Monday, July 27, 2009

Ketam saya suka!


Sup Ketam simple
Hari ini aku dah kehabisan idea nak masak apa, tambahan pula, dgn bahan yg limited, kontena blum smp, jadi hanya da bahan2 asas sahaja. Cara2 memasak sup ketam adalah seperti berikut:
Bahan-bahan
1. ketam dibelah dua - ikot suka nak byk mana
2. 3 ulas bawang merah - dimayang
3. 2 ulas bawang putih - diketuk
4. sedikit halia - diketuk
5. stok ayam
6. daun bawang - dipotong
7. garam - sesedap rasa
8. air - ikot byk mana sup anda mahu
Cara-cara
Masukkan kesemua bahan dan tunggu hingga didih, baru masukkan daun bawang.
Siap!
Simple tak?;p

Monday, July 20, 2009

Cerita Sebelum Selepas dan Sekarang Vol 2

SELEPAS

Selepas aje bersalin, aku turun darah dengan banyaknya.. Doktor dan nurse panik waktu tu. Laki aku plak dah keluar bawak baby ke wad bersalin. Aku dalam keadaan separuh sedar.. Aku dapat rasa yang doktor muda yang sambut kelahiran baby aku panggil doktor senior untuk pantau keadaan aku. Tiba2, aku rasa macam perut aku dikorek2.. Sakit sangat tuhan aja yang tahu. Kemudian perut aku ditekan2 sbb mereka nak keluarkan semua darah supaya takda lagi darah yang tertumpah. Aku sangat lemah dan sakit waktu tu. Lebih sakit dari keluarkan baby. Kemudian sesi jahitan pun dibuat. Mujur aku kena jahit sikit je, tapi tetap berasa.. phobia!


Lepas kena jahit, aku kena pantau selama 3 jam di bilik bersalin tu. Aku dalam keadaan separuh sedar lagi. Kadang aku tertidur dan mimpi kena korek lagi perut aku. Seriau, jadi macam mimpi ngeri yang tak sudah2.. Dalam tidur pun terasa sakit sangat kena korek dan jahit.. 3 jam kemudian, aku dihantar ke wad. Dua jam aku di wad, nurse suruh aku bangun ke tandas untuk tukar pad.Tangan kiri dan kanan aku berjarum.. satu air masuk, satu lagi darah.. Memang susah nak bergerak dengan ada jarum di kedua2 belah tangan. Tapi aku kena kuatkan semangat, lagi2 dapat nurse yang garang dan suka memaksa. huhu..

Pagi pukul 9 mcm tu tiba datang nurse tolak baby kat katil aku. Masa tu la aku tgk muka baby aku betul2, dan buat pertama kali aku menyusukan dia.. Subahanallah, seronoknya.. perasaan yang sukar untuk aku gambarkan. Feel sooo terharu and bersyukur sangat dah selamat lahirkan anak. Hari kedua, aku dan baby dah boleh balik ke rumah kami.

Tiba hari keempat baby dilahirkan, dia demam tinggi sangat dan kena demam kuning juga. Kami kena ulang alik ke hospital selama hampir 6 hari. Setiap tghari dan ptg kami akan ke hospital untuk menjenguk si embun dan menyusukannya. Dah la masa tu masih lagi sakit bekas kena jahit kat bawah tu. aku terpksa juga la jalan ke hospital demi baby yang amat aku sayang. Disebabkan aku masih di dalam pantang, keadaan emosi aku kurang stabil. Maklumla, maknya di rumah, anak kena duk wad. Tiba2 check tekanan darah tinggi. Aku disuruh ke klinik pula. Ulang alik hospital dan klinik masa minggu pertama aku lepas bersalin. Bayangkan lah, tengah2 sakit nak jalan tu dipaksanya doktor suruh pegi jugak klinik buat check up dan aku kena gi menyusu embun kat hospital. Badan aku sangat lemah, muka dan tangan aku pucat sbb kehilangan banyak darah, tapi aku kuatkan juga semangat aku untuk embun..

Tiba dapat pula surat pertukaran kerja laki aku ke luar negara ni. Bertambah emosilah aku pada waktu dalam pantang tu. Hm, busy nak prepare nak pindah lagi, fikir soal embun kat hospital lagi, mana lah darah tak naik. Tapi alhamdulillah, tekanan darah aku pulih setelah embun balik ke rumah. Seronok rasanya ada anak rupanya.. hehe.. bila kita tengah sedih2 pandang muka baby, trus rasa nak tersenyum je.

Embun sangat kuat menyusu. Boleh dikatakan hampir setiap jam dia nak menyusu je. Kalau menyusu pun mesti lama. kadang hampir 3 jam duk melekat kat badan. huhu.. Sampai sakit2 pinggang aku dibuatnya, tapi aku enjoy, seronok tgk mata dia bulat sgt bila dapat susu. :)
Tapi embun suka menangis dengan kuat sekali. tak padan dengan kecik, tapi suara kuat. hehe.. Kekdg aku tak reti nak pujuk camane dah kalau dia asyik menangis je malam2, sampai ada tu aku menangis sbb tak tahu nak handle mcm mana. huhu...

SEKARANG

Sekarang aku dah mula biasa menjaga budak kecik ni. Even kalau dia nangis pun aku dah kurang stress. Embun skg dah kurang menangis tapi banyak bermain! hehe.. Seronok!..

Sekian, iklas dari ummi nadaa..


* sebenarnya malas nak tulis sbb tu entri ni pendek skit dr sebelum ni.


Sunday, July 19, 2009

Cerita Sebelum, Selepas dan Sekarang

Sebenarnya dah lama aku nak tulis pasal ni, tapi asyik tergendala je sbb ianya memerlukan mood dan masa yang agak sesuai untuk aku tulis pasal ni. Em pasal apa ye? jen jen jeng... sapa boleh teka? aku nak cerita pasal apa? For the intro, aku flash back skit cerita dulu2,

waktu tu aku di tahun 3 semester kedua kat universiti. Sebelum aku bertunang, seorang kawan aku- 'makcu' bertanya kat aku;

makcu : er, ko dah bersedia ke nak pikul tanggungjawab nanti? ko pasti nak kawin?
aku : yep, pasti! (dengan yakinnya.. hehe)
makcu : ko dah ready nak jadi seorang ibu? melahirkan anak??...
aku : inshaAllah, semua org kahwin pasti nak anak kan? :)

dan.. yess, alhamdulillah, makcu, i made it!
now i am a mother!
dan... skarang aku nak share pengalaman aku menjadi ibu. :)

SEBELUM

Sebelum bersalin, atau lebih tepat aku bole kata, masa mengandung lah, macam2 alahan aku kena dan telah pun aku tulis kat blog ni kat entri yang dulu2. Kena plak duduk hospital masa aku mengandung 7 bulan sbb placenta previa.Hampir 2 bulan lamanya memang satu penyiksaan buat aku. Lagi kesian kat laki aku, dah la baru kitorang nak duduk bersama, tetiba aku kena duk hospital plak. waktu melawat plak limited. Bila teringat rasa nak menangis je sbb pengorbanan yang dia dah buat kat aku. ulang alik hospital 2 kali sehari selama hampir 2 bulan tu. Aku pula kadang2 terlebih sensitif, stress je duduk hospital.. tapi masa tu aku cuma berharap kami(aku dan anak) selamat. Jadi aku kuatkan jugak la semangat aku untuk bersabar duduk di hospital..

Doktor pula dah set tarikh pembedahan untuk aku pada 12 April 2009. Kiranya masa tu doktor kata dah takde harapan dah placenta nak naik balik. Alhamdulillah, Dia Maha Berkuasa, Allah yang menentukan segalanya. Seminggu sebelum tarikh bedah, doktor scan dan tgk2 placenta dah kembali normal. Syukur sgt! maknanya aku boleh bersalin normal dan aku boleh pulang ke rumah. Tak sampai beberapa hari kat rumah, air ketuban aku bocor skit2, trus pegi hospital balik. Masa tu dah rasa excited dah sbb petanda baby nak keluar dah ada!

Tapi kena plak tunggu sehari pastu, doktor kata aku kena induce(masuk ubat) sbb nak elak jangkitan kuman kat bayi. Air ketuban dah bocor, jadinya takut kuman masuk pelan2 kat tempat baby. Aku cuma berserah, yang mana terbaik buat aku dan baby, aku terima aja. Beberapa jam lepas kena masuk ubat tu, tiba2 air ketuban aku bocor dengan banyaknya. Waktu tu aku baru habis solat zohor. Bila nak bangun lipat telekung je, tiba2 aku rasa macam aku terkencing dengan banyaknya. Air meleleh banyak sangat. Terkejut aku dibuatnya sbb air tu bukan putih jernih macam orang selalu kata yang air ketuban ni jernih je. Tapi air aku bercampur darah. Huhu.. seriau aku dibuatnya. Tapi sbnarnya tak sakit pun masa keluar air tu.

Lepas pada tu, aku kena check ngan doktor. Nak tengok bukaan jalan baby nak keluar. Tapi disebabkan aku ni penakut sgt, doktor tak dapat pun check berapa cm dah terbuka. Huhu, kemudian aku disuruh rehat kat katil. Lepas pada tu, sakit pinggang yang amat sangat datang menyerang. Setiap 5 saat kot sakit tu datang. Sakit dia tak boleh nak citer la. Aku pegang baju akak aku kuat2 macam nak terkoyak dah baju dia. Mama aku dan laki aku urut pinggang aku pun tak jadi apa sangat, sakit dia Subahanallah, Allah je yang tahu.

Dan yang paling best, tengah2 sakit tu, tiba rasa nak terberak plak. Pastu tengah sakit2 tu trun katil aku gi jalan ke tandas juga. Yang pelik nya dah sampai toilet, tak leh berak plak. Sembelit ke apa aku ni? hm.. then aku pegi balik katil semula. Tahan sakit pinggang lagi.. Bila sampai waktu maghrib plak, aku kena buat CTG( check jantung baby) selama lebih setngh jam. Aku disuruh baring dan nurse akan ikat perut aku ngan tali+ alat untuk dengar jantung baby serta contraction.Bila ngah buat tu, sekali lagi rasa nak terberak. Sakit pinggang masih menyerang. Huhu.. tak reti nak cakap macam mana sakit dia. Aku tak boleh duduk diam masa dia ikat perut aku time CTG tu. Jadinya mereka susahlah nak baca baby punya jantung. Kemudian aku disuruh rehat ke katil dan datang semula lepas isya'.

Dalam pukul 9 malam camtu, aku disuruh baring semula kat katil buat CTG. Tak sampai berapa minit baring, aku nak terberak lagi. Kemudian aku turun dari katil dan merangkak ke toilet. Tiba ada nurse yang perasan dan trus suruh aku naik ke katil semula. Dia kata, "Eh, kenapa awak merangkak ni? awak ni ntah2 nak bersalin dah kot?" kemudian saya jawab,"saya nak berak, bagi saya berak dulu".. dan nurse trus pegang saya dan angkat saya ke katil untuk check bukaan. Ada dlm 5 org nurse kot yang kerumun saya waktu nak check bukaan. Tiba2, nurse tu kata,"eh, dah 8cm dah ni.. cepat hantar labor room!, awak ni nak beranak dah, jangan teran lagi.."

Aku blur sangat waktu tu, yang aku tahu aku nak terberak dan sakit pinggang masih belum sembuh. Buat yang tak tahu, kalau bukaan dah sampai 10cm, maknanya dah boleh keluar baby. Aku terus kena hantar ke labor room. Seingat aku, waktu tu jam pukul 10.30 malam.Sampai je labor room, Aku kena duk atas katil bersalin dan sekali lagi, aku nak berak! Doktor pun datang, dan terus suruh aku teran. Aku kata dengan doktor, "bagilah saya berak dulu.." doktor kata,"takpe, awak berak kat sini je".. aku pun jawab "malula saya doktor, nanti berbau.." huhu doktor pun kata "takpe, awak nak beranak dah ni"..


Doktor trus suruh saya teran, tapi saya takde kekuatan. Pastu nurse panggil laki aku masuk, dan terus semangat itu datang. Aku teran mcm org kena sembelit,(walaupun masa tu kena marah2 dengan doktor). Aku malas nak citer yang tak best kat sini. Senario waktu aku bersalin boleh dibaca disini.Masa tu tak ingat apa dah, cuma baca ayat "laillahaillah anta subhanaka inni kuntuminazolimin" dan pelan2, baby pun keluar.. Alhamdulillah..tepat pukul 11.22 pm aku selamat melahirkan bayi perempuan yang sangat comel dan beratnya 2.4kg. Laki aku amik dan iqamatkan dia.

~ To be continued ~




Wednesday, July 15, 2009

All Time Fav Cartoon.




My little Embun dah genap 3 bulan hari ini.. Sekarang ni dia dah pandai tengok tv. Kalau kami pasang tv, mesti budak kecik ni akan dengan kusyuknya tengok skali. Hehe.. jadi kadang2 aku pasang channel Nickelodeon. Channel ni all time fav channel aku masa aku kecik2 dulu. Well, takla kecik sgt, tapi zaman teenager dulu2..

Hari ini tiba2 aku terlayan cerita kartun 'Rugrats'.. cerita kartun yang aku mmg tak penah miss masa aku tingkatan satu dulu. Masa tu bahasa inggeris aku tak terer mana. skang ni nak kata terer pun takla, tapi masa tingkatan dulu, bila tengok kartun bahasa inggeris pun bukan paham pun apa dia kata. cuma rasa seronok tengok gambar2 yang colorful.

Episod kali ni tentang "The Stork".. Bila dah paham bahasa ongputeh ni seronok plak layan kartun. sebab rupanya kelakar la kartun ni. Episod ni pasal budak nama Angelica ni curious tentang mana datangnya baby. Dia tanya parents dia, "where the baby came from?".. then mak ayah dia pun tak tahu nak explain macam mana, tibe, ayah dia pun kata, "from stork".. um, then mak dia plak kata "from egg".. last2 mereka pun sepakat kata "the stork egg"..


Angelica

Jadinya si budak Angelica ni dengan bangganya dia dapat tahu sesuatu benda, trus nak pegi belagak dekat adik yang lain2. Jadi baby2 yang lain rasa teruja nak juga jaga baby, mereka pun pegi cari sarang burung, dan curi telur dlm sarang burung tu. Kononnya baby ni datang dr sarang tu, jadi mereka anggap sapa2 pun bole jd ayah. Senang2 je budak2 ni kena tipu kan, dan mereka juga senang salah faham. hehe.. so cute!..


Tommy, my fav karakter dlm citer ni.

Monday, July 13, 2009

Basikal

Seingat aku, aku mulai ada basikal masa umur aku 4 tahun. Masa tu mama aku belikan basikal warna pink, ada bakul kat depan dan ada dua roda kat belakang. Disebabkan aku terlalu nakal masa kecik, aku cepat2 nak cabut roda kat belakang tu. konon2 dah terer naik basikal roda dua je. hehe..

Insiden jatuh basikal terlalu banyak kali sampai aku tak ingat dah berapa kali. Tapi yang paling aku ingat, aku naik basikal dengan jiran aku nama dia 'uda'.. (dia sebaya dengan abang aku). aku duduk dekat belakang, dia bawak pastu tetiba jatuh. Habis betis aku kena rantai basikal tu dan kaki aku tersangkut dekat roda belakang. Sampai sekarang parut jatuh basikal masih ada. :)

Kat sini aku nak citer betapa berjasanya basikal kepada aku. Waktu tu aku darjah 6, masa tu jadual harian aku sangat penuh. Pagi pegi skolah kebangsaan, petang sekolah agama, lepas balik sekolah agama, aku kena pergi kelas mengaji, then aku ke pusat tuisyen. Haha.. masa kecik2 dulu, hari minggu je aku dapat main. (walhal, kat kelas mengaji dan tuisyen main2 jugak!).
Aku ke kelas mengaji naik basikal dan ke kelas tuisyen, abang aku yang kedua (Aeh) akan hantar dan ambil aku dengan basikal dia. Seronok sangat bila teringat zaman kanak2. Berani dan aktif! Tak macam sekarang, nak keluar sendiri pun aku dah takut. kenapa la makin beso makin penakut aku ni ye? ;p

Bila dah sekolah menengah pula, ada aktiviti kokurikulum pada waktu petang, aku akan kayuh basikal ke sekolah. naik basikal mungkin dalam 15 minit baru sampai sekolah. Rumah aku nak ke sekolah tu berbukit2 jalan dia. biasanya aku akan tolak je basikal bila naik bukit. Basikal tu ada gear, tapi jarang sekali aku menggunakannya. Sekolah aku pula bukitnya curam, jadi aku selalu akan 'parking' basikal aku dekat rumah kawan aku cik hazimah. Rumah dia dekat sangat dengan sekolah. The best part bila balik, aku akan turun bukit. Masa ni la baru seronok bawak beskal. Tak perlu kayuh2, naik je, pastu basikal pun jalan.. pheww... best!!!!

Tiba2 sekarang ni aku duduk kat negara org, aku rindu dengan basikal aku.. Basikal yang aku kayuh pegi sekolah menengah dulu mama aku dah kasi kat orang. Marahnya aku, sebab aku terlalu sayangkan basikal tu. Tapi mama aku kata, buat apa nak simpan besi buruk, baik bagi orang.. huhu.. Sedihnya.. my basikal sudah takde, tapi kenangan basikal tetap ada dalam hati aku.

Missing u my basikal...
='(

Tuesday, July 7, 2009

Ummi Nadaa

time ni kena admit kat hospital sbb placenta previa. masa tu dah prepare dah nak kena bedah12 April 2009. Berdebar dah masa ni.. huhu

Alhamdulillah, kuasa Allah mengatasi segalanya.. aku selamat melahirkan Embun dengan normal pada 15 April 2009. Masa tu macam tak percaya dah jadi ibu, feel like crying. Bau Embun sangat wangi saat pertama kali aku mencium dia di bilik bersalin.. Subahanallah.. Saat menyusukan dia buat kali pertama pun tak tergambar perasaan.. Now i know how my mother's feeling towards their children.. So sayaaaang !! ;-)


Saat di kampung Bari Besar, sedih juga time ni sebab last time nak spent masa dengan keluarga mertua before leaving to Pakistan. Masa in tengah nak mandikan Embun si comei.. hihi..comei kan dia? ;p
Embun bersama2 sepupunya Muhammad Rafiq( yang lahir dua hari lebih awal dari Embun) baru lepas mandi. Rafiq anak Umi Nurahadi, mungkin skang dah kena tukar jadi Nurafiqhadi kot?! hehe...
waktu ni di Shah Alam rumah mama saya.. Dalam gmbar kat atas ni kawan2 rapat aku di Uia dulu. Huwa~ terharu sangat diorang datang melawat aku n embun. Best2, Embun lagi best sebab dapat banyak hadiah. Jimatlah kami, tak perlu beli barang untuk Embun banyak2. hihi.. To all my friends yang datang tgk kami, THANK YOU SO MUCH! i love u all... muah.. xoxo form Embun n me! :)
Time ni kat KLIA, nak bertolak dah ke Islamabad, Pakistan. Masih dalam pantang, hari yang ke 44. Haahaa.. kalau org tua ni memang marah sungguh kat aku yang nak terbang naik kapal udara waktu2 dalam pantang, dengan baby yang masih kecil. huhu.. Apa nak buat, tak sanggup dah berpisah dengan kekasih hati terchenta.. Kesian lak dia pegi sesorang, pastu takkan Embun membesar tanpa ayahnya disisi. jadi i ikot juga la.. :)
At Lakeview somewhere in Islamabad. Nice place, ramai orang datang berkhelah dan jalan2 kat tempat ni. Kami tak ketinggalan juga nak melihat tempat yang jadi tumpuan orang di sini. Nadaa bestla naik stroller yang uncle Syukri Osman kasi. Thanx ye Uncle Syukri (if u read my blog la).
Jalan2 di sekitar Faisal Mosque..
Jalan2 petang di Shakar Parian, tempat orang berkhelah dan jalan2 jugak.. huhu.. di sini memang banyak tempat melepak.. Baju yang aku pakai tu dipanggil "kurta" yang aku tempah 3 hari je bole siap di kedai ChaCha (pakcik). Heee.. sapa2 nak buat tempahan, mehla datang sini.. ;p

Kesian kulit aku...

air di sini tidak sebersih di malaysia, air dekat paip rumah nmpak pada luarannya macam ok je, macam jernih, bersih.. tapi bila dibiarkan di dalam baldi, kita akan nmpak kesan minyak macam terapung skit dan ada pasir di bawah baldi (walaupun baldi itu sebelumnya takde pasir) tersangatlah geli dan rasa kotor bila tgk air macam tu. tapi nak buat macam mana. itu aja sumber air yang kami ada. itu pun setelah ditapis, masih ada kotoran juga. kami di sini terpksa membeli air mineral untuk masak air, atau masak apa2 makanan. tak boleh guna air paip la nak masak air.. sbb nanti confirm kena malaria. Di sini mereka menganggap malaria itu satu penyakit yang normal. kalau kat negara kita, malaria tu dah kira kronik juga la.. huhu.. pakistan oh pakistan..

air paip kat sini juga ikot musim.. bila panas, air yang mengalir pun jadik panas.. tapi bila dibiarkan buka lama2, akan jadi suhu normal semula. huhu.. masa ni la baru nak menghargai air. bila di negara sendiri tak pernah sedar kepentingan air yang bersih tu.

Disebabkan sekarang musim panas, kulit aku hbis jadik kering dan gatal2. makanya sekarang ni aku pun dah rajinla meletak krim dan losyen kat badan. wahaha.. menjaga kulit punya pasal la kan. kalau tak letak, memang semakin worse la kulit ni, dah rupa ikan bersisik. kalau dulu, nk letak krim punyalah malas..Hm,En amad pula lagilah kesian, sampai kulit tangan dan kaki dia jadi macam menggelupas. Sekarang ni dia terpaksa makan meggunakan sudu dan garfu sbb kalau kena kuah yang pedas rasa pedih la.. kesian... jadi orang puteh la dia skg ni. ;p

Sunday, July 5, 2009

Kunjungan ke Faisal Mosque

Faisal Mosque sangat berdekatan dengan rumah kami rupanya.. tak sampai 5 minit naik kereta boleh sampai ke sana. Selepas en amad solat maghrib di masjid berdekatan kawasan kejiranan kami, dia pun mengajak aku dan Embun ke Masjid Faisal. Dia teringin nak solat isya' kat sana dan aku pula teringin juga berjemaah di sana. tapi aku terlupa yang sekarang kami dah ada anak kecil. jadi, hasrat untuk berjemaah sekali tak jadila..

Di masjid tu ramai sangat pengunjung. bole ke aku panggil pengunjung? sebenarnya lebih banyak orang jalan2 melihat masjid dari berjemaah bersama. sebab itu aku kira mereka tu macam pengunjung je. Dah habit orang Pakistan berkhelah dan melepak di atas rumput, makanya tidak peliklah jika kami sampai, kami lihat ramai yang duduk berkhelah dan melepak di atas rumput berhampiran masjid tu. Kebanyakkan orang yang datang ke masjid tu biasanya orang yang luar dari Islamabad. Mereka juga bangsa Pakistan cuma berlainan daerah. Jarang pelancong asing datang ke sana.

Malam itu, aku hanya menunggu en amad solat berjemaah. Aku dan Embun menunggu di atas tangga di depan ruang solat. Sementara menunggu, aku seolah2 jadi macam artis pula. Ramai yang memandang aku dengan gaya yang tak pernah tgk orang. Yang lucunya, mereka pandang bukan dari jauh, tapi mungkin dalam 2 langkah berdekatan dengan aku. Seolah2, aku ni objek aneh yang mereka tak pernah tengok. Huhu.. Seram sejuk aku dibuatnya malam itu. Ada juga yang menegur aku. Mereka ingatkan aku ni orang Cina dan berkahwin dengan orang Muslim. Heh..

Mungkin muka aku ni ada a bit chinese dan mungkin juga kerana pakaian aku agak berlainan dari mereka. Kebanyakkan orang mereka, atau boleh dikira majoriti orang perempuan di sini akan memakai pakaian rasmi mereka seperti 'salwar khameez' (baju punjab, seluar dan selendang). Malam itu aku hanya memakai kemeja dan skirt labuh dan semestinya bertudung!. :) Tapinya, aku masih kelihatan aneh bagi mereka agaknya. Ada yang mendekati aku semasa aku duduk tunggu en amad selesai solat dan memandang aku tanpa berkelip. Hm, hanya Tuhan saja yang tahu betapa tidak selesanya aku. Mungkin juga selepas ni aku pun kena berpakaian seperti mereka untuk tidak menjadi perhatian lagi atau mungkin aku harus berjubah dan berpurdah saja????? :)