Masa rasa lebih dan banyak je....

Kawan2 sedar tak, kita akan rasa kita punya masa yang banyak dan lebih
kalau kita solat di awal waktu!

tak percaya?
betul la...

Pengalaman saya la...
saya ni manusia biasa, selalu alpa juga..
kadang solat selalu lambat..
kadang ada juga lepas dengar azan, terus solat..
huhuhu...

Tapikan,
Sebenarnya.. kalau kita solat di awal waktu ...
rasa MASA TU BANYAK JE

contoh;
kalau bila dah azan isya' tu kita terus solat isya'..
lepas tu rasa banyakkkkk je masa nak buat apa-apa..
takde la sebelum nak tidur tu...
"ish, tak solat lagi ni...ngantuk, tido jap la, bangun nanti.."
pastu tido pun takde la terganggu sebab rasa bersalah tak solat isya' lagi..

kadang bila waktu zohor, solat di awal waktu..
rasa LAMA je nak tunggu azan Asar..
hihi... macam2 boleh buat masa nak tunggu azan seterusnya..
takde la duk cakap sendiri " eh, tak solat lagi...astagfirullah, dh nak Asar"
yada.. yada... yada...

em, buat yang masih solat tak penuh tu,
berusaha lah untuk penuhkan ye..
mula2 memang payah, tapi kalau tak mula sekarang,
bila lagi kan? ;)

macam mula2 main Fb, susah nye nak faham application dia..
lama2 main, terus tak nak tinggal..

harap solat pun macam tu la..
mula2 bagi yang tak pernah atau payah nak buat tu...
kalau buat selalu...
terus rasa tak nak tinggal..

:)

renung-renungkan dan selamat beramal..

*sharing is caring...
 love my friend,love my family, love my religion, love Allah !

Comments

  1. salam,
    totally agree with you esp part solat isyak..klu tido b4 solat mmg tido x lena sbb ada unfinish business..

    thanks for the reminder :-)

    ReplyDelete
  2. huhu betul tu kdgkan boleh lupa plak eh td rasanya dah solat awal2 waktu pastu sbb lama menunggu smp tertanya2 blk aku dh solat ke blm hihi..oh kite berbeza apartmen yea sy tahu huhu rasanya saya tau apartment yg mana satu main agak je ni..sbb dah lama duk sini kan biasa dah meround di sekitar kawasan perumahan heheheh.

    ReplyDelete
  3. betul dk.. setuju sgt.. akak suka mawar yg wangi dgn sabar..

    ReplyDelete
  4. Sangat setuju terutama waktu maghrib dan subuh sebab kedua2 waktu sgt singkat. Tapi kalau solat awal, terasa lamanya nak masuk waktu Isyak atau nak tunggu terbit mentari.

    ReplyDelete
  5. Salam nur.. Harap nur tabah hadapi hidup ini bersama 2 puteri permata hati..smalam bila saya tgk movie ketika cinta bertasbih( movie indon yg agak popular) saya teringat ttg nafastari, hero dia ada iras2 kot..mungkin kisah tu tentang keagamaan, dan nur dan ahmad jugak merupakan pasangan yg menitikberatkan ajaran islam..lepas baca entri nur, sedikit sebanyak menyedarkan saya ttg kebesaran ALlah yg satu..semoga nur akan bersama ahmad di alam sana nnt..amin ya rabbal al-amin.

    ReplyDelete
  6. mawar... betul3!!! moga kita terus di beri kekuatan utk sntoasa mendahulukan solat drpd perkara lain...

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikom.. :)

    yes.. betul sgt.. cuma slalunye lalai.. huhu..
    TQ for sharing :)

    ReplyDelete
  8. Totally agreed sis. Sbnrnyer sy jgk sdg berlegar2 memikirkn perkara yg sama baru igt nak share psl ni tp akk dh share dulu ^_^... Mmg rs sgt pjgnye waktu yg kit ada bila kita dh selesaikan solat dulu b4 buat ape2 tp klu solat tangguh2 mesti rs cam alamak dh pkl 3 dh zuhur tak lg huhuhu

    ReplyDelete
  9. salam.. setuju apa yg tertulis dientry awak..dan saya penah rasai apabila kita lakukan cepat @ lewat kewajibapan tersebut..tq for sharing

    ReplyDelete
  10. btol2 , kdg2 snang sngt nk terleka .

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Wish list 2013 - part ii

Moon sand DIY

Ceritera Mawar :Busy umi, busy year, Hello 2017.. its already April!