batu Pahat. Kalau dari Kluang ke Trg guna jalan Air Hitam, Yong Peng, Segamat, Muadzam Shah Gambang. Sampai Gambang ambil LPT keluar Jabur. Dari situ ada 2 jalan sama ada nak ikut Jerangau Jabur atau ikut cherating, kemaman, dungun kuala terengganu setiu. Kalau ikut Jerangau Jabur sampai Bukit Besi dah siap jugak LPT boleh ambil situ dan ia akan keluar Selepas kuala Terengganu sebelum masuk setiu.. Semoga dapat membantu.... Insyallah

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Wish list 2013 - part ii

Moon sand DIY

tips untuk gembira buat yang tiada pasangan. ewah!