Sendi tangan dan perut

sendi tangan aku sakit.... tolong... adakah ini symptom orang mengandung?
perut aku sangat sangat sangatlah gatal.. habis merah2...help! help!! anyone ada tak cara menghilangkan sakit sendi tangan dan gatal di perut ini? huhu... :(

Comments

  1. Dik Nur,
    Perut gatal JANGAN digaru k. Nanti bila dah bersalin perut tak cantik!
    Akak cadangkan awak sapu losyen je.
    Dah tanya doktor belum? Ni pembawakan budak kat dalam perut tak..

    ReplyDelete
  2. utk perut tu mmg betul jgn digaru...
    semakin membesar perut kiter semakin garisan2 diperut akan timbul sehingga cukup 9 bulan..
    garisan itu sama ada disapu minyak baby johnson atau losyen brand palmer utk ibu mengandung...
    insyallah selepas disapu gatal pd perut akan berkurangan...
    itu pembawakkan je..klau p checkup dgn dr setiap bulan..dr pun tidak akan menegur ttg garisan2 diperut kerana sudah menjadi adat org yg mengandung garisan2 itu akan timbul.. saba k...nnt dh tgk baby mesti lupa akan segala kesakitan yg dialami selama 9 bulan,,..

    ++waheeda++

    ReplyDelete
  3. kak aisyah - ye ke? adoi.. gatal bangat ni... naik mcm ruam.. abih tu tak garu macam mana nak lega.. huhu...

    waheeda - da sapu losyen da.. tapi still gatal.. naik bintik2 merah.. rasa macam jdik baby je... huhu

    anyway, thanks bagi petua tu... :)

    ReplyDelete
  4. yelah mawar jgn digaru..nanti hodoh perut tu..gosok pelan2 ngan kain jer..nanti kalu perut x cantik susah dah nak baiki..

    ReplyDelete
  5. pn baya...garu jerk..hehe..jahat aku...
    ko gilah tny doctor...
    mst die ada bg ape2 losyen utk mengubati perutmu yg gatal tuh..

    p/s maen tenet byk sgt..tulah akibatnye...hehe..gurau jerk....

    - rindu kamu n perutmu..!!

    ReplyDelete
  6. Saya terbaca ini dalam Majalah Pa & Ma, Dis 2008,

    Simpton sewaktu hamil:
    -Sakit tangan- Di trimester ketiga, air yang bertakung akan memberi kesan kepada otot saraf daripada bahagian lengan hadapan sehingga ke tangan. Masalah ini dikenali sebagai carpal tunnel syndrome. Anda mungkin rasa seperti dicucuk, kebas atau lemah tangan. Ia tidak serius adan akan hilang selepas kelahiran. Jika simptomnya teruk, doktor akan merujuk kes ini ke pakar fisioterapi.

    -Perut gatal-Perut yang gatal adalah normal kerana kulit anda meregang. Jika anda kerap gatal sehingga memberi kesan kepada tangan dan kaki, ia mungkin obstetric cholestasis (Ibu selalunya kuning/ jaundis). Doktor akan menjalankan ujian darah. Jika hasilnya positif anda akan diindius supaya bayi dilahirkan.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Wish list 2013 - part ii

Moon sand DIY

tips untuk gembira buat yang tiada pasangan. ewah!