Recipe...

Hi!.. semenjak duduk rumah ni, mawar asyik buka TV Asean Food Channel (AFC) aje
Disebabkan terpengaruh dengan rancangan itu,
kali ni mawar nak share resipi sikit..
baikla tuan2 dan puan2, hari ini kita masak ayam masak kurma ok?
nak tahu bahan2nya?...

Ayam masak kurma




  • rempah kurma - 2 packet
  • bawang merah - 6 ulas
  • bawang putih - 3 ulas
  • halia- sebesar ibu jari anda, bukan baby anda.. hehe
  • ayam
  • ubi kentang - 2 biji
  • lada hijau - dibelah dua
  • buah pelaga - 4 biji
  • cengkih - 6 biji
  • kayu manis - 1
  • 1/2 tin susu cair
  • limau nipis - 2 biji
  • garam
  • cik aji..... hohoho...

Cara2nya...

  1. letak kuali atas dapur gas
  2. bubuh minyak sedikit panaskan minyak..
  3. tumis rempah kurma (oh ye, rempah kurma itu harus diletak air sedikit ya..)
  4. dah garing rempah tu, masukkan bawang merah, putih dan halia yang ditumbuk atau di blend
  5. apabila dah naik bau, masukkan air sedikit.. (jgn banyak sangat tau)
  6. apabila mendidih, letak ayam dan ubi kentang serta lada hijau
  7. kemudian, bubuh cengkih, pelaga dan kayu manis
  8. masukkan *tairu apabila mendidih
  9. garam dan cik aji sedikit..

*tairu - perahan limau nipis bersama susu cair

Selamat mencuba ye!...

Comments

  1. Mawar? nape org panggil u mawar eh?

    nak tanye sket tentang resepi ni..rempah kurma namenye ape? brand ape? tak sure la kat aussie ni ade jual ke tidak...

    ReplyDelete
  2. kami satu family suke tgk AFC. papa suka tgk licence to grill, mama suka tgk sugar, dan saya amat2 suka tgk chef at home..

    selamat mencuba resepi

    ReplyDelete
  3. iva,

    org panggil mawar sbb my hubby's blog -www.nafastari.blogspot.com
    mine- mawarnafastari.. hehe

    kalau ada brand adabi bagus juga.. beli packet kecik je,
    kalau takde adabi, apa2 pun boleh je..

    :)

    ReplyDelete
  4. wahhh..
    ade recipe neyh..
    bule la amik nk msk..
    ngeh2~
    owez ketandusan idea nk msk pe..
    nt bg la recipe len pla okies..
    mish u lor~
    =)

    ReplyDelete
  5. saye pun suke tgk afc!!!
    berangan nak jadi tukang masak power! potong2 bawang dgn bongkaknyer!!! hahahah
    pastu hidang dalam pinggan putih besar tp makanan nyer secotet je! best3

    tak sabar satu ari nanti nak serve parents.. namun kelengkapan dapur tak hebat lagi... sabar3!

    -joe-

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Wish list 2013 - part ii

Moon sand DIY

tips untuk gembira buat yang tiada pasangan. ewah!