Aku harus berani dan berdikari

Aku bukanlah seorang yang berdikari sebelum ini...
Kereta pun tak pandai bawa, apa tah lagi lesen memandu pun tak ada!
Ke mana2 saja harapkan encik suami..
Dialah tempat bergantung..
nak tukar air mineral di rumah pun harapkan dia..
nak buang sampah yang banyak2 pun harapkan dia..
nak beli topup, beli baju, beli keperluan rumah... semuanya tunggu dia..
apa yang aku tak harapkan dia???..
semuanya dia....

Tapi seminggu sebelum dia pergi..
Aku tiba2 jadi lain...
dia pun lain...
dia mahu belikan apa saja yang aku mahu tanpa mengira mahal atau murah...
aku pula seboleh2nya tidak mahu menyusahkan nya..
segalanya aku mahu buat sendiri..
aku tukar air mineral sendri di rumah itu..
aku mengangkat barang2 berat dengan sendiri...
hm, pendek kata, cuma dalam hatiku mahu "berdikari"..
sebab dia juga selalu megeluh.. " u ni tak independent!"..
macam mana nak independent jika dia melayan aku seperti puteri??..:)

oh, sekaranglah masanya..
aku harus lebih berani dan berdikari..

** segala2nya dikawal olehNya.. apa yang kita lakukan di dunia ni atas kemahuanNya..atas diri kita mahu atau tidak mahu mengikutNya.

Comments

  1. Mawar...

    Semoga menjadi lebih tabah...pasti ramai mendoakan mawar dan anak2....:)

    ReplyDelete
  2. bile bc entry nor ni..teringt akn diri sendiri..bkn xleh berdikari, tp,dh dibiasakan oleh en suami, d jg mcm anak2...sesekali die suke jg mengusik jika die xde mcm mn.. walhal die x pernah bg peluang utk sy buat sesuatu cth: ke pjbt pos or online membyr bil2..kdng bile kwn2 tnye bil api or air brp sbln pun sy xleh nk jwb..bcoz of that bile sy bc setiap apa yg nur tulis mesti mengalir air mata...krn x sanggup sekiranye t'jadi pd diri sy..teramat berterima kasih pd En suami m'jlnkn tnggungjwb dgn hampir sempurna wlupun sederhana, Alhamdulillah. x dpt membyngkan jika die tiada dlm kehidupan sy. Semoga Nur sentiasa tabah & sy percaya dgn ilmu yg ade di dada Nur boleh berdikari...InsyaAllah.

    ReplyDelete
  3. mawar harus kuat demi anak-anak. skang mawar sudah ambil lesen ke? untuk permulaan ni, memang sedikit sukar tapi berdoalah semoga segalanya dipermudahkan.

    ReplyDelete
  4. Semoga dipermudahkan nur....Teguhkan hati..seteguh karang..peluk cium buat Embun dan Kekwa..

    ReplyDelete
  5. salam mawar ya kamu harus berkari sekarang untuk permulaan sy cadangkan kamu ambil lesen memandu dan selepas itu mungkin kamu boleh fikirkan untuk mencari pekerjaan insya Allah kamu pasti boleh nnt bila anak2 kamu besar mereka pasti bangga ada ibu setabah kamu sy jg harap kamu akan terus menulis di blog ini semoga berjaya mawar

    ReplyDelete
  6. ooops BERDIKARI bukan berkari haha typing error

    ReplyDelete
  7. memang terasa kat diri sendiri, selama ni pun suami yg buat semua, iron baju, iron tudung, sidai kaen pun suami yg buat.. huhu mawar, kite memang kena blajar berdikari.. semoga allah memudahkan segala urusan kite..
    jage diri ngan anak2 baik2, walaupun kite tak penah kenal tp sy dapat merasakan apa yg mawar rs.. punyai suami yg hampir sempurna alhamdulillah..namun, suami jg bukan hak mutlak kita.. sy akui.. mawar sgt2 tabah.. salam perjuangan buat mawar dan anak2, smg allah merahmatimu selalu amin

    ReplyDelete
  8. saat manis membawa seribu keinsafan,,,teruskan perjuangan hidup anda nur..

    ReplyDelete
  9. salam...

    be strong an dbelieved that Allah sentiasa ada dengan kita...Mawar kuat ye...

    ReplyDelete
  10. Baya..sama dgn aku..Ak pun tak pandai drive sdri.Buang smpah pun Bedi yg buat.Kebanyakkannya dia yg buatkan..huhuh

    ReplyDelete
  11. Sekurang2nya Allah itu sangat pemurah memberikan 'peluang bergantung sepenuhnya' pada arwah.. Kerana sedikit sahaja masa yang dikurniakan pada Mawar untuk bermanja... Semoga terus kuat dari sehari ke sehari ya...

    ReplyDelete
  12. yer baya setuju dengan anonym di atas, untuk permulaan baya kene amik lesen sambil2 cari pekerjaan...semuanye untuk anak2..kalau2 tiba2 emergency anak sakit tanpa perlu mengharapkan org lain kita boleh trus start kete dan gi klinik or hospital. biaselah kan budak2 tetiba je bleh demam tinggi dsb.or nanti nadaa dan marwa dah sekolah boleh hantar dorang..

    sy pon suami mmg buat kebanyakan benda byr2 bil, beli groceries tapi sy patah kaki bile die outstation. ms tu lesen mmg ade tapi tak berani nak bawak, then paksa diri bawak kereta utk ke ofis dan hantar anak.dan honestly, bile apa yg terjadi kat baya sy bertekad utk bawak kereta lagi..klu dulu tak peduli pon ape suami byr, ape acc no loan rumah,kereta skrg sume sy catat.kdg2 kita kene keluar dari our 'COMFORT ZONE' sebab masalah tak tau ape yg akan dtg berkunjung..Nasihat utk kwn2 baya yg lain juga. Berpisah bukan kerana kematian saja, hidup pon boleh berpisah..wallahua'lam.i believe u can! baya ade kakak n abg utk ajar drive slow2..

    ReplyDelete
  13. mawar... kamu harus kuat!

    ReplyDelete
  14. Mawar.. Kamu bertuah, pernah rasa disayangi, dimanja, ditatang bagai minyak yg penuh.. Walaupun ur hubby suda tiada tp at least kamu pernah kecapi kebahagiaan sebegitu. Ada sesetengah sampai skrg pon hubby tak layan. Sekarang tiba masa kamu terpaksa berdikari, jgn cepat putus asa ya.. Saya doakan kamu sentiasa diberikan kekuatan & ketabahan

    ReplyDelete
  15. U must!
    be strong and life goes on.
    demi anak2 please be strong.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Wish list 2013 - part ii

Moon sand DIY

Ceritera Mawar :Busy umi, busy year, Hello 2017.. its already April!