Sape boleh tolong saya??..

Saya nak adakan majlis makan2 di rumah saya.. tapi masalah saya, saya tak reti nak masak banyak2 dan tak tahu nak masak apa utk orang ramai ni.. em, nak buat house warming, dah pindah umah dekat sebulan, tapi tak ngajak org makan lagi.. huhu..

nak masak apa ek? kasik resepi skali.. utk 50 org makan camtu kot?? ;p


** matila saya, masak utk berdua pun tak sedap mana, nak bg 50 org makan?? aiyo.. mcam mana ni?????...

Comments

  1. Arghhhh Baya....Saya tada resipi lah nk kasik....

    Saya dengar masak2 jer pun dah alergik kottt...mmmuahahahah

    Good luck dlm pencarian resipi & percubaan memasak byk2 nnt...Jadik ke tak, best ke tak, nnt hapdet balik kt blog okayyyy...:=)

    ReplyDelete
  2. Kalau akak masak laksa penang jer.

    senang tapi ada ke laksanya kat sana? Daun kesum, bunga kantan ada ke?

    ReplyDelete
  3. saya laaagi la tak reti masak...

    anyway, kalau rajin, bacalah blog ni...
    http://ida81.wordpress.com.
    Kisah seorang isteri dan ibu anak seorang yang mengikut suami bertugas ke Jepun...

    Blog yang saya suka kerana dia sangat pandai memasak...

    ReplyDelete
  4. sy hr tu wat makan2 buat nasi minyak. nasi ayam pon senang gak.
    tp x la ramai mane orgnye...dlm 20 je.

    tp masakn yg paaaaling mudah nk buat bg sy is nasi daging yg mcm nasi bukhari tuh...sesuai gak dgn org pakistan, diorg pon boleh mkn sbb x melayu sgt.

    resepinye (kot2 lah awk nk try).

    masak daging dia mcm nk buat sup tuh tp tambahkan sos tomato.
    (sup mcm biasalah, tumis bwg n rempah yg 4 tu, sup bunjut, daging, air, garam n gula, pastu tambah tomato sauce).

    bila dah masak masukkan sup td bersama daging ke dlm ricecooker bersama beras basmati, sampai masak. done!

    tanak bg tawar/ kering sgt, leh arr buat sambal skit...

    hidang dgn daun salad, timun, tomato :)

    ok tu je my idea utk kali ni, kot2 lah bila2 nk try :)

    ReplyDelete
  5. kalau tetamu tuh semua nya melayu, buat nasi lemak laa mudah n cepat.
    cuma sambal lah kot amik masa skit :) tp sambal boleh buat the day before, n simpan dlm peti/freezer. utk lauknya goreng ayam je. sayur pon takyah masak dah sbb dah ada timun :)

    ReplyDelete
  6. yang...masak ayam goreng pastu mix vege kurma....sedap gak...senang...takpon tomyam ke...if nk resepi pape btau je...i can help u

    ReplyDelete
  7. ek takleh order kat sapa2 ke hehhehe

    wat sup mushroommm or spaygetyylaa plaling senang beb hehehe

    mintak shween menu dia, dia pasti tlong punye

    ReplyDelete
  8. mawar browse la laman web resipe, search hanieliza...mcm 2 ada

    ReplyDelete
  9. erm paling simple tp mengenyangkan buat mee goreng + ayam goreng + keropok ke kalau rajin.takpun kalau rasa nk yg besh skit buat spaghetti.mudah.

    BAHAN2:
    6-7 bgkus spaghetti

    -rebus dan toskan spaghetti
    -utk elak melekat gaul spaghetti yg masih panas dengan majerin/minyak
    -ketepikan

    BAHAN SOS:
    sosej-ikut suka
    daging/ayam kisar-sepeket panjang
    bawang besar-5 labu
    bawang kecik-4 ulas
    bawang putih-selabu
    mushroom -dlm tin tu pun ok
    tomato puree-kalau suke masam leh lebih
    cili kering kisar-dlm 500gm 9lg byk lg pedas
    rencah bolognese-ikutla jenama ape asALkan halal
    garam+gula

    CARA:
    -tumis bawang merah,bawang besar,bwg putih hingga layu
    -cili kering blend,biar pecah myk
    -masuk daging/ayam
    -masuk tomato puree dan cendawan serta sosej.
    -masukkan air jika terlalu pekat.agak2 nak pekat mana.kalau cair leh tmbh tomato puree.k
    -then perasakan dgn garam+gula
    -last skali taburla prncah bolognese.
    -makan dengan saghetti+hiasakan dengan daun parsli.

    ReplyDelete
  10. nak bagi cadangan..
    tapi kak ti pon tak pandai masak banyak2. yang masak sikit pon asyik kne complaint ngan suami..ni kan nak masak banyak2..
    apa pon..semoga nur berjaya..
    aja2 faitih..

    ReplyDelete
  11. terima kasih semua sbb korang sudi menolong saya yang masih mentah dalam dunia masak2 ni.. huhu

    akhirnya kami decide nak suruh orang thai- student yang tolong masakkan. hehee... saya cuma akan buat air dan kuih sikit kot.. hahaa.. nnati i'll update bila majlis dah berjaya nanti ye..

    tq ye semua!
    ;p

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Wish list 2013 - part ii

Moon sand DIY

Ceritera Mawar :Busy umi, busy year, Hello 2017.. its already April!