My Favourite Puding!

Sharing is caring.. tak gitu?
so i nak share my fav puding recipe dgn u all..
sedap! tak tipu tau...
jom, cuba.. ni resipi dia;
Puding Laici
  • 4 biji telur ayam
  • 1 bungkus agar2
  • 1 1/2 gelas gula pasir
  • 6 gelas air
  • 1 tin laici - suku diblend, lagi suku di potong2
  • sedikit isin vanilla
  • 1 tin susu cair

Cara2nya..

  1. agar2 direndam dahulu
  2. apabila agar2 dah lembut, masak agar2 dgn air 6 gelas hingga didih
  3. masukkan gula pasir hingga masak
  4. sambil tu, pukul telur putih hingga naik jd putih betul2, ala2 buih buih gitu..
  5. sambil tu juga, kacau merah telur, air laici yang diblend dan potong serta susu cair hingga sebati dalam satu mangkuk
  6. bila mendidih, baru masukkan merah telur @ kuning telur yang dikacau sebati bersama susu cair dan laici ke dalam periuk
  7. dah didih, tutup api dan cepat2 masukkan putih telur yang dipukul smp putih tu..
  8. masukkan dalam peti sejuk

siap!!!

*nak kacau putih telur tu, guna mixer senang naik skit buih dia.

try it, u'll like it!

:)

Comments

  1. I baru jer buat ni..nak kene refrigerate overnight untuk betul2 set...Tapi i buat Mango version sbb hubby tak suke laici-tak biase kot-dia rase pelik jer taste laici huhu...

    ReplyDelete
  2. iva, macam mana rasa dia? x pnh plak buat mango version.. hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Wish list 2013 - part ii

Moon sand DIY

Ceritera Mawar :Busy umi, busy year, Hello 2017.. its already April!