Tuesday, June 28, 2011

Berat sungguh ujian dia.. sama-sama kita doakan dia..

AL - FATIHAH utk SUAMIKU yg ke-30 hari...utk ABAHKU yg ke 22tahun..utk MAK yg ke 15 tahun & for my 3 babies yg x smpat melihat dunia...Umo sy baru 29thun...tgk la betapa Allah Syangkan Sy...Syukur....

Aku tak pernah mengenalinya.. sampailah satu hari seseorang memberitahu aku bahawa dia senasib denganku.. suaminya baru sahaja meninggal dunia.. dia juga menulis blog..dia juga mawar seperti aku..dia juga punyai anak yang masih bayi seperti aku.. dia juga berusia 20-an seperti aku.. ya, dia kawan aku sekarang...

tapi dugaaannya lebih berat daripada aku.. aku masih ada ibubapa.. dia cuma ada mertuanya.. dia cuma ada kaum keluarga yang lain.. tiada apa yang aku boleh kata padanya selain 


"MAsyaAllah, Allah sangat sayangkan kamu.. dia ambil sesuatu daripada kamu, dan gantikannya dengan yang lebih baik untuk kamu, inshaAllah, syurga ganjaran buat orang2 seperti kamu.. sabar dan yakin dengan janji Allah, hidup pasti bahagia.. smile dear... :) "


sama-samalah kita doakan dia diberikan ketabahan dan kesabaran sepanjang masa dalam mengharungi hidup yang sementara ini. Semoga dia diberikan kebahagiaan dunia dan akhirat.. amin...

Monday, June 27, 2011

saya suka...

Sekarang aku sangat suka makan budu, aku suka makan sayur labu air, aku suka cicah timun dengan budu, aku suka makan lauk satu sahaja, aku suka minum teh, aku suka lipat baju cara dia, aku suka makan dalam pinggan plastik kegemaran dia, aku suka minum dalam gelas kesukaan dia, aku suka pakai baju dia, aku suka pakai beg galas dia, aku suka pakai semua barangan dia, sebab aku terlalu sangat rindukan dia.. aku rasa bila aku buat semua tu aku rasa dia ada dengan aku..kadang bila aku main2 dengan embun dan kekwa, aku jadi seperti dia, tolol2 ayam jugak bila bercakap dengan anak2.. huhu.. aku sudah jadi seperti dia.. bukan dibuat2, tetapi aku terikut.. dan aku rasa senang begitu, sebab aku rasa macam dia masih ada.. walaupun kenyataannya dia sudah tiada.. sekarang kata tanpa bicara, hati cuma berbisik seperti aku berkata2 dengan dia... aku bukan gila, tapi yang merasa kehilangan mungkin seperti ini.. mungkin jugak tidak.. entahla..

ahmad sayang, saya terlalu rindukan kamu..


Sunday, June 26, 2011

Rumahku Syurgaku

Sebenarnya aku tak boleh lagi nak cerita pasal rumah yang nafastari tinggalkan untuk aku.. bila nak tulis je, rasa sebak...tersekat-sekat di kerongkong... menggeletar jari jemari untuk menaipnya...
Apa pun aku sangat happy dapat balik ke rumah ni, rumah yang kami sama-sama pilih nak beli,yang penuh dengan barangan yang kami beli bersama sejak berkahwin (barang-barang dari Islamabad dah selamat sampai di rumah ni)..tapi tak sempat nak duduk bersama dengan dia di rumah ni.. huhu..

Sekarang hujung minggu je dapat pergi.. harap orang hantar... huhu
takpela,nanti inshaAllah, bila aku dah pandai drive, tiap hari nak pegi pun boleh..

Hm,tak nak citer  panjang-panjang pasal umah ni.. nanti kalau citer detail, korang yang membacanya pulak nangis.. huhu.. alasan, padahal aku yang tak leh nak citer, 

So,tgk gambar sudahla ye..

Dah macam kindergarden da umah ni.. hihi.. (yang kanan skali tu anak buah saya, Arissa Aqila)



Membaca amalan mulia~ reading corner at our mini library..

Rabbit import dr Pakistan.. haha.. kat msia pun ada jual yg sama!

Kita minum dulu!

mari main masak-masak bersama saya.. 

Friday, June 24, 2011

Kekwa jalan-jalan, Muree

Alhamdulillah...
berkesempatan jugak kami nak tengok "snow fall"...
maklumla orang musim khatulistiwa.. sangat jakon dengan snow..

tahun lepas sempat la main2 snow, macam penjejak salji mcm saya penah citer kat enrty dulu..
tahun ni, berkesempatan tengok snow fall dengan lebatnya..
syukur, dapat tengok nikmat kejadian Tuhan..

Nafastari lagi beruntung sebab dapat main2 dalam hujan salji tu..
Mawar duduk dalam kereta je dengan Embun dan Kekwa masa hujan salji tu..
Lepas dah reda, baru Mawar turun dengan Embun... Kekwa encik Niaz Ali la kena jaga kejap.. huhu
Er, tetibe rindu pulak kat niaz.. e eh, jangan salah paham pula.. Encik Niaz ni la yang banyak bantu kami sekeluarga masa kat sana. Kalau buat majlis makan2 dekat rumah, dialah orang kuat..kalau takde dia, susah kami kat sana.. Dia jugak yang jaga rumah kami kalau kami balik cuti kat Malaysia dulu.. Besar sungguh jasa dia ...

Eh, sesat citer pasal niaz plak..

berbalik citer pasal snow.. ha, tengokla sendiri gambar kat bawah ni..

hehe..


1....

2....

3...

ACTION!






Mawar kena jaga Kekwa dalam kereta je, sejukk...

Ha, kereta tergelincir, ramai2 pakat tolak...sepakat membawa berkat! :)

jogging di jalan yang licin.. bagusss

Embun tak sabar nak pegang ice

Tok mama yang kesejukkan

foot print beruang mana kah??..

Ehem,,, boleh ngorat?... 

Boleh buat gambar raya ni.. hehe... Serombongan Malaysian ke Muree..ya, kami amat jakun dengan salji! hahaha

Kekwa kena tinggal dalam kereta dengan Niaz.. sorry.. too cold dear..

Ha, keluar pun Kekwa.. sekejap je, nak amik gambar dengan ayah! :)

Proud father.. :)

bersama ishan, sahabat uia yang datang bercuti ke Pakistan dan menjadi tetamu kami..

Beautiful snow falling

Embun dan Salji

Perfect! aksi hindustan, baring2.. huhu

Kekwa jalan2.. -Lahore 1

Seusia 3 hari, Kekwa sudah terima tetamu... syukur, nenek dan tokki sempat ke Islamabad, melihat cucunya yang ke 20 berapa ntah... Sempat Nafastari membawa ayah dan ibunya berjalan2 di bumi Pakistan itu.. selama hampir 3 minggu nenek, tokki dan poksu di sana..

Kekwa berusia 20 hari, ayah merancang untuk membawa kami sekeluarga- (nenek, tokki, poksu, tok mama, embun, kekwa dan ummi...) berjalan-jalan ke Lahore. Ummi masih dalam pantang ok! haha.. tapi ayah kamu nak sangat bawa bonda dan ayahandanya, jadi ummi pun ikut jugala.. takkan nak tinggal kat rumah, spooky ok rumah tu! huhu..

Orang kata, Lahore is the city of love, kalau dah ke Pakistan, wajib ke Lahore, kerana di LAhore tempat bersejarah, kotanya cantik dan city of Pakistani foods juga. Rasanya sudah lebih 4 kali kami ke Lahore sepanjang duduk di Pakistan.

Islamabad-Lahore mengambil masa 5 jam perjalanan.. So, kat bawah ni sedikit tatapan buat kenang-kenangan kami di Lahore...

Enjoy!


Nak pi sarapan...

ha, ni dia.. Halwa Puri... 

berminyak2... hoho.. kolestrol...

the chef... lalu kah? lalukan aje.....

us! :)

Embun dan ayah di Masjid Wazir Khan

unique

Ahli2 rombongan.. (keempat dari kanan juga sudah pulang ke rahmatullah seminggu selepas kami pulang dari Lahore)

anak beranak

Pakistan Zindabad!

Tujukan lagu buat Ahmad..

Aci tak nak kembali ke masa silam, dan
Saya nak dedicate lagu ini untuk Ahmad saya...
Ahmad, kau selalu di hatiku ;)

Daripada: Mawar, 2004


** anggap saja la lagu ni berada di tahun mula2 saya kenal nafastari..
memory of .:    Detik perkenalan MawarNafastari





YES, it is a bit catchy song, but i like the lyrics.. ;)

Thursday, June 23, 2011

i love hubby

.: Rasulullah saw bersabda,"Wahai kaum wanita,brsedekahlah kalian & prbykkan istighfar.Kerana aku melihat kalian lbh byk menjadi penghuni neraka."Seorang wanita yg cerdik diantara mereka bertanya,"Wahai Rasulullah,kenapa kaum wanita lbh byk menjadi penghuni neraka?"Rasulullah saw menjawab."Kalian banyak mengutuk & mengingkari kebaikan suami." 

~ HR Muslim :

huhu... insaf..
sedih sebab saya tak sempat nak mintak ampun salah silap saya dengan dia..
tapi, sebelum bersalinkan Kekwa, tu la last sy mintak maaf dgn dia
saya tak tahu dia akan pergi secepat ni..
tak sempat nak kata apa2 pun..
tak sempat nak ucap "i love u" pun..


kalian yang sudah berumahtangga,hargailah suami ye.. setiap hari cium tangan dia mintak maaf segala2nya.. salah faham sikit2 tu biasala, mcm lagu P. Ramlee tu,sedangkan lidah lagi tergigit, ini pula suami isteri kan.. jaga suami baik2, hari2 jangan malu2 ucap sayang, sbb saya dulu tak buat pun camtu, skang terasa nak ucap hari2.. tapi dia dah takde...

*terkilan*

gaduh2 pun biasa, lepas tu baik semula.. lagi2 perempuan ni suka makan hati sendiri2... takpela, makan hati sendriri2, asal jagalah hati suami, sebab bila kamu jaga hati dia, inshaAllah, dia akan jaga hati kamu juga.. :)

Taatlah pada Allah,
taat juga pada suami,
er, tapi tak perlu la masuk kelab isteri taat pulak kan.. haha.. ;p

Peace!




Wednesday, June 22, 2011

Ubat sakit hati

Wahai manusia, berhentilah berkata-kata jika kata-kata itu hanya menyakitkan..
Wahai hati, berhentilah bersedih, dan usahlah disimpan jauh ke dalam hati,

Bila hati sakit, tiada ubat selain memaafkan..

Merah


Tuesday, June 21, 2011

Mimpi

Semalam aku mimpi dia lagi.. alhamdulillah, Tuhan ketemukan aku dengan dia di dalam mimpi.. hampir setiap hari aku akan mimpi dia... kadang2 dia datang peluk, kadang dia datang pegang tangan dan kami jalan sama2.. kadang2 juga aku tak ingat aku mimpi apa smp sakit kepala sebab nak cuba nak ingat. huhu

Tapi mimpi semalam sedikit sedih, atau mungkin aku boleh kata, ianya betul2 membawa diri aku menjadi sangat sedih...

Aku mimpi dia merajuk dengan aku..
Dia tak mahu cakap telefon pun dengan aku..
Aku rasa sakit bila dia tak mahu bercakap dengan aku..

Bila aku tanya, Kenapa?
Dia kata, "kenapa Nur duduk dengan parents Nur? kenapa tak duduk dengan saya, saya kan suami Nur?"

Hati saya memang nak sangat duduk dengan dia..
tapi kenapa ntah dalam mimpi tu aku duduk dengan parents aku..
Lepas tu aku ajak papa aku hantar ke tempat dia..
Dan kami baik seperti biasa..

Mimpi cuma mainan tidur, aku tahu..
Tapi bagi orang yang macam aku, mimpi cukup bermakna, kerana dia hadir dalam aku..

Bila dalam mimpi pun aku boleh merasa 'sakit' bila mana tidak dengar suaranya..
Inikan pula dunia realiti.. aku tidak lagi boleh mendengar suaranya..
Allahu Akhbar, berilah aku kesabaran yang berpanjangan...

Sunday, June 19, 2011

Ikut ke sana,,, nanti...

saya nak ikut dia.....

Saya nak sangat2 ikut dia...
hati saya sakit, rindukan dia..
dah terlalu sarat....
tak tertanggung....


Jangan halang saya untuk berkata ini..
saya cuma manusia biasa...
ada hati..
yang kadangkala lemah..
ada akal..
yang kadangkala singkat..


Saya tidak dapat buat apa2 bila dia berlumuran darah..
saya tak dapat buat apa2 sedangkan saya pun di dalam kereta yang sama..
saya tidak nampak apa yg berlaku di depan..
saya tak tahu apa yg berlaku..


dan.. itulah dia,
MAUT tiada siapa pun tahu
tiada siapa pun yang dapat menghalangnya..
di mana, bila dan bagaimana
tiada siapa pun tahu!


Allah..
Jika mati itu baik untukku, matikanlah aku, jika hidup itu baik untukku, hidupkanlah aku...


aku akan ikut dia...
namun setelah Engkau izinkan untuk aku ketemuMu..
Semoga Engkau ampuni segala dosa2 kami...
Semoga kami dapat bertemuMu Ya Khaliq





Saturday, June 18, 2011

Cerita "utan"!

Embun gemar menonton movie hindustan.. setiap malam sebelum tidur, dia pasti duduk bersama tok mama dia di sofa dan menonton cerita hindustan.. kalau tak dapat tgk, mesti dia merengek2, "nak utan, utan!!".. dan bila saja tayangan cerita hindustan tu, pasti Embun riang dan teruja sekali.

Hm, teringat kampung halaman la tu! haha.. Embun, Embun.. pasti dia rindukan suasana seperti itu.. pasti dia rindukan bahasa urdu yang seakan2 serupa dengan bahasa hindi. Pasti dia merindui orang yang berhidung mancung.. hahaha.. Embun, tapi ummi dan ayah dulu pernah sepakat tak mahu kahwinkan kamu dengan orang sana! hehehehe...

Hah, tengoklah anak dara saya Embun ni, terpengaruh citer utan dia lah tu sampai pakai bunga segala! hehehe

Tadi aku terlayan citer utan, Embun punya pasal lah ni. Tetiba tengok nangis lak.. aisy.. kisahnya si suami meninggal accident masa dalam perjalanan pulang nak sambut birthday anak dia yang ke 4 tahun. Lakonan Rani Mukerjee dan Salman Khan.. hoho

Pilu, sebak, sedih semua ada lah...

Ada babak2 yang seakan2 serupa dengan aku buat sebenarnya...macam cakap sorang2, peluk baju kemeja suami dia.. isk.. isk.. sedihnya...

Tapi skang aku rasa kalau aku buat macam tu macam orang gila je.. Apa yang aku rasa, aku mengadu direct dengan Allah je.. sbb Dia lagi tahu apa yang aku tak tahu.. kan?.. :)

Ada satu scene tu , dia berpuasa sebab nak dapatkan suami selama 7 kelahiran. (itu kepercayaan mereka) Bila suami dia dah meninggal pun dia puasa jugak sebab dia kata dia nak suami tu selama 7 kelahiran.. sedihnya, begitulah setianya seorang isteri pada suaminya.. memang menyentuh perasaan aku, lagi2 tengok si Salman Khan tu duk main2 dengan anak dia.. sebijik macam nafastari main2 dengan Embun.. alahai...meleleh......... sob sob sob....

Hm, Embun punya pasal la ni, suruh ummi tengok citer utan sangat.. tak pasal2 ummi sedih... ;p

E eh... embun pula kena... hihihi.........

Friday, June 17, 2011

Pengaruh dia sangat kuat pada saya

SATU
Mama: Hai, lipat baju pun dah terikut cara orang tu..
Aku : Hm... nak buat macam mana, dah terbiasa.....

DUA
Akak: Nur, ni sosej bila, napa tak habis makan?
Aku: hm, hari ni punya, boleh makan lagi..
Akak: habis nape tak makan?
Aku: sebab daging, aku tak makan sgt daging.. tak leh masuk dah..
Akak: aik, sejak bila? bukan ke ko dulu suka danging??
Aku: entah, mungkin dah terpengaruh dengan ahmad kot..

TIGA
Mama: adik, tak payah potong ekor ikan tu, biar je...
Aku: oh, tak payah ek...

hmmm....... hairan kan .. 23 tahun hidup dengan family sendiri, tapi hanya 3 tahun duduk dengan encik suami, aku boleh terbiasa melakukan apa yang encik suami aku ajar...

SATU
lipatan baju dia harusla sama, dan tidak menampakkan kolar baju ke luar..kolar baju dilipat ke dalam..
DUA
dia tak berapa gemar daging, bknlah bermakna dia tak mkn daging langsung...
TIGA
cara menyiang ikan haruslah memotong ekor dan kulit keras harus di buang..eg ikan cencaru

ye, saya amat dipengaruhinya...

Thursday, June 16, 2011

Botol kaca tutup hijau

kesian mama... sakit lutut pula harini..so turn aku ke dapur, masak asam pedas ikan tenggiri.. disuruhnya ambil asam jawa, katanya dlm botol kaca betutup hijau, aku bau macam belacan je.. mama dengan yakinnya pasti itu asam jawa.

aku pun cubit skit, tp masih bau macam belacan...

tak puas hati, terus bawak botol tu ke mama...suruh mama bau betul2...

memang sah! belacan!!

hmm... patutla selama ni makan tak rasa masam sgt asam pedas mama.. rupanya dia ingatkan belacan tu asam jawa! rupa bentuk belacan tu bulat2 bungkus dlm plastik, sebijik mcm belacan.. isk isk isk.. kesian mama..

Buah hati saya

Memberilah keranaNya

What you give u get back

This is my humble point of view.. based on my own experienced..

Nafastari was a very wise man..

Dia takkan pernah lupa memberi pada ibu bapa nya setiap bulan, dia juga memberi kepada ibu saya, dia juga tak pernah mengabaikan tanggungjawabnya pada saya dan anak-anak. Segala makan dan pakaian saya cukup terjaga, alhamdulillah..

Walaupun usianya masih muda, hanya sempat bekerja selama 5 tahun, Alhamdulillah, rezekinya murah..

dan dia tinggalkan kami dengan cukup makan, pakaian, tempat berlindung dan simpanan.

Apa yang saya perhatikan dan saya dapat belajar daripadanya,

Bila kita memberi, lebih banyak yang kita akan terima.. dengan syarat kita memberi itu ikhlas kerana Allah swt.

Beri apa?

tak kisah la beri apa2 pun.. harta ke, ilmu ke,kasih sayang ke.. apa sahaja yang ada pada kita.

tapi yang saya nak ceritakan di sini lebih kepada harta..

Setiap harta yang kita belanjakan haruslah ke jalan yang elok

Rasulullah telah memberikan kedudukan istimewa kepada nafkah untuk keluarga.

Sabdanya : Maksudnya : “Satu dinar yang kamu belanjakan pada jalan Allah, satu

dinar kamu belanjakan untuk memerdekakan hamba, satu dinar yang kamu

sedekahkan untuk orang miskin dan satu dinar kamu belanjakan untuk keluargamu.”

دينار واحد الذي تنفقه في سبيل الله، كنت تنفق دينار لتحرير الرقيق ، ودينار من مؤسستك الخيرية للفقراء والعائلة لقضاء دينار الخاص

Contoh, sekiranya gaji kita rm2000... tapi kena tanggung anak bini, barangan rumah, loan kereta... banyak lah expensesnya... TAPI.. jangan lupa hadiahkan sedikit gaji anda itu pada IBU BAPA anda setiap bulan. Jika ada lebih, apa salahnya membantu ahli keluarga yang susah juga.

Ya, mula2 dia bekerja, gajinya cuma RM2K+... Tapi dia tidak pernah lokek berbelanja buat keluarganya..

Tak sempat bagi dalam bentuk wang pun, buatlah makanan atau beli barangan rumah untuk ibubapa anda..

Jangan sesekali mengadu TAK CUKUP duit, kerana keberkatan duit itu adalah apabila kita menggunakannya ke arah yang betul.

Percayalah, kalau gaji anda Rm 10 000 sekali pun, anda akan merasa tidak pernah cukup duit. kerana bertambahnya keinginan terhadap barangan yang lebih mahal. Apabila barangan mahal, bertambah pula kos bulanan yang harus ditanggung. Akibatnya, anda bekerja untuk menanggung kos yang anda sendiri ciptakan!



sabda Rasulullah: “Seseorang di akhirat nanti pasti akan ditanya

empat perkara: usianya untuk apa dihabiskan, jasmaninya untuk apa

dipergunakan, hartanya dari mana didapatkan dan untuk apa

dipergunakan dan umurnya untuk apa dipergunakan.”

(Riwayat al-Darimi)




Wednesday, June 15, 2011

Monday, June 13, 2011

Sang isteri-isteri


antara kisah sang isteri-isteri;


1. Mempunyai anak dua, sedang sarat mengandungkan anak yang ketiga, tiba2 si suami accident semasa hendak pergi kerja. Terpaksalah si isteri menanggung dan meneruskan hidup bersama anak-anaknya. Dan lebih perit, terpaksa melahirkan anak yang dikandungnya tanpa suami disisi.


2. Sudah berumah tangga, tidak dikurniakan zuriat lagi, tiba2 suami dijemput Illahi kerana sakit katanya. Terpaksalah si isteri meneruskan hidupnya tanpa suami dan tanpa dikurniakan zuriat bersama suami tercinta.

3. Hidup berumahtangga hampir sepuluh tahun, dikurniakan anak tiga, tetapi tiba2 suami diserang penyakit . Si isteri tabah berulang alik hospital untuk menjaga suami tercinta, sanggup berkorban jadi ketua keluarga buat sementara, namun sebenarnya untuk selama2nya. Si suami meninggal dunia setelah beberapa bulan di hospital. Si isteri tetap tabah membesarkan anak-
anaknya.


4. Seorang gadis yang tidak pernah mendapat kasih sayang ibu, ibunya telah lama pergi,Hidupnya penuh dengan dugaan, namun ditemukan kebahagiaan bersama suami tersayang.Tidak sampai setahun mendirikan rumah tangga, diberi berita gembira lagi kerana mengandung.. Sampai bulan ke tujuh, si suami meninggal kerana accident.


Ini semua kisah benar!




**kalau kita sedih, ada orang yang lebih sedih daripada kita.. syukur atas segala nikmat suka dan duka Allah beri. Suka pun nikmat, duka pun nikmat. Moga bila kita senang dan susah, kita sentiasa mengingatiNya. Amin.



Sunday, June 12, 2011

Pergi Klinik

Tadi aku baru lepas pergi klinik untuk check up si Kekwa.. injection untuk bulan yang ke-6.
Sejak bulan 3, aku continue check up di Malaysia, dekat klinik Umraa. dekat je dengan rumah, tapi still kena tumpang kakak saya untuk hantarkan ke klinik.. thank you akak, maaflah menyusahkan ko je kena pergi ulang alik kedai , klinik segalanya la... lepas ni harap2 nur boleh drive dan pergi ke mana-mana sendiri. Kalau ikutkan tak mahu ambil masa kamu dan menyusahkan siapa2 pun untuk urusan saya.. huhu.. buat masa sekarang terpaksala saya bergantung pada mu kakak ku dan mama...

Balik dari klinik tadi, Embun pula demam.. terus aku bagi panadol, sekarang budak2 tu dah tidur.. ummi dia layan facebook sambil meluah perasaan kat blog..

Sebenarnya aku rindu ayah Embun dan Kekwa...

Pergi klinik tadi tengok semua ayah2 teman mak2 bawa anak2 pergi klinik... sayu je hati ni.. teringatkan dia... kalau dia masih ada, tentu saja dia berada di sebelahku dan buat lawak bodoh dia.. haha.. dan tentu saja dia akan memarahi doktor jika doktor salah cakap. Dia juga suka mengambil hati doktor bila berbual. Dia sungguh manis mulut! heh... oh, betapa aku rindukan dia..

Dalam hati aku kadang2 terasa sangat perit dan sayu sebab anak2 terlalu kecil, tak sempat aku besarkan anak2 bersama dia.. hanya beberapa bulan saja kami sempat bergilir2 dukung Kekwa dan Embun.. hanya beberapa bulan saja dia sempat manjakan Kekwa.. hanya beberapa bulan saja dia sempat melihat Embun cium adiknya berkali-kali...oh, aku sungguh rindukan dia!

Sudahla, usah diceritakan kisah hati sedih ini..
Titik!

Thursday, June 9, 2011

Kembar seiras

sape suka tgk UPIN DAN IPIN?
Embun suka sangat dengan upin upin...
Sebelum tidur mesti dia nak Upin....
Kadang ummi dia main laptop ni pun dia sibuk dan Upin!
Sebenarnya ummi dia pun suka tgk upin ipin...
banyak value dalam citer ni..
lagi plak, sedih, diorang anak yatim piatu..
sedih tgk cerita kisah 'hari ibu'
diorang nak sambut hari ibu, lepas tu kak ros dia bawak pergi kubur,
diorang bersihkan kubur dan sedekahkan al-fatihah sebagai hadiah hari ibu

Embun dan Kekwa masih lagi beruntung sebab ada ummi!
:)

Upin dan Ipin ni kembar seiras,
macam ayah Embun dan Kekwa.
Tak percaya?
Tengoklah gambar kat bawah ni


Tekalah mana satu ayah mereka?
hihi.. Embun sendiri dapat bezakan..
mana ayah dan mana Pokpi dia..


Mati itu dekat, Hidup itu InshaAllah

Pakistan sebuah negara yang bergolak, bom di mana2.. bila mendengar saja perkataan 'bom' kita sudah takut.. terasa mati itu sangat dekat. Aku pernah menulis tentang pengalaman pertama aku mendapat perintah berkurung kerana ancaman bom seminggu selepas aku tiba di Islamabad. Dan nafastari juga pernah menulis tentang hal yang sama.

Mulanya aku hendak ke mana-mana pun rasa sangat takut. Di situ ada ancaman bom, di mana-mana ada askar yang memegang senapang besar, rakyatnya boleh membeli pistol atau senjata di kedai biasa dan tidak perlu lesen pun! Oh. keadaannya sungguh menakutkan! Namun,kata orang "alah bisa, tegal biasa".. Sudah lali dengan ancaman bom, sudah lali dengan pemuda bersenapang panjang di mana-mana. Seingat aku, sepanjang aku di sana, 2 kali aku dengar dentuman bom, dan sekali aku merasa gegaran bom itu.

Kalau sudah sampai masa, kita akan mati bila-bila..
di mana, bila dan bagaimana, itu urusan Tuhan kita. Selagi diberi nikmat hidup, gunakanlah untuk kebaikan dan cegahlah kemungkaran. (Peringatan untuk diri sendiri juga).

Bencana alam tak kurang hebatnya melanda bumi Pakistan itu. Pernah beberapa kali aku merasai gegaran gempa bumi. Seingat aku,

1. semasa aku sedang menyusukan Embun, tiba2 katil bergoyang, ingatkan hantu!, haha... tiba2, encik suami berlari ke bilik dan terus bertanya, "nur, tv bergoyang!, u rasa tak apa2 bergoyang?" Keesokkan harinya kami mendengar berita mengatakan ada gempa bumi di negara jiran, Afganistan. Gegarannya sampai ke Islamabad!

2. sedang membaca buku di bilik, tiba2, bergegar lagi rumah. Lampu chandelier di bilik berbunyi dan almari baju Embun sedikit beralih kedudukan. Terus sahaja en suami menyuruh aku memakai tudung untuk bersiap2 keluar jika berlaku gegaran lagi.

Sejak itu, aku akan memastikan aku memakai pakaian yang sopan di rumah. Sekiranya berlaku sesuatu tanpa diduga seperti gempa bumi atau bom di kawasan rumah, boleh la aku berlari keluar rumah tanpa rasa segan.

Wednesday, June 8, 2011

Jogging sekitar Sector E7, Islamabad


Sekarang aku masih lagi dalam mood, 'flashback'
segala2nya masih segar dalam ingatan.. kenangan hampir 2 tahun di bumi asing Pakistan, banyak memberi aku pengajaran dan pengalaman.

Akan aku huraikan sedikit demi sdikit kenangan itu supaya nanti Embun dan Kekwa lebih mengenali tempat mereka dibesarkan bersama ayahnya itu. Walaupun banyak sudah entri tentang Pakistan telah ditulis oleh Nafastari dan Mawar, namun masih banyak juga kisah yang tersimpan menjadi kenangan kami.

Kali terakhir posting entri aku sebelum pulang ke Malaysia, tentang Saya nak KURUS

haha.. nak kurus ke skg ni? oh tidak lagi! lupakan terus niat aku untuk kurus sebab dulu tujuan nak kurus lebih kepada nak jaga penampilan dan setanding dengan encik suami yang kurus itu. huhuhu... sekarang, takpela... i happy je macam ni.. ;p

teringat pasal nak kurus sgt dulu tu lepas bersalinkan Kekwa, masa tu dalam 33 hari tak silap, aku ajak encik suami pergi jogging!

kuang kuang kuang... ampun ye kepada yang berpantang 44 hari tu.. i pegi jogging 33hari.. hahaha..extremly desprate nak kurus konon!

Encik suami dengan paksa rela teman aku pergi jogging sekitar kawasan rumah tu. Embun dan Kekwa tidur petang tu, jadi tok mama tolong jagakan. Mulanya kami main badminton depan rumah, lepas tu silau kena sinar matahari, aku pun ajak dia pergi jogging..


Seronok!

Jogging macam pasangan remaja2.. kadang2 nak je suruh dia gendong aku masa tu.. hihi.. tapi kesian, aku dah la berat dan gemuk.. terus tak jadi nak suruh.. hihi.. kami jogging sampai la nak masuk azan maghrib.. balik umah tengok Embun dan Kekwa masih lagi tidur.. Sempat ummi dengan ayah pergi dating kejap.. Terima kasih Embun dan Kekwa kerana tidur, terima kasih tok mama kerana tengokkan mereka dan beri peluang untuk ummi dan ayah dating buat kali terakhir.. huhu....


Monday, June 6, 2011

Embun bedtime story


Author: Adeeba Jafri
Pulisher: Goodword Books (2004)

Once there was a young Muslim girl named Alia. Alia lived with her mother, father and little brother Asad. Alia's mother and father were very good Muslims. They said their prayers, helped their family and neighbours and fasted during the month of Ramadhan.

One day, Alia and Asad went to the park with their mother. At the park, Alia made a new friend. Her name was Julia. Alia and Julia played together and became good friends.

When it was time to go, Julia waved goodbye to Alia and ran to her mother. Julia's mother was not wearing a hijab! Alia knew that her mother wore a hijab to cover her hair, but she didn't understand why Julia's mother wasn't wearing one.

When she got home from the park, Alia told her mother about her new friend Julia.
"Mama, Julia's mother does not wear a hijab. Mama, why do you wear a hijab!"
"I wear a hijab because i'm a Muslim. That is my duty", her mother replied.

Alia thought about this for a little while.But then.. "Mama, why do Muslim women wear a hijab?"
Alia's mother smile and said, "I will show you something that will help you understand why i wear a hijab."

Alia's mother took the children to a garden. In the garden, they saw a beautiful rose bush. The flowers in the garden looked so beautiful that Asad reached out his hand to pick one. "Ouch!" he said, and he quickly pulled his hand back. "Mama!" Asad said, rubbing his fingers,"thorns!"

"Mama, why are the stems covered with thorns?" Alia asked.

Her mother said, "The thorns protect the flowers from harm. Every rose has thorns on its stem."

Alia thought about what her mother was saying. The she looked at her mother who was wearing her hijab. Alia's mother smiled and said, " Yes, Alia, the Muslim women must wear a hijab because it is a commandment from Allah swt. HE gave this commandment to women to protect them from harm. Just as the thorns protect the rose in the garden. the hijab is one of the ways that Allah swt protects beings in this world who are beautiful."

Alia gave her mother a hug. "Mama, i'm glad that you wear a hijab."
"why Alia?" asked her mother.
"When you wear a hijab, I know that Allah swt is taking care of you and tha's good because you are beautiful to me."

:)

Lagu untuk Embun dan Kekwa


PUTERIKU SAYANG

Lembut mu tak bererti kau mudah dijual beli
Kau mampu menyaingi lelaki dalam berbakti
Lembut bukan hiasan bukan jua kebanggaan
Tapi kau sayap kiri pada suami yang sejati

Disebalik bersih wajah mu disebalik tabir diri mu
Ada rahsia agung tersembunyi dalam diri
Itulah sekeping hati yang takut pada ilahi
Berpegang pada janji mengabdikan diri

Malu mu mahkota yang tidak perlukan singgahsana
Tapi ia berkuasa menjaga diri dan nama
Tiada siapa yang akan boleh merampasnya
Melainkan kau sendiri yang pergi menyerah diri

Ketegasan mu umpama benteng negara dan agama
Dari dirobohkan dan jua dari dibinasakannya
Wahai puteriku sayang kau bunga terpelihara
Mahligai syurga itulah tempatnya


Saturday, June 4, 2011

Gugurnya kelopak Mawar

Sudah 3 bulan dia pergi meninggalkan kami... hati ini, fikiran ini tidak henti2 memikirkan dia.. masih ralat mulut ini memanggilnya atau menggelarnya 'arwah'... panggilan itu sungguh berat untuk aku menyebutnya.. biarlah aku terus memanggilnya encik suami.. kerana bagiku dia tetap encik suamiku..

Hari berlalu dengan pantas, segala urusan sudah dalam proses..alhamdulillah, checklist done! :).. sekarang tinggal untuk aku melangkah ke depan demi Embun dan Kekwa.. buat masa sekarang aku mahu habiskan belajar memandu SAMPAI LULUS.. dan lepas tu baru memikirkan soal kerja. Tak mengapalah, pelan-pelan.. satu per satu... inshaAllah.

Kenangan yang ditinggalkannya terlalu banyak yang indah2, apa lagi yang harus aku kesalkan? terima kasih Allah.. dengan kenangan itu aku pegang dan teruskan hidup ini. Namun, ianya tidak mudah.. apa yang biasa dahulunya, kini aku terpaksa membiasakan diri tanpanya...

Aku masih ingat dia pernah mencari sweater kegemarannya tetapi tidak jumpa.Sebulan selepas pemergiannya,aku ke Islamabad menguruskan perpindahan barangan peribadi dan rumah kami ke Malaysia semula..Sedang aku mengemas baju2nya, aku terjumpa sweater yang dicarinya.. lantas dengan spontan aku berkata, "ha,ni dia baju yang awak cari!"..

aku terdiam selepas aku berkata demikian.. air mata mulai gugur selepas itu,aku bercakap seorang rupanya.. sudah menjadi kebiasaan aku membebel2 dengan dia kerana dia suka meletak barang merata-rata.

dan kadangkala, sewaktu aku sedang memasak atau membuat air, terngiang-ngiang di telingaku seperti dia berkata2, "cik nurrrrrrrr, u masak apa tu??...."...

dan bila saat aku menonton televisyen, kadangkala ada topik2 yang aku mahu bualkan,hampir saja aku mengeluarkan kata2 , "tengok tu ahmad...seronokkan, nanti kita pergi situ ya".terus saja hati ini berasa sayu, kerana dialah tempat aku berkongsi segala-galanya..

oh, sukarnya.. kerana dia di mana-mana!

Thursday, June 2, 2011

Dialog

Cerita 1

Embun: wawa... ayah, ayah! (sambil menunjukkan gambar ayahnya kepada wawa)
Kekwa: ha..ha... (sambil mengambil gambar dan mejilat-jilat gambar )

:)

Cerita 2

Tok mama: Nurin, papa kamu mana?
Nurin: papa keluar, tak balik lagi
Tok mama: Nurin, kamu tahu, Embun sangat bijak, dia ambil gambar ayahnya dan tunjukkan pada Kekwa adiknya, "ni ayah!"
Embun: (tergesa-gesa berlari ke dalam rumah)
Kemudian keluar dengan tangannya membawa gambar ayah dan menunjukkan kepada Nurin...




EMBUN.....................
kamu buat ummi terharu!
:)

Wednesday, June 1, 2011

Lulus LAGI !

Alhamdulillah...

Setelah berkali2 amik lesen L... kali ketiga ni pun masih lulus... seperti yang saya ceritakan di entri sebelum ini, - kayuh pelan-pelan
(mintak dijauhkan sikap riak dalam diri.. nauzubillah...)

syukur, syukur, syukur!!

dan moga2 kali ni dapat meneruskan sampai BOLEH MEMANDU...
demi Embun dan Kekwa...
ummi akan terus berjuang! Aja2 fighting! :)
nanti boleh ummi bawa kamu berdua jalan2, pergi sekolah...
boleh bawa tok mama skali.. yay.. takde la tok mama yg bawak ummi lagi...
(sangat malu dgn diri sendiri sbb kadang mama sy yg drive, sy duk tepi)

mesti boleh.,.. mesti boleh.. mesti boleh....
Allah, tolonglah saya.... saya mahu berdikari dan harus berdikari...........