takde tajuk

kata2 disekat, tersekat dan menyekat di kerongkong..
menahan sebak dan hiba
hati sedih dan air mata bertakung
tak boleh lagi menitis
serabut sungguh di kepala
memikirkan itu dan ini

titik!

Comments

  1. Salam Mawar,

    Hanya Allah saja yg mengetahui hatimu, sabarlah wahai sahabat. Tiada kata-kata yg nak diucapkan berserahlah pd Allah yg Satu.

    Jadilah seorang isteri yg menjadi kebanggaan suamimu selama ini. Dia pasti mendoakanmu...

    ReplyDelete
  2. menagislah semahunya, lepas itu hati kamua akan lega...
    Kemudian serahkanlah diri kepada Allah..

    ReplyDelete
  3. Ya Allah benarlah pepatah mengatakan berat mata memandg, berat lg bahu yg memikul...Andai membaca entrymu sj membuatkn aku menangis tersedu2..inikan pule tuan empunye badan..memikirkan itu aku lg tmbh gelisah seolah2 dpt membayngkan keadaanmu di saat entry ini di tulis..SABARLAH WAHAI MAWAR....SABAR ITU CANTIK.. wlupun sukar utkmu..bertabahlah,bersabarlah,bertenanglah..sesungguhnye aku sndiri tdk snggup menghadapinye..tp sy prcya Nur yg dipilih olehNya mampu utk m'hdpi ujian ini..kerana Nur adlh pilihanNya.

    ReplyDelete
  4. salam, baya.. mmg sgt berbeza masa kita bujang & dah kwin beranak pinak. komitmen kita sgt berbeza. tambahan lagi kalau kawin, ada suami yg uruskan semua urusan penting rtgga tu. baya kena fikir jauh & secara matang sekarang, yg baya perlu mula utk buat semua urusan penting tu sendiri (berdikari). saya plak lain sket, masa bujang saya sgt berdikari, bole drive sendiri pi mana2, tapi once dah kwin, sy jadi dependant plak, semua benda nak harapkan suami & dia mmg akan penuhi hasrat sy. tp ada masa dia bising & pelik dgn perangai sy ni. but as to date, i still drive my own to & fro for my office even tgh sarat mengandung pun.. adala yg sy xharapkan suami 100%, mcm pi beli groceries, bw anak2 pi check up, hntr & amek anak2 pi nursery,bayarkan bil,even kalo sy outstation pun, sy drive sendiri.percaya atau tidak, masa sy berpantang slps bersalin anak kedua, sy masak & jaga baby sendiri bila suami bekerja... yg penting kita tolerate & tidak terlalu bergantung dgn pasangan kita.. sabarla baya, kekuatan itu akan dtg juga dlm diri baya satu hari nnti... time talks by itself..baya, terus kuatkan semangat, baya bole buat! chayok.. chayok.. :)

    ReplyDelete
  5. salam kak nur...

    tak tahu nak kata apa tp mmg saya rase sebak je bila baca setiap entry kak nur, tapi apa yang saya tahu Kak Nur insan yang luar biasa, bukan calang2 org boleh menghadapi apa yang kak nur lalui skrg... rasa cemburu timbul dalam hati saya kerana ALLAH lebih sayangkan kak Nur... Percayalah akan ada sinar dihujung jalan cuma kita yang perlu sabar, berusaha, berdoa, dan bertawakal...

    Salam sayang untuk embun dan kekwa ye :)

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. bersabarla nur..hanya itu mampu akak katakan

    ReplyDelete
  8. assalam..
    bersabarlah nur..semua yg mengetahui keadaan nur mendoakan ketabahan & kebahagian untuk nur & anak2.. bacalah as-sabur (sabar)banyak2 di dalam hati setiap kali berasa runsing, sedih.. semoga Allah memberi kekuatan kepada kamu.

    ReplyDelete
  9. Dik, sebenarnya tak ada kata yang mampu untuk diucapkan untuk nur. sebab hanya nur je yang menanggungnya.. akak kawan arwah. kenal dan baik sangat. masa wedding u all kat seksyen 13 pun akak datang. kitorg sama-sama kat imigresen. sememangnya dik, arwah memang lelaki yang sangat baik dan sangat menyayangi mu.
    Masa akak, ina and syawal kursus sama-sama dia kat AIM dulu, kitorg selalu usik dia sebab dia junior. kitorg cakap, kenapa ko nak kawin awal wan? rugila... dan akak masih ingat jawapan dia sampai sekarang.."aku susahla nak dating ngan dia..berdosa dating selalu takde muhrim.." masa tu akak cakap, kalau ko dah tua belum kawin lagi, ko nak tak kawin dengan anak aku? tapi tunggu anak aku lahir dulu la sebab aku pun belum kawin.
    dia selalu cerita pasal nur..dan nada. maaf dik, akak tak dapat nak ziarah dia sebelum dia pergi. masa korang balik malaysia sebab mesyuarat tu, akak dah tukar jabatan.
    akak teringin nak jumpa wan nada dan baby..semoga satu hari nanti kita jumpa dik..
    ketabahan nur, kekuatan untuk anak-anak..

    ReplyDelete
  10. Dik, sebenarnya tak ada kata yang mampu untuk diucapkan untuk nur. sebab hanya nur je yang menanggungnya.. akak kawan arwah. kenal dan baik sangat. masa wedding u all kat seksyen 13 pun akak datang. kitorg sama-sama kat imigresen. sememangnya dik, arwah memang lelaki yang sangat baik dan sangat menyayangi mu.
    Masa akak, ina and syawal kursus sama-sama dia kat AIM dulu, kitorg selalu usik dia sebab dia junior. kitorg cakap, kenapa ko nak kawin awal wan? rugila... dan akak masih ingat jawapan dia sampai sekarang.."aku susahla nak dating ngan dia..berdosa dating selalu takde muhrim.." masa tu akak cakap, kalau ko dah tua belum kawin lagi, ko nak tak kawin dengan anak aku? tapi tunggu anak aku lahir dulu la sebab aku pun belum kawin.
    dia selalu cerita pasal nur..dan nada. maaf dik, akak tak dapat nak ziarah dia sebelum dia pergi. masa korang balik malaysia sebab mesyuarat tu, akak dah tukar jabatan.
    akak teringin nak jumpa wan nada dan baby..semoga satu hari nanti kita jumpa dik..
    ketabahan nur, kekuatan untuk anak-anak..

    ReplyDelete
  11. sekali sekala menangis tak apa kadang2 menangis ni satu cara untuk kita meluahkan rasa sedih di hati tapi kamu jangan meratap Allah tak suka pada hamba-Nya yang meratap di atas ujian-Nya bangun mawar pandang anak kamu fikir masa depan mereka mungkin selepas itu kamu akan dapat semangat baru semoga berjaya mawar

    ReplyDelete
  12. Nur...

    Perit yg mmg x mampu nak ucap kalo akak sdiri ditempat Nur..
    Menangislah!!!Jika itu mampu melegakan Nur...dan menulislah utk berkongsi sakit Nur...
    Tapi demi hasil cinta arwah dengan Nur..bertabahlah!!!
    Akak doa Nur kuat demi anak2...Semoga dengan kesabaran Nur dan redha pada stiap yg berlaku..Nur berjumpa dgnnya di sana kelak...

    ReplyDelete
  13. i v been reading yr blog since i knew that other blog was your husband's blog and he is no more. Pls be patient. I learned that the accident was awful that it took away your husband's life. Miracle happened as all three of you at the back of the car were unscratched. God sent his angels to care for you and kids. There must be reasons for this. Sabar banyak2. Berusaha sikit2. Insyaallah you'll be good. Tuhan tidak beri dugaan yang kita gagal tangani. Kerana Dia Maha Adil dan Bijaksana.

    ReplyDelete
  14. jangan kau pernah menyerah mawar..
    kuatkan tekadmu... cekalkan azammu..
    kau bertuah punyai dua permata berharga..
    Siramilah mereka biar subur... bukan dengan air matamu... tapi dengan cita dan cintamu..

    jangan sekali kau menyerah..

    ReplyDelete
  15. Dik, saya pernah post ke blog saya tentang anak2 yatim semasa saya kecil2 dulu.

    http://myyanaam.blogspot.com/2010/12/anak-yatim.html

    Harap adik dapat recover semula semangat dan kehidupan adik.

    ReplyDelete
  16. Tersinggah dan tertarik.
    Dik, hidup ini seperti lebuhraya yg bersimpang siul..trafik jam dan kemalangan tetap ada tapi kadang2 tu lebuhraya ini tenang dan boleh memandu laju tanpa gangguan.
    sentiasa ingat, u r not alone.semua org lalui masa susah dan senang.itu lah kehidupan. sabar and be strong dear.

    ReplyDelete
  17. Salam kenal..membacanya membuat tidak tidur lena malam..beberapa bulan lalu, terbaca sekali imbas..sangkakan hanya cerpen. Kali ini membaca berterusan...Masyaalah..maafkan sy, kerana salah sangka. Tiada kata2 untuk meluahkan rasa hiba seorang isteri tanda simpati, cuma mendoakan "KUAT DAN CEKAL..PANDANG ANAK2..TERUSKAN HIDUP DENGAN TABAH DAN TAWAKKAL, SEMOGA ALLAH MEMBERI KEKUATAN DAN MEMUDAHKAN PERJALANAN HIDUP MU DAN ANAK2."

    Amat memahami kerana sy dan adik2 anak seperti Embun.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Wish list 2013 - part ii

Moon sand DIY

Ceritera Mawar :Busy umi, busy year, Hello 2017.. its already April!