Cerita Sebelum Selepas dan Sekarang Vol 2

SELEPAS

Selepas aje bersalin, aku turun darah dengan banyaknya.. Doktor dan nurse panik waktu tu. Laki aku plak dah keluar bawak baby ke wad bersalin. Aku dalam keadaan separuh sedar.. Aku dapat rasa yang doktor muda yang sambut kelahiran baby aku panggil doktor senior untuk pantau keadaan aku. Tiba2, aku rasa macam perut aku dikorek2.. Sakit sangat tuhan aja yang tahu. Kemudian perut aku ditekan2 sbb mereka nak keluarkan semua darah supaya takda lagi darah yang tertumpah. Aku sangat lemah dan sakit waktu tu. Lebih sakit dari keluarkan baby. Kemudian sesi jahitan pun dibuat. Mujur aku kena jahit sikit je, tapi tetap berasa.. phobia!


Lepas kena jahit, aku kena pantau selama 3 jam di bilik bersalin tu. Aku dalam keadaan separuh sedar lagi. Kadang aku tertidur dan mimpi kena korek lagi perut aku. Seriau, jadi macam mimpi ngeri yang tak sudah2.. Dalam tidur pun terasa sakit sangat kena korek dan jahit.. 3 jam kemudian, aku dihantar ke wad. Dua jam aku di wad, nurse suruh aku bangun ke tandas untuk tukar pad.Tangan kiri dan kanan aku berjarum.. satu air masuk, satu lagi darah.. Memang susah nak bergerak dengan ada jarum di kedua2 belah tangan. Tapi aku kena kuatkan semangat, lagi2 dapat nurse yang garang dan suka memaksa. huhu..

Pagi pukul 9 mcm tu tiba datang nurse tolak baby kat katil aku. Masa tu la aku tgk muka baby aku betul2, dan buat pertama kali aku menyusukan dia.. Subahanallah, seronoknya.. perasaan yang sukar untuk aku gambarkan. Feel sooo terharu and bersyukur sangat dah selamat lahirkan anak. Hari kedua, aku dan baby dah boleh balik ke rumah kami.

Tiba hari keempat baby dilahirkan, dia demam tinggi sangat dan kena demam kuning juga. Kami kena ulang alik ke hospital selama hampir 6 hari. Setiap tghari dan ptg kami akan ke hospital untuk menjenguk si embun dan menyusukannya. Dah la masa tu masih lagi sakit bekas kena jahit kat bawah tu. aku terpksa juga la jalan ke hospital demi baby yang amat aku sayang. Disebabkan aku masih di dalam pantang, keadaan emosi aku kurang stabil. Maklumla, maknya di rumah, anak kena duk wad. Tiba2 check tekanan darah tinggi. Aku disuruh ke klinik pula. Ulang alik hospital dan klinik masa minggu pertama aku lepas bersalin. Bayangkan lah, tengah2 sakit nak jalan tu dipaksanya doktor suruh pegi jugak klinik buat check up dan aku kena gi menyusu embun kat hospital. Badan aku sangat lemah, muka dan tangan aku pucat sbb kehilangan banyak darah, tapi aku kuatkan juga semangat aku untuk embun..

Tiba dapat pula surat pertukaran kerja laki aku ke luar negara ni. Bertambah emosilah aku pada waktu dalam pantang tu. Hm, busy nak prepare nak pindah lagi, fikir soal embun kat hospital lagi, mana lah darah tak naik. Tapi alhamdulillah, tekanan darah aku pulih setelah embun balik ke rumah. Seronok rasanya ada anak rupanya.. hehe.. bila kita tengah sedih2 pandang muka baby, trus rasa nak tersenyum je.

Embun sangat kuat menyusu. Boleh dikatakan hampir setiap jam dia nak menyusu je. Kalau menyusu pun mesti lama. kadang hampir 3 jam duk melekat kat badan. huhu.. Sampai sakit2 pinggang aku dibuatnya, tapi aku enjoy, seronok tgk mata dia bulat sgt bila dapat susu. :)
Tapi embun suka menangis dengan kuat sekali. tak padan dengan kecik, tapi suara kuat. hehe.. Kekdg aku tak reti nak pujuk camane dah kalau dia asyik menangis je malam2, sampai ada tu aku menangis sbb tak tahu nak handle mcm mana. huhu...

SEKARANG

Sekarang aku dah mula biasa menjaga budak kecik ni. Even kalau dia nangis pun aku dah kurang stress. Embun skg dah kurang menangis tapi banyak bermain! hehe.. Seronok!..

Sekian, iklas dari ummi nadaa..


* sebenarnya malas nak tulis sbb tu entri ni pendek skit dr sebelum ni.


Comments

  1. takut nak beranak pun ada bila baca kisah nor ni..tapi tu la yang buat kita gembira..dapat lahirkan baby..comel pulak tu..

    ReplyDelete
  2. yang!!! btol seriau lah nk besalin...aduh cmne?? aku nk tindik tinge pon punye takut nk mampos...ape lg nk besalin!!!! argghhh how how...anyways, u bykkan bemain ngn si embun comel tu...lbeh byk bemain lebeh byk ngajar akan menjane otak die...merangsang otak die...age cmni dorang fast tau, they capture things fast n easy...otak cm memory capture tau...baya beli alphabet cm lapik ke flash card ke just tunjuk seimbas lalu je kt die...biar die tgk n main...takyah concentrate sgt pon...

    ReplyDelete
  3. mmg best kan ade anak2 ni..aku gan anak2 bua akulaa..

    ummi, nnti kalo nadaa' blik msia, makcu nak amik gambo dia mcm ni
    buleh tak ...hahhaha

    kat sini: http://makcuphoto.blogspot.com/

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Wish list 2013 - part ii

Moon sand DIY

Ceritera Mawar :Busy umi, busy year, Hello 2017.. its already April!