Belajar memandu - 2

KHAMIS, 21 July 2011

Cikgu amik kat umah, lepas tu nak pergi ke pusat latihan tu saya yang kena drive.. ikut jalan yang banyak bulatan, Adoila, shah alam memang femes dengan bulatan... lepas tu cikgu banyak membebel hari ini.. hahahaha... sebab saya banyak buat silap.. masa nak naik bukit, tetiba cikgu suruh berhenti tepi.. then, imbangkan minyak... selalu aja silap.. huhu....
dari pukul 7.30pagi sampai la 9.30pagi duk drive je...kena buat 3 penjuru, bukit dan parking masa dalam pusat latihan tu. berehat pegi toilet kejap je, pastu continue non stop.. parking ok, 3 penjuru pun ok.. tapi masalah saya bukit.. adoila.. masa imbangkan tu, nak turunkan handbreak itu.. selalu je payah nak turunkan... lepas tu panas je telinga kena bebel2.. hohoho....

Tiba, masa nak balik, cikgu suruh drive balik.. masa tu dah penat campur berpeluh-peluh dingin sebab cuak.. lepas tu dengan selamba cakap dengan cikgu, "cikgu, saya kena drive balik ke? er.. cikgu drive boleh?"... hahaha... lepas tu cikgu pandang semacam... dan kata, "masa ni je u ada masa nak drive.." dia keluar dan pegi pejabat, dan saya terpaksa sediakan diri untuk memandu balik juga... huhu walhal kaki, tangan semua dah sejuk2 cuak...hihi..

Masa balik, kena lalu jalan federal highway.. em.. bawak je la.. pasrah habis.... lepas tu kena lalu lagi bulatan..alhamdulillah, akhirnya sampai jugak rumah... tapi menggeletar tak habis2 walaupun dah masuk dalam umah main2 dengan babies... huhuhu.... 

Cikgu suruh buat Pra-test ahad ni.. tapi saya kurang yakin.. jadi terpaksalah saya tambah kelas lagi sabtu ni sebelum pra test... huhu.... memandangkan saya takde kereta manual di rumah saya, macam mana lah agaknya saya nak berlatih memandu ni ye?... hmm... tawakal je la..... semoga Allah permudahkan segalanya.. amin...

Comments

  1. Bukit mmg sgt menjadi punca cuak seram sejuk... Dulu ms sy nak amik lesen pun cam gtu. Tp ade kawan share tips suh tekan je minyak tu lbh skit then cpt2 turun kan handbreak. Ms sy amik lesen dulu gune kete kancil yg dh lame adoi la sakit tgn nk turun kan hand break tu hehe.. Alll the best kak Nur^_^

    ReplyDelete
  2. Mawar boleh! Kena berani sket dan kuatkan azam tuk sukses.

    Sy amik lesen keta ms umo 18 tp xde keta. Selang beberapa tahun baru beli keta manual, pas 2 tahun, tuko ke keta auto.

    Sy sangka sy dah x bleh memandu keta manual. Akan tetapi adik sy beli keta manual dan sy dipelawa membawa ketanya, ternyata sangkaan sy meleset.

    Walopun agak kekok di awalnya tetapi sy tetap berjaya memandu keta manual walopun hampir 5 tahun tidak membawanya.

    So, Mawar pun tentu boleh buat! =)

    ReplyDelete
  3. Mawar kena bertenang masa drive...anggap mcm xde apa2 di hadapan..insyallah boleh..good luck dik..:)

    ReplyDelete
  4. Don't worry...Mawar kan seorang yang kuat dan tabah...hehe setakat nak test kete rasa ok tu yg penting hati-hati ye dik....bawa bertenang....dah lulus nanti bleh bawak embun n kekwa pi jenjalan...yeayyyy!

    Hehe teringat lak waktu akak blajar kete waktu masih study kat UIA...huh lalu jalan setapak....quite buzy gak..

    Gud Luck kay....ex KAED,UIAM 1998-2003

    ReplyDelete
  5. Kak Mawar,kadang kala gementar itu bagus sbb ianya buat kita lebih berhati2.. Kalau nak senang turunkan handbreak, tarik handbreak sikit ke atas then tekan butang handbreak n turunkan..rasanya cara tu lebih mudah utk turunkan handbreak

    ReplyDelete
  6. moga cepat belajar mawar... :)

    ReplyDelete
  7. kak!! jangan putus asa..saya dulu 6 kali tak lulus tang parking & bukit tu..bila time test tu..bukit lepas ..parking tak lepas..kena repeat semula dua2.. masa tu jalan raya dah lama lulus sekali test je..memang seksa..

    akhirnya dapat jugak lesen..tapi, sekarang bawa keter hanya untuk p keje balik keje & naseb bek saya ni keje kat IPTA jd parking lot tu idak le sesak..chaiyoook!!

    ReplyDelete
  8. Tips dr sy.. Nur kne tenangkn diri Nur dlu.. selawat & tarik nafas dlm² tiap kali Nur rasa gementar.

    Utk imbangan naik bukit, msa dh msuk gear 1.. angkat clutch perlahan² (jgn gementar..slow² angkat pn xper)
    Smpi Nur rsa kereta seakan terangkat skit.. kekalkn keadaan cluth dan turunkn break. Kereta akn mula bergerak skit.. perlahan25 Nur tekan minyak dan teruskn pemanduan smbil mula tukar gear seterusnya.

    Semuanya akn baik² sjer bila Nur tenang & fokus. I'allah..

    Semoga b'jaya Nur..!

    ReplyDelete
  9. Utk turunkn break Nur jgn lupe tekan butang break tu taw.. klu x tekan butang tu mmg jenuhlh nk turunkn break tu :D hihihii..

    klu mmg payah gak.. better b4 mulakn pemanduan, Nur main² naik turunkn break dlu.

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum. Sekadar ingin berkongsi pengalaman. Saya pun baru sahaja memiliki lesen. Memang sentiasa berdebar bila time belajar, mcm nak luruh jantung dibuatnya. Saya pun tak pernah praktis kereta lain selain kereta semasa belajar driving. Apapun, keyakinan itu penting. Pastikan baca doa naik kenderaan dan banyakkan berselawat. Pasti akak akan rasa yakin untuk memandu. All the best akak.

    ReplyDelete
  11. salam,
    nak share pengalaman gak..
    masa test ngan JPJ tu memula cuak.
    nasib baik JPJ officer yang test tu peramah so start borak2 hilang nervous.
    terus lulus for the first time.klu bleh masa test nanti try la mulakan perbualan so that kita tak nervous sgt.
    all the best mawar!

    -nadya-

    ReplyDelete
  12. Mawar... sy kerja kat driving school.. Mmg prasaan takut + panic+ menggeletar, pendek kata semua adalah.. masa belajar n masa nak test.. Tapi apa yang penting..mawar kena sentiasa dlm keadaan tenang.. dan sentiasa bersedia... lagi banyak kena marrah... lagi ingat mawar.. hehehe... Jgn ambil hati apa yang cikgu cakap... Masa test esok.. kalau kena marah dgn JPJ.. buat camni.. masuk kanan keluar kiri... hehehehe..sbb kadang2 dia nak uji mawar jer.. lgpun mawar kan kategori belajar.. Jgn risau sgt...
    sebelum tido.. mawar duk atas kerusi... bayangkan mawar berada dlm kereta.. praktiskan seolah2 mawar nak buat bukit... Ingat yer..tunggu kereta ternaik..baru lepaskan hand brek..:)..Mawar pasti boleh..! Hand brek setiap kereta adalah sgt berbeza.. jadi mawar kena tenang dan jgn panic sbb kalau panic..confirm hand brek tak boleh turun... kalau 1st try, hand brek tak boleh turun. tarik nafas..try lagi sekali.. pasti boleh!
    Good luck utk pre test n JPJ test!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Wish list 2013 - part ii

Moon sand DIY

Ceritera Mawar :Busy umi, busy year, Hello 2017.. its already April!