Langgar kereta orang!

konon nak belajar bagi mahir lagi memandu kereta... (test jpj isnin ni... )pandai2 pegi sewa kereta kancil manual, nak practiselah kononnya.. tghari ni dapat juga bawak pusing2.. kakak saya jdik co-pilot..pastu balik rumah berehat kejap.. dalam pukul 3 ptg camtu keluar semula nak pegi kedai sambil nak practise memandu lagi..

dengan perasaan gembira dan yakin rasanya boleh memandu, siap bawa si embun sekali dalam kereta. Kakak saya duduk di sebelah. Baru nak keluar simpang dari jalan rumah, nak mengelak kereta dari arah kanan yang terlalu dekat dekat kereta, terlanggar pula kereta yang sedang parking di bahu kiri jalan.

ok! Sekian!
kereta sewa kemek di bahagian bumper,
kereta orang pun kemek juga!
(oh, saya harus membayar ganti ruginya)

*betapa perasaan gementar bercampur takut bercampur kesal dan segala2 nya lah bermain di dalam hati dan fikiran saya ketika ini. Di saat saya mengumpul kekuatan untuk mula melangkah, saya jatuh lagi.. sakit sungguh perasaan ini...

benda dah nak jadi.. lain kali saya harus lebih berhati-hati!

Comments

  1. sabar yer akak... begitulah permulaan untuk berjaya... jangan kesal dan takut nak drive sebab kejadian petang tadi k... :)

    ReplyDelete
  2. huhu sbb tu la kan biasanya mcm encik suami selalu ckp kat saya kalo nk belajar bwk keta ke dia mmg xmo amik risiko mengajar org sesaja lebih elokla pergi belajar kat kelas memandu,kereta dorang mmg dah diubah suai tuk org belajar memandu dan ade insurans bagai kalo jd apa2..good luck nur..heheh

    ReplyDelete
  3. Pengalaman boleh mematangkan kita. InsyaAllah..kita akan jadi lebih berhati2..Semoga lulus test JPJ nnti. Buat yang terbaik dan jangan GELABAH ye..hihihi..

    ReplyDelete
  4. Maaflah,k pae rasa bersalah..k pae yg syorkan sewa keta kan..sori ye nur..

    ReplyDelete
  5. sabar jelah...sedikit pesanan, kalau baru belajar kerata, jagannlah bawa anak ye..kalau dah mahir tu okey kot...be extra carefull

    ReplyDelete
  6. sabar ye akak!! sy pn penah sewa keta konon2 nk mahir sblm test jpj, terlanggar jgk! mmg mcm2 perasaan..akak SABAR BYK2 YE!! JGN FRUST TAU, dugaan tu, :)

    ReplyDelete
  7. sabar yer kak..
    good luck esok test jpj..
    hope u can cope with it

    ReplyDelete
  8. terus berusaha demi kemajuan..hehe.
    dugaan tu kekadang melemahkan usaha kita...xper, belajar dari kesilapan

    ReplyDelete
  9. kdg2 kesilapan itu akan membuatkan kita lbh2 b'hati2 di masa akan dtg...

    good luck utk esok nur...

    ReplyDelete
  10. Dear akak..
    jgn pernah putus asa..
    for sure..kita akan rasa gementar..dan takut..tp itu semua akan menjadi pengalaman plg bharga kelak..

    usaha lagi..

    ReplyDelete
  11. Itu buat Nur lebih berani nanti! Percayalah! Chin up!

    ReplyDelete
  12. chaiyok kak..saya pun pnah alami stuasi yg sama..dh dpt lesen pun still gelabah..siap kmalangan kcik lg tp still nk bw kete jgak sampai leni..xpe..positif kak.. all da best wat kak:)

    ReplyDelete
  13. Sahabatku Aini. Tahukah bahawa kite dulu ambik lesen 3x baru lulus? O yeah. Kali pertama, fail dua-dua sekali. Kali kedua, fail jalanraya. Kali ketiga, rasa nak rasuah je orang JPJ namun iman masih ada. Alhamdulillah berjaya. Lepas SPM, matrik dan UIA 5 tahun = total 7 tahun. Cuma tahun terakhir di UIA baru kite bawak kereta sikit-sikit, tu pun cuma setiap hari cuma ulang-alik pergi hospital ke kampus yang cuma dalam 15 minit. Sekarang, duduk Johor sorang-sorang jauh dari keluarga dan kawan-kawan. Hampir semua benda kena buat sendiri dan memandu sendiri. Pengajaran cerita ini, kalau saya yang sangat penakut bawak kereta ni pun sekarang dah boleh bawak sendiri sudah tentulah Aini pun boleh. Berusaha Aini~!!

    ReplyDelete
  14. Sahabatku Aini. Tahukah bahawa kite dulu ambik lesen 3x baru lulus? O yeah. Kali pertama, fail dua-dua sekali. Kali kedua, fail jalanraya. Kali ketiga, rasa nak rasuah je orang JPJ namun iman masih ada. Alhamdulillah berjaya. Lepas SPM, matrik dan UIA 5 tahun = total 7 tahun. Cuma tahun terakhir di UIA baru kite bawak kereta sikit-sikit, tu pun cuma setiap hari cuma ulang-alik pergi hospital ke kampus yang cuma dalam 15 minit. Sekarang, duduk Johor sorang-sorang jauh dari keluarga dan kawan-kawan. Hampir semua benda kena buat sendiri dan memandu sendiri. Pengajaran cerita ini, kalau saya yang sangat penakut bawak kereta ni pun sekarang dah boleh bawak sendiri sudah tentulah Aini pun boleh. Berusaha Aini~!!

    ReplyDelete
  15. there goes your very first car accident! at least lepas ni dah tahu kat mana yg nak kena berhati2 kan...

    ReplyDelete
  16. saya dulu x pernah bawa kereta dan x pernah pegang stering kereta lgsg, konon sebab abg2 rmi so x perlu bawa kereta.. tetiba 1 day, saya dpt tawaran study oversea.. so arwah ayah saya suruh ambil lesen masa tu jugak.. sebab saya nak belayar 3 bln lg.. nak x nak saya kuatkan hati utk ambil kelas and exam terus.. alhamdulillah berjaya... tp yg menakutkan bila saya terpaksa bawa kereta sendiri di negeri orang tanpa bantuan sesiapa... semua org jauh.. kena juga kuatkan semangat, klu tak ... tak masuk kuliah... :) sya cerita ni bukan apa... wlu apa situasi pun, kita kena kuatkan semangat.. dan yakin kita boleh! n klu saya blh, akak pasti boleh... :))

    ReplyDelete
  17. Lumrah belajar memandu... siapa yang tak pernah buat silap. Sya rasa sayapun hebat gak memandu kereta, tapi langgar dinding tembok gak... hampeh

    ReplyDelete
  18. Takpe Mawar, berusaha lagi. Jadikan kes tu sbg pengajaran tuk lebeh berhati² kelak. Kuatkan iltizam tuk berjaya. =)

    ReplyDelete
  19. itu sebahagian dari pembelajaran...ada susah dan senangnya...in future u will be more expert! chaiyok mawar! u can do it!
    ~syaizasyaifullah~

    ReplyDelete
  20. akak yakin mawar pasti boleh....pengalaman pasti mendewasakan...akak dulu pun penah accident jgk....2 minggu sblm test...tp alhamdulilllah lulus jgk test...kim slm sayang ngan embun dan kekwa...comel la...hhehhehe

    ReplyDelete
  21. Insyallah...practice makes perfect...

    ReplyDelete
  22. lm x komen juz memerhatikan saje...today nk komen lah...normal le klu baru belajar accident...sy dulu pun pernah accident jgk...semua tu mmg mengajar kite for become more expert...mn ade kejayaan tanpa kegagalan..klu snng maju..org ckp snng pula untuk mundur...tp klu kt berssh payah utk maju..org kata..ssh lah kite nak jatuh,coz kite akn jd lebih menhargai sesuatu yg sussh utk kite dpt & capai..Allahualam..

    ReplyDelete
  23. saya dah lebih 10 tahun pegang lesen msia..but now duduk oversea kena amik lesen untuk memandu di negarani plak...mase nak blaja memandu adeje masalah sampai terpaksa menunggu berbulan2 untuk start balajar....kerana saya bosan menuggu saya minta pada encik suami untuk guna kereta dia praktis memandu(stering kiri)di kawasan perumahan kami..dia kata it not worth the RISK. I can meet wit accident..either on my side or org lain yg tak bersalah...mmg muncung mulut dengar jawapan itu..tapi saya sedar ia betul...dgn kata lain saya kena sabar and use the proper way(driving school)...my advice to adik mawar is to learn to do calculative risk bila involve jalan raya.Anak2 amanah tuhan ....our responsibility in this case is get the proper lesen...hv a good n reliable car and then jgn lupa beli car seat 4 the children n baca doa kuar rumah..only then we tawakkul to Allah ..and Allah knows best..:)p/s only last week saya dapat belaja memandu and soon amik test..but im telling you perasaan takut n gemuruh is still there...n org yg kira pro mcm sayani pun still make big mistakes on the road!..hope this cheer u up

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Wish list 2013 - part ii

Moon sand DIY

tips untuk gembira buat yang tiada pasangan. ewah!