job... where r u?

bila agaknya saya dapat kerja ni ye... hmm.. sedihnya hari2 duk menunggu panggilan... bukan takde panggilan, yang dapat, transport pula masalah... yang ditunggu2 takde panggil pula.. huhu... kalau lepas raya ni takde jugak panggilan, i kerja part time kfc depan rumah ni je la dulu.. hukhukhuk...

jom main kira-kira dengan saya!

kos pengangkutan saja sudah lebih rm20 kalau dikira2 untuk ke tempat kerja yang saya dipanggil..di kawasan perumahan saya tiada bas untuk ke stesen komuter, terpaksa naik teksi.. ke stesen je rm8, naik komuter rm2.10 ke sentral, kena pula tukar lrt ke.. rm2.00 lagi.. pergi balik dah berapa?  bayangkanlah rm24.20 x 21 hari bekerja.. dah rm, cmpur kalau anak2 nak kena tinggal lagi. kalau taska rm300 seorang.. dah rm600 di situ.. 

Tok mama kan ada? aih... memangla tok mama ada, tapi tok mama saya berusia 63tahun, sudah uzur, nampak sihat,lepas raya ni nak operate mata dan telinga pula.. dan sekarang ni dia sakit2 lutut, orang tua, larat mana lah sangatkan nak jaga budak2.. Dua orang pula tu...setakat sejam dua tinggal boleh la.. nak tinggal hari-hari.. alahai, kesiannya kat dia.. mana nak jaga anak, mana dia nak memasak..jadi, haruslah mencari pengasuh juga jika saya bekerja nanti...

PLAN A hari tu sebenarnya, saya pergi berjalan kaki di sekitar kawasan rumah untuk mencari kerja. hantar resume di beberapa tempat yang berdekatan dengan rumah saya. Dan sampai sekarang tiada apa-apa panggilan lagi.. huhu.. interview stage2 di syarikat bertingkat 80+ telah pun dibuat minggu lepas, macam online interview gitu, kena jawab soalan... susah kot! kalau lepas ke stage3 tu syukur sgt... entah dapat entah tidak la kan...

Apa pun saya akan pastikan saya LULUS lesen memandu dulu lah.. 22hb ni test jpj lagi sekali dan  harap urusan kereta di gudang itu selesai dengan cepat , mungkin selepas itu nak pergi kerja ke mana pun boleh,,, takde la masalah transport ke apa lagi kan.. tapi, kena mahir memandu dulu lah... huhuhu... 

life isn't like what u expect it to be..

Comments

  1. salam mawar, saya doakan awak dapat kerja yang sesuai dan bagus.

    Moga terus tabah dan kuat semangat..

    p/s: bukan ke kalau guna public transport lagi jimat? kalau drive sendiri, kena keluar duit minyak lagi, tol lagi....

    ReplyDelete
  2. betul tu nur..kwn sy pun ari2 abis rm20 tuk public transport..hope nur dipermudahkan segala urusan yea..byk2kan berdoa.

    ReplyDelete
  3. salam mawar... harap urusan awak dipermudahkan... walau apa pn.. hidup mesti diteruskan... semoga awak tabah melalui liku2 kehidupan ini...

    ReplyDelete
  4. mawar..salam perkenalan. Mawar kena sabar banyak2 okay. Anggap ini satu cabaran buat mawar. Mawar nak keje dalam bidang apa..?? Kalo engineering, insyaAllah saya boleh bantu

    ReplyDelete
  5. jgn putus semangat ok...

    ReplyDelete
  6. kipidap gurl... u can do it...take ur time...dont too force urself...

    ReplyDelete
  7. rasanya kalau mawar dah tekad nak memandu sendiri, tak pe terima kerja yg jauh skit tuh, mula2 memanglah susah skit, tp at least kalau dah ada pengalaman nnt bolehlah cari kerja baru yg lebih bersesuaian dengan tempat tinggal mawar.
    bukan apa, just sharing, akak dulu pernah duduk jauh kedalam, sampaikan teksi pon takmo hantar, hari2 akak jalan kaki keluar n ambik bas ke lrt, kekadang naik bas tp dok kat pintu jer sbb ramai sgt orang, tambah plak masa tuh pregnant... insyallah, susah dulu, alhamdulillah sekarang dah agak senang kerana boleh memandu sendiri.

    ReplyDelete
  8. sabar banyak2 nur, janji Allah itu benar.. mesti ada yg lebih baik yg Dia tentukan.. kita sama2 berdoa d bulan mulia ni ye.. :)

    ReplyDelete
  9. susah2 la dulu..aku gaji 1000 je, boleh je pakai kete dan beli umah..nak ngan xnak je..huhu..terlampau banyak alasan

    ReplyDelete
  10. salam mawar...kuat kan semangat yer.....

    ReplyDelete
  11. kak mawar,
    join la nuffnang
    nanti leh dapat side income
    semoga akak dan anak2 sentiasa dimurahkan rezaki =)

    ReplyDelete
  12. Doa byk2. Don't give up. Now u must start to be independent. Pastikan dpt driving license tu. Selit dlm benak fikiran..nothing is impossible even u perempuan. Maybe now u rasa susah, tp maybe hikmah akan datang u tak tau. Allah SWT kan sentiasa menduga umat Dia. Yg penting, target utk future planning perlu ada..target utk anak2 pun perlu ada. We live our life as a stage of learning to be someone better.. :)

    ReplyDelete
  13. aku: ko ade anak ker?? takde anak gaji 1000 utk diri sendiri boleh la cakap...ko ni macam langau tau tak..kehadiran yg langsung tak diperlukan

    baya: kalau dh mahir memandu boleh la terima keje yg jauh sket tuh..mcm shila pon opis jauh sgt2 dr rumah, shila drive smpi kt lrt brdekatan..pastu naik lrt.tp klu opis yg offer baya tu bkn dkt ngan lrt ke ape kene la drive smpi sane yer..tu je yg boleh sy bantu dr segi idea..

    ReplyDelete
  14. tak try buat iklan berbayar kat blog? sekarang ramai earn a lot guna that way. kan dah ada ramai follower, market tu ada :)
    just wondering :D

    ReplyDelete
  15. AKU, jgn main2 kat sini boleh x?setakat nak komen camtu, kami xperlukannya. p cari page lain kalo nk komen camtuh.

    ReplyDelete
  16. AKU, jgn main2 kat sini boleh x?setakat nak komen camtu, kami xperlukannya. p cari page lain kalo nk komen camtuh.

    ReplyDelete
  17. Di UTMSPACE Jalan Semarak, Kuala Lumpur jawatan kosong Eksekutif HR. Klu berminat sila layari www.utmspace.utm.my

    ReplyDelete
  18. Salam Mawar, Cuma cadangan, mungkin jika mawar ada minat terhadap perkara2 yang kreatif seperti menjahit, quilting, atau apa2 jenis kraft, mungkin ianya dapat membantu mawar. Ramai dah yang saya lihat di blog masing2 yang mampu bekerja dari rumah dan meraih pendapatan yang memuaskan dengan hanya minat dan hobi kraft mereka. Ada yang bermula dari zero, tapi mereka belajar. Sekarang google, youtube banyak membantu. Bakat boleh diasah jika minat tu ada... Salam Ramadhan ya Mawar.

    ReplyDelete
  19. Mawar, buat tak tau je ngan AKU tu.sakit plak hati baca komen dia, menyemak je.konon sebagai cabaran la komen dia.
    anyway, kalau income nanti just to cover transportation cost and nursery, better consider other temporary job yang dekat. mcm Mawar ckp, KFC dekat umah ke.
    atau Mawar sendiri amik upah jaga anak orang??

    ReplyDelete
  20. Salam mawar, kuat semangat! *jerit-jerit komando

    hahahha mawar, anggap saja saya
    temanmu. apakah mawar pernah terfikir untuk melakukan bisnes?

    Mungkin mawar dah punya perancangan sendiri. Tapi tidak salah mencuba.

    Saya juga, dulunya belajar kejuruteraan. Tetapi sekarang dah terjun ke dunia perniagaan.

    Walau apa saja keputusanmu, kami semua di sini sentiasa bersamamu dalam doa kami kepada Allah. Insya Allah, NUR kebahagiaan milikmu sentiasa. Amin

    ReplyDelete
  21. Salam mawar,
    Saya sependapat dgn Mawar RD dan Jua(N)adiah.. pertimbangkan idea bekerja dari rumah, buat online shop ke? free lance ke?
    Sbb byk faktor kewangan dan masa yang perlu diambilkira jika makan gaji dgn org..
    Kalau bekerja based di rumah, komitmen kewangan utk pengasuh anak dan transportation tak tinggi. Pun byk masa utk bersama anak di rumah..
    Apapun keputusan Mawar, istikharah ye dan mohon Allah mudahkan urusan, dan supaya Mawar tidak silap membuat keputusan..

    ReplyDelete
  22. salam

    ini komen pertama saya.
    jangan putus asa tentang lesen. saya ambil kali ke 3 baru dikira lulus. kali pertama parking dan jalan gagal.

    kali ke dua, parking lulus, jln gagal

    kali ke 3, jln lulus. maka baru lulus betul.

    insyaAllah boleh mahir nanti. awak baca la doa naik kenderaan, rendahkan hati, ingat Allah pinjam kita kenderaan, dan dia yg pelihara kita.. minta dia pelihara 100% selamat dan lancar.

    insyaAllah boleh mahir. saya sendiri belum boleh bergerak jauh sendiri. tapi setakat ke kawasan kerja insyaAllah boleh.

    semoga luas rezeki awak.. sambil2 tu.. buat la bisnes kecil2 online.

    ReplyDelete
  23. Salam Mawar,

    Boleh emel resume? Bos saya tgh nk buat interview..x salah mencuba kan..hantar ke liesa10987@yahoo.com..keje di kelana jaya..thnks..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Wish list 2013 - part ii

Moon sand DIY

Ceritera Mawar :Busy umi, busy year, Hello 2017.. its already April!