Thursday, November 27, 2008

My Favourite Puding!

Sharing is caring.. tak gitu?
so i nak share my fav puding recipe dgn u all..
sedap! tak tipu tau...
jom, cuba.. ni resipi dia;
Puding Laici
  • 4 biji telur ayam
  • 1 bungkus agar2
  • 1 1/2 gelas gula pasir
  • 6 gelas air
  • 1 tin laici - suku diblend, lagi suku di potong2
  • sedikit isin vanilla
  • 1 tin susu cair

Cara2nya..

  1. agar2 direndam dahulu
  2. apabila agar2 dah lembut, masak agar2 dgn air 6 gelas hingga didih
  3. masukkan gula pasir hingga masak
  4. sambil tu, pukul telur putih hingga naik jd putih betul2, ala2 buih buih gitu..
  5. sambil tu juga, kacau merah telur, air laici yang diblend dan potong serta susu cair hingga sebati dalam satu mangkuk
  6. bila mendidih, baru masukkan merah telur @ kuning telur yang dikacau sebati bersama susu cair dan laici ke dalam periuk
  7. dah didih, tutup api dan cepat2 masukkan putih telur yang dipukul smp putih tu..
  8. masukkan dalam peti sejuk

siap!!!

*nak kacau putih telur tu, guna mixer senang naik skit buih dia.

try it, u'll like it!

:)

Wednesday, November 26, 2008

Recipe...

Hi!.. semenjak duduk rumah ni, mawar asyik buka TV Asean Food Channel (AFC) aje
Disebabkan terpengaruh dengan rancangan itu,
kali ni mawar nak share resipi sikit..
baikla tuan2 dan puan2, hari ini kita masak ayam masak kurma ok?
nak tahu bahan2nya?...

Ayam masak kurma




  • rempah kurma - 2 packet
  • bawang merah - 6 ulas
  • bawang putih - 3 ulas
  • halia- sebesar ibu jari anda, bukan baby anda.. hehe
  • ayam
  • ubi kentang - 2 biji
  • lada hijau - dibelah dua
  • buah pelaga - 4 biji
  • cengkih - 6 biji
  • kayu manis - 1
  • 1/2 tin susu cair
  • limau nipis - 2 biji
  • garam
  • cik aji..... hohoho...

Cara2nya...

  1. letak kuali atas dapur gas
  2. bubuh minyak sedikit panaskan minyak..
  3. tumis rempah kurma (oh ye, rempah kurma itu harus diletak air sedikit ya..)
  4. dah garing rempah tu, masukkan bawang merah, putih dan halia yang ditumbuk atau di blend
  5. apabila dah naik bau, masukkan air sedikit.. (jgn banyak sangat tau)
  6. apabila mendidih, letak ayam dan ubi kentang serta lada hijau
  7. kemudian, bubuh cengkih, pelaga dan kayu manis
  8. masukkan *tairu apabila mendidih
  9. garam dan cik aji sedikit..

*tairu - perahan limau nipis bersama susu cair

Selamat mencuba ye!...

Di Kala Hujan

Sekarang musim hujan... bila hujan turun..

  • aku jd pemalas..
  • rasa nak tido je...
  • cepat lapar pun ye.. (lg best dapat minum air panas2, makan pisang goreng panas.. yummy)
  • satu keje pun tak menjadi... duk beku atas sofa je.. hehe
  • rasa sepi.... sepi aku sendiri... huhu
  • apa2 la sewaktu dengannya...

Sunday, November 23, 2008

Tok Bidan

Sabtu lepas aku ke kampung suamiku di chalok, terengganu. Kami mengunjungi rumah nenek saudaranya yang di panggil 'Tok Su Mek Cik'... Semasa aku sampai di rumah Tok Su, ibu mertuaku memberitahu Tok Su bahawa perut aku merah2 dan gatal... kemudian Tok Su melihat perutku. Waktu it aku tidak tahu pula yang Tok Su itu adalah Tok Bidan... Tok Su menyuruh ayah mertuaku mencari limau nipis utk dibuat ubat. Aku sangat terkejut dan takut waktu itu. Maklumla, bagi aku Tok Bidan hanya wujud di televisyen dan mungkin hanya orang dulu-dulu kala aje yang berjumpa tok bidan. huhu...

Tok Su menyapu minyak ke atas perutku dan kemudian aku disuruh mandi air limau yang dibaca ayat2.. huhu.. Semasa itu aku sangatlah segan dan takut sbb aku diurut2 dan dimandi oleh orang yang aku tak berapa kenal. Terasa nak tergelak pun ya juga kerana aku tidak percaya yang aku berjumpa dengan tok bidan! bagiku ianya sangat janggal dan aneh. Aku dibesarkan di bandar, tidak pula ku tahu wujudnya tok bidan pada zaman sekarang ni.

Apa pun aku amat berterima kasih kepada Tok Su kerana bersusah payah mengubati alahan di perutku, namun kami terlupa memberi duit pengeras untuk Tok Su. Sebenarnya aku sendiri tidak pernah tahu kena beri duit untuk orang yang mengubat kita kerana aku sangkakan tok su cuma ahli keluarga suamiku yang belum aku jumpa.

Wednesday, November 19, 2008

Kini

yes! i'm done with my final semester, final year in international islamic university..
fuh, hampir 1 tahun setengah di matriculation uia, dan 4 tahun di uia gombak, finally, i'm done!
alhamdulillah, moga2 lulus dengan baik ( nak cemerlang.., but i know my level .. uhu). Result bulan December ni.. doakan gue lulus ya.. cuma ada 4 paper je.. hopefully LULUS!!!!!!!!!!!!

berakhirnya pengajianku di UIAM, maka bermulalah hidup baru ... kini,
  1. aku menetap di kuala terengganu bersama encik ahmad :)
  2. sedang sibuk menghantar resume
  3. menanti untuk ditemuduga
  4. moga dapat kerja best dan semestinya halal
  5. menjadi surirumah sementara
  6. full-time blogger,FB and Friendster :)
  7. experiment masakan yang belum pernah aku masak sebelum ni
  8. tak sabar nak rasa 'kick' from my 1st baby

uhu... rasanya tu je kot buat masa ni.. nanti i update lagi ye!

Shah Alam ke Kuala Terengganu

I'm officially staying with my hubby now! yeay!!!!!! hampir setahun (next month) kitorang kahwin, but we stayed separately atas sbb saya masih study di uia gombak, manakala hubby plak bertugas di kuala terengganu. jadual kami sepanjang 11 bulan berkahwin:
  • Dec 2007 - Mac 2008 - saya kena ulang alik dari gombak ke kuala terengganu setiap khamis dan balik ke gombak hari ahad malam. (ehem, jauh tak? well, bila dah selalu, rasa macam dekat je)
  • Apr 2008 - July 2008 - Staying with hubby in Kuala Terengganu coz i did my practical training in KT.. (hehe.. saje je cari tempat bersama suami terchenta~)
  • July 2008 - Okt 2008 - Hubby plak yang kena berulang dari KT- Shah Alam.. (haha, padan muka dia! hikhik.. takdela, give and take la kan.. that's what we called compromise )
  • Nov 2008 and forever - staying with hubby :)
tapi... sedihnya, jauh dari family ku... dari Shah Alam ke Kuala Terengganu kini aku berhijrah..
gonna miss my family so much! :(

my beloved siblings ( aeney,me, bamie and aeh)


Sendi tangan dan perut

sendi tangan aku sakit.... tolong... adakah ini symptom orang mengandung?
perut aku sangat sangat sangatlah gatal.. habis merah2...help! help!! anyone ada tak cara menghilangkan sakit sendi tangan dan gatal di perut ini? huhu... :(

Sunday, November 16, 2008

tensi!

tension sbb nak change layout tak menjadi..

Sunday, November 2, 2008

53 kg sudah!!!!


uwa!!!


scarynya.. my weight dah reach 53kg!! aiyoyo.. amma, appa, saya dulu sebelum tunang, 43kg, dah kawin jd 46kg, berbulan lepas kahwin 49kg, now tgh pregnant 15weeks (3 bulan 3 minggu) i'm 53kg!!!!!!!!!!!


hmm... getting gemoks and gemoks!! wat to do... smalam pegi medical check up... baru 1st time nak buat monthly check up dgn doc kat kuala terengganu ni..

(well, utk pengetahuan korang, i already stay with my hubby! tgh exam break, got another 2 papers to go.Yeay, maksudnya NO MORE CLASSES OR KULIYYAH , in other word, finally I'M GRADUATE!) okay, sambung balik cerita pasal pegi check up, misi @nurse amik darah, ujian air kencing, ukur tinggi (i pendek je..), dan berat.. masa tu la baru sedar yang diri ni makin gemok rupanya.. tak pernah berat mencecah 50kg ke atas.. huhu.. takpe2, demi babyku, aku sanggup jd gemok sekejap. ;p


then, jumpa doc, buat ujian ultra sound+scan.. berdebar2 jugak sebelum nak buat ultrasound + scan tu, ye la, last check up masa kandungan baru 2bulan, masa tu cuma nampak ketulan darah je. now kandungan dah nearly 4 month, alhamdulillah bila check semalam baby dah cukup sifat, ada kaki, jantung dah berfungsi.. syukurnya Ya Allah...


Breakfast for Today!

HeLLO!
Semua dah bfast ke hari ni?.. well, pagi ni i made something to isi dalam perut,





HOT PANCAKE!


and with NESCAFE..
JOM! lets makan...
:)